Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Boter versus margarine: welke is het gezondst?

Boter versus margarine: welke is het gezondst?

 1. Boter is een zuivelproduct gemaakt door room of melk te karnen om de vaste componenten van de vloeistof te scheiden. Boter wordt vaak gebruikt bij het koken, bakken en als spread.

 2. Margarine is ontwikkeld als vervanging voor boter en is gemaakt van plantaardige oliën, zoals koolzaadolie, palmfruitolie en sojaolie.

 3. Gezondheid van het hart is een veel voorkomende zorg; als zodanig is het maken van de beste voedingskeuzes een belangrijk punt. Hier zullen we helpen beslissen of boter of margarine het beste is.

Boter versus margarine: hoe te kiezen

 1. De beslissing om boter of margarine te kiezen is afhankelijk van het individu en hun specifieke voedingsbehoeften.

 2. Het onderhouden van de juiste voeding is een persoonlijke onderneming. Wat logisch is voor de ene persoon, is misschien niet in het belang van de volgende.

Wat is het verschil tussen boter en margarine?

 1. Het belangrijkste verschil is dat boter verzadigd vet bevat en veel margarines transvetten bevatten.

 2. Transvet verhoogt LDL (slechte) cholesterol aanzienlijk terwijl het HDL (goede) cholesterol verlaagt.

 3. Er is geen echt gezonde optie als het gaat om boter of margarine, maar de volgende tips kunnen helpen bij het kiezen van de beste boter of margarine:

 4. Boter toevoegen aan levensmiddelen voegt calorieën toe waar u niet per se aan hoeft te denken. Dat gezegd hebbende, boter kan belangrijk zijn in een maaltijd omdat het een vetbron toevoegt. Ons lichaam heeft vet nodig om te functioneren en voedingsstoffen op te nemen; vet geeft ook een gevoel van verzadiging in maaltijden - als je een maaltijd eet zonder vet, heb je waarschijnlijk snel weer honger na

Boterfeiten en voedingswaarde-indeling

 1. Een eetlepel boter bevat:

 2. Boter is eenvoudig gemaakt van gepasteuriseerde room. Soms wordt zout toegevoegd. In landen waar koeien gras krijgen, wordt boterconsumptie geassocieerd met een dramatische vermindering van het risico op hartziekten.

 3. Zuivelproducten met gras bevatten veel hogere vitamine K2- en omega-3-vetzuren, die beide belangrijk zijn voor de gezondheid van het hart. Grasgevoerde boter bevat ook geconjugeerd linolzuur (CLA), dat helpt de lichaamssamenstelling te verbeteren en te beschermen tegen kanker. Er zijn ook triglyceriden met korte en middellange ketens aanwezig die nuttig zijn voor de darmbacteriën, de immuunfunctie en het metabolisme.

 4. Gewone of niet met gras gevoederde boter bevat aanzienlijk minder of geen van deze voedingsstoffen.

Soorten margarine

 1. Margarines kunnen verschillende ingrediënten bevatten. Zout en andere verbindingen die de smaak en textuur van margarine acceptabel houden voor de consument, zoals maltodextrine, sojalecithine en mono- of diglyceriden worden gewoonlijk toegevoegd.

 2. Oliën zoals olijfolie, lijnzaadolie en visolie kunnen ook worden gebruikt.

 3. Sommige soorten margarine zijn alleen bedoeld als spread en mogen niet worden gebruikt voor bakken of koken.

 4. Hieronder geven we de voedingsschets van drie veel voorkomende soorten margarine.

Stick margarine

 1. Een eetlepel stokmargarine bevat:

 2. Dit type margarine bevat mogelijk iets minder calorieën dan boter, maar het bevat vaak transvet.

Lichte margarine

 1. Lichte margarine bevat:

 2. Lichte margarine bevat een hoger percentage water dan traditionele margarine, waardoor het minder calorieën en vet bevat. Hoewel het minder verzadigd en transvet bevat dan gewone margarine, kan het toch enkele gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën bevatten.

Margarine met fytosterolen

 1. Margarine met fytosterolen bevat:

 2. Phytosterolen zijn plantaardige verbindingen die qua structuur vergelijkbaar zijn met cholesterol. Hierdoor concurreren ze met cholesterol voor opname in het lichaam, waardoor de opname van cholesterol wordt verlaagd en dus de cholesterol in het bloed wordt verlaagd. Margarines met fytosterolen bevatten een mengsel van oliën zoals olijfolie of lijnzaadolie.

 3. Hoewel een geharde, transvet bevattende margarine nooit wordt aanbevolen, is de keuze tussen boter en niet-gehydrogeneerde margarine minder duidelijk. Uw eigen gezondheidsdoelen, medische aandoeningen en smaakvoorkeuren kunnen u hierbij begeleiden.

 4. Als u beide bij de hand hebt en margarine afwisselt met grasgevoerde boter, kunt u misschien profiteren van beide voordelen zonder bij te dragen aan een overmatige inname van verzadigd vet.

 5. Artikel laatst bijgewerkt op wo 24 mei 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 7. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407