Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Bottenbouillon: hoe het te maken en 6 redenen waarom u zou moeten

De onderste regel

 1. Bottenbouillon is de laatste tijd erg populair geworden, vooral onder gezondheidsbewuste personen. Dit komt omdat men denkt dat het veel gezondheidsvoordelen heeft.

 2. Hoewel er geen gepubliceerd onderzoek is gedaan naar bottenbouillon zelf, is er voldoende bewijs dat suggereert dat het drinken ervan zeer nuttig kan zijn.

 3. Dit artikel gaat nader in op bottenbouillon, hoe het te maken en de potentiële voordelen ervan.

Wat is bottenbouillon?

 1. Bottenbouillon wordt gemaakt door de botten en het bindweefsel van dieren te laten sudderen.

 2. Deze zeer voedzame bouillon wordt vaak gebruikt in soepen, sauzen en jus. Het is onlangs ook populair geworden als gezondheidsdrank.

 3. Bottenbouillon dateert uit de prehistorie, toen jager-verzamelaars anders oneetbare dierlijke delen zoals botten, hoeven en knokkels in een bouillon veranderden die ze konden drinken.

 4. U kunt bottenbouillon maken met botten van zowat elk dier - varkensvlees, rundvlees, kalfsvlees, kalkoen, lam, bizon, buffel, wild, kip of vis.

 5. Merg en bindweefsels zoals voeten, hoeven, snavels, spiermaag of vinnen kunnen worden gebruikt.

Botbouillon maken

 1. Bottenbouillon maken is heel eenvoudig.

 2. Er zijn veel recepten online, maar de meeste mensen gebruiken zelfs geen recept.

 3. Alles wat je echt nodig hebt is een grote pot, water, azijn en botten.

 4. Om aan de slag te gaan is hier een eenvoudig recept dat u kunt volgen:

 5. Ingrediënten

 6. Om de meest voedzame bouillon te maken, is het het beste om een ​​verscheidenheid aan botten te gebruiken - beenderen, ossenstaart, knokkels en voeten. Je kunt zelfs botten in dezelfde batch mixen en matchen.

 7. Azijn toevoegen is belangrijk omdat het alle waardevolle voedingsstoffen uit de botten en in het water trekt, wat uiteindelijk is wat u zult consumeren.

 8. Je kunt ook groenten, kruiden of specerijen aan je bouillon toevoegen om de smaak te verbeteren.

 9. Veel voorkomende toevoegingen zijn knoflook, ui, selderij, wortel, peterselie en tijm. Deze kunnen direct in stap één worden toegevoegd.

 10. Zoals je kunt zien, is bottenbouillon ongelooflijk eenvoudig te maken. In de volgende secties worden zes redenen genoemd waarom u het misschien wilt proberen.

1. Het bevat veel belangrijke vitamines en mineralen

 1. Over het algemeen is bottenbouillon erg voedzaam.

 2. Het gehalte aan voedingsstoffen is echter afhankelijk van de ingrediënten die u gebruikt, omdat elk iets anders naar de tabel brengt.

 3. Botten van dieren zijn rijk aan calcium, magnesium, kalium, fosfor en andere sporenmineralen - dezelfde mineralen die nodig zijn om uw eigen botten op te bouwen en te versterken.

 4. Visgraten bevatten ook jodium, wat essentieel is voor een gezonde schildklierfunctie en metabolisme.

 5. Bindweefsel geeft u glucosamine en chondroïtine, natuurlijke verbindingen in kraakbeen waarvan bekend is dat ze de gewrichtsgezondheid ondersteunen.

 6. Merg levert vitamine A, vitamine K2, mineralen zoals zink, ijzer, boor, mangaan en selenium, evenals omega-3 en omega-6-vetzuren.

 7. Al deze dierlijke delen bevatten ook het eiwitcollageen, dat bij het koken in gelatine verandert en verschillende belangrijke aminozuren oplevert.

 8. Terwijl de ingrediënten sudderen, worden hun voedingsstoffen in het water afgegeven in een vorm die uw lichaam gemakkelijk kan opnemen.

 9. Veel mensen krijgen niet genoeg van deze voedingsstoffen in hun dieet, dus het drinken van bottenbouillon is een goede manier om meer te krijgen.

 10. Helaas is het onmogelijk om de exacte hoeveelheid van elke voedingsstof in de bouillon te weten, omdat elke partij botten zo verschillend is.

2. Het kan het spijsverteringssysteem ten goede komen

 1. Wetenschappers hebben ontdekt dat uw algehele gezondheid sterk afhankelijk is van de gezondheid van uw darmkanaal.

 2. Botbouillon is niet alleen gemakkelijk te verteren, het kan ook helpen bij de vertering van ander voedsel.

 3. De gelatine in bottenbouillon trekt van nature vloeistoffen aan en houdt deze vast. Dit is de reden waarom goed voorbereide bouillon stolt in de koelkast.

 4. Gelatine kan ook binden aan water in uw spijsverteringskanaal, waardoor voedingsmiddelen gemakkelijker door uw darmen kunnen bewegen.

 5. Er is ook aangetoond dat het de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal bij ratten beschermt en geneest. Men denkt dat het hetzelfde effect heeft bij mensen, maar er moet meer onderzoek worden gedaan om de effectiviteit ervan aan te tonen (1).

 6. Een aminozuur in gelatine, glutamine genaamd, helpt de darmwand te behouden en staat erom bekend een aandoening te voorkomen en te genezen die bekend staat als "lekkende darm" (2).

 7. Lekkende darm, die wordt geassocieerd met verschillende chronische ziekten, is wanneer de barrière tussen uw darm en de bloedbaan is aangetast.

 8. Stoffen die uw lichaam normaal niet doorlaat in uw bloedbaan, wat leidt tot ontstekingen en andere problemen.

 9. Om al deze redenen kan het drinken van bottenbouillon voordelig zijn voor personen met een lekkende darm, prikkelbare darmsyndroom (IBS) of prikkelbare darmziekte (IBD), zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn.

3. Het kan helpen ontstekingen te bestrijden

 1. De aminozuren in bottenbouillon, waaronder glycine en arginine, hebben sterke ontstekingsremmende effecten (3).

 2. Eén studie toont aan dat hogere niveaus van arginine in het bloed geassocieerd zijn met verminderde ontsteking bij zwaarlijvige vrouwen (4).

 3. Een andere studie bij ratten suggereert dat aanvulling met arginine zou kunnen helpen ontstekingen bij zwaarlijvige individuen te bestrijden, maar er moet meer onderzoek bij mensen worden gedaan om deze resultaten te ondersteunen (5).

 4. Hoewel enige ontsteking noodzakelijk is, kan chronische ontsteking tot een aantal ernstige ziekten leiden.

 5. Deze omvatten hartaandoeningen, diabetes, metabool syndroom, de ziekte van Alzheimer, artritis en vele soorten kanker.

 6. Daarom is het belangrijk om veel ontstekingsremmend voedsel te eten.

4. De voedingsstoffen blijken de gezondheid van de gewrichten te verbeteren

 1. Collageen is het belangrijkste eiwit dat voorkomt in botten, pezen en ligamenten.

 2. Tijdens het kookproces wordt collageen van botten en bindweefsel afgebroken tot een ander eiwit dat gelatine wordt genoemd.

 3. Gelatine bevat belangrijke aminozuren die de gezondheid van de gewrichten ondersteunen.

 4. Het bevat proline en glycine, waarmee uw lichaam zijn eigen bindweefsel opbouwt. Dit omvat pezen, die spieren met botten verbinden, en ligamenten, die botten met elkaar verbinden.

 5. Bottenbouillon bevat ook glucosamine en chondroïtine, natuurlijke verbindingen die in kraakbeen voorkomen.

 6. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat glucosamine en chondroïtine gewrichtspijn kunnen verminderen en de symptomen van artrose kunnen verminderen (6, 7, 8, 9).

 7. De eiwitten in bottenbouillon zijn ook gunstig gebleken voor mensen met reumatoïde artritis, een chronische auto-immuunziekte die pijnlijke schade aan de pezen en ligamenten veroorzaakt.

 8. In één onderzoek consumeerden 60 mensen met reumatoïde artritis kippencollageen gedurende drie maanden. De symptomen verbeterden aanzienlijk bij alle 60 deelnemers, met vier die volledige remissie van de ziekte vertoonden (10).

5. Het is vriendelijk voor gewichtsverlies

 1. Bottenbouillon bevat meestal weinig calorieën, maar kan nog steeds honger stillen.

 2. Studies hebben aangetoond dat het regelmatig eten van op bouillon gebaseerde soep de volheid kan verhogen, de calorie-inname kan verminderen en in de loop van de tijd tot gewichtsverlies kan leiden (11, 12).

 3. Bovendien bevat bottenbouillon gelatine, waarvan specifiek is aangetoond dat het gevoelens van volheid bevordert (13).

 4. Eén studie wees uit dat gelatine effectiever was in het verminderen van honger dan de eiwitcaseïne, die wordt aangetroffen in zuivelproducten (14).

 5. Een ander onderzoek bij 53 mannen wees uit dat, in combinatie met weerstandstraining, collageen hielp de spiermassa te vergroten en lichaamsvet te verminderen (15).

6. Het kan de slaap- en hersenfunctie verbeteren

 1. Het aminozuur glycine, gevonden in bottenbouillon, kan u helpen ontspannen. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat glycine de slaap helpt bevorderen (16, 17, 18).

 2. Uit een onderzoek bleek dat het nemen van 3 gram glycine voor het slapengaan de kwaliteit van de slaap aanzienlijk verbeterde bij personen die moeilijk kunnen slapen (16).

 3. Het nemen van glycine voor het slapengaan hielp de deelnemers sneller in slaap te vallen, dieper te slapen en de hele nacht minder vaak wakker te worden. Uit dit onderzoek bleek ook dat glycine de slaperigheid overdag verminderde en de mentale functie en het geheugen verbeterde.

 4. Daarom kan het drinken van bottenbouillon vergelijkbare voordelen hebben.

Tips voor het gebruik van bottenbouillon

 1. Hier zijn enkele aanvullende tips voor het maken en consumeren van bottenbouillon.

 2. In plaats van overgebleven botten en karkassen van maaltijden in de vuilnisbak te gooien, bewaar ze om bouillon te maken.

 3. Je kunt de botten in een zak verzamelen en in je vriezer bewaren totdat je klaar bent om ze te koken.

 4. Als u echter niet iemand bent die meestal hele kippen en vlees met been koopt en eet, vraagt ​​u zich misschien af ​​waar u dierlijke botten kunt vinden om bouillon te maken.

 5. U kunt erom vragen op uw plaatselijke slagerij of boerenmarkt. De vleesafdeling bij de meeste supermarkten heeft ze vaak ook.

 6. Het beste deel is dat ze erg goedkoop zijn om te kopen. Je slager kan ze je zelfs gratis geven.

 7. Doe je best om kippenvlees of grasgevoerde rundvleesbotten te vinden, omdat deze dieren het gezondst zijn en je maximale gezondheidsvoordelen bieden.

 8. Hoewel het het gemakkelijkst is om in grote hoeveelheden bouillon te maken, kan het alleen maximaal vijf dagen veilig in de koelkast worden bewaard.

 9. Om uw bouillon langer te laten meegaan, kunt u deze in kleine bakjes invriezen en indien nodig afzonderlijke porties opwarmen.

 10. Helaas is hier geen eenduidig ​​antwoord op. Veel mensen raden aan dagelijks 1 kop (237 ml) bottenbouillon te drinken voor maximale gezondheidsvoordelen.

 11. Sommige is beter dan geen, dus of het nu eenmaal per week of eenmaal per dag is, drink het zo vaak als je kunt.

 12. Je kunt zelf bottenbouillon drinken, maar niet iedereen houdt van de textuur en het mondgevoel.

 13. Gelukkig zijn er andere manieren om ervan te genieten. Het kan worden gebruikt als basis voor soepen, of om sauzen en jus te maken.

 14. Hier is een eenvoudig tomatensausrecept met bottenbouillon.

 15. Ingrediënten

De onderste regel

 1. Bottenbouillon bevat veel belangrijke voedingsstoffen, waarvan sommige bekend staan ​​om hun ongelooflijke gezondheidsvoordelen.

 2. Het onderzoek naar bottenbouillon zelf is echter nog in opkomst.

 3. Wat zeker bekend is, is dat bottenbouillon zeer voedzaam is en het is mogelijk dat het toevoegen aan uw dieet een hele reeks gezondheidsvoordelen biedt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407