Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Brandnetelthee: 4 voordelen voor de gezondheid, hoe u er zelf een kunt maken en een waarschuwing

Overzicht

 1. Droge bladeren trekken en thee drinken dateert al duizenden jaren. Het is vermoedelijk afkomstig uit China, waar het medicinaal werd gebruikt. Tegenwoordig drinken mensen om vele redenen thee, waaronder de smaak, stimulerende of kalmerende eigenschappen en gezondheidsvoordelen. Een populaire kruidenthee is brandnetelthee.

Wat is brandnetel?

 1. De bladeren, stengel of wortel van de brandnetelplant kunnen worden verpletterd en tot poeders, tincturen, crèmes, thee en meer worden verwerkt. Hoewel mensen het eeuwenlang als kruidengeneesmiddel hebben gebruikt, ondersteunt modern onderzoek ook veel van de potentiële gezondheidsvoordelen van brandnetel- en brandnetelthee.

1. Urinewegengezondheid

 1. Brandnetel kan helpen schadelijke bacteriën uit de urinewegen te spoelen. Dit kan voordelig zijn voor mensen met urinewegaandoeningen, zoals goedaardige prostaathyperplasie (BPH). BPH veroorzaakt een vergrote prostaat bij mannen. Dit kan pijn of andere problemen bij het plassen veroorzaken.

 2. Volgens een onderzoek uit 2013 hadden mannen met BPH die brandnetelextract gebruikten minder klinische symptomen dan degenen die dat niet deden.

 3. Brandnetel kan ook helpen bij het ondersteunen van medicijnen die u gebruikt voor infecties of aandoeningen die verband houden met de urinewegen. Praat eerst met uw arts over mogelijke interacties tussen kruidengeneesmiddelen en medicijnen die u gebruikt.

Pijn

 1. Brandnetel is van oudsher gebruikt voor de behandeling van pijn en pijnlijke spieren, vooral in verband met artritis. De Arthritis Foundation suggereert dat brandnetelthee ook de ontsteking en pijn geassocieerd met artrose kan verminderen.

3. Bloedsuikerbeheer

 1. Brandnetel heeft een aantal veelbelovende effecten op de bloedsuikerspiegel laten zien. Het kan de alvleesklier helpen meer insuline aan te maken of af te geven, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel verlaagt.

 2. In een onderzoek uit 2013 verlaagde brandnetelbladextract de bloedglucose en A1C bij een groep mensen met diabetes type 2 die insuline gebruikten, evenals orale diabetesmedicatie.

4. De kracht van polyfenolen

 1. Brandnetel bevat veel plantaardige chemicaliën die polyfenolen worden genoemd. Een overzicht van het onderzoek naar polyfenolen suggereert dat deze krachtige verbindingen een rol kunnen spelen bij de preventie en behandeling van chronische ontstekingsziekten, zoals diabetes, obesitas, kanker en hartaandoeningen.

 2. Met name polyfenolen uit brandnetelextract hebben een opwindend potentieel aangetoond voor de behandeling van borstkanker en prostaatkanker. Planten zoals brandnetel bevatten ook krachtige antioxidanten, stoffen die het lichaam beschermen tegen veroudering en celbeschadiging.

Thee

 1. U kunt brandnetelthee los of in theezakjes kopen, maar u kunt de bladeren ook zelf kweken of oogsten. Met verse bladeren, experimenteer met de verhouding van brandnetel tot water die u verkiest, maar een algemene referentie is twee kopjes water voor elke kop bladeren. Hier is hoe:

 2. Begin met slechts één kopje brandnetelthee om ervoor te zorgen dat u er geen reacties op hebt.

Waarschuwingen

 1. Zorg ervoor dat u met uw arts praat voordat u een nieuw kruid of supplement probeert. Zelfs natuurlijke voedingsmiddelen en dranken zoals thee kunnen allergische reacties veroorzaken of een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen. Sommige kruiden en supplementen kunnen schadelijk zijn voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen.

Takeaway

 1. Veel mensen hebben het gevoel dat sommige magie van thee uitsluitend voortkomt uit het ritueel van het zetten ervan. Genieten van een hete, stomende mok kan je een moment van reflectie of rust geven. Met zijn voedings- en gezondheidsvoordelen, kan het drinken van een kopje brandnetelthee nu en dan een slimme toevoeging zijn aan je routine.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407