Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Brood: is het goed of slecht voor u?

Brood: is het goed of slecht voor u?

 1. Er zijn veel verschillende soorten brood, zoals volkoren, zoete broden, maisbroden, gezuurde en ongezuurde broden, flatbreads, zuurdesem, gekiemde broden gemaakt met oude granen, sodabrood, enzovoorts.

 2. Sommige zijn gezonder dan andere.

 3. Is brood goed of slecht voor ons, en hoe maken we een gezonde keuze?

 4. Hier zijn enkele belangrijke punten over brood. Meer details staan ​​in het hoofdartikel.

Koolhydraten in brood: goed of slecht?

 1. Koolhydraten voorzien het lichaam van brandstof. Brood bestaat meestal uit koolhydraten.

 2. De gezondste bronnen van koolhydraten zijn fruit, groenten, bonen en minimaal bewerkte granen. Deze voedingsmiddelen bevatten ook vitamines, mineralen, vezels en fytochemicaliën.

 3. Verpakt en voorgesneden witbrood is gemaakt van zeer bewerkt, eenvoudig koolhydraat. Dit wordt snel verteerd zonder veel voedingsstoffen of voordelen voor het lichaam te bieden.

 4. Sterk verwerkte koolhydraten, zoals wit brood, geraffineerde pasta, cakes, donuts, crackers en snoeprepen worden snel verteerd en zorgen voor een snelle toename van energie.

 5. Ze zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel snel na het eten stijgt, en omdat ze geen vezels bevatten, zal de persoon zich niet vol voelen. Ze zullen snel weer naar voedsel hunkeren, vooral als de bloedsuikerspiegel daalt.

 6. Een hoge inname van eenvoudige koolhydraten kan leiden tot gewichtstoename en een hoger risico op diabetes, hartaandoeningen en andere levensstijlgerelateerde chronische aandoeningen.

Wat zijn volle granen?

 1. De volle granen in volkorenbrood zijn een goede bron van vezels, ze leveren langer energie en helpen cardiovasculaire en andere ziekten te voorkomen.

 2. De Whole Grains Council definieert hele voedingsmiddelen als volgt:

 3. "Hele granen of hieruit vervaardigd voedsel bevatten alle essentiële delen en natuurlijk voorkomende voedingsstoffen van het gehele korrelzaad in hun oorspronkelijke verhoudingen. Als de korrel is verwerkt (bijv. Gekraakt, geplet , gerold, geëxtrudeerd of gekookt), moet het voedingsproduct dezelfde rijke balans aan voedingsstoffen leveren die worden aangetroffen in het oorspronkelijke korrelzaad. [!...

 4. De American Heart Association (AHA) merkt op dat volle granen een goede bron zijn van:

 5. De AHA beveelt aan om minimaal 25 gram vezels per dag te consumeren. Ten minste de helft van de geconsumeerde granen moet hele granen zijn.

 6. Glasvezel kan het risico verminderen van:

 7. Hele korrels leveren ook eiwitten.

Hoe weet ik dat het volle granen zijn?

 1. Bij het kiezen van in de winkel gekocht brood, moet het woord "geheel" het eerste woord in de ingrediëntenlijst zijn. Het woord "geheel" zorgt ervoor dat alle drie de delen van het graan in het product aanwezig zijn.

 2. De volgende labels garanderen geen volkoren product:

 3. De ingrediëntenlijst geeft een beter idee van wat het item bevat.

Wat is geraffineerde bloem?

 1. Om witbrood of witte bloem te maken, wordt het graan verwerkt om de zemelen en de kiem te verwijderen, waardoor alleen het endosperm achterblijft.

 2. Producten gemaakt met geraffineerde bloem hebben een fijnere, lichtere textuur en de houdbaarheid kan worden verlengd.

 3. Verwerking verwijdert de meeste of alle vezels, vitamines en mineralen.

 4. Het resterende endosperm biedt snel verteerbare koolhydraten maar weinig anders.

 5. Toen bleek dat sommige mensen tekorten aan voedingsstoffen hadden, begonnen fabrikanten "verrijkte" meel te produceren.

 6. Ze versterkten de verwerkte witte bloem met enkele ontbrekende voedingsstoffen, met behulp van supplementen zoals foliumzuur en andere B-vitamines.

 7. Aanvullende vitamines zijn echter niet zo goed als vitamines uit voedselbronnen. Normaal gesproken kan het menselijk lichaam voedingsstoffen uit onbewerkte bronnen beter opnemen en verwerken.

 8. Hele granen voegen belangrijke voedingsstoffen toe aan het dieet, maar Amerikanen consumeren gemiddeld minder dan 1 portie volle granen per dag. Minder dan 5 procent krijgt het aanbevolen gemiddelde van 3 gram volle granen per dag.

Wanneer is brood niet gezond?

 1. De sterk verwerkte bloem en additieven in wit, verpakt brood kunnen het ongezond maken. Het consumeren van teveel wit brood kan bijdragen aan obesitas, hartaandoeningen en diabetes.

 2. Brood kopen met het woord "geheel" als eerste ingrediënt garandeert nog steeds geen gezond product. Het is alleen de eerste stap.

 3. Zelfs volkoren brood kan 20 of meer ingrediënten bevatten, inclusief conserveermiddelen en toegevoegd zout en suikers. Deze dragen niet allemaal bij aan een goede gezondheid.

 4. Conserveermiddelen kunnen ervoor zorgen dat brood langer vers blijft, maar versgebakken brood met minder conserveermiddelen kan in de koelkast of vriezer worden bewaard om de versheid te behouden.

 5. Veel soorten brood hebben suikers of suikervervangers toegevoegd. Vermijd die met glucosestroop of een ingrediënt dat eindigt op "-ose" aan het begin van de ingrediëntenlijst.

 6. Ingrediëntenlijsten zijn gerangschikt op basis van het gewicht van het ingrediënt, dus ingrediënten die bovenaan de lijst staan, zijn in relatief grote hoeveelheden aanwezig.

 7. Brood gemaakt met gekiemde korrels is een goede optie. Wanneer een graan wordt gekiemd, worden de voedingsstoffen gemakkelijker te verteren en zijn deze meer beschikbaar voor gebruik door het lichaam. Het kan een betere bron van eiwitten, vezels, vitamine C, foliumzuur en andere voedingsstoffen zijn.

 8. Ezechiel brood is een soort vezelrijk brood gemaakt met alleen gekiemde korrels en geen bloem. Gekiemde korrels moeten ook in de koelkast of vriezer worden bewaard.

Moeten we gluten vermijden?

 1. Sommige mensen moeten brood vermijden vanwege een allergie of intolerantie.

 2. De afgelopen jaren is het glutenvrije dieet populair geworden. Gluten kan gevaarlijk zijn voor een persoon met coeliakie.

 3. Deze mensen hebben een ernstige auto-immuunreactie op gluten die darmschade veroorzaakt.

 4. Veel mensen kunnen gluten echter verdragen en hoeven dit niet te vermijden.

 5. Wetenschappers hebben aangetoond dat het vermijden van gluten ertoe kan leiden dat mensen voedingsmiddelen vermijden die voor hen gezond kunnen zijn, zoals volle granen.

 6. Een studie gepubliceerd in de BMJ in mei 2017 wees uit dat het consumeren van gluten het risico op hartaandoeningen niet verhoogt, maar het vermijden van volle granen om het te elimineren, kan het risico verhogen.

 7. Veel artsen sporen mensen alleen aan om "glutenvrij" te gaan als ze gevoelig zijn voor gluten, niet als een levensstijlkeuze.

 8. Mensen die gluten moeten vermijden, kunnen in veel supermarkten glutenvrij brood vinden.

Hoe zit het met een tarweallergie?

 1. Mensen met een tarweallergie mogen geen brood eten dat tarwebloem bevat, maar ze kunnen kiezen voor brood gemaakt van rogge of andere soorten meel.

 2. Als een persoon met een allergie een product consumeert waar hij allergisch voor is, kan dit in sommige gevallen tot anafylactische shock leiden. Dit kan levensbedreigend zijn.

 3. Sommige mensen zijn niet allergisch voor tarwe, maar ze hebben een tarwe-intolerantie.

 4. Door het eten van tarwe voelen ze zich opgeblazen en ongemakkelijk. Tarwebrood eten is niet gevaarlijk voor deze mensen, maar het kiezen van rogge of andere soorten brood kan ongemak verminderen.

Zal brood me helpen afvallen?

 1. Het consumeren van volkorenbrood met mate mag geen gewichtstoename veroorzaken, maar het levert de nodige energie voor het lichaam. Een hogere inname van energie dan het lichaam nodig heeft zal leiden tot gewichtstoename.

 2. Broodjes gemaakt van wit brood en verwerkt vlees, boter en mayonaise kunnen veel onnodige calorieën toevoegen door de inname van vet en koolhydraten te verhogen.

 3. Als brood een standaardmaaltijd of -snack voor mensen wordt, kan het meer gezond voedsel verdringen.

 4. Een gezondere optie is om broodjes te kiezen die gegrilde kip en salade bevatten of brood eten met een gezonde, zelfgemaakte groentesoep.

 5. Zelf brood maken is niet moeilijk, vooral als u investeert in een broodmachine. Op deze manier weet je precies wat je eet.

 6. Over het algemeen is volkorenbrood een gezond product, als het met mate wordt geconsumeerd en als de persoon niet intolerant.

 7. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op di 30 mei 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 8. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 9. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407