Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Calcium: gezondheidsvoordelen, voedsel en tekort

Calcium: gezondheidsvoordelen, voedsel en tekort

 1. We moeten een bepaalde hoeveelheid calcium consumeren om sterke botten en een gezonde communicatie tussen de hersenen en andere delen van het lichaam op te bouwen en te behouden. Calcium komt van nature voor in veel voedingsmiddelen; het wordt ook toegevoegd aan bepaalde producten en supplementen zijn beschikbaar.

 2. In dit artikel leggen we uit waarom het lichaam calcium nodig heeft, welke voedingsmiddelen rijk zijn aan calcium en wat er gebeurt als het lichaam niet genoeg heeft.

Waarom hebben we calcium nodig?

 1. Calcium speelt verschillende rollen in het lichaam; waaronder:

Botgezondheid

 1. Ongeveer 99 procent van het calcium in het menselijk lichaam bevindt zich in de botten en tanden; het is essentieel voor de ontwikkeling, groei en instandhouding van bot. Calcium blijft de botten van mensen versterken totdat ze de leeftijd van 20-25 bereiken wanneer de botdichtheid het hoogst is. Na die leeftijd neemt de botdichtheid af, maar calcium blijft de botten helpen behouden en het verlies van botdichtheid vertragen, wat een natuurlijk onderdeel is van het verouderingsproces.

 2. Mensen die niet voldoende calcium consumeren vóór de leeftijd van 20-25 hebben een aanzienlijk hoger risico op het ontwikkelen van broze botziekte of osteoporose op latere leeftijd; dit komt omdat calcium uit de botten wordt getrokken als een reserve.

Spiercontractie

 1. Calcium reguleert spiercontractie, inclusief het kloppen van de hartspier. Wanneer een zenuw een spier stimuleert, komt calcium vrij; het helpt de eiwitten in spieren het samentrekkende werk uit te voeren. De spier ontspant pas weer als het calcium uit de spier is teruggepompt.

Bloedstolling

 1. Calcium speelt een sleutelrol bij normale bloedstolling (stolling). Het stollingsproces is complex met een aantal stappen; er zijn veel chemicaliën bij betrokken. Calcium speelt een rol in een aantal van deze stappen.

Andere rollen

 1. Calcium is een co-factor voor veel enzymen; dit betekent dat zonder de aanwezigheid van calcium deze belangrijke enzymen niet zo efficiënt kunnen werken.

 2. Calcium beïnvloedt de gladde spier die de bloedvaten omringt, waardoor het ontspant.

 3. Het is belangrijk op te merken dat calcium niet gemakkelijk wordt opgenomen zonder de aanwezigheid van vitamine D.

Calciumrijk voedsel

 1. Volgens gezondheidsinstanties in Noord-Amerika en West-Europa kan calcium in de voeding in verschillende voedingsmiddelen en dranken worden aangetroffen; ze raden ook aan dat we calcium uit verschillende bronnen halen.

 2. De volgende voedingsmiddelen en dranken zijn rijke bronnen van calcium:

 3. Ook zijn veel drankjes, waaronder sojamelk en een verscheidenheid aan vruchtensappen verrijkt met calcium.

 4. Geplette eierschalen bevatten calcium en kunnen tot poeder worden gemalen en aan eten en drinken worden toegevoegd.

 5. Sommige donkergroene groenten kunnen veel oxaalzuur bevatten, waardoor het lichaam minder calcium kan opnemen.

Hoeveel calcium moet ik elke dag consumeren?

 1. Volgens het Institute of Medicine (IoM) moeten we dagelijks calcium consumeren in de volgende hoeveelheden:

Calciumgebrek en calciumsupplementen

 1. Mensen met calciumtekorten (hypocalciëmie) worden meestal geadviseerd om calciumsupplementen te nemen. De supplementen moeten met voedsel worden ingenomen voor de beste absorptie en om mogelijke ongewenste bijwerkingen te minimaliseren. Elke inname van supplementen mag niet meer zijn dan 600 milligram; als meer dan dat in één keer wordt verbruikt, wordt het teveel niet ook opgenomen.

 2. Volgens het NIH (National Institutes of Health), neemt ongeveer 43 procent van alle Amerikaanse volwassenen voedingssupplementen, waaronder 70 procent van de volwassen vrouwen. Gebruikers verhogen hun dagelijkse calciuminname met ongeveer 300 milligram per dag via supplementen.

 3. Calciumsupplementen moeten met tussenpozen van de dag worden ingenomen, meestal twee of drie keer per dag. Vitamine D wordt aan veel calciumsupplementen toegevoegd omdat het de synthese van eiwitten in het lichaam aanmoedigt, waardoor de opname van calcium mogelijk is.

 4. Het kiezen van de juiste aanvulling tegenwoordig kan verwarrend zijn; er zijn verschillende soorten in een breed scala aan combinaties en bereidingen. Welke te selecteren, hangt af van de behoeften en voorkeuren van de patiënt, hun medische toestand en of ze medicijnen gebruiken.

 5. Elementair calcium - het pure mineraal - bestaat in zijn natuurlijke vorm met andere verbindingen. Calciumsupplementen kunnen verschillende soorten calciumverbindingen en verschillende hoeveelheden elementair calcium bevatten, bijvoorbeeld:

 6. Calciumcarbonaat bevat 40 procent elementair calcium. Dit type is vaker beschikbaar; het is relatief goedkoop en handig. Het wordt het beste opgenomen wanneer het met voedsel wordt ingenomen, omdat het maagzuur nodig heeft om te worden opgenomen.

 7. Calciumlactaat bevat 13 procent elementair calcium.

 8. Calciumgluconaat bevat 9 procent elementair calcium

 9. Calciumcitraat bevat 21 procent elementair calcium. Calciumcitraat kan met of zonder voedsel worden ingenomen. Het is nuttig voor patiënten met inflammatoire darmaandoeningen, achlorhydria en sommige absorptiestoornissen.

Bijwerkingen van calciumsupplementen

 1. Sommige patiënten melden gastro-intestinale symptomen, zoals een opgeblazen gevoel, constipatie, gas of een combinatie van alle drie. Calciumcitraat heeft meestal minder en minder uitgesproken bijwerkingen dan calciumcarbonaat. Het nemen van de supplementen met voedsel, of het verspreiden van hun inname gedurende de dag helpt soms het optreden of de intensiteit van de bijwerkingen te verminderen.

 2. Naast het toevoegen van vitamine D, bevat calcium soms ook magnesium.

 3. De volgende aandoeningen, omstandigheden of ziekten staan ​​bekend als mogelijke oorzaken van hypocalciëmie (calciumtekort):

 4. Sommige mensen die een veganistisch dieet volgen, kunnen calciumgebrek ervaren als ze niet op zoek zijn naar plantaardig calciumrijk of met calcium verrijkt voedsel.

 5. Ook mensen die lactose-intolerant zijn, krijgen mogelijk onvoldoende calcium als ze niet zorgvuldig op zoek zijn naar niet-zuivelproducten die rijk zijn aan calcium of waaraan het mineraal is toegevoegd.

 6. Artikel laatst bijgewerkt op ma 21 augustus 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 7. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 8. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407