Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Carnivore dieetoverzicht: voordelen, nadelen en voorbeeldmenu

Onderste regel

 1. Het carnivoordieet bestaat volledig uit vlees en dierlijke producten, exclusief alle andere voedingsmiddelen.

 2. Er wordt beweerd dat het gewichtsverlies, stemmingsproblemen en bloedsuikerregulatie helpt, naast andere gezondheidsproblemen.

 3. Het dieet is echter extreem beperkend en waarschijnlijk ongezond op de lange termijn. Bovendien ondersteunt geen enkel onderzoek de beweerde voordelen.

 4. Dit artikel bespreekt het carnivore dieet, inclusief of het gewichtsverlies kan helpen, de mogelijke voordelen en nadelen ervan, en hoe het te volgen.

Wat is het carnivoordieet?

 1. Het carnivoordieet is een beperkend dieet dat alleen vlees, vis en ander dierlijk voedsel zoals eieren en bepaalde zuivelproducten omvat.

 2. Alle andere voedingsmiddelen, inclusief fruit, groenten, peulvruchten, granen, noten en zaden, zijn uitgesloten.

 3. De voorstanders bevelen ook aan om zuivelinname te elimineren of te beperken tot voedingsmiddelen die weinig lactose bevatten - een suiker die voorkomt in melk en zuivelproducten - zoals boter en harde kazen.

 4. Het carnivoordieet komt voort uit de controversiële overtuiging dat menselijke voorouderlijke populaties voornamelijk vlees en vis aten en dat koolhydraatrijke diëten verantwoordelijk zijn voor de hoge percentages chronische ziekten van vandaag.

 5. Andere populaire koolhydraatarme diëten, zoals de keto- en paleo-diëten, beperken maar sluiten koolhydraatinname niet uit. Het carnivoordieet streeft echter naar nul koolhydraten.

 6. Shawn Baker, een voormalige Amerikaanse orthopedisch arts, is de meest bekende voorstander van het carnivoordieet (1).

 7. Hij haalt getuigenissen van degenen die het Carnivore Dieet volgen aan als bewijs dat het depressie, angst, artritis, obesitas, diabetes en meer kan behandelen (1, 2).

 8. Geen onderzoek heeft de effecten van het carnivoordieet geanalyseerd.

 9. Bovendien werd de medische vergunning van Baker in 2017 ingetrokken door de New Mexico Medical Board vanwege zorgen over zijn competentie (3).

Hoe het carnivoordieet te volgen

 1. Het volgen van het dieet omvat het elimineren van alle plantaardig voedsel uit uw dieet en uitsluitend het eten van vlees, vis, eieren en kleine hoeveelheden zuivelproducten met weinig lactose.

 2. Te eten voedingsmiddelen zijn rundvlees, kip, varkensvlees, lam, kalkoen, orgelvlees, zalm, sardines, witte vis en kleine hoeveelheden zware room en harde kaas. Boter, reuzel en beenmerg zijn ook toegestaan.

 3. Voorstanders van het dieet benadrukken het eten van vette stukken vlees om aan uw dagelijkse energiebehoeften te voldoen.

 4. Het carnivoordieet stimuleert drinkwater en bottenbouillon maar ontmoedigt het drinken van thee, koffie en andere dranken gemaakt van planten.

 5. Het biedt geen specifieke richtlijnen voor calorie-inname, portiegroottes of hoeveel maaltijden of snacks per dag te eten zijn. De meeste voorstanders van het dieet suggereren zo vaak te eten als je wilt.

Kan het u helpen af ​​te vallen?

 1. Bepaalde aspecten van het carnivoordieet kunnen leiden tot gewichtsverlies. Specifiek hebben sommige onderzoeken aangetoond dat eiwitrijke en koolhydraatarme diëten gewichtsverlies kunnen bevorderen (4, 5, 6).

 2. Dit komt vooral omdat eiwit je kan helpen om je na de maaltijd voller te voelen, wat kan leiden tot verminderde calorie-inname en vervolgens gewichtsverlies. Eiwit kan ook uw stofwisseling verhogen, waardoor u meer calorieën kunt verbranden (7, 8, 9).

 3. Daarom zou het volgen van het carnivoordieet u waarschijnlijk voller doen voelen en in het algemeen minder calorieën eten - tenminste op de korte termijn.

 4. Een onderzoek van 3 maanden bij 132 volwassenen met overgewicht of obesitas vergeleek de effecten van 4 energiebeperkte diëten met verschillende hoeveelheden koolhydraten en eiwitten op gewichtsverlies (4).

 5. Degenen die eiwitrijke diëten aten met 0,4-0,6 gram eiwit per pond (0,9-1,3 gram per kg) lichaamsgewicht per dag verloren aanzienlijk meer gewicht en vetmassa dan degenen die aten 0,3-0,4 gram eiwit per pond (0,6-0,8 gram per kg) lichaamsgewicht per dag (4).

 6. Andere studies tonen vergelijkbare resultaten en suggereren dat het verhogen van eiwit en het verminderen van koolhydraatinname kan leiden tot meer langdurig gewichtsverlies dan diëten met minder eiwitten en meer koolhydraten (10).

 7. U hoeft koolhydraten echter niet volledig te verwijderen om gewicht te verliezen. Integendeel, het verminderen van uw totale calorie-inname, wat misschien gemakkelijker is om te doen met een hogere inname van bevredigende eiwitten, is de belangrijkste oorzaak van gewichtsverlies (11).

 8. Plus, het zeer restrictieve karakter van het carnivoordieet maakt het moeilijk om op lange termijn te volgen.

Voordelen van het carnivoordieet

 1. Omdat het carnivoordieet koolhydraten uitsluit, elimineert het koekjes, cakes, snoep, frisdrank, gebak en soortgelijke koolhydraatrijke voedingsmiddelen.

 2. Deze voedingsmiddelen bevatten weinig nuttige voedingsstoffen en vaak veel calorieën. Daarom moeten ze worden beperkt in een gezond, uitgebalanceerd dieet.

 3. Voedsel met veel suiker kan ook problematisch zijn voor mensen met diabetes, omdat ze de bloedsuikerspiegel kunnen verhogen. In feite wordt het beperken van geraffineerde koolhydraten en suikerhoudende voedingsmiddelen vaak aanbevolen om diabetes te beheersen (12).

 4. De volledige eliminatie van koolhydraten op het carnivoordieet wordt echter niet aanbevolen of noodzakelijk voor diabetesmanagement. In plaats daarvan wordt het aanbevolen om kleinere hoeveelheden gezonde, vezelrijke koolhydraten te eten die geen pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken (12).

Minpunten van het carnivoordieet

 1. Vanwege het zeer restrictieve karakter en de volledige eliminatie van de meeste voedselgroepen, zijn er veel nadelen aan het carnivoordieet.

 2. Aangezien het carnivoordieet uitsluitend uit dierlijk voedsel bestaat, kan het veel verzadigd vet en cholesterol bevatten.

 3. Verzadigd vet kan uw LDL (slechte) cholesterol verhogen, wat uw risico op hartaandoeningen kan verhogen (13).

 4. Recente onderzoeken hebben echter aangetoond dat hoge inname van verzadigd vet en cholesterol niet sterk gekoppeld zijn aan een hoger risico op hartaandoeningen, zoals eerder werd aangenomen (14, 15).

 5. Toch kan het consumeren van grote hoeveelheden verzadigd vet op het carnivoordieet zorgwekkend zijn. Geen enkel onderzoek heeft de effecten van uitsluitend het eten van dierenvoeding geanalyseerd. Daarom zijn de effecten van het consumeren van zulke hoge niveaus van vet en cholesterol onbekend.

 6. Bovendien bevatten sommige verwerkte vleeswaren, vooral spek en ontbijtvlees, ook grote hoeveelheden natrium.

 7. Het eten van veel van deze voedingsmiddelen op het carnivoordieet kan leiden tot overmatige natriuminname, wat is gekoppeld aan een verhoogd risico op hoge bloeddruk, nieraandoeningen en andere negatieve gezondheidsresultaten (16 ).

 8. De inname van verwerkt vlees is ook in verband gebracht met hogere percentages van bepaalde soorten kanker zoals darm- en rectumkankers (17).

 9. Het carnivoordieet elimineert zeer voedzaam voedsel zoals fruit, groenten, peulvruchten en volle granen, die allemaal nuttige vitamines en mineralen bevatten.

 10. Hoewel vlees voedzaam is en micronutriënten levert, zou dit niet het enige onderdeel van uw dieet moeten zijn. Het volgen van een beperkend dieet zoals het carnivoordieet kan leiden tot tekorten in sommige voedingsstoffen en de overconsumptie van anderen (18).

 11. Bovendien zijn diëten die rijk zijn aan plantaardig voedsel geassocieerd met een lager risico op bepaalde chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen, bepaalde vormen van kanker, Alzheimer en diabetes type 2 (19, 20 , 21).

 12. Dit is niet alleen te wijten aan het hoge gehalte aan vitamines, vezels en mineralen in plantaardig voedsel, maar ook aan hun heilzame plantaardige stoffen en antioxidanten (20).

 13. Het carnivoordieet bevat deze verbindingen niet en is niet in verband gebracht met gezondheidsvoordelen op de lange termijn.

 14. Vezel, een niet-verteerbare koolhydraten die de darmgezondheid en gezonde stoelgang bevordert, wordt alleen gevonden in plantaardig voedsel (22).

 15. Het carnivoordieet bevat dus geen vezels, wat kan leiden tot constipatie (23).

 16. Bovendien is vezels ongelooflijk belangrijk voor de juiste balans van bacteriën in je darmen. Suboptimale darmgezondheid kan zelfs leiden tot een aantal problemen en kan zelfs in verband worden gebracht met verzwakte immuniteit en darmkanker (24, 25).

 17. Uit een onderzoek bij 17 zwaarlijvige mannen bleek dat een eiwitrijk, koolhydraatarm dieet hun gehalte aan verbindingen die helpen beschermen tegen darmkanker aanzienlijk verlaagde in vergelijking met eiwitrijke, matige -carb-diëten (25).

 18. Over het algemeen kan het volgen van het carnivoordieet uw darmgezondheid schaden.

 19. Het carnivoordieet kan vooral problematisch zijn voor bepaalde populaties.

 20. Degenen die hun eiwitinname moeten beperken, inclusief mensen met chronische nierziekte, moeten bijvoorbeeld het dieet niet volgen (26).

 21. Ook degenen die gevoeliger zijn voor de cholesterol in voedingsmiddelen, of cholesterol-hyperresponsers, moeten voorzichtig zijn met het consumeren van zoveel voedingsmiddelen met hoog cholesterolgehalte (27).

 22. Bovendien zouden populaties met speciale voedingsbehoeften ze waarschijnlijk niet kunnen vervullen op het carnivoordieet. Dit omvat kinderen en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

 23. Ten slotte moeten degenen die angst hebben voor eten of worstelen met restrictief eten dit dieet niet proberen.

Eten om te eten

 1. Het carnivoordieet bevat alleen dierlijke producten en sluit alle andere voedingsmiddelen uit.

 2. Concreet kan iemand op het carnivoordieet eten:

 3. Volgens sommige voorstanders van het dieet zijn zout, peper en kruiden zonder koolhydraten toegestaan.

 4. Bovendien kiezen sommige mensen ervoor om yoghurt, melk en zachte kaas te eten, maar deze voedingsmiddelen zijn meestal niet inbegrepen vanwege hun koolhydraatgehalte.

Te vermijden voedingsmiddelen

 1. Alle voedingsmiddelen die niet van dieren komen, zijn uitgesloten van het carnivoordieet.

 2. Beperkt voedsel omvat:

 3. Hoewel sommige mensen sommige van deze voedingsmiddelen opnemen, laten een echt carnivoordieet hen niet toe.

Voorbeeldmenu

 1. Het carnivoordieet is moeilijk op lange termijn te volgen en biedt niet veel variatie.

 2. Hier is een vijfdaags voorbeeldmenu voor het carnivoordieet:

De onderste regel

 1. Het carnivoordieet is extreem beperkend en bestaat volledig uit vlees, vis, eieren en kleine hoeveelheden lactosearme zuivelproducten.

 2. Er wordt gezegd dat het gewichtsverlies en verschillende gezondheidsproblemen helpt, maar geen onderzoek ondersteunt deze claims.

 3. Bovendien bevat het veel vet en natrium, bevat het geen vezels of heilzame plantaardige stoffen en is het moeilijk langdurig te onderhouden.

 4. Over het algemeen is het carnivoordieet onnodig beperkend. Het eten van een uitgebalanceerd dieet met verschillende gezonde voedingsmiddelen is duurzamer en levert u waarschijnlijk meer gezondheidsvoordelen op.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407