Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Cassave: voordelen en gevaren

Hart "bieten" cupcakes

 1. Cassave is een knolgewas die veel wordt geconsumeerd in ontwikkelingslanden. Het biedt een aantal belangrijke voedingsstoffen en resistent zetmeel, wat voordelen voor de gezondheid kan hebben.

 2. Anderzijds kan cassave gevaarlijke effecten hebben, vooral als het rauw en in grote hoeveelheden wordt gegeten.

 3. Dit artikel onderzoekt de unieke eigenschappen van cassave om te bepalen of het een gezond en veilig voedsel is dat u in uw dieet kunt opnemen.

Wat is cassave?

 1. Cassave is een nootachtige smaak, zetmeelrijke knolgewas of knol. Inheems in Zuid-Amerika, het is een belangrijke bron van calorieën en koolhydraten voor mensen in ontwikkelingslanden.

 2. Het wordt gekweekt in tropische gebieden van de wereld vanwege zijn vermogen om moeilijke groeiomstandigheden te weerstaan ​​- het is in feite een van de meest droogtetolerante gewassen (1).

 3. In de Verenigde Staten wordt cassave vaak yuca genoemd en kan ook worden aangeduid als maniok of Braziliaanse pijlwortel.

 4. Het meest gebruikte deel van cassave is de wortel, die zeer veelzijdig is. Het kan in zijn geheel worden gegeten, geraspt of tot bloem worden gemalen om brood en crackers te maken.

 5. Bovendien staat cassave wortel bekend als de grondstof die wordt gebruikt om tapioca en garri te produceren, een product dat lijkt op tapioca.

 6. Personen met voedselallergieën hebben vaak baat bij het gebruik van cassave bij koken en bakken omdat het glutenvrij, korrelvrij en notenvrij is.

 7. Een belangrijke opmerking is dat cassavewortel moet worden gekookt voordat deze wordt gegeten. Rauwe cassave kan giftig zijn, wat in een later hoofdstuk wordt besproken.

Bevat enkele belangrijke voedingsstoffen

 1. Een portie van 100 gram gekookte cassavewortel bevat 112 calorieën. 98% hiervan is afkomstig van koolhydraten en de rest is van een kleine hoeveelheid eiwitten en vet.

 2. Deze portie biedt ook vezels, evenals een paar vitamines en mineralen (2).

 3. De volgende voedingsstoffen zijn te vinden in 100 gram gekookte cassave (2):

 4. Gekookte cassavewortel bevat ook kleine hoeveelheden ijzer, vitamine C en niacine (2).

 5. Over het algemeen is het voedingsprofiel van cassave onopvallend. Hoewel het wel wat vitamines en mineralen bevat, zijn de hoeveelheden minimaal.

 6. Er zijn veel andere wortelgroenten die je kunt eten die aanzienlijk meer voedingsstoffen opleveren - bieten en zoete aardappelen, om maar twee te noemen.

Verwerking Cassave vermindert de voedingswaarde

 1. Verwerking van cassave door schillen, hakken en koken vermindert de voedingswaarde aanzienlijk (2).

 2. Dit komt omdat veel van de vitamines en mineralen worden vernietigd door verwerking, evenals het grootste deel van het vezel- en resistente zetmeel (2).

 3. Daarom hebben de meer populaire, verwerkte vormen van cassave - zoals tapioca en garri - een zeer beperkte voedingswaarde.

 4. Bijvoorbeeld, 28 gram tapiocaparels levert niets anders dan calorieën en een kleine hoeveelheid enkele mineralen (3).

 5. Kokende cassavewortel is een kookmethode waarvan is aangetoond dat deze de meeste voedingsstoffen vasthoudt, met uitzondering van vitamine C, dat gevoelig is voor warmte en gemakkelijk uitlogt in water (2).

Het is rijk aan calorieën

 1. Cassave bevat 112 calorieën per portie van 100 gram, wat vrij hoog is in vergelijking met andere wortelgroenten (2).

 2. Bijvoorbeeld, dezelfde portie zoete aardappelen levert 76 calorieën op, en dezelfde hoeveelheid bieten levert slechts 44 (4, 5).

 3. Dit maakt cassave tot een belangrijk gewas voor ontwikkelingslanden, omdat het een belangrijke bron van calorieën is (2).

 4. Het hoge aantal calorieën kan echter meer kwaad dan goed doen voor de algemene bevolking.

 5. Het consumeren van calorierijk voedsel op een regelmatige basis wordt geassocieerd met gewichtstoename en obesitas, dus consumeer cassave met mate en in redelijke porties (6, 7). Een geschikte portiegrootte is ongeveer 1 / 3-1 / 2 kop (73-113 gram).

Hoog in resistent zetmeel

 1. Cassave is rijk aan resistent zetmeel, een soort zetmeel dat de spijsvertering omzeilt en eigenschappen heeft die vergelijkbaar zijn met oplosbare vezels.

 2. Het consumeren van voedingsmiddelen met een hoog resistent zetmeel kan verschillende voordelen voor de algehele gezondheid hebben (8).

 3. Allereerst voedt resistent zetmeel de nuttige bacteriën in uw darm, die kunnen helpen ontstekingen te verminderen en de spijsvertering te bevorderen (8, 9).

 4. Resistent zetmeel is ook onderzocht op zijn vermogen om bij te dragen aan een betere metabole gezondheid en het risico op obesitas en diabetes type 2 te verminderen.

 5. Dit komt door zijn potentieel om de bloedsuikerspiegel te verbeteren, naast zijn rol bij het bevorderen van de volheid en het verminderen van de eetlust (10, 11, 12, 13).

 6. De voordelen van resistent zetmeel zijn veelbelovend, maar het is belangrijk op te merken dat veel verwerkingsmethoden het resistente zetmeelgehalte van cassave kunnen verlagen (14, 15).

 7. Producten gemaakt van cassave, zoals bloem, hebben de neiging om minder resistent zetmeel te bevatten dan cassavewortel die is gekookt en vervolgens in zijn hele vorm is gekoeld (14, 15).

Bevat antinutriënten

 1. Een van de grootste nadelen van Cassava is de inhoud van antinutriënten.

 2. Antinutriënten zijn plantaardige stoffen die de spijsvertering kunnen verstoren en de opname van vitamines en mineralen in het lichaam kunnen remmen.

 3. Dit zijn geen problemen voor de meeste gezonde mensen, maar hun effecten zijn belangrijk om in gedachten te houden.

 4. Ze hebben meer kans op populaties met een risico op ondervoeding. Interessant is dat dit ook populaties omvat die afhankelijk zijn van cassave als basisvoedsel.

 5. Dit zijn de belangrijkste antinutriënten in cassave:

 6. De effecten van antinutriënten zijn duidelijker wanneer ze vaak worden geconsumeerd en als onderdeel van een qua voeding onvoldoende voedingspatroon.

 7. Zolang je maar af en toe cassave consumeert, zouden de antinutriënten geen grote reden tot bezorgdheid moeten zijn.

 8. Onder bepaalde omstandigheden kunnen antinutriënten zoals tannines en saponinen zelfs gunstige gezondheidseffecten hebben (18, 19, 20).

Kan in sommige omstandigheden gevaarlijke gevolgen hebben

 1. Cassave kan gevaarlijk zijn als het rauw wordt geconsumeerd, in grote hoeveelheden of als het onjuist wordt bereid.

 2. Dit komt omdat rauwe cassave chemicaliën bevat die cyanogene glycosiden worden genoemd, die bij consumptie cyanide in het lichaam kunnen afgeven (21).

 3. Bij frequent eten verhogen deze het risico op cyanidevergiftiging, wat de schildklier en zenuwfunctie kan aantasten. Het wordt geassocieerd met verlamming en orgaanschade en kan fataal zijn (21, 22).

 4. Degenen met een algehele slechte voedingsstatus en een lage eiwitinname hebben meer kans om deze effecten te ervaren, omdat eiwit het lichaam van cyanide helpt te verwijderen (21).

 5. Dit is de reden waarom cyanidevergiftiging door cassave een grotere zorg is voor mensen die in ontwikkelingslanden wonen. Veel mensen in deze landen lijden aan eiwittekorten en zijn afhankelijk van cassave als een belangrijke bron van calorieën (21).

 6. Bovendien is in sommige delen van de wereld aangetoond dat cassave schadelijke chemicaliën uit de bodem absorbeert, zoals arseen en cadmium. Dit kan het risico op kanker verhogen bij degenen die afhankelijk zijn van cassave als basisvoedsel (23).

Cassave veiliger maken voor consumptie

 1. Cassave is over het algemeen veilig als het goed wordt bereid en af ​​en toe in matige hoeveelheden wordt gegeten. Een redelijke portie is ongeveer 1 / 3-1 / 2 kop.

 2. Hier zijn enkele manieren om cassave veiliger te maken voor consumptie (21, 24):

 3. Het is belangrijk op te merken dat producten gemaakt van cassave wortel, zoals cassave bloem en tapioca, extreem weinig tot geen cyanide-inducerende verbindingen bevatten en veilig zijn voor menselijke consumptie.

Cassave gebruiken

 1. Er zijn veel manieren waarop u cassave in uw dieet kunt opnemen.

 2. U kunt zelf verschillende snacks en gerechten met de wortel bereiden. Het wordt meestal gesneden en vervolgens gebakken of geroosterd, vergelijkbaar met de manier waarop je een aardappel zou bereiden.

 3. Bovendien kan cassavewortel worden gepureerd of gemengd met roerbakgerechten, omeletten en soepen. Het wordt soms ook tot bloem vermalen en in brood en crackers gebruikt.

 4. Je kunt er ook van genieten in de vorm van tapioca, een zetmeel dat uit de cassavewortel wordt gehaald door middel van wassen en verpulveren.

 5. Tapioca wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel voor puddingen, taarten en soepen.

De onderste regel

 1. Cassave bevat enkele gezonde eigenschappen, maar de negatieve effecten ervan lijken op te wegen tegen de voordelen.

 2. Het bevat niet alleen veel calorieën en antinutriënten - het kan cyanidevergiftiging veroorzaken als het niet goed wordt bereid of in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.

 3. Hoewel dit vooral een probleem is voor degenen die cassave als basisvoedsel gebruiken, is het toch belangrijk om in gedachten te houden.

 4. Bovendien zijn op cassave gebaseerde producten zoals tapioca en garri voldoende verwerkt om de giftige chemicaliën te verwijderen en zijn niet gevaarlijk om te consumeren.

 5. Over het algemeen is cassave geen voedingsmiddel dat een vast onderdeel van uw dieet moet zijn. Als u het toch eet, bereid het dan goed en eet het in redelijke porties.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407