Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Cholesterol in vis: wat u moet weten

De onderste regel

 1. Oké, dus cholesterol is slecht en het eten van vis is goed, toch? Maar wacht - bevatten sommige vissen geen cholesterol? En is wat cholesterol niet goed voor je? Laten we proberen dit recht te trekken.

Bevatten vissen cholesterol?

 1. Om te beginnen is het antwoord ja - alle vissen bevatten wat cholesterol. Maar laat je daar niet bang voor maken. Verschillende soorten zeevruchten bevatten verschillende hoeveelheden cholesterol, en veel bevatten vetten die u daadwerkelijk kunnen helpen uw cholesterolgehalte te beheersen.

 2. Maar voordat we ingaan op welke vissen welke vetten hebben, laten we het even hebben over cholesterol.

Cholesterol begrijpen

 1. Cholesterol is een vettige stof die door uw lever wordt geproduceerd en in al uw cellen aanwezig is. Het helpt je vitamine D te verwerken, voedsel af te breken en hormonen aan te maken.

 2. Er zijn twee hoofdsoorten cholesterol: lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) of "slechte" cholesterol en lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL) of "goede" cholesterol. U wilt geen verhoogde niveaus van LDL-cholesterol omdat het zich in uw bloedvaten kan ophopen, de bloedstroom kan blokkeren en bloedstolsels kan veroorzaken. Deze problemen kunnen leiden tot ernstige problemen zoals een hartaanval of beroerte.

 3. Hoge niveaus van HDL-cholesterol zijn echter goed, omdat HDL-cholesterol helpt LDL-cholesterol uit uw bloedvaten te transporteren.

 4. De National Institutes of Health hebben eerder de volgende gezonde cholesterolwaarden aanbevolen:

 5. Deze richtlijnen zijn in 2013 in de Verenigde Staten bijgewerkt en het LDL-cholesteroldoel is verwijderd vanwege onvoldoende bewijs. De Europese Unie gebruikt nog steeds LDL-doelen.

Voedsel- en cholesterolwaarden

 1. Het voedsel dat u eet, is van invloed op uw cholesterolgehalte, evenals hoeveel u traint, uw genetica en uw gewicht. Alle voedingsmiddelen die cholesterol bevatten, voegen wat cholesterol toe aan je bloedbaan, maar de belangrijkste daders zijn verzadigde en transvetten. Deze vetten verhogen uw LDL-waarden en verlagen uw HDL-waarden. De American Heart Association stelt voor minder dan 7 procent van je calorieën te consumeren uit verzadigd vet en minder dan 1 procent uit transvetten.

 2. Enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten worden daarentegen als "gezonde" vetten beschouwd. Ze voegen toe aan je totale vet gram maar veroorzaken geen verhoging van het LDL-cholesterolgehalte.

Is het goed om vis te eten als je je cholesterol in de gaten houdt?

 1. Als dieetveranderingen deel uitmaken van uw algehele plan om uw LDL-cholesterol te verlagen, is vis een goede optie. Hoewel alle vissen wat cholesterol bevatten, bevatten veel vissen veel omega-3-vetzuren. Dit zijn essentiële voedingsvetten die u daadwerkelijk kunnen helpen een gezond cholesterolgehalte te handhaven door uw triglycerideniveaus te verlagen. Ze kunnen ook helpen uw HDL-niveaus te verhogen.

 2. Je lichaam kan geen essentiële omega-3-vetzuren maken, dus je moet ze uit het voedsel halen dat je eet. Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor verschillende lichaams- en hersenfuncties en er wordt zelfs gedacht dat ze de stemming en pijn beïnvloeden. Zalm, forel en tonijn, evenals walnoten en lijnzaad, zijn allemaal goede bronnen van omega-3-vetzuren.

 3. Bovendien bevatten de meeste vissen weinig verzadigde en transvetten en veel vissen bevatten helemaal geen transvetten.

 4. Dat gezegd hebbende, vraagt ​​u zich misschien af ​​wat garnalen zijn, die 161 mg cholesterol in een portie van 3 ons bevatten. Als u een hoog cholesterolgehalte heeft, kan uw arts u adviseren om garnalen te vermijden. Als dit het geval is, moet u de aanbevelingen van uw arts volgen. Maar houd er rekening mee dat onderzoek heeft aangetoond dat de toename van HDL-niveaus door het eten van garnalen opweegt tegen het risico van de toename van LDL-niveaus. Lees er meer over in dit artikel over garnalen, cholesterol en de gezondheid van het hart.

Hoe kunnen vissen worden vergeleken?

 1. Hieronder staan ​​enkele vissen die u in uw dieet kunt opnemen. Elke portie is 3 gram en alle statistieken gaan uit van een vetarme bereiding, zoals braden of grillen. Het frituren van je vis zou absoluut vet en cholesterol toevoegen. Als je vis bakt, gebruik dan een olie die weinig verzadigd vet bevat, zoals avocado-olie.

Hoeveel vis moet ik eten?

 1. De American Heart Association beveelt aan dat mensen minstens twee keer per week vis eten. Ze suggereren een portie van 3,5 ounce, bij voorkeur van vis met veel omega-3-vetzuren zoals zalm, haring of forel.

 2. Er is enige bezorgdheid dat zwangere vrouwen te veel kwik krijgen van de vis die ze eten. Zwangere vrouwen moeten de consumptie van tonijn beperken tot een portie van 6 ons driemaal per maand, en kabeljauw beperken tot zes porties per maand, volgens de National Resources Defense Council.

De afhaalmaaltijden

 1. Alle vissen bevatten wat cholesterol, maar ze kunnen deel uitmaken van een gezond dieet. Interessant is dat er ook aanwijzingen zijn dat een plantaardig dieet, exclusief vis, gunstig is voor het beheersen van het risico op chronische ziekten. Neem contact op met uw arts om de beste voedingsmiddelen te vinden die u kunt eten om uw gezondheid en cholesterol, inclusief vis, te beheren. Ze kunnen u helpen, of ze kunnen u doorverwijzen naar een geregistreerde diëtist, die een dieetplan speciaal voor u kan maken.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407