Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Citron Fruit Voordelen Immuniteit, Gezondheid van het hart Meer

Cook gebruiken met marjolein + recept

 1. Er is geen twijfel dat citrusvruchten goed voor u zijn. Fruit zoals sinaasappels, citroenen, limoenen en grapefruit staan ​​bovenaan de lijst als het gaat om hun antioxidantgehalte, voedingsprofiel en natuurlijke gezondheidsbevorderende eigenschappen. Maar heb je ooit gehoord van citron fruit?

 2. Rijk aan antioxidanten en vitamine C, plus ongelooflijk lekker en smaakvol, er zijn genoeg redenen om de citronfruit een kans te geven om te profiteren van de unieke gezondheidsvoordelen die het te bieden heeft.

Wat is Citron Fruit?

 1. Citronfruit, ook bekend als Citrus medica, is een grote citrusvrucht met een dikke schil en een hobbelige schil. De citroenplant is meestal een kleine struik of boom die tussen acht en 15 voet lang reikt. De citroenboom heeft onregelmatige takken en heldergroene bladeren met een duidelijke citroengeur. De vrucht zelf heeft een schil die in kleur varieert van groen tot geeloranje. Het heeft een zeer dikke, leerachtige schil met minimale hoeveelheden vlees, waardoor het zich onderscheidt van andere citrusvruchten.

 2. Er zijn ook andere variaties van de citronvrucht beschikbaar, zoals "Boeddha's hand", een soort citronvrucht met lange, vingerachtige uitsteeksels die gewoonlijk in heel China wordt gekweekt.

 3. Interessant is dat citronfruit wordt beschouwd als een van de oorspronkelijke soorten citrusvruchten waardoor andere soorten fruit zich later ontwikkelden door hybridisatie. Zelfs populaire vruchten zoals citroenen en limoenen worden eigenlijk beschouwd als hybriden van de citronvrucht.

 4. Citron fruit wordt niet alleen veel gebruikt in de Aziatische keuken, maar is ook een veelgebruikt ingrediënt in veel geuren en medicijnen. Vanwege de unieke smaak van de schil, wordt deze vaak gekonfijt en toegevoegd aan voedsel zoals thee, fruittaarten en marmelade.

Citron Fruit Nutrition

 1. Net als andere citrusvruchten bevat citron veel vitamine C en antioxidanten. Citrusvruchten en hun schillen bevatten met name veel antioxidanten en bioflavonoïden, zoals (1, 2):

 2. Citron is ook een uitstekende bron van pectine, een soort oplosbare vezel die water absorbeert en gemakkelijk kan worden gemetaboliseerd door de nuttige bacteriën in uw darm.

 3. Dankzij de krachtige voedingsstoffen in de citronvrucht is deze unieke citrusvrucht geassocieerd met een aantal potentiële gezondheidsvoordelen, van een verlaagd risico op chronische ziekten tot een verbeterde immuniteit en verder.

Voordelen van Citron Fruit

 1. Het immuunsysteem speelt een vrij grote rol in uw algehele gezondheid; het bestrijdt buitenlandse indringers en werkt hard om schadelijke bacteriën, virussen en schimmels uit het lichaam te houden om ziekten te voorkomen. Of je nu een beetje onder het weer voelt of een geval van snuiven begint te krijgen, een portie citronfruit kan misschien helpen door een geconcentreerde dosis vitamine C en antioxidanten te geven.

 2. Een beoordeling gepubliceerd in de Annals of Nutrition Metabolism toonde aan dat voldoende vitamine C symptomen kan verminderen en de duur van infecties van de luchtwegen zoals verkoudheid kan verkorten. Het kan ook nuttig zijn bij het voorkomen en verbeteren van resultaten voor aandoeningen zoals longontsteking, malaria en diarree. (3) Antioxidanten kunnen ondertussen helpen beschermen tegen oxidatieve stress en schade aan uw immuuncellen voorkomen. (4)

 3. Zorg ervoor dat u citronfruit combineert met enkele andere natuurlijke immuunversterkers, zoals vlierbessenextract, probiotica en gember, om uw immuunsysteem soepel te houden.

 4. Hoewel acute ontsteking een normale reactie van het immuunsysteem is, die is ontworpen om het lichaam tegen infecties te beschermen, kan chronische ontsteking ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid en wordt aangenomen dat het bijdraagt ​​aan chronische ziekten zoals het hart. ziekte en kanker. (5) Een van de belangrijkste oorzaken van ontsteking is een opeenhoping van schadelijke vrije radicalen, die zeer reactieve moleculen zijn die schade aan uw cellen kunnen veroorzaken.

 5. Net als andere citrusvruchten zit citronfruit boordevol antioxidanten die kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en het verminderen van ontstekingen. Een reageerbuisstudie uit Korea heeft zelfs aangetoond dat het behandelen van cellen met essentiële citronolie verschillende markers van ontsteking kon verminderen. (6) Citronfruit is ook rijk aan vitamine C, een belangrijke micronutriënt met antioxiderende eigenschappen waarvan ook is aangetoond dat het helpt ontstekingen te verlichten. (7)

 6. Naast citronfruit zijn andere ontstekingsremmende voedingsmiddelen die u moet eten groene bladgroenten, bieten, broccoli en bosbessen.

 7. Wat u op uw bord legt, kan een grote invloed hebben op veel aspecten van de gezondheid, waaronder het risico op kankerontwikkeling. Citronfruit zit boordevol belangrijke micronutriënten, carotenoïden en antioxidanten die nuttig kunnen zijn als het gaat om kankerpreventie.

 8. Meerdere studies hebben aangetoond dat een hogere inname van citrusvruchten kan worden geassocieerd met een lager risico op kanker. Uit een analyse van bijna 13.000 mensen bleek dat het eten van meer citrusvruchten verband hield met een lager risico op kanker van het spijsverteringskanaal en de bovenste luchtwegen. (8) Uit een ander onderzoek bleek ook dat een hoge inname van citrusvruchten werd geassocieerd met een 10 procent lager risico op borstkanker. (9)

 9. Voor het beste resultaat, combineer citron fruit met een dieet dat rijk is aan andere kankerbestrijdende voedingsmiddelen, zoals kruisbloemige groenten, champignons, bessen en gekweekte zuivelproducten.

 10. Hartziekte is een probleem dat miljoenen mensen over de hele wereld treft. Volgens een recent rapport van 2017 is hartaandoening verantwoordelijk voor 31,5 procent van alle sterfgevallen wereldwijd, en naar schatting zal 44 procent van de Amerikaanse bevolking tegen 2030 een vorm van hartziekte hebben. (10)

 11. Studies tonen aan dat het laden van citrusvruchten zoals citron kan helpen om uw hart in topconditie te houden en te beschermen tegen hartziekten. Een studie gepubliceerd in het Journal of Epidemiology toonde aan dat frequente consumptie van citrusvruchten werd geassocieerd met een lager risico op hartaandoeningen en beroertes bij 10.623 mensen. (11) Een ander recent onderzoek uit 2017 had vergelijkbare bevindingen en meldde dat een hogere inname van citrusvruchten gekoppeld was aan een lager risico op hartaandoeningen en zelfs de dood. (12)

 12. Naast citrusvruchten zoals citroen, vul je je bord met ander hart-gezond voedsel zoals zalm, haver, avocado en volle granen.

Citron Fruit vs. Yuzu Fruit vs. Lemon vs. Lime

 1. Citron fruit, yuzu fruit, citroenen en limoenen zijn allemaal soorten citrusvruchten die tot hetzelfde geslacht behoren. Ze delen overeenkomsten in hun indrukwekkende voedingsprofielen, onderscheidende smaken en levendige kleurenpaletten. Ze worden ook vaak op dezelfde manier in recepten gebruikt en kunnen allemaal worden gebruikt om een ​​vleugje smaak toe te voegen aan desserts en dranken.

 2. Er zijn echter enkele unieke verschillen die deze citrusvruchten onderscheiden. Het meest voor de hand liggende is hun uiterlijk. Citron is iets groter dan de andere vruchten en heeft een felgele schil wanneer het op maximale rijpheid is. Hoewel er een aantal opmerkelijke overeenkomsten zijn tussen het uiterlijk van de citron versus citroen, is de citronvrucht over het algemeen groter met een hobbelige textuur en dikkere schil.

 3. Citroenen en limoenen worden over de hele wereld veel gebruikt en zijn gemakkelijk in verschillende gerechten op te nemen. Ondertussen is de schil, het fruit en de schil van de yuzu-vrucht gebruikelijk in veel delen van Japan en Korea.

 4. Citronfruit heeft daarentegen een dikke, leerachtige schil die moeilijk te scheiden is van de segmenten fruit, en een relatief droge, smaakloze pulp die anders is dan de meeste andere citrusvruchten . Om deze reden wordt de citronvrucht meestal gebruikt voor zijn schil, die vaak wordt gekonfijt of wordt gebruikt om honingcitron thee te maken.

Waar vindt u Citron en hoe kiest u de beste

 1. Citronfruit te koop vinden kan een uitdaging zijn, maar het is verre van een onmogelijke prestatie. Kijk in het productengedeelte van uw plaatselijke speciaalzaak of probeer in plaats daarvan een boerenmarkt. Als u nog steeds geen geluk hebt, zullen sommige producenten van producten vers citronfruit rechtstreeks naar u verzenden voor een vergoeding. Gekonfijte citroen en marmelade zijn veel gemakkelijker te vinden en zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten en online winkels.

 2. Zorg ervoor dat u bij het kopen van verse citroen een sterke geur heeft en zoek naar schilfers die vlekvrij zijn zonder zachte of zachte plekken op de huid. De kleur moet helder geel zijn; groene schil geeft aan dat het nog niet rijp is, terwijl een donkerdere geeloranje betekent dat het fruit overrijp is. Als je het eenmaal thuis hebt, kun je het maximaal een week op kamertemperatuur opbergen of twee tot drie weken in de koelkast bewaren.

Citrongebruik en Citronrecepten

 1. In tegenstelling tot andere soorten citrusvruchten heeft citroenvruchten een dikke schil en heel weinig vruchtvlees en zaden. De meeste recepten omvatten het snijden van de korst in kleine stukjes, het koken in suikersiroop, of het karameliseren en het vervolgens in een marmelade maken of toevoegen aan gebakken goederen. Gekonfijte citroen kan worden gemengd in koekjes en fruittaarten, aan cocktails worden toegevoegd, over havermout worden gestrooid of worden gebruikt om een ​​kom probiotische yoghurt te zoeten.

 2. U kunt ook citron gebruiken in uw favoriete recept voor honingcitronthee. Honingcitron thee wordt gemaakt door plakjes citron fruit te combineren met suiker en honing om een ​​conserve te maken, die vervolgens wordt gemengd met heet water. Het kan zowel warm als koud worden geconsumeerd en wordt vaak gebruikt om keelpijn te verzachten. Als je op zoek bent naar honingcitron thee, kun je de conserven (soms "yuja-cheong" genoemd) vinden die gemaakt zijn van citron of yuzu-fruit in de meeste Aziatische specialiteitenmarkten. Je kunt ook proberen het thuis te maken als je wat vers citronfruit bij de hand hebt.

 3. Op zoek naar creatievere manieren om dit heerlijke citrusfruit te gebruiken? Hier zijn een paar citronrecepten die je kunt proberen:

Geschiedenis

 1. Citronfruit wordt al sinds de oudheid verbouwd en geteeld, zelfs langer dan de meeste andere soorten citrusvruchten. Aangenomen dat het inheems is in India, wordt gezegd dat de citronvrucht oorspronkelijk door boeddhistische monniken naar het oude China was gebracht. Het werd ook wijd verbouwd in de Perzische Golf en men denkt dat het zich in westelijke richting naar Europa heeft verspreid na de nederlaag van Alexander de Grote van het Perzische rijk.

 2. In de Bijbel vermeldt Leviticus dat citronvrucht (of "vrucht van de boom hadar") deel uitmaakt van het Loofhuttenfeest, een traditionele joodse feestdag die gewoonlijk ergens tussen eind september en laat wordt gevierd Oktober.

 3. De vrucht werd ook beschreven door de Romeinse auteur Plinius de Oude, die verklaarde: (13)

 4. Wat het fruit betreft, het wordt nooit gegeten, maar het is opmerkelijk vanwege zijn extreem krachtige geur, wat ook het geval is met de bladeren; inderdaad, de geur is zo sterk, dat het kleding zal doordringen, wanneer ze er eenmaal mee geïmpregneerd zijn, en daarom is het zeer nuttig bij het afweren van de aanvallen van schadelijke insecten.

 5. Tegenwoordig is citronfruit gebruikelijk in veel soorten Aziatische gerechten en wordt het vaak gekonfijt en toegevoegd aan fruittaarten, dranken en desserts. Het heeft zelfs nog steeds culturele betekenis voor velen; in feite wordt een van de veel voorkomende variaties van citron, de hand van Boeddha, vaak geserveerd tijdens het nieuwe jaar in Japan en China omdat het rijkdom en geluk symboliseert.

 6. Hoewel relatief ongewoon, is het mogelijk om een ​​allergie te hebben voor citrusvruchten zoals de citroenvrucht. Symptomen kunnen jeuk, zwelling, netelroos, roodheid en tintelingen zijn.

 7. Sommige mensen kunnen ook allergisch zijn voor schillen van citrusvruchten, wat kan leiden tot symptomen van contactdermatitis zoals branderig gevoel, jeuk of een droge, schilferige huid. Als u deze of andere symptomen van voedselallergie opmerkt die door citron worden veroorzaakt, stop dan onmiddellijk met het gebruik en raadpleeg uw arts.

 8. Houd er bovendien rekening mee dat gekonfijte citron veel suiker bevat, wat de vrucht van sommige van zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen kan aantasten. Houd inname met mate, en zorg ervoor dat je het combineert met andere verse citrusvruchten om de gezondheidsvoordelen van je dieet te maximaliseren.

 9. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n enigma, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407