Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Cystische fibrose en dieet: wat u moet weten

Is er een verbinding?

 1. Goede voeding is belangrijk voor de algehele gezondheid en groei van iedereen. Dit is vooral het geval als je leeft met cystische fibrose. Leven met taaislijmziekte kan aanzienlijke uitdagingen vormen, waaronder problemen met vetabsorptie, opname van voedingsstoffen en eetlust. Als je deze aandoening hebt, zijn er manieren om de voeding te krijgen die je nodig hebt, door dagelijkse, proactieve gewoonten.

Fibrose beïnvloedt het lichaam?

 1. Cystic fibrosis (CF) is een erfelijke zeldzame aandoening die niet bekend is. Als beide ouders drager zijn van de CF-genmutatie, heb je 25 procent kans om met deze aandoening te worden geboren.

 2. CF heeft een nadelige invloed op de epitheelcellen van uw lichaam. Deze cellen helpen bij het reguleren van de balans tussen zout en water. Ze worden gevonden in de zweetklieren, pancreas en longen. Dit is waar zweet, slijm en spijsverteringssappen worden gevormd. Bij mensen met CF worden deze dunne, gladde vloeistoffen plakkerig en dik. Dit kan aanzienlijke problemen veroorzaken met ademhaling, opname van voedingsstoffen en spijsvertering.

 3. Vaak ontwikkelen mensen met CF ook exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI). Dit kan verdere problemen met de spijsvertering veroorzaken als gevolg van overmatige hoeveelheden slijm in de alvleesklier. Dit slijm blokkeert pancreasenzymen om de darmen te bereiken, waar ze normaal gesproken het spijsverteringsproces ondersteunen. Zonder de enzymen op de juiste plaats, blokkeert dit de opname van vet, eiwitten en koolhydraten, samen met de vitamines en mineralen die ze bevatten. Al deze zijn belangrijk voor groei.

 4. Meer informatie: het verband tussen exocriene pancreasinsufficiëntie en cystische fibrose >>

Mijn dieet en voedingsbehoeften beïnvloeden?

 1. Zonder voldoende eiwitten, vet en andere voedingsstoffen is het moeilijker om verkoudheid en andere infecties te voorkomen. Het is ook moeilijker voor je lichaam om je longen helder en gezond te houden. Je kunt ook ondergewicht worden.

 2. Als u CF heeft, moet u een uitgebalanceerd dieet volgen dat bestaat uit vet, eiwitten, zuivelproducten, fruit en groenten. U moet de hoeveelheid van elk in uw dieet verhogen om ervoor te zorgen dat uw lichaam voldoende van deze voedingsstoffen kan opnemen.

 3. U kunt dit doen door het volgende aan uw dieet toe te voegen:

Hoe krijg ik meer calorieën?

 1. Mensen met deze aandoening hebben meer vet en calorieën nodig dan de meeste mensen. Maaltijden die voor anderen als te vetrijk kunnen worden beschouwd, zoals cheeseburgers met friet, zijn prima keuzes voor mensen met CF.

 2. Over het algemeen kunt u uw calorieverbruik verhogen als u:

 3. U moet meestal alles vermijden dat is gelabeld als:

Hoe kan ik meer eiwitten krijgen?

 1. Eiwitrijk voedsel helpt spieren op te bouwen, weefsel te herstellen en botten gezond en sterk te houden. Het is belangrijk dat je dagelijks voldoende hoeveelheden eiwitten binnenkrijgt. Probeer deze ideeën naast het eten van maaltijden boordevol eiwitten:

Voldoende inname van voedingsstoffen

 1. Uw arts of voedingsdeskundige kan aanbevelen om in vet oplosbare vitamines te nemen, zoals vitamine A, D, E en K. Deze zijn belangrijk voor de groei en helpen ook bij de genezing. In vet oplosbare vitamines zijn van cruciaal belang voor een goede opname van vet. Als je niet in staat bent om voldoende vet uit voedsel op te nemen, mis je misschien deze voedingsstoffen. Praat met uw arts over hoe deze vitamines het beste in uw dieetplan passen. De meeste mensen met pancreasinsufficiëntie nemen deze vitamines.

 2. Mogelijk hebt u ook bij elke maaltijd supplementen nodig die B-vitamines, eiwitten en andere voedingsstoffen bevatten. Deze kunnen worden voorgeschreven door een arts en worden meestal bepaald door uw individuele voedingsbehoeften.

 3. Sommige mensen met CF hebben baat bij extra voedingsstoffen en calorieën door tijdelijke sondevoeding als ze niet in staat zijn hun voeding te behouden door oraal te eten. Sondevoeding kan tot 2.000 calorieën leveren terwijl je slaapt. De voedingssonde wordt via een eenvoudige chirurgische ingreep in uw maag ingebracht.

 4. Als u EPI heeft, moet u extra pancreasenzymen gebruiken bij maaltijden en snacks om de enzymen te vervangen die uw alvleesklier niet kan leveren.

Tips voor maaltijdplanning

 1. Een beetje extra tijd besteden aan het plannen van uw voedselinname kan veel bijdragen aan uw gezondheid. Overweeg uw maaltijden voor de volgende dag te plannen, zodat u geen last-minute maaltijd kiest. Zorg ervoor dat u meerdere kleine maaltijden opneemt om de dag door te komen, of neem drie grotere maaltijden plus snacks op.

 2. Het kan ook helpen om maaltijden van tevoren te bereiden. Je kunt zelfs extra porties invriezen van het voedsel dat je het liefst eet, zoals lasagne, quiche of herderstaart. Kant-en-klare, heerlijke maaltijden kunnen van pas komen op dagen dat je weinig eetlust hebt of als je niet kunt koken.

 3. Zorg ervoor dat u bij elke maaltijd caloriearm vet en eiwitrijke voedselbronnen opneemt. U zult ook altijd veel gezonde snacks willen hebben die bij de hand zijn. Dingen zoals trailmix, kaasstengels en tonijn op crackers zijn eenvoudige, gezonde keuzes.

De onderste regel

 1. Het handhaven van een uitgebalanceerd dieet zal waarschijnlijk wat extra werk en planning vergen, maar het is de moeite waard om ervoor te zorgen dat aan uw voedingsbehoeften wordt voldaan. Het kan helpen om een ​​team van professionals te creëren die begeleiding kunnen bieden, en vrienden of familieleden die kunnen helpen met voedselbereidingstaken, ondersteuning en kameraadschap. Je hoeft het niet alleen te doen.

 2. Uw voedingsbehoeften zullen in de loop van de tijd veranderen, op basis van uw leeftijd en algehele gezondheid. Het creëren van gezonde gewoonten kan u helpen om gemakkelijker door uitdagende periodes te komen. Het is normaal om dagen te hebben waarop je je niet goed voelt of te moe bent om te koken. Als je kunt vertrouwen op proactief gedrag, kun je die tijden misschien gemakkelijker overstijgen.

 3. Blijf lezen: cystische fibrose >>Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407