Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De 10 beste voedingsmiddelen om stikstofmonoxide te verhogen

Outlook

 1. Stikstofmonoxide is een vitale molecule in uw lichaam die van invloed is op vele aspecten van de gezondheid.

 2. Het helpt bloedvaten verwijden om een ​​goede doorbloeding te bevorderen en kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden, waaronder verbeterde trainingsprestaties, lagere bloeddruk en betere hersenfunctie (1, 2, 3, 4).

 3. Uw dieet omschakelen is een van de beste en meest effectieve manieren om op natuurlijke wijze de niveaus van dit belangrijke molecuul te verhogen.

 4. Dit zijn de 10 beste voedingsmiddelen om uw stikstofmonoxide te verhogen.

1. Beets

 1. Bieten zijn rijk aan nitraten in het dieet, die uw lichaam kan omzetten in stikstofmonoxide.

 2. Volgens een onderzoek bij 38 volwassenen verhoogde het consumeren van een bietensap-supplement het stikstofmonoxide-gehalte met 21% na slechts 45 minuten (5).

 3. Evenzo toonde een ander onderzoek aan dat het drinken van 100 ml bietensap het stikstofoxidegehalte bij zowel mannen als vrouwen aanzienlijk verhoogde (6).

 4. Dankzij hun rijke gehalte aan nitraten in de voeding, zijn bieten gekoppeld aan een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder verbeterde cognitieve functie, verbeterde atletische prestaties en lagere bloeddrukniveaus (7, 8, 9) .

2. Knoflook

 1. Knoflook kan de stikstofoxideniveaus verhogen door stikstofoxidesynthase te activeren, het enzym dat helpt bij de omzetting van stikstofoxide uit het aminozuur L-arginine (10).

 2. Eén dierstudie toonde aan dat verouderd knoflookextract het stikstofmonoxide-gehalte in het bloed binnen een uur na consumptie tijdelijk met maximaal 40% verhoogde (11).

 3. Een ander reageerbuisonderzoek wees uit dat verouderd knoflookextract ook heeft geholpen de hoeveelheid stikstofoxide te maximaliseren die door het lichaam kan worden opgenomen (12).

 4. Zowel studies bij mensen als bij dieren geven aan dat het vermogen van knoflook om het stikstofmonoxide te verhogen een gunstig effect op de gezondheid kan hebben en de bloeddruk kan helpen verlagen en de inspanningstolerantie kan verbeteren (13, 14).

3. Vlees

 1. Vlees, gevogelte en zeevruchten zijn allemaal uitstekende bronnen van co-enzym Q10 of CoQ10 - een belangrijke stof waarvan wordt aangenomen dat deze helpt bij het behoud van stikstofmonoxide in het lichaam (15).

 2. In feite wordt geschat dat het gemiddelde dieet tussen 3-6 mg CoQ10 bevat, waarbij vlees en gevogelte ongeveer 64% van de totale inname leveren (16, 17).

 3. Orgelvlees, vette vis en spiervlees zoals rundvlees, kip en varkensvlees bevatten de hoogste concentratie CoQ10.

 4. Studies tonen aan dat voldoende CoQ10 in uw dieet niet alleen stikstofmonoxide behoudt, maar ook kan helpen de atletische prestaties te verbeteren, migraine te voorkomen en de gezondheid van het hart te bevorderen (18, 19, 20).

4. Donkere Chocolade

 1. Donkere chocolade zit boordevol flavanolen - natuurlijk voorkomende verbindingen met een uitgebreide lijst met krachtige gezondheidsvoordelen.

 2. Uit onderzoek blijkt met name dat de flavanolen in cacao kunnen helpen bij het vaststellen van optimale niveaus van stikstofmonoxide in uw lichaam om de gezondheid van het hart te bevorderen en cellen te beschermen tegen oxidatieve schade (21).

 3. Een 15-daagse studie bij 16 mensen toonde aan dat het dagelijks consumeren van 30 gram pure chocolade leidde tot een significante toename van stikstofmonoxide in het bloed.

 4. Wat meer is, deelnemers ervoeren dalingen in zowel systolische als diastolische bloeddrukniveaus - het bovenste en onderste nummer van de bloeddrukmeting (22).

 5. Vanwege het rijke gehalte aan stikstofoxide-stimulerende flavanolen is donkere chocolade ook geassocieerd met een verbeterde bloedstroom, verbeterde hersenfunctie en een lager risico op hartaandoeningen (23, 24, 25).

5. Bladgroenten

 1. Groene bladgroenten zoals spinazie, rucola, boerenkool en kool zitten boordevol nitraten, die in uw lichaam worden omgezet in stikstofoxide (26).

 2. Volgens één beoordeling kan regelmatige consumptie van nitraatrijk voedsel zoals groene bladgroenten helpen voldoende stikstofmonoxide in het bloed en de weefsels te houden (27).

 3. Eén studie toonde zelfs aan dat het eten van een nitraatrijke maaltijd met spinazie de speekselnitraatgehaltes achtvoudig verhoogde en de systolische bloeddruk (het hoogste getal) (28) aanzienlijk verlaagde.

 4. Uit ander onderzoek is gebleken dat het eten van bladgroenten met een hoog nitraatgehalte ook kan worden geassocieerd met een verminderd risico op hartaandoeningen en cognitieve achteruitgang (29, 30).

6. Citrus vruchten

 1. Citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen, limoenen en grapefruit zijn allemaal uitstekende bronnen van vitamine C, een belangrijke in water oplosbare vitamine die een centrale rol speelt in de gezondheid (31).

 2. Vitamine C kan het stikstofmonoxide-gehalte verhogen door de biologische beschikbaarheid te vergroten en de absorptie in het lichaam te maximaliseren (32).

 3. Onderzoek toont aan dat het ook niveaus van stikstofoxide-synthase kan verhogen, het enzym dat nodig is voor de productie van stikstofoxide (33, 34).

 4. Studies tonen aan dat de consumptie van citrusvruchten mogelijk verband houdt met een verlaagde bloeddruk, een verbeterde hersenfunctie en een lager risico op hartaandoeningen - allemaal mogelijk te wijten aan hun vermogen om salpeterzuur te stimuleren oxide niveaus (35, 36, 37).

7. Granaatappel

 1. Granaatappel zit boordevol krachtige antioxidanten die uw cellen kunnen beschermen tegen schade en stikstofmonoxide kunnen bewaren.

 2. Eén reageerbuisstudie toonde aan dat granaatappelsap effectief was bij het beschermen van stikstofmonoxide tegen oxidatieve schade en tegelijkertijd de activiteit verhoogde (38).

 3. Een ander dieronderzoek toonde aan dat zowel granaatappelsap als granaatappelfruitextract de stikstofmonoxide-synthase konden verhogen en de concentratie nitraten in het bloed konden verhogen (39).

 4. Studies bij mensen en dieren hebben aangetoond dat granaatappel die rijk is aan antioxidanten de bloedstroom kan verbeteren, wat met name gunstig kan zijn bij de behandeling van aandoeningen zoals hoge bloeddruk en erectiestoornissen (40, 41).

8. Noten en zaden

 1. Noten en zaden bevatten veel arginine, een soort aminozuur dat betrokken is bij de productie van stikstofoxide.

 2. Sommige onderzoeken suggereren dat het opnemen van arginine uit voedingsmiddelen zoals noten en zaden in uw dieet kan helpen bij het verhogen van stikstofmonoxide in uw lichaam.

 3. Eén studie bij 2.771 mensen toonde bijvoorbeeld aan dat een hogere inname van argininerijk voedsel geassocieerd was met hogere niveaus van stikstofoxide in het bloed (42).

 4. Een andere kleine studie wees uit dat suppletie met arginine al na twee weken stikstofmonoxide verhoogde (43).

 5. Dankzij hun argininegehalte en stellair voedingsprofiel is regelmatig eten van noten en zaden geassocieerd met lagere bloeddruk, verbeterde cognitie en verhoogd uithoudingsvermogen (44, 45, 46, 47).

9. Watermeloen

 1. Watermeloen is een van de beste bronnen van citrulline, een aminozuur dat in je lichaam wordt omgezet in arginine en uiteindelijk stikstofmonoxide.

 2. Een kleine studie wees uit dat citrulline-supplementen al na een paar uur de stikstofoxidesynthese stimuleerden, maar merkte op dat het langer kan duren om positieve effecten op de gezondheid te zien (48).

 3. Ondertussen toonde een ander onderzoek bij acht mannen aan dat twee weken lang 300 ml watermeloensap drinken leidde tot aanzienlijke verbeteringen in de biologische beschikbaarheid van stikstofmonoxide (49).

 4. Recent onderzoek suggereert dat het verhogen van uw inname van watermeloen niet alleen de stikstofmonoxide-niveaus verbetert, maar ook de trainingsprestaties kan verbeteren, de bloeddruk kan verlagen en de bloedstroom kan stimuleren (50).

10. Rode wijn

 1. Rode wijn bevat veel krachtige antioxidanten en is gekoppeld aan een groot aantal gezondheidsvoordelen (51).

 2. Interessant is dat sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van rode wijn ook het stikstofmonoxide-gehalte kan verhogen.

 3. Eén reageerbuisstudie toonde aan dat het behandelen van cellen met rode wijn de hoeveelheid stikstofoxide-synthase verhoogde, een enzym dat betrokken is bij de productie van stikstofoxide (52).

 4. Een andere reageerbuisstudie had vergelijkbare bevindingen, die meldden dat bepaalde verbindingen in rode wijn stikstofmonoxide-synthase verbeterden en de afgifte van stikstofoxide uit de cellen langs de bloedvaten verhoogden (53).

 5. Om deze reden is het niet verwonderlijk dat is aangetoond dat matige consumptie van rode wijn de bloeddruk verlaagt en de gezondheid van het hart verbetert (54, 55).

De onderste regel

 1. Stikstofmonoxide is een cruciale verbinding die betrokken is bij vele aspecten van gezondheid, waaronder bloeddrukregulatie, atletische prestaties en hersenfunctie.

 2. Het maken van een paar eenvoudige swaps in uw dieet kan een gemakkelijke en effectieve manier zijn om uw stikstofmonoxide natuurlijk te verhogen.

 3. Veel fruit, groenten, noten, zaden en gezond eiwitrijk voedsel eten kan het stikstofoxide-gehalte optimaliseren en tegelijkertijd een betere algehele gezondheid bevorderen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407