Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De 14 beste glutenvrije meel

Volg de drie W's

 1. Bloem is een veelgebruikt ingrediënt in veel voedingsmiddelen, waaronder brood, desserts en noedels. Het wordt ook vaak gebruikt als verdikkingsmiddel in sauzen en soepen.

 2. De meeste producten zijn gemaakt van wit of tarwebloem. Hoewel ze voor velen probleemloos zijn, moeten mensen met coeliakie, niet-coeliakie glutengevoeligheid of mensen die gluten om andere redenen vermijden, deze twee soorten meel niet eten. [! 4714 => 1140 = 1!

 3. Hier zijn de 14 beste glutenvrije meel.

1. Amandelmeel

 1. Amandelmeel is een van de meest voorkomende graan- en glutenvrije meel. Het is gemaakt van gemalen, geblancheerde amandelen, wat betekent dat de schil is verwijderd.

 2. Een kopje amandelmeel bevat ongeveer 90 amandelen en heeft een nootachtige smaak. Het wordt vaak gebruikt in gebak en kan een korrelvrij alternatief zijn voor broodkruimels.

 3. Het kan meestal worden vervangen in een verhouding van 1: 1 in plaats van gewoon of tarwebloem. Als je met dit soort bloem bakt, gebruik dan een extra ei. Merk op dat het beslag dikker wordt en uw eindproduct dichter.

 4. Amandelmeel bevat veel mineralen, waaronder ijzer, magnesium, calcium, kalium, koper en mangaan. Het is ook een goede bron van vitamine E en enkelvoudig onverzadigd vet.

 5. Door het vetgehalte neemt het aantal calorieën echter toe tot 640 per kopje, wat 200 calorieën meer is dan tarwebloem (1, 2, 3).

 6. Hoewel amandelen en alle noten van nature glutenvrij zijn, is het nog steeds belangrijk om het pakket te lezen om te bevestigen dat de bloem niet is gemaakt in een faciliteit waar gluten wordt verwerkt.

2. Boekweitmeel

 1. Boekweit kan het woord "tarwe" bevatten, maar het is geen tarwekorrel en is glutenvrij. Het behoort tot de familie van pseudo-granen, een groep granen die als granen worden gegeten maar niet tot de grasfamilie behoren.

 2. Boekweitmeel biedt een rijke, aardse smaak en is goed voor het bakken van snel en gistbrood.

 3. Vanwege het gebrek aan gluten heeft het de neiging kruimelig van aard te zijn. Om een ​​kwaliteitsproduct te maken, kan het worden gecombineerd met andere glutenvrije meelsoorten zoals bruine rijstmeel.

 4. Het bevat een verscheidenheid aan B-vitamines en is rijk aan de mineralen ijzer, folaat, magnesium, zink, mangaan en vezels. Boekweitmeel bevat ook veel antioxidanten, met name polyfenolutine, dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft (4, 5, 6, 7).

 5. Boekweit kan tijdens de verwerking, het transport of bij gebruik als rotatiegewas met tarwe worden gekruist met glutenbevattend voedsel. Zorg ervoor dat u op het etiket gecertificeerd glutenvrij bent om veilig te zijn.

3. Sorghum Meel

 1. Sorghummeel wordt gemaakt van een oude graankorrel die al meer dan 5000 jaar wordt verbouwd. Het graan is van nature glutenvrij en wordt beschouwd als het op vier na belangrijkste graan ter wereld (8).

 2. Het heeft een lichte kleur en textuur, evenals een milde, zoete smaak. Beschouwd als een zware of dichte bloem, wordt het vaak gemengd met andere glutenvrije bloem of gebruikt in recepten die kleine hoeveelheden bloem vereisen.

 3. De sorghumkorrel bevat veel vezels en eiwitten, wat kan helpen de suikerabsorptie te vertragen. Het bevat ook een overvloed aan mineraal ijzer, evenals antioxidanten die je helpen ontstekingen te bestrijden (9, 10, 11).

 4. Sorghummeel kan tijdens de verwerking met gluten zijn verontreinigd. Zoek naar het gecertificeerde glutenvrije label.

4. Amarantbloem

 1. Net als boekweit wordt amarant als een pseudocereal beschouwd. Het is een groep van meer dan 60 granen die ooit als basisvoedsel werden beschouwd in de Inca-, Maya- en Azteekse beschavingen.

 2. Amarant heeft een aardse, nootachtige smaak en heeft de neiging om de smaak van andere ingrediënten aan te nemen. Het kan 25% tarwebloem vervangen, maar moet tijdens het bakken worden gecombineerd met ander meel. Het beste gebruik van dit soort bloem is voor het maken van tortilla's, taartbodems en brood.

 3. Het is rijk aan vezels, eiwitten en de micronutriënten mangaan, magnesium, fosfor, ijzer en selenium. Deze voedingsstoffen bevorderen de hersenfunctie, de gezondheid van de botten en de DNA-synthese (12, 13, 14, 15).

 4. Als u een glutenintolerantie heeft, lees dan zeker de etiketten. Amarant verwerkt in dezelfde faciliteiten als tarwe kan sporen van gluten bevatten.

5. Teff Meel

 1. Teff is 's werelds kleinste korrel en is 1/100 de grootte van een pit van tarwe.

 2. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren, van wit tot rood tot donkerbruin. Lichte kleuren hebben een milde smaak, terwijl donkere tinten aardiger van smaak zijn.

 3. Teffmeel wordt traditioneel gebruikt om injera te maken, een gefermenteerd, zuurdesemachtig Ethiopisch brood. Het wordt nu ook gebruikt voor andere voedingsmiddelen zoals pannenkoeken, ontbijtgranen, brood en snacks. Het kan worden vervangen door 25-50% tarwe of bloem voor alle doeleinden.

 4. Teffmeel bevat veel eiwitten, wat een vol gevoel bevordert en kan helpen hunkeren te verminderen (16, 17).

 5. Het hoge vezelgehalte kan de bloedsuikerspiegel helpen beheersen, de eetlust verminderen en gewichtsverlies bevorderen (18, 19).

 6. Bovendien bevat het meer calcium dan elke andere korrel en is het de enige oude korrel die vitamine C bevat (20, 21).

 7. Zoals bij elke korrel, kijk je waar het is verwerkt om ervoor te zorgen dat je teffmeel 100% glutenvrij is.

6. Arrowroot Bloem

 1. Arrowrootmeel is een minder vaak voorkomend gluten- en graanvrij poeder. Het is gemaakt van een zetmeelachtige substantie geëxtraheerd uit een tropische plant bekend als Maranta arundinacea.

 2. Het is een veelzijdige bloem en kan worden gebruikt als een verdikkingsmiddel of gemengd met amandel-, kokos- of tapiocameel voor brood en dessertrecepten. Als u een knapperig, knapperig product wilt, gebruik het dan zelf.

 3. Deze bloem is rijk aan kalium, B-vitamines en ijzer. Studies hebben aangetoond dat het immuuncellen kan stimuleren en de immuunfunctie kan stimuleren (22, 23).

7. Bruine rijstmeel

 1. Bruine rijstmeel wordt gemaakt van gemalen bruine rijst. Het wordt beschouwd als volkorenmeel en bevat de zemelen, kiemen en endosperm.

 2. Het heeft een nootachtige smaak en kan worden gebruikt om een ​​roux te maken, sauzen te verdikken of gepaneerd voedsel, zoals vis en kip, te bereiden. Bruine rijstmeel wordt vaak gebruikt om noedels te maken en kan worden gecombineerd met andere glutenvrije bloem voor recepten voor brood, koekjes en cake.

 3. Deze bloem bevat veel eiwitten en vezels, die beide kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en het lichaamsgewicht te verminderen (24, 25, 26, 27).

 4. Het is ook rijk aan ijzer, B-vitamines, magnesium en mangaan, evenals plantaardige stoffen die lignanen worden genoemd. Onderzoek suggereert dat lignanen helpen beschermen tegen hartziekten (28, 29, 30).

 5. Om besmetting met gluten te voorkomen, zoekt u naar bruine rijstmeel die niet werd geproduceerd in een faciliteit waar ook tarwe wordt verwerkt.

8. Haver bloem

 1. Havermeel wordt gemaakt door volkoren haver te malen. Het geeft gebakken producten meer smaak dan bloem voor alle doeleinden en resulteert in een taaiere, kruimelige textuur.

 2. Bakken met havermeel zal uw eindproduct waarschijnlijk vochtiger maken. Vanwege het gebrek aan gluten moeten sommige ingrediënten worden aangepast om lichte en donzige gebakken producten te maken.

 3. Haver bevat een soort oplosbare vezel, bèta-glucaan genaamd, die tal van gezondheidsvoordelen heeft. Deze vezel kan helpen het "slechte" LDL-cholesterol te verlagen, evenals de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels (31, 32, 33).

 4. Ze zijn ook rijk aan andere voedingsstoffen zoals eiwitten, magnesium, fosfor, B-vitamines en de antioxidantgroep avenanthramides (34, 35, 36, 37).

 5. Haver en havermeel zijn vaak onderhevig aan besmetting, afhankelijk van hoe ze werden gekweekt en waar ze werden verwerkt. Als u geen gluten kunt eten, moet u op zoek gaan naar producten die glutenvrij zijn gecertificeerd.

9. Maïsmeel

 1. Maïsmeel is een zeer fijngemalen versie van maïsmeel. Maïsmeel wordt gemaakt van de hele kernel, inclusief de zemelen, de kiem en het endosperm.

 2. Het wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel voor vloeistoffen en kan worden gebruikt om tortilla's en brood te maken.

 3. Maïsmeel is er in witte en gele variëteiten en kan worden gecombineerd met andere glutenvrije meel om pizzabodem te maken.

 4. Het is vezelrijk en een goede bron van de carotenoïden luteïne en zeaxanthine. Deze twee plantaardige stoffen werken als antioxidanten en kunnen de gezondheid van het oog ten goede komen door leeftijdsgebonden maculaire degeneratie te verminderen en het risico op staar te verminderen (38, 39, 40).

 5. Het bevat ook veel vitamine B6, thiamine, mangaan, magnesium en het antioxidant selenium (41).

 6. Maïs is van een andere tak van de grasfamilie dan glutenrijke tarwe, gerst en rogge. Kruisbesmetting is meestal meer waarschijnlijk in bewerkte voedingsmiddelen gemaakt met maïsmeel. Zelfs maïsbrood kan regelmatig bloem bevatten.

10. Kikkererwtenmeel

 1. Kikkererwten maken deel uit van de peulvruchtenfamilie. Kikkererwtenmeel wordt gemaakt van droge kikkererwten en wordt ook wel garbanzo-bloem, grammeel en besan genoemd.

 2. Kikkererwten hebben een nootachtige smaak en een korrelige textuur en zijn populair in de Midden-Oosterse en Indiase keuken. Kikkererwtenmeel wordt gebruikt om falafel, hummus en de flatbread socca te maken.

 3. Het is een goede bron van vezels en plantaardig eiwit. Deze voedingsstoffen werken samen om de spijsvertering te vertragen, de volheid te bevorderen en het lichaamsgewicht te beheersen (42, 43, 44, 45).

 4. Kikkererwtenmeel bevat ook veel mineralen magnesium en kalium, die beide een positieve rol spelen bij het stimuleren van de gezondheid van het hart (46, 47, 48).

 5. Kruisbesmetting kan optreden bij bepaalde voedingsmiddelen die zijn gemaakt met andere glutenhoudende meel.

11. Kokosnoot meel

 1. Kokosmeel wordt gemaakt van gedroogd kokosvlees en biedt een milde kokossmaak.

 2. De lichte textuur geeft vergelijkbare resultaten als gewone bloem en is goed voor het bakken van brood en desserts. Merk op dat kokosmeel veel meer water opneemt dan gewoon of amandelmeel.

 3. Het bevat veel laurinezuur met verzadigd vet. Deze triglyceride met middellange ketens kan energie voor uw lichaam leveren en kan helpen om "slechte" LDL-cholesterol te verlagen in combinatie met het vezelgehalte van de bloem (49, 50).

 4. Onderzoek suggereert dat het vezelgehalte kan helpen bij het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel, omdat het niet leidt tot spijkers (51).

 5. Kokosmeel is een goede optie voor mensen met noten- en glutenallergieën. Het kan in de verwerkingsfase besmet zijn, dus let goed op waar je bloem werd geproduceerd.

12. Tapiocameel

 1. Tapiocameel wordt gemaakt van de zetmeelachtige vloeistof die wordt gewonnen uit de Zuid-Amerikaanse cassavewortel.

 2. Deze bloem wordt gebruikt als verdikkingsmiddel in soepen, sauzen en taarten en heeft geen waarneembare smaak of smaak. Het kan ook worden gebruikt in combinatie met andere glutenvrije meel in broodrecepten.

 3. Afgezien van koolhydraten biedt tapiocameel weinig voedingswaarde in de vorm van vezels, eiwitten of micronutriënten. Het wordt zelfs beschouwd als inferieur aan andere volkoren, glutenvrije meel en wordt vaak beschouwd als lege calorieën (52, 53).

 4. Een gezondheidsvoordeel van tapiocameel is het resistente zetmeelgehalte, dat werkt als vezel. Bestand tegen spijsvertering, is dit zetmeel gekoppeld aan verbeterde insulinegevoeligheid, lagere bloedsuikerspiegel, verminderde eetlust en andere voordelen voor de spijsvertering (54, 55, 56, 57).

 5. Als u een glutenvrij dieet volgt, zorg er dan voor dat tapiocameel niet wordt gecombineerd met een ander glutenhoudend meel.

13. Cassave Meel

 1. Cassave is een zetmeelrijke knolgewas of knol afkomstig uit Zuid-Amerika. Het wordt ook wel yuca genoemd.

 2. In tegenstelling tot tapiocameel, dat wordt gemaakt van een zetmeelachtige vloeistof die wordt geëxtraheerd uit de cassave, wordt cassavebloem gemaakt door de hele wortel te raspen en te drogen.

 3. Deze bloem is gluten-, graan- en notenvrij.

 4. Het lijkt het meest op witte bloem en kan gemakkelijk worden gebruikt in recepten die bloem voor alle doeleinden vragen. Het heeft een neutrale smaak en is gemakkelijk verteerbaar. Het bevat ook minder calorieën dan kokos- of amandelmeel.

 5. Cassavebloem bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Vergelijkbaar met tapiocameel, biedt het ook resistent zetmeel, dat een verscheidenheid aan spijsverteringsstelsel voordelen heeft (54, 55, 56, 57).

 6. Sommige onderzoeken suggereren dat het resistente zetmeelgehalte in dit type bloem de bloedsuikerspiegel kan helpen verlagen en de insulinegevoeligheid kan verbeteren. Merk op dat het verwerken van de cassavewortel het gehalte aan resistent zetmeel in de bloem kan verlagen (58, 59, 60).

 7. Omdat cassavemeel alleen in voedingsmiddelen kan worden gebruikt, is het minder waarschijnlijk besmet. Het is echter altijd belangrijk om te kijken waar het product is verwerkt.

14. Tigernutmeel

 1. Ondanks zijn naam wordt tigernutmeel niet van noten gemaakt. Tijgernoten zijn kleine wortelgroenten die groeien in Noord-Afrika en de Middellandse Zee.

 2. Tigernutmeel heeft een zoete en nootachtige smaak die goed werkt in gebak. Door de zoetheid kun je de hoeveelheid suiker in je recept verminderen.

 3. Merk op dat het iets grover is dan witte bloem en waarschijnlijk resulteert in producten met meer textuur.

 4. Een vierde beker bevat 10 gram vezels, wat kan helpen het cholesterol te verlagen. Tigernutmeel is ook rijk aan gezond enkelvoudig onverzadigd vet, ijzer, fosfor, kalium en vitamine E en C (44, 61, 62, 63).

 5. Nieuwer op de glutenvrije markt, weinig bedrijven produceren deze bloem. Het risico op glutenbesmetting is laag, omdat tijgernoten niet op graan zijn gebaseerd.

De onderste regel

 1. Er bestaat een verscheidenheid aan gezonde, glutenvrije alternatieven voor regulier of tarwebloem voor mensen met coeliakie, niet-coeliakie glutengevoeligheid of mensen die gluten om andere redenen vermijden.

 2. Sommige glutenvrije meel heeft meer voedingsstoffen dan andere, waardoor ze gezondere keuzes maken om in uw dieet op te nemen.

 3. Veel glutenvrije meel vereist receptaanpassingen of combinaties van verschillende soorten glutenvrije bloem om een ​​smakelijk eindproduct te maken. Zorg ervoor dat u uw recept evalueert.

 4. Als u glutenvrije bloem kiest of nodig heeft, moet u de voedingsstoffen, smaak en receptensamenstelling vergelijken voordat u uw bloemkeuze maakt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407