Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De 8 populairste manieren om een ​​koolhydraatarm dieet te volgen

De onderste regel

 1. Koolhydraatarme diëten zijn al tientallen jaren populair.

 2. Vroeger waren ze zeer controversieel, maar ze zijn recentelijk algemeen geaccepteerd.

 3. Koolhydraatarme diëten veroorzaken meestal meer gewichtsverlies dan vetarme diëten - tenminste op de korte termijn (1).

 4. Ze verbeteren ook tal van gezondheidsmarkers, zoals bloedtriglyceriden, HDL (goed) cholesterol, bloedsuiker en bloeddruk (2, 3, 4, 5, 6).

 5. Er bestaan ​​echter veel soorten van dit eetpatroon.

 6. Hier zijn 8 populaire manieren om een ​​koolhydraatarm dieet te volgen.

1. Een typisch koolhydraatarm dieet

 1. Het typische koolhydraatarme dieet heeft geen vaste definitie.

 2. Het wordt eenvoudigweg een koolhydraatarm of koolhydraatarm dieet genoemd.

 3. Dit eetpatroon bevat meestal minder koolhydraten en meer eiwitten dan een typisch westers dieet. Het legt meestal de nadruk op vlees, vis, eieren, noten, zaden, groenten, fruit en gezonde vetten.

 4. Je bent bedoeld om je inname van koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals granen, aardappelen, suikerhoudende dranken en junkfood met veel suiker te minimaliseren.

 5. De aanbevolen inname van koolhydraten per dag hangt meestal af van uw doelen en voorkeuren. Een algemene rubriek kan zoiets zijn als dit:

2. Ketogeen Dieet

 1. Het ketogeen dieet is een koolhydraatarm dieet met veel vet.

 2. Het doel van een keto-dieet is om koolhydraten zo laag te houden dat uw lichaam in een metabole toestand genaamd ketosis gaat.

 3. In deze toestand daalt uw insulinegehalte en komt uw lichaam grote hoeveelheden vetzuren vrij uit de vetvoorraden.

 4. Veel van deze vetzuren worden overgebracht naar uw lever, waardoor ze ketonen worden. Ketonen zijn in water oplosbare moleculen die de bloed-hersenbarrière kunnen passeren en energie kunnen leveren aan je hersenen.

 5. Dan beginnen je hersenen, in plaats van op koolhydraten te draaien, grotendeels op ketonen te vertrouwen. Je lichaam kan de kleine hoeveelheid glucose produceren die nog nodig is voor je hersenen via een proces dat gluconeogenese wordt genoemd.

 6. Sommige versies van dit dieet beperken zelfs de eiwitinname omdat te veel eiwitten het aantal ketonen dat u produceert kunnen verminderen.

 7. Traditioneel gebruikt om medicijnresistente epilepsie bij kinderen te behandelen, kan het keto-dieet ook voordelen hebben voor andere neurologische aandoeningen en metabole problemen zoals diabetes type 2 (7, 8, 9, 10).

 8. Het is ook populair geworden voor vetverlies - zelfs bij sommige bodybuilders - omdat het een zeer effectieve manier is om vet te verliezen en de eetlust aanzienlijk vermindert (11, 12).

 9. Een ketogeen dieet bestaat uit eiwitrijke, vetrijke voedingsmiddelen. Koolhydraten zijn over het algemeen beperkt tot minder dan 50 - en soms slechts 20-30 - gram per dag.

 10. Een conventioneel keto-eetpatroon wordt een standaard ketogeen dieet (SKD) genoemd.

 11. Er zijn echter andere variaties waarbij strategisch koolhydraten worden toegevoegd:

3. Koolhydraatarm, vetrijk (LCHF)

 1. LCHF staat voor "low-carb, high-fat". Het is een redelijk standaard koolhydraatarm dieet, maar met een nog grotere nadruk op onbewerkte voedingsmiddelen.

 2. Het richt zich vooral op vlees, vis en schaaldieren, eieren, gezonde vetten, groenten, zuivelproducten, noten en bessen.

 3. De aanbevolen inname van koolhydraten in dit dieet kan variëren van 20-100 gram per dag.

4. Koolhydraatarm Paleo-dieet

 1. Het paleodieet is momenteel een van 's werelds populairste manieren om te eten. Het stimuleert het eten van voedsel dat waarschijnlijk beschikbaar was in het Paleolithicum - vóór de agrarische en industriële revoluties.

 2. Volgens voorstanders van paleo zou het terugkeren naar het dieet van je prehistorische voorouders de gezondheid moeten verbeteren omdat mensen naar verluidt zijn geëvolueerd en aangepast aan het eten van dergelijke voedingsmiddelen.

 3. Verschillende kleine studies tonen aan dat een paleo-dieet gewichtsverlies kan veroorzaken, bloedsuikers kan verminderen en risicofactoren voor hartaandoeningen kan verbeteren (13, 14, 15).

 4. Een paleodieet is per definitie niet koolhydraatarm, maar is in de praktijk meestal zo.

 5. Het benadrukt vlees, vis, zeevruchten, eieren, groenten, fruit, knollen, noten en zaden. Een strikt paleodieet elimineert bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suiker, granen, peulvruchten en zuivelproducten.

 6. Er zijn verschillende andere populaire versies, zoals de primaire blauwdruk en perfecte gezondheidsdiëten. Ze bevatten allemaal veel minder koolhydraten dan een typisch westers dieet.

5. Het Atkins-dieet

 1. Het Atkins-dieet is het bekendste koolhydraatarme eetplan. Het gaat om het verminderen van alle koolhydraatrijke voedingsmiddelen terwijl je zoveel eiwitten en vet eet als je wilt.

 2. Het dieet is opgesplitst in vier fasen:

 3. Het Atkins-dieet was oorspronkelijk gedemoniseerd, maar huidig ​​onderzoek geeft aan dat het zowel veilig als effectief is zolang de vezelinname voldoende is. Dit dieet is vandaag nog steeds populair.

6. Eco-Atkins

 1. Een dieet genaamd Eco-Atkins is in wezen een veganistische versie van het Atkins-dieet.

 2. Het bevat plantaardig voedsel en ingrediënten die veel eiwitten en / of vet bevatten, zoals gluten, soja, noten en plantaardige oliën.

 3. Ongeveer 25% van de calorieën komt uit koolhydraten, 30% uit eiwitten en 45% uit vet.

 4. Als zodanig bevat het meer koolhydraten dan een typisch Atkins-dieet - maar nog steeds veel lager dan een typisch veganistisch dieet.

 5. Een onderzoek van zes maanden toonde aan dat een Eco-Atkins-dieet meer gewichtsverlies en een grotere verbetering van risicofactoren voor hartaandoeningen veroorzaakte dan een vegetarisch dieet met veel koolhydraten (16).

7. Zero-Carb

 1. Sommige mensen verwijderen liever alle koolhydraten uit hun dieet.

 2. Dit wordt een koolhydraatarm dieet genoemd en bevat meestal alleen dierlijk voedsel.

 3. Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, eten vlees, vis, eieren en dierlijke vetten zoals boter en reuzel. Sommigen voegen ook zout en kruiden toe.

 4. Er zijn geen recente onderzoeken die aantonen dat een koolhydraatarm dieet veilig is. Er bestaat slechts één case study - uit 1930 - waarin twee mannen een jaar lang alleen maar vlees en organen aten maar in goede gezondheid bleken te blijven (17).

 5. Een koolhydraatarm dieet ontbreekt in enkele belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine C en vezels. Om deze reden wordt het over het algemeen niet aanbevolen.

8. Koolhydraatarm mediterraan dieet

 1. Het mediterrane dieet is erg populair, vooral onder gezondheidswerkers.

 2. Het is gebaseerd op de traditionele gerechten van mediterrane landen eerder in de 20e eeuw.

 3. Studies tonen aan dat dit dieet kan helpen bij het voorkomen van hartaandoeningen, borstkanker en diabetes type 2 (18, 19, 20).

 4. Een koolhydraatarm mediterraan eetpatroon is gemodelleerd naar het gelijknamige dieet, maar beperkt koolhydraatrijk voedsel zoals volle granen.

 5. In tegenstelling tot een gewoon koolhydraatarm dieet, benadrukt het meer vette vis in plaats van rood vlees en meer extra vergine olijfolie in plaats van vetten zoals boter.

 6. Een koolhydraatarm mediterraan dieet kan beter zijn voor de preventie van hartziekten dan andere koolhydraatarme diëten, hoewel dit in onderzoeken moet worden bevestigd.

De onderste regel

 1. Als u een koolhydraatarm dieet gaat proberen, kies dan een plan dat past bij uw levensstijl, voedselvoorkeuren en persoonlijke gezondheidsdoelen.

 2. Wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor de volgende, dus het beste dieet voor jou is het dieet waaraan je je kunt houden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407