Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De 9 gezondste soorten kaas

De afhaalmaaltijden

 1. Kaas is een zuivelproduct met honderden verschillende texturen en smaken.

 2. Het wordt geproduceerd door zuur of bacteriën toe te voegen aan melk van verschillende boerderijdieren en vervolgens de vaste delen van de melk te verouderen of te verwerken.

 3. De voeding en smaak van kaas zijn afhankelijk van hoe deze wordt geproduceerd en welke melk wordt gebruikt.

 4. Sommige mensen zijn bezorgd dat kaas veel vet, natrium en calorieën bevat. Kaas is echter ook een uitstekende bron van eiwitten, calcium en verschillende andere voedingsstoffen.

 5. Het eten van kaas kan zelfs helpen bij het afvallen en het voorkomen van hartaandoeningen en osteoporose. Dat gezegd hebbende, sommige kazen zijn gezonder dan andere.

 6. Hier zijn 9 van de gezondste soorten kaas.

1. Mozzarella

 1. Mozzarella is een zachte, witte kaas met een hoog vochtgehalte. Het is afkomstig uit Italië en wordt meestal gemaakt van Italiaanse buffels of koemelk.

 2. Mozzarella bevat minder natrium en calorieën dan de meeste andere kazen. Een gram (28 gram) volle mozzarella bevat (1):

 3. Mozzarella bevat ook bacteriën die fungeren als probiotica, waaronder stammen van Lactobacillus casei en Lactobacillus fermentum (2, 3, 4).

 4. Uit onderzoek bij zowel dieren als mensen is gebleken dat deze probiotica de darmgezondheid kunnen verbeteren, de immuniteit kunnen bevorderen en ontstekingen in uw lichaam kunnen bestrijden (5, 6, 7, 8).

 5. Uit een onderzoek bij 1.072 oudere volwassenen bleek dat het drinken van 7 ons (200 ml) per dag gefermenteerde zuivelproducten met Lactobacillus fermentum gedurende 3 maanden de duur van luchtweginfecties aanzienlijk verminderde, vergeleken met het niet consumeren van de drank ( 9).

 6. Daarom kunnen zuivelproducten zoals mozzarella die dit probioticum bevatten, uw immuunsysteem versterken en infecties helpen bestrijden. Er is echter meer onderzoek nodig.

 7. Mozzarella smaakt heerlijk in Caprese salade - gemaakt met verse tomaten, basilicum en balsamico-azijn - en kan ook aan veel recepten worden toegevoegd.

2. Blauwe kaas

 1. Blauwe kaas wordt gemaakt van koeien-, geiten- of schapenmelk die is genezen met culturen uit de schimmel Penicillium (10).

 2. Het is meestal wit met blauwe of grijze aderen en vlekken. De vorm die wordt gebruikt om blauwe kaas te maken, geeft het een onderscheidende geur en een krachtige, pittige smaak.

 3. Blauwe kaas is erg voedzaam en heeft meer calcium dan de meeste andere kazen. 28 gram volle blauwe kaas bevat (1):

 4. Omdat blauwe kaas veel calcium bevat, kan een voedingsstof die nodig is voor een optimale botgezondheid, het toevoegen aan uw dieet helpen botgerelateerde gezondheidsproblemen te voorkomen.

 5. In feite is voldoende calciuminname gekoppeld aan een verminderd risico op osteoporose, waardoor botten zwak en broos worden (11, 12, 13).

 6. Blauwe kaas smaakt geweldig bovenop hamburgers, pizza's en salades gemaakt met spinazie, noten en appels of peren.

3. Feta

 1. Feta is een zachte, zoute, witte kaas oorspronkelijk uit Griekenland. Het wordt meestal gemaakt van schapen- of geitenmelk. Schapenmelk geeft feta een pittige en scherpe smaak, terwijl geitenfeta milder is.

 2. Omdat feta in pekel is verpakt om de versheid te behouden, kan het veel natrium bevatten. Het is echter meestal lager in calorieën dan de meeste andere kazen.

 3. Eén gram (28 gram) fetakaas biedt (1):

 4. Feta levert, net als alle volle zuivelproducten, geconjugeerd linolzuur (CLA), wat wordt geassocieerd met verminderd lichaamsvet en verbeterde lichaamssamenstelling (14, 15, 16).

 5. Uit een onderzoek bij 40 volwassenen met overgewicht bleek dat het gedurende 6 maanden innemen van 3,2 gram CLA-supplement per dag het lichaamsvet aanzienlijk verminderde en vakantie gewichtstoename verhinderde, vergeleken met een placebo (16).

 6. Het eten van CLA-bevattende voedingsmiddelen zoals feta kan dus de lichaamssamenstelling helpen verbeteren. Feta en andere kazen gemaakt van schapenmelk hebben doorgaans meer CLA dan andere kazen (17, 18).

 7. Onderzoek is echter beperkt en richtte zich voornamelijk op CLA-supplementen.

 8. Om feta-kaas aan uw dieet toe te voegen, probeer het over salades te verkruimelen, aan eieren toe te voegen of het in een dip te kloppen om te eten met verse groenten.

 1. Cottage cheese is een zachte, witte kaas gemaakt van de losse wrongel van koemelk. Het is vermoedelijk afkomstig uit de Verenigde Staten.

 2. Kwark is veel eiwitrijker dan andere kazen. Een portie van 110 gram volle cottage cheese biedt (1):

 3. Omdat cottage cheese veel eiwitten bevat maar weinig calorieën, wordt het vaak aanbevolen voor gewichtsverlies.

 4. Verschillende onderzoeken geven aan dat het eten van eiwitrijk voedsel zoals cottage cheese het gevoel van volheid kan vergroten en kan helpen de totale calorie-inname te verminderen, wat op zijn beurt kan leiden tot gewichtsverlies (19, 20).

 5. Een onderzoek bij 30 gezonde volwassenen wees uit dat cottage cheese net zo vullend was als een omelet met een vergelijkbare samenstelling van voedingsstoffen (21, 22).

 6. Als u cottage cheese aan uw dieet toevoegt, kunt u zich na de maaltijd dus voller voelen en uw calorie-inname verminderen.

 7. Het smaakt heerlijk verspreid op toast, gemengd in smoothies, toegevoegd aan roerei of gebruikt als basis voor dips.

 1. Ricotta is een Italiaanse kaas gemaakt van de waterige delen van koeien-, geiten-, schapen- of Italiaanse waterbuffelmelk die overblijven van het maken van andere kazen. Ricotta heeft een romige textuur en wordt vaak beschreven als een lichtere versie van cottage cheese.

 2. Een portie van 124 gram volle ricotta bevat (1):

 3. Het eiwit in ricottakaas is meestal wei, een melkeiwit dat alle essentiële aminozuren bevat die mensen uit voedsel moeten halen (23).

 4. Wei wordt gemakkelijk opgenomen en kan spiergroei bevorderen, de bloeddruk helpen verlagen en een hoog cholesterolgehalte verlagen (24, 25, 26).

 5. Een onderzoek bij 70 volwassenen met overgewicht wees uit dat het nemen van 54 gram wei-eiwit per dag gedurende 12 weken de systolische bloeddruk met 4% verlaagde in vergelijking met de uitgangswaarden. Deze studie concentreerde zich echter op wei-supplementen in plaats van wei uit zuivelproducten (26).

 6. Hoewel ricotta vergelijkbare voordelen kan bieden, is meer onderzoek naar wei uit hele voedingsmiddelen nodig.

 7. Ricottakaas smaakt heerlijk in salades, roerei, pasta en lasagne. Het kan ook worden gebruikt als basis voor romige dips of worden geserveerd met fruit voor een zoetzoute snack.

6. Parmesan

 1. Parmezaanse kaas is een harde, gerijpte kaas met een korrelige textuur en een zoute, nootachtige smaak. Het is gemaakt van rauwe, ongepasteuriseerde koemelk die minimaal 12 maanden oud is om schadelijke bacteriën te doden en een complexe smaak te produceren (27).

 2. Het eindproduct zit vol met voedingsstoffen. Eén ons (28 gram) Parmezaanse kaas biedt (1):

 3. Een portie van 28 gram bevat ook bijna 30% van de ADH voor fosfor (1).

 4. Omdat Parmezaanse kaas rijk is aan zowel calcium als fosfor - voedingsstoffen die een rol spelen bij de botvorming - kan het de gezondheid van de botten bevorderen (28, 29).

 5. Een studie bij ongeveer 5.000 gezonde Koreaanse volwassenen ontdekte dat hogere inname van calcium en fosfor via de voeding significant geassocieerd was met een betere botmassa in bepaalde delen van het lichaam - inclusief het dijbeen, het langste menselijke bot (28).

 6. Omdat Parmesan al lang oud is, bevat het weinig lactose en kan het meestal worden getolereerd door de meeste mensen met lactose-intolerantie (30).

 7. Geraspte Parmezaanse kaas kan aan pasta's en pizza's worden toegevoegd. Je kunt het ook op eieren strooien of plakjes op een kaasplank met fruit en noten verspreiden.

7. Zwitsers

 1. Zoals de naam al doet vermoeden, is Zwitserse kaas van oorsprong uit Zwitserland. Deze halfharde kaas wordt normaal gemaakt van koemelk en heeft een milde, nootachtige smaak.

 2. De kenmerkende gaten worden gevormd door bacteriën die tijdens het gistingsproces gassen vrijgeven.

 3. 28 gram Zwitserse kaas gemaakt van volle melk bevat (1):

 4. Omdat het natrium- en vetgehalte lager is dan de meeste andere kazen, wordt Zwitserse kaas vaak aanbevolen voor iedereen die zijn zout- of vetinname moet controleren, zoals mensen met hoge bloeddruk (31) .

 5. Bovendien toont onderzoek aan dat Zwitserse kaas verschillende verbindingen herbergt die angiotensine-converting enzyme (ACE) remmen (32, 33).

 6. ACE vernauwt de bloedvaten en verhoogt de bloeddruk in uw lichaam - dus verbindingen die het onderdrukken kunnen de bloeddruk helpen verlagen (32, 33).

 7. Dat gezegd hebbende, de meeste onderzoeken naar de effecten van Zwitserse kaasverbindingen op de bloeddruk zijn geïsoleerd in reageerbuizen. Menselijk onderzoek is nodig.

 8. Om Zwitserse kaas in uw dieet op te nemen, kunt u het met fruit eten of toevoegen aan sandwiches, eiertaarten, hamburgers en Franse uiensoep.

8. Cheddar

 1. Cheddar is een zeer populaire halfharde kaas uit Engeland.

 2. Gemaakt van koemelk die meerdere maanden is gerijpt, het kan wit, gebroken wit of geel zijn. De smaak van cheddar hangt af van de variëteit, variërend van mild tot extra scherp.

 3. 28 gram volle melkcheddar bevat (1):

 4. Naast dat het rijk is aan eiwitten en calcium, is cheddar een goede bron van vitamine K - vooral vitamine K2 (34).

 5. Vitamine K is belangrijk voor de gezondheid van hart en botten. Het voorkomt dat calcium wordt afgezet in de wanden van uw slagaders en aders (35).

 6. Onvoldoende vitamine K-waarden kunnen de opbouw van calcium veroorzaken, de bloedstroom remmen en leiden tot een verhoogd risico op blokkades en hartaandoeningen (35, 36, 37).

 7. Om calciumafzettingen te voorkomen, is het belangrijk om voldoende vitamine K uit voedsel te halen. Omdat K2 uit dierlijk voedsel beter wordt opgenomen dan K1 in planten, kan K2 vooral belangrijk zijn voor het voorkomen van hartaandoeningen (34).

 8. In feite heeft een onderzoek bij meer dan 16.000 volwassen vrouwen een hogere vitamine K2-inname gekoppeld aan een lager risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen gedurende 8 jaar (34).

 9. Cheddar eten is een manier om uw vitamine K2-inname te verhogen. Je kunt het toevoegen aan vleeswaren, groentegerechten, hamburgers en eieren.

9. Geit

 1. Geitenkaas, ook bekend als chevre, is een pittige, zachte kaas gemaakt van geitenmelk.

 2. Het is beschikbaar in verschillende vormen, inclusief smeerbare houtblokken, kruimels en variëteiten die op Brie lijken.

 3. Geitenkaas is zeer voedzaam, met 28 gram (1 ounce):

 4. Bovendien bevat geitenmelk meer middellange ketenvetzuren dan koemelk. Deze soorten vet worden snel opgenomen in je lichaam en worden minder snel opgeslagen als vet (38).

 5. Bovendien is geitenkaas voor sommige mensen gemakkelijker te verteren dan kaas gemaakt van koemelk. Dit kan zijn omdat geitenmelk minder lactose bevat en verschillende eiwitten bevat.

 6. In het bijzonder bevat geitenkaas A2-caseïne, die minder ontstekend kan zijn en minder waarschijnlijk spijsverteringsongemakken veroorzaakt dan de A1-caseïne in koemelk (39, 40).

 7. Verkruimelde geitenkaas kan worden toegevoegd aan salades, pizza's en eieren. Wat meer is, geklopte geitenkaas is een heerlijke dip voor fruit of groenten.

De onderste regel

 1. Kaas is een veelgebruikt zuivelproduct.

 2. De meeste kazen zijn een goede bron van eiwitten en calcium, en sommige bieden extra gezondheidsvoordelen. In het bijzonder kunnen bepaalde kazen voedingsstoffen bevatten die de darmgezondheid bevorderen, gewichtsverlies bevorderen, de gezondheid van de botten verbeteren en uw risico op hartaandoeningen verminderen. [! 16 => 1140 = 11!

 3. Over het algemeen kan kaas een voedzame aanvulling zijn op een gezond, uitgebalanceerd dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407