Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De gezondheidsvoordelen van macadamia-olie

De gezondheidsvoordelen van macadamia-olie

 1. Macadamia-noten groeien op macadamia-bomen, die inheems zijn in Australië. Net als olijfolie is macadamia-olie een vloeistof bij kamertemperatuur. Mensen gebruiken deze olie in kook- en gezondheids- en schoonheidstoepassingen.

 2. Macadamia-olie is rijk aan voedingsstoffen, waaronder gezonde vetzuren en kalium. Om deze reden geloven veel mensen dat macadamia-olie een aantal gezondheidsvoordelen heeft.

 3. In dit artikel bespreken we drie toepassingen van macadamia-olie en hun potentiële gezondheidsvoordelen.

1. Koken en eten

 1. Een persoon kan macadamia-olie gebruiken als vervanging voor andere oliën in veel gerechten.

 2. Met een hoger rookpunt dan sommige andere oliën, zoals olijfolie, is het perfect voor sauteren, braden en grillen.

 3. De milde smaak maakt macadamia-olie ook een goede keuze voor gebakken producten of als een geschikte basis voor saladedressings en marinades.

Voordelen

 1. Macadamia-olie biedt verschillende potentiële gezondheidsvoordelen wanneer een persoon het gebruikt bij het koken en als onderdeel van een uitgebalanceerd en gezond dieet. Waaronder:

 2. Hartgezondheid

 3. Het consumeren van macadamia-olie kan de gezondheid van het hart ondersteunen. Het heeft een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten. Volgens de American Heart Association (AHA) kunnen enkelvoudig onverzadigde vetten het niveau van slechte cholesterol verlagen, wat op zijn beurt het risico op een hartaanval en beroerte kan verminderen.

 4. Antioxidanten

 5. Macadamia-olie is een bron van antioxidanten. Volgens het National Center for Complementary and Integrative Health kunnen vrije radicalen in het lichaam oxidatieve stress veroorzaken.

 6. Dit kan een rol spelen bij veroudering en de ontwikkeling van een aantal ziekten, waaronder kanker. Het consumeren van antioxidanten kan echter helpen deze vrije radicalen tegen te gaan.

 7. Macadamia-olie is ook rijk aan oliezuur, een onverzadigde vetzuur met antioxiderende eigenschappen. Een onderzoek uit 2016 bij ratten suggereert dat het nemen van oliezuursupplementen kan helpen beschermen tegen de effecten van oxidatieve stress.

 8. Andere studies geven aan dat consumptie van oliezuur een gunstig effect kan hebben op kanker en ontstekings- en auto-immuunziekten. Verder onderzoek is echter nodig om deze bevindingen te bevestigen.

 9. Macadamia-olie bevat ook stoffen die tocotrienolen worden genoemd, die deel uitmaken van de vitamine E-familie.

 10. Onderzoek wijst uit dat vitamine E en tocotrienolen krachtige antioxidanten zijn die kunnen beschermen tegen kanker en tal van andere gezondheidsproblemen, waaronder cardiovasculaire en neurologische aandoeningen.

2. Actuele huidtoepassing

 1. Macadamia-olie is een ingrediënt in veel huidverzorgingsproducten, maar kan een persoon de pure olie ook rechtstreeks op de huid aanbrengen.

 2. Het is belangrijk om de olie eerst op een klein deel van de huid te testen. Hoewel macadamia-olie over het algemeen veilig is, kunnen sommige mensen huiduitslag ontwikkelen nadat ze deze rechtstreeks op de huid hebben aangebracht.

 3. Mensen met allergieën voor noten moeten het gebruik van macadamia-olie vermijden.

Voordelen

 1. Sommige mensen beweren dat er voordelen voor de gezondheid zijn voor het aanbrengen van macadamia-olie op de huid. Deze voordelen omvatten hydratatie en het voorkomen van rimpels en huidbeschadiging.

 2. Het bewijs voor deze voordelen is echter grotendeels anekdotisch of indirect.

 3. De vitamine E in macadamia-olie heeft veel eigenschappen die de huid van een persoon ten goede kunnen komen. Het absorbeert bijvoorbeeld gemakkelijk, waardoor het een goede vochtinbrengende crème is voor een zeer droge huid.

 4. Houd er echter rekening mee dat het rechtstreeks op de huid aanbrengen van macadamia-olie de poriën kan verstoppen en acne kan veroorzaken.

 5. Langdurige blootstelling aan zonlicht kan het DNA in de huid van een persoon beschadigen. Reageerbuisstudies suggereren dat het aanbrengen van vitamine E op de huid kan beschermen tegen deze schade.

3. Natuurlijke haarconditioner

 1. Veel mensen gebruiken pure macadamia-olie om hun haar te versterken en te conditioneren.

 2. Net als bij het gebruik van olijfolie, kan een persoon een kleine hoeveelheid olie nemen en deze rechtstreeks in zijn haar wrijven. Het is over het algemeen het beste om de olie een korte tijd in het haar te laten weken voordat u het overtollige water uitspoelt.

Voordelen

 1. Mensen die macadamia-olie gebruiken als haarconditioner beweren dat het kan helpen:

 2. Nogmaals, het bewijs voor deze voordelen is grotendeels anekdotisch.

Samenvatting

 1. Mensen zien macadamia-olie vaak over het hoofd om te koken, maar het is een gezonde bron van onverzadigde vetten, vitamine E en antioxidanten.

 2. Macadamia-olie heeft ook een hoger rookpunt dan veel andere vetten en oliën, waaronder olijfolie. Dit maakt het een goede keuze voor sauteren, braden en grillen.

 3. Sommige mensen gebruiken ook pure macadamia-olie als huidbevochtiger en haarconditioner, en beweren dat een plaatselijke toepassing een aantal gezondheidsvoordelen heeft. Het meeste bewijs voor deze voordelen is echter grotendeels anekdotisch of indirect.

 4. Macadamia-olie is over het algemeen veilig te gebruiken bij het koken en op het haar en de huid. Mensen met notenallergieën moeten echter het gebruik van macadamia-olie vermijden.

 5. Een reeks pure macadamia-olie en macadamia-olie bevattende producten zijn online verkrijgbaar.

 6. Artikel voor het laatst beoordeeld op wo 23 januari 2019. Bezoek onze categoriepagina Aanvullende geneeskunde / alternatieve geneeskunde voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Aanvullende geneeskunde / Alternatieve geneeskunde. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 7. Peh, H. Y., Tan, W. S., Liao, W., Wong, W. S. (2016, juni). Vitamine E-therapie voorbij kanker: Tocoferol versus tocotrienol. [!Abstract

 8. Sales-Campos, H., Souza, P. R., Peghini, B. C., da Silva, J. S., Cardoso, C. R. (2013, februari). Een overzicht van de modulerende effecten van oliezuur op gezondheid en ziekte [!Abstract

 9. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 10. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407