Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De hele30: een 30-dagen dieet voor een betere gezondheid?

Boter met gras is gezond in kleine hoeveelheden

 1. Het Whole30-dieet is een virale gezondheidsbeweging die steeds populairder wordt.

 2. Het moedigt volgers aan om gedurende 30 dagen alcohol, suiker, granen, peulvruchten, zuivelproducten en additieven uit hun dieet te verwijderen en wordt geadverteerd als een totale verandering van levensstijl.

 3. Volgers zijn enthousiast over de voordelen voor de gezondheid, terwijl critici beweren dat het gewoon weer een niet-duurzame dieet is. Dus werkt het en moet je het proberen?

 4. In dit artikel wordt alles uitgelegd wat u moet weten over het Whole30-dieet.

Wat is het Whole30-dieet?

 1. Het Whole30-dieet is een maandelijks schoon eetprogramma dat een verscheidenheid aan gezondheid en emotionele voordelen belooft.

 2. Het werd ontwikkeld in 2009 door twee gecertificeerde sportvoedingsdeskundigen die het promootten als een manier om uw metabolisme te resetten en uw relatie met voedsel te hervormen.

 3. Het dieet is gericht op het idee dat bepaalde voedselgroepen uw gezondheid en conditie negatief kunnen beïnvloeden.

 4. Daarom wordt verondersteld dat het elimineren van deze voedingsmiddelen uit uw dieet uw lichaam helpt te herstellen van de negatieve effecten en de gezondheid op de lange termijn bevordert.

 5. De meeste mensen lijken dit dieet te volgen in de hoop af te vallen.

 6. Sommigen kunnen het programma echter ook gebruiken om voedselintoleranties te identificeren of enkele van de voorgestelde gezondheidsvoordelen te behalen.

Het Whole30-dieet volgen

 1. Het idee achter het Whole30-programma is eenvoudig: u hoeft alleen maar voedsel uit te snijden dat uw gezondheid gedurende 30 dagen kan schaden.

 2. Voer na de eerste 30 dagen langzaam het voedsel terug dat u mist, terwijl u de effecten op uw lichaam in de gaten houdt.

 3. Het dieet kent strikte regels.

 4. Het biedt u ook een lijst met toegestane voedingsmiddelen, evenals een lijst met verboden voedingsmiddelen. Tijdens de eliminatieperiode van een maand is cheaten niet toegestaan.

 5. Off-track gaan betekent beginnen aan de uitdaging vanaf de eerste dag.

 6. De oprichters beweren dat strikte naleving uw lichaam toestaat om te resetten in isolatie van bepaalde voedingsmiddelen die ontstekingen, darmstoornissen of hormonale onevenwichtigheden kunnen veroorzaken.

 7. In tegenstelling tot andere diëten, is het niet nodig om calorieën bij te houden, porties te meten of punten te tellen. Het wegen van jezelf is strikt voorbehouden aan dag 1 en 30 van het programma.

Voorgestelde voordelen van het Whole30-dieet

 1. Het volgen van het Whole30-dieet gedurende 30 dagen zou veel gezondheidsvoordelen hebben.

 2. Deze omvatten vetverlies, hogere energieniveaus, betere slaap, minder trek in eten en verbeterde atletische prestaties.

 3. Bovendien beloven de oprichters van het dieet dat het de manier waarop u denkt over voedsel en uw smaak zal veranderen.

 4. Voorstanders van het dieet beweren verder dat het de emotionele relatie die u heeft met voedsel en uw lichaam kan veranderen.

 5. Hoewel deze geclaimde voordelen erg aantrekkelijk lijken, is het goed om te weten dat er momenteel geen wetenschappelijke studies zijn die ze ondersteunen.

Eten om te eten

 1. Levensmiddelen toegestaan ​​op het Whole30-dieet bestaan ​​uit minimaal bewerkte voedingsmiddelen, waaronder:

 2. Wanneer minimaal verwerkt voedsel moet worden gebruikt, moedigt het dieet u aan om te kiezen voor degenen met de kortste ingrediëntenlijsten die alleen ingrediënten bevatten die u herkent.

Te vermijden voedingsmiddelen

 1. Tijdens het 30-daagse dieet moeten bepaalde voedingsmiddelen volledig worden geëlimineerd. Waaronder:

 2. Bovendien beveelt het dieet aan dat u uw favoriete gebakken producten, snacks of traktaties niet opnieuw maakt - zelfs met ingrediënten die zijn goedgekeurd door Whole30.

 3. Daarom moeten voedingsmiddelen zoals bloemkoolpizzabodem en paleo-pannenkoeken worden vermeden.

 4. Er bestaat ook geen cheatmaaltijd bij dit dieet. In plaats daarvan wordt u aangemoedigd zich altijd strikt aan de richtlijnen te houden. Als je uitglijdt, moedigen de oprichters van het dieet je sterk aan om het hele programma vanaf de eerste dag opnieuw te beginnen.

Enkele aanvullende regels

 1. Het Whole30-dieet moedigt enkele aanvullende regels aan die geen verband houden met het dieet.

 2. Roken is bijvoorbeeld verboden voor de duur van het dieet.

 3. Het is ook niet toegestaan ​​op de weegschaal te stappen op andere dagen dan dag 1 en 30, of deel te nemen aan enige vorm van lichaamsmetingen.

 4. De rechtvaardiging achter deze aanvullende regels is dat het Whole30-programma meer is dan alleen gewichtsverlies.

 5. Het volgen van deze regels wordt gepromoot als een manier om uw manier van denken te veranderen en de gezondheid op de lange termijn te bevorderen.

Life After Whole30: The Reintroduction Phase

 1. Nadat u het Whole30-programma hebt voltooid, is het tijd om u te concentreren op stap 2 - de herintroductiefase.

 2. In deze fase worden bepaalde voedingsmiddelen langzaam opnieuw geïntroduceerd om te evalueren hoe u zich voelt met betrekking tot uw gezonder metabolisme, spijsverteringskanaal, immuunsysteem en relatie met voedsel.

 3. De voorgestelde manier om verboden voedsel opnieuw in te voeren, is door slechts één voedselgroep tegelijk toe te voegen. Melk kan bijvoorbeeld op dag 1 opnieuw worden geïntroduceerd.

 4. U wordt dan aangemoedigd om terug te keren naar het Whole30-dieet en melk op dagen 2-4 te vermijden, terwijl u op mogelijke symptomen let.

 5. Als alles goed gaat, kan een andere voedselgroep opnieuw worden geïntroduceerd op dag 5, waarbij het proces wordt herhaald.

 6. Het opnieuw introduceren van slechts één voedselgroep tegelijk, terwijl de rest van het dieet hetzelfde blijft, wordt gepromoot als een manier om beter te identificeren welke voedingsmiddelen negatieve symptomen veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel, huiduitslag of pijnlijke gewrichten .

 7. Nadat alle voedselgroepen afzonderlijk zijn getest, kunnen de goed getolereerde groepen weer in het dieet worden opgenomen.

 8. Natuurlijk zijn individuen niet verplicht alle voedingsmiddelen opnieuw te introduceren. Ze worden zelfs sterk aangemoedigd om voedsel dat ze niet missen opnieuw te introduceren.

Een wekelijks voorbeeldmenu voor het Whole30-dieet

 1. Diegenen die het Whole30-dieet eens willen proberen, kunnen beginnen met de volgende menu-suggesties van een week.

 2. Als u meer recepteninspiraties wilt, kijk dan op de Whole30-website en het Instagram-account.

 3. Vergeet niet om uw eiwitbronnen en groenten gedurende de dag te variëren om uw lichaam alle vitamines en mineralen te geven die het nodig heeft.

Gehele 30 snackideeën

 1. Snacks zijn een geweldige manier om de hele dag energiek te blijven en honger tussen maaltijden op afstand te houden.

 2. Interessante Whole30-goedgekeurde opties zijn onder meer:

Mogelijke negatieve effecten van het Whole30-dieet

 1. Verschillende aspecten van het Whole30-programma zijn in overeenstemming met een voedzaam dieet.

 2. Zo bevordert het dieet het consumeren van minimaal bewerkt voedsel en een hoge inname van verse groenten en fruit.

 3. Het vermijden van voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen zoals peulvruchten, soja en zuivelproducten, kan het moeilijker maken om aan al uw dagelijkse aanbevelingen voor voedingsstoffen te voldoen (1).

 4. Dit kan negatieve gezondheidseffecten veroorzaken als het dieet langer dan 30 dagen wordt voortgezet.

 5. Hoewel rigoureuze regels voor sommige mensen een goede manier kunnen zijn om de eetgewoonten te resetten, zijn restrictieve diëten zonder rekening te houden met aflaten over het algemeen niet duurzaam in de tijd (2).

 6. Degenen die overwegen dit dieet op de lange termijn te volgen, worden aangemoedigd om hun maaltijden een paar dagen op te nemen in een online dieetdagboek zoals Cronometer.

 7. Dit kan helpen ervoor te zorgen dat aan de dagelijkse voedingsaanbevelingen wordt voldaan.

Moet u het Whole30-dieet proberen?

 1. Het is een bekend feit dat een calorietekort nodig is voor gewichtsverlies (3, 4, 5).

 2. Vanwege het beperkende karakter zal het Whole30-dieet waarschijnlijk helpen het calorietekort te creëren dat u nodig hebt om wat extra kilo's af te werpen.

 3. Echter, tenzij de voedselkeuzes die u in dit dieet maakt een gewoonte worden, is het gewichtsverlies dat u ervaart op de lange termijn mogelijk niet duurzaam (2).

 4. Wat betreft de vermeende voordelen, er zijn geen wetenschappelijke studies beschikbaar om de claims te ondersteunen. Er is ook geen sterke reden om zuivel, granen of peulvruchten te beperken (6, 7, 8).

 5. Niettemin is het waar dat sommige mensen onbewust last hebben van voedselintoleranties, die door de herintroductiefase van het dieet kunnen helpen identificeren (9).

 6. Over het algemeen kan dit dieet nuttig zijn als u uw eetgewoonten volledig wilt resetten.

 7. Maar als u gewoon uw dieet en algehele gezondheid wilt verbeteren, kunt u beter in plaats daarvan een geheel voedingsdieet proberen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407