Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De top 10 voordelen van regelmatige lichaamsbeweging

De onderste regel

 1. Oefening wordt gedefinieerd als elke beweging die ervoor zorgt dat uw spieren werken en vereist dat uw lichaam calorieën verbrandt.

 2. Er zijn veel soorten fysieke activiteiten, waaronder zwemmen, hardlopen, joggen, wandelen en dansen, om er maar een paar te noemen.

 3. Actief zijn heeft vele gezondheidsvoordelen opgeleverd, zowel fysiek als mentaal. Het kan je zelfs helpen langer te leven (1).

 4. Hier zijn de top 10 manieren waarop regelmatige lichaamsbeweging uw lichaam en hersenen ten goede komt.

1. Je kunt je er gelukkiger door voelen

 1. Oefening heeft aangetoond dat het je humeur verbetert en gevoelens van depressie, angst en stress vermindert (2).

 2. Het veroorzaakt veranderingen in de delen van de hersenen die stress en angst regelen. Het kan ook de hersengevoeligheid verhogen voor de hormonen serotonine en noradrenaline, die depressieve gevoelens verlichten (1).

 3. Bovendien kan lichaamsbeweging de productie van endorfines verhogen, waarvan bekend is dat ze positieve gevoelens veroorzaken en de perceptie van pijn verminderen (1).

 4. Bovendien is aangetoond dat lichaamsbeweging symptomen bij mensen met angstgevoelens vermindert. Het kan hen ook helpen zich meer bewust te zijn van hun mentale toestand en afleiding van hun angsten te oefenen (1).

 5. Interessant is dat het niet uitmaakt hoe intens uw training is. Het lijkt erop dat je humeur baat kan hebben bij lichaamsbeweging, ongeacht de intensiteit van de lichamelijke activiteit.

 6. Uit een onderzoek bij 24 vrouwen bij wie depressie was vastgesteld, bleek dat het oefenen van intensiteit de gevoelens van depressie aanzienlijk verminderde (3).

 7. De effecten van lichaamsbeweging op het humeur zijn zo krachtig dat kiezen om (al dan niet) te bewegen zelfs een verschil maakt over korte periodes.

 8. In één onderzoek werden 26 gezonde mannen en vrouwen die normaal regelmatig trainden, gevraagd om ofwel door te gaan met trainen ofwel te stoppen met trainen gedurende twee weken. Degenen die stopten met sporten ervoeren toenames in negatieve stemming (4).

2. Het kan helpen met afvallen

 1. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat inactiviteit een belangrijke factor is bij gewichtstoename en obesitas (5, 6).

 2. Om het effect van lichaamsbeweging op gewichtsverlies te begrijpen, is het belangrijk om de relatie tussen lichaamsbeweging en energieverbruik te begrijpen.

 3. Uw lichaam besteedt energie op drie manieren: voedsel verteren, lichaamsbeweging oefenen en onderhouden zoals uw hartslag en ademhaling.

 4. Tijdens het dieet verlaagt een verminderde calorie-inname uw stofwisseling, wat het gewichtsverlies vertraagt. Integendeel, het is aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging uw metabolisme verhoogt, waardoor meer calorieën worden verbrand en u kunt afvallen (5, 6, 7, 8).

 5. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat het combineren van aerobe oefeningen met weerstandstraining vetverlies en spiermassaonderhoud kan maximaliseren, wat essentieel is om het gewicht af te houden (6, 8, 9, 10, 11) .

3. Het is goed voor je spieren en botten

 1. Oefening speelt een cruciale rol bij het opbouwen en behouden van sterke spieren en botten.

 2. Fysieke activiteit zoals gewichtheffen kan spieropbouw stimuleren in combinatie met voldoende eiwitinname.

 3. Dit komt omdat lichaamsbeweging helpt bij het vrijmaken van hormonen die het vermogen van uw spieren bevorderen om aminozuren te absorberen. Dit helpt hen groeien en vermindert hun afbraak (12, 13).

 4. Naarmate mensen ouder worden, hebben ze de neiging spiermassa en functie te verliezen, wat kan leiden tot verwondingen en handicaps. Regelmatige fysieke activiteit beoefenen is essentieel om spierverlies te verminderen en kracht te behouden naarmate je ouder wordt (14).

 5. Oefening helpt ook bij het opbouwen van de botdichtheid als je jonger bent, en helpt osteoporose op latere leeftijd te voorkomen (15).

 6. Interessant is dat oefeningen met veel impact, zoals gymnastiek of hardlopen, of sporten met een vreemde impact, zoals voetbal en basketbal, een hogere botdichtheid bevorderen dan niet-impactsporten zoals zwemmen en fietsen (16).

4. Het kan uw energieniveaus verhogen

 1. Oefening kan een echte energiebooster zijn voor gezonde mensen, evenals voor mensen met verschillende medische aandoeningen (17, 18).

 2. Uit een onderzoek bleek dat zes weken regelmatig sporten vermoeidheid verminderde bij 36 gezonde mensen die aanhoudende vermoeidheid hadden gemeld (19).

 3. Bovendien kan lichaamsbeweging het energieniveau voor mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en andere ernstige ziekten (20, 21) aanzienlijk verhogen.

 4. Oefening lijkt feitelijk effectiever te zijn in het bestrijden van CVS dan andere behandelingen, inclusief passieve therapieën zoals ontspanning en stretch, of helemaal geen behandeling (20).

 5. Bovendien is aangetoond dat lichaamsbeweging het energieniveau verhoogt bij mensen die lijden aan progressieve ziekten, zoals kanker, HIV / AIDS en multiple sclerose (21).

5. Het kan uw risico op chronische ziekten verminderen

 1. Gebrek aan regelmatige lichamelijke activiteit is een primaire oorzaak van chronische ziekten (22).

 2. Regelmatige lichaamsbeweging heeft aangetoond de insulinegevoeligheid, cardiovasculaire fitheid en lichaamssamenstelling te verbeteren, maar tegelijkertijd de bloeddruk en de vetwaarden in het bloed te verlagen (23, 24, 25, 26).

 3. Daarentegen kan een gebrek aan regelmatige lichaamsbeweging - zelfs op korte termijn - leiden tot een significante toename van buikvet, wat het risico op diabetes type 2, hartaandoeningen en vroege dood verhoogt (23).

 4. Daarom wordt dagelijkse lichamelijke activiteit aanbevolen om buikvet te verminderen en het risico op het ontwikkelen van deze ziekten te verminderen (27, 28).

6. Het kan de gezondheid van de huid helpen

 1. Uw huid kan worden beïnvloed door de hoeveelheid oxidatieve stress in uw lichaam.

 2. Oxidatieve stress treedt op wanneer de antioxidantafweer van het lichaam de schade die vrije radicalen aan cellen veroorzaken niet volledig kan herstellen. Dit kan hun interne structuren beschadigen en uw huid aantasten.

 3. Hoewel intense en uitputtende fysieke activiteit kan bijdragen aan oxidatieve schade, kan regelmatige matige lichaamsbeweging de productie van natuurlijke antioxidanten in uw lichaam verhogen, die cellen helpen beschermen (29, 30).

 4. Op dezelfde manier kan lichaamsbeweging de bloedstroom stimuleren en huidcelaanpassingen induceren die het uiterlijk van huidveroudering kunnen vertragen (31).

7. Het kan de gezondheid en het geheugen van uw hersenen helpen

 1. Oefening kan de hersenfunctie verbeteren en geheugen- en denkvaardigheden beschermen.

 2. Om te beginnen verhoogt het uw hartslag, waardoor de bloed- en zuurstofstroom naar uw hersenen wordt bevorderd.

 3. Het kan ook de productie van hormonen stimuleren die de groei van hersencellen kunnen verbeteren.

 4. Bovendien kan het vermogen van lichaamsbeweging om chronische ziekten te voorkomen zich vertalen in voordelen voor uw hersenen, omdat de functie ervan kan worden beïnvloed door deze ziekten (32).

 5. Regelmatige lichamelijke activiteit is vooral belangrijk bij oudere volwassenen, omdat veroudering - in combinatie met oxidatieve stress en ontsteking - veranderingen in de hersenstructuur en functie bevordert (33, 34).

 6. Oefening heeft aangetoond dat de hippocampus, een deel van de hersenen dat van vitaal belang is voor geheugen en leren, in omvang groeit. Dit dient om de mentale functie bij oudere volwassenen te verhogen (33, 34, 35).

 7. Ten slotte is aangetoond dat lichaamsbeweging veranderingen in de hersenen vermindert die de ziekte van Alzheimer en schizofrenie kunnen veroorzaken (36).

8. Het kan helpen met ontspanning en slaapkwaliteit

 1. Regelmatige lichaamsbeweging kan u helpen te ontspannen en beter te slapen (37, 38).

 2. Met betrekking tot de slaapkwaliteit stimuleert de energie-uitputting die optreedt tijdens inspanning recuperatieve processen tijdens de slaap (38).

 3. Bovendien wordt gedacht dat de toename van de lichaamstemperatuur die optreedt tijdens het sporten de slaapkwaliteit verbetert door deze te helpen dalen tijdens de slaap (39).

 4. Veel studies over de effecten van lichaamsbeweging op slaap hebben vergelijkbare conclusies getrokken.

 5. Uit een onderzoek bleek dat 150 minuten matige tot krachtige activiteit per week tot 65% verbetering van de slaapkwaliteit kan bieden (40).

 6. Een ander toonde aan dat 16 weken fysieke activiteit de slaapkwaliteit verhoogde en 17 mensen met slapeloosheid langer en dieper hielp slapen dan de controlegroep. Het hielp hen ook om zich overdag energieker te voelen (41).

 7. Bovendien lijkt regelmatige lichaamsbeweging gunstig te zijn voor ouderen, die vaak last hebben van slaapstoornissen (41, 42, 43).

 8. U kunt flexibel zijn met het soort oefening dat u kiest. Het lijkt erop dat aerobe training alleen of aerobe training in combinatie met weerstandstraining ook de slaapkwaliteit kan helpen (44).

9. Het kan pijn verminderen

 1. Chronische pijn kan slopend zijn, maar lichaamsbeweging kan het ook helpen verminderen (45).

 2. Sterker nog, de aanbeveling voor de behandeling van chronische pijn was jarenlang rust en inactiviteit. Recente onderzoeken tonen echter aan dat lichaamsbeweging helpt bij het verlichten van chronische pijn (45).

 3. Een overzicht van verschillende onderzoeken geeft aan dat lichaamsbeweging deelnemers met chronische pijn helpt hun pijn te verminderen en hun kwaliteit van leven te verbeteren (45).

 4. Verschillende onderzoeken tonen aan dat lichaamsbeweging kan helpen bij het beheersen van pijn die gepaard gaat met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder chronische lage rugpijn, fibromyalgie en chronische weke delen schouderaandoening, om er maar een paar te noemen (46).

 5. Bovendien kan fysieke activiteit ook de pijntolerantie verhogen en de pijnperceptie verminderen (47, 48).

10. Het kan een beter seksleven bevorderen

 1. Oefening heeft bewezen de libido te stimuleren (49, 50, 51).

 2. Regelmatige lichaamsbeweging kan het cardiovasculaire systeem versterken, de bloedcirculatie verbeteren, de tonusspieren en de flexibiliteit vergroten, wat allemaal uw seksleven kan verbeteren (49, 51).

 3. Fysieke activiteit kan de seksuele prestaties en seksueel genot verbeteren, evenals de frequentie van seksuele activiteit verhogen (50, 52).

 4. Een groep vrouwen van 40 jaar en ouder merkte op dat ze vaker orgasmen ervoeren wanneer ze zwaardere lichaamsbeweging, zoals sprints, bootcamps en gewichtstraining, in hun levensstijl verwerkten (53).

 5. Ook hadden in een groep van 178 gezonde mannen de mannen die meer trainingsuren per week rapporteerden hogere scores voor seksuele functies (50).

 6. Uit een onderzoek bleek dat een eenvoudige routine van een wandeling van zes minuten door het huis 41 mannen hielp hun symptomen van erectiestoornissen met 71% te verminderen (54).

 7. Een ander onderzoek uitgevoerd bij 78 sedentaire mannen liet zien hoe 60 minuten lopen per dag (gemiddeld drieënhalve dag per week) hun seksueel gedrag verbeterde, inclusief frequentie, adequaat functioneren en tevredenheid ( 55).

 8. Bovendien toonde een onderzoek aan dat vrouwen die lijden aan polycysteus ovariumsyndroom, dat de seksuele drang kan verminderen, hun seksuele drang hebben verhoogd met regelmatige weerstandstraining gedurende 16 weken (56).

De onderste regel

 1. Oefening biedt ongelooflijke voordelen die bijna elk aspect van uw gezondheid van binnenuit kunnen verbeteren.

 2. Regelmatige lichamelijke activiteit kan de productie van hormonen verhogen waardoor u zich gelukkiger voelt en beter kunt slapen.

 3. Het kan ook het uiterlijk van uw huid verbeteren, u helpen afvallen en afhouden, het risico op chronische ziekten verminderen en uw seksleven verbeteren.

 4. Of u nu een specifieke sport beoefent of de richtlijn van 150 minuten activiteit per week volgt, u zult uw gezondheid onvermijdelijk op veel manieren verbeteren (57).Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407