Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De voordelen van cholesterol: hoe HDL-niveaus te verhogen

Overzicht van cholesterol

 1. Vroeg of laat zal uw arts waarschijnlijk met u praten over uw cholesterolspiegels. Maar niet alle cholesterol is gelijk. Artsen maken zich specifiek zorgen over hoge niveaus van lipoproteïnen met lage dichtheid (LDL), of de "slechte" cholesterol, omdat dit het risico op een hartaanval verhoogt.

 2. Uw lichaam produceert alle LDL-cholesterol die het nodig heeft, maar sommige mensen hebben een genetische aanleg om meer te produceren dan ze nodig hebben. Naarmate je ouder wordt, stijgen je cholesterolspiegels.

 3. Andere factoren die LDL-cholesterol verhogen, zijn het eten van een dieet dat rijk is aan verzadigde vetten en bewerkte voedingsmiddelen, overgewicht zijn en beperkte lichamelijke activiteit krijgen.

 4. Hoewel een laag LDL-cholesterol ideaal is, heeft het lichaam wat cholesterol nodig om goed te kunnen functioneren.

Cholesterol is een goede zaak

 1. Aan de andere kant, als u hogere niveaus van lipoproteïnen met hoge dichtheid (HDL) - de "goede" cholesterol - heeft, kan dit enige bescherming bieden tegen hartaandoeningen.

 2. HDL-cholesterol helpt het lichaam te ontdoen van slechte cholesterol en voorkomt dat het zich verzamelt op de voeringen van uw bloedvaten. De opbouw van cholesterol kan leiden tot ernstige gezondheidsgebeurtenissen zoals een hartaanval of beroerte.

 3. Een lager HDL-cholesterol lijkt niet direct problemen te veroorzaken. Maar het is een belangrijk kenmerk om op te merken bij het identificeren van personen die mogelijk een algehele ongezonde levensstijl hebben.

 4. Aanbevelingen voor gezondere keuzes zijn onder andere:

Activiteit

 1. 30 minuten fysieke activiteit krijgen - het soort dat uw hartslag verhoogt - vijf keer per week kan uw HDL-cholesterol verbeteren en uw LDL en triglyceriden verlagen. Dit kan wandelen, hardlopen, zwemmen, fietsen, skaten of wat u maar wilt.

2. Niet roken

 1. Alsof je een andere reden nodig hebt om te stoppen, vermindert roken HDL-cholesterol. Lagere HDL bij rokers laat de bloedvaten meer open voor schade. Dit kan het voor rokers waarschijnlijker maken om hartaandoeningen te ontwikkelen.

 2. Nu stoppen kan uw goede cholesterol verhogen, uw LDL en triglyceriden verlagen, en een groot aantal andere gezondheidsvriendelijke voordelen bieden.

3. Kies gezond voedsel

 1. De American Heart Association beveelt een dieet aan dat een breed scala aan fruit, groenten, volle granen, noten, bonen en magere eiwitten zoals soja, gevogelte en vis bevat. Je dieet moet weinig zout, suiker, verzadigde vetten, transvetten en rood vlees bevatten.

 2. Het kiezen van gezonde vetten zoals enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten, zoals die in olijfolie en avocado's, kan helpen uw HDL-cholesterol te verbeteren. Omega-3-vetzuren dragen ook bij aan de gezondheid van het hart.

4. Drink met mate

 1. Momenteel raadt de American Heart Association geen alcohol aan voor de gezondheid van het hart vanwege de risico's van een hoge alcoholinname. Matige alcoholinname - één drankje of minder per dag voor vrouwen en twee of minder per dag voor mannen - kan echter het HDL-cholesterol in geringe mate verhogen.

Arts

 1. Praat met uw arts over het potentieel van aanvulling van uw cholesteroltherapie met niacine, fibraten of omega-3-vetzuren.

Optimale cholesterolwaarden

 1. Een eenvoudige bloedtest kan drie belangrijke niveaus in uw bloed beoordelen. Dit staat bekend als je lipidenprofiel. Gezonde cholesterolspiegels worden geassocieerd met een lager risico op hartaandoeningen.

 2. Het verlagen van het risico op hartaandoeningen is nu de belangrijkste focus voor cholesterolbehandeling in plaats van het bereiken van een bepaald aantal. Enkele aanbevelingen kunnen zijn:

 3. Over het algemeen is de beste manier om een ​​hart-gezonde levensstijl te leiden, zich te concentreren op veranderingen die stappen in de richting van gezond leven omvatten. Deze aanbevelingen omvatten regelmatige lichamelijke activiteit, gezond eten van het hart en niet roken.

 4. Een lager HDL-niveau is een teken dat er ruimte is voor verbetering bij het maken van hart-gezonde keuzes.

 5. Een eenvoudige bloedtest kan drie belangrijke niveaus in uw bloed beoordelen. Dit staat bekend als je lipidenprofiel. Gezonde cholesterolspiegels worden geassocieerd met een lager risico op hartaandoeningen.

 6. Het verlagen van het risico op hartaandoeningen is nu de belangrijkste focus voor cholesterolbehandeling in plaats van het bereiken van een bepaald aantal. Enkele aanbevelingen kunnen zijn:

 7. Over het algemeen is de beste manier om een ​​hart-gezonde levensstijl te leiden, zich te concentreren op veranderingen die stappen in de richting van gezond leven omvatten. Deze aanbevelingen omvatten regelmatige lichamelijke activiteit, gezond eten van het hart en niet roken.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407