Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Diabetes en bosbessen: gewichtsverlies, insulinegevoeligheid Meer

Feiten over bosbessen

 1. Bosbessen zijn rijk aan verschillende voedingsstoffen, waaronder:

 2. Een kopje verse bosbessen bevat ongeveer:

Bosbessen en diabetes

 1. In feite noemt de American Diabetes Association (ADA) bosbessen een diabetes-superfood. Hoewel er geen technische definitie van de term "superfood" bestaat, zitten bosbessen boordevol vitamines, antioxidanten, mineralen en vezels die de algehele gezondheid bevorderen. Ze kunnen ook helpen ziekten te voorkomen.

 2. Voor mensen met diabetes kunnen bosbessen helpen bij de verwerking van glucose, gewichtsverlies en insulinegevoeligheid. Lees verder voor meer informatie over de voordelen van blauwe bessen voor diabetes.

Glycemische index van bosbessen

 1. Glycemische index (GI) meet de effecten van koolhydraatbevattend voedsel op uw bloedsuikerspiegel, ook wel bloedsuikerspiegel genoemd.

 2. De GI-index rangschikt voedingsmiddelen op een schaal van 0 tot 100. Voedingsmiddelen met een hoog GI-nummer verhogen bloedglucosespiegels sneller dan voedingsmiddelen met een gemiddeld of laag GI-nummer. GI-ranglijsten zijn gedefinieerd als:

 3. De glycemische index van bosbessen is 53, wat een lage GI is. Dit is ongeveer hetzelfde als kiwi's, bananen, ananas en mango. Inzicht in de GI van voedingsmiddelen, evenals de glycemische belasting, kan mensen met diabetes helpen hun maaltijden te plannen.

Glycemische lading bosbessen

 1. Glycemische belasting (GL) omvat portiegrootte en verteerbare koolhydraten samen met GI. Dit geeft u een vollediger beeld van het effect van een voedingsmiddel op de bloedsuikerspiegel door te meten:

 2. Net als de GI heeft de GL drie classificaties:

 3. Eén kopje bosbessen met een gemiddelde portiegrootte van 150 gram heeft een GL van 9,6. Een kleinere portie (100 g) zou een GL van 6.4 hebben.

 4. Ter vergelijking: een aardappel van standaardformaat heeft een GL van 12. Dit betekent dat een enkele aardappel bijna het dubbele glycemische effect heeft van een kleine portie bosbessen.

Bosbessen en glucoseverwerking

 1. Bosbessen kunnen helpen bij de efficiënte verwerking van glucose. Een studie van ratten van de Universiteit van Michigan wees uit dat het voeren van bosbessen in poedervorm de buikvet, triglyceriden en cholesterol verlaagde. Het verbeterde ook de nuchtere glucose en insulinegevoeligheid.

 2. In combinatie met een vetarm dieet resulteerden de bosbessen ook in een lagere vetmassa en een lager algemeen lichaamsgewicht. Levermassa was ook verminderd. Een vergrote lever is gekoppeld aan insulineresistentie en obesitas, die veel voorkomende kenmerken zijn van diabetes.

 3. Meer onderzoek is nodig om de effecten van bosbessen op de glucoseverwerking bij mensen te bepalen.

Bosbessen en insulinegevoeligheid

 1. Volgens een studie uit 2010 gepubliceerd in The Journal of Nutrition, verbeterden zwaarlijvige volwassenen met prediabetes de insulinegevoeligheid door smoothies met bosbessen te drinken. De studie suggereerde dat bosbessen het lichaam sneller kunnen laten reageren op insuline, wat mensen met prediabetes kan helpen.

Bosbessen en gewichtsverlies

 1. Omdat bosbessen weinig calorieën bevatten maar veel voedingsstoffen, kunnen ze helpen bij het afvallen. Voor mensen met overgewicht of obesitas kan het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet met fruit zoals bosbessen diabetes helpen voorkomen en de algehele gezondheid verbeteren.

 2. Een studie uit 2015 van 118.000 mensen ouder dan 24 jaar concludeerde dat een toenemende fruitconsumptie - met name bessen, appels en peren - leidt tot gewichtsverlies.

 3. De studie suggereerde dat deze informatie een leidraad zou kunnen zijn voor de preventie van obesitas, wat een primaire risicofactor is voor gezondheidsproblemen zoals diabetes.

Takeaway

 1. Hoewel meer onderzoek nodig is om het biologische effect van bosbessen te bepalen, suggereert enig onderzoek dat het eten van bosbessen mensen kan helpen gewicht te verliezen en de insulinegevoeligheid te verbeteren. Als zodanig kunnen bosbessen gunstig zijn voor mensen met diabetes. Neem contact op met uw arts of diëtist voor meer informatie over het eten van een gezond dieet voor diabetes.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407