Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Diamine Oxidase (DAO): voordelen, dosering en veiligheid

De onderste regel

 1. Diamine-oxidase (DAO) is een enzym en voedingssupplement dat vaak wordt gebruikt om symptomen van histamine-intolerantie te behandelen.

 2. Aanvulling met DAO kan enkele voordelen hebben, maar onderzoek is beperkt.

 3. Dit artikel bespreekt DAO-supplementen, inclusief hun voordelen, dosering en veiligheid.

Wat is DAO?

 1. Diamine-oxidase (DAO) is een spijsverteringsenzym dat wordt geproduceerd in uw nieren, thymus en de darmwand van uw spijsverteringskanaal.

 2. De primaire functie is om overtollige histamine in uw lichaam af te breken (1).

 3. Histamine is een natuurlijk voorkomende stof die helpt bij het reguleren van specifieke functies van uw spijsvertering, zenuwstelsel en immuunsysteem.

 4. Als u ooit een allergische reactie heeft gehad, bent u waarschijnlijk bekend met veel voorkomende symptomen die gepaard gaan met verhoogde histaminegehalte, zoals verstopte neus, jeukende huid, hoofdpijn en niezen.

 5. U kunt ook histamine opnemen via uw dieet. Het komt van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen - vooral die die verouderd, genezen of gefermenteerd zijn zoals kaas, wijn, augurken en gerookt vlees (1).

 6. DAO houdt het histaminegehalte binnen een gezond bereik om ongemakkelijke door histamine veroorzaakte symptomen te voorkomen.

DAO-tekort en histamine-intolerantie

 1. Histamine-intolerantie is een medische aandoening die optreedt als gevolg van verhoogde histamine-waarden.

 2. Een van de vermoedelijke oorzaken van histamine-intolerantie is DAO-tekort (2).

 3. Wanneer uw DAO-waarden te laag zijn, is het moeilijk voor uw lichaam om overtollige histamine efficiënt te metaboliseren en uit te scheiden. Als gevolg hiervan stijgt het histaminegehalte, wat leidt tot verschillende fysieke symptomen.

 4. Symptomen van histamine-intolerantie lijken vaak op die van een allergische reactie. Ze kunnen variëren van mild tot ernstig en omvatten (2):

 5. Verschillende factoren kunnen bijdragen aan verminderde DAO-activiteit of overproductie van histamine, waaronder genetische mutaties, alcoholgebruik, bepaalde medicijnen, bacteriële overgroei in de darm en het eten van grote hoeveelheden histamine-bevattend voedsel (2).

 6. Histamine-intolerantie kan moeilijk te diagnosticeren zijn, omdat de symptomen ervan dubbelzinnig zijn en lijken op die van andere medische aandoeningen (1, 2).

 7. Daarom, als u denkt dat u histamine-intolerantie ervaart, raadpleeg dan een gekwalificeerde zorgverlener om de oorzaken van uw symptomen grondig te onderzoeken voordat u probeert een diagnose te stellen of uzelf te behandelen.

Potentiële voordelen van DAO-supplementen

 1. DAO-deficiëntie en histamine-intolerantie kunnen op verschillende manieren worden behandeld, bijvoorbeeld door DAO aan te vullen.

 2. Vroeg onderzoek suggereert dat DAO-supplementen bepaalde symptomen van histamine-intolerantie kunnen verlichten, waaronder hoofdpijn, huiduitslag en spijsverteringsproblemen.

 3. In een onderzoek van 2 weken bij 14 mensen met histamine-intolerantie en symptomen die buikpijn, een opgeblazen gevoel of diarree omvatten, meldde 93% van de deelnemers een oplossing van ten minste één spijsverteringssymptoom na het nemen van 4,2 mg DAO tweemaal daags (3).

 4. Een onderzoek van 1 maand bij 100 mensen met eerder gediagnosticeerde DAO-deficiëntie constateerde dat deelnemers die dagelijks DAO aanvulden, een vermindering van 23% in de duur van migraine-aanvallen ervoeren in vergelijking met de placebogroep (4 ).

 5. Een 30-daagse studie bij 20 mensen met chronische spontane urticaria (huiduitslag) en DAO-deficiëntie merkte op dat deelnemers die het supplement tweemaal daags kregen, aanzienlijke verlichting van de symptomen ervoeren en minder antihistaminica nodig hadden (5 ).

 6. Hoewel deze studies suggereren dat aanvulling met DAO symptomen van een tekort kan elimineren of verbeteren, is er geen garantie dat het voor iedereen effectief is.

 7. Uiteindelijk is meer onderzoek nodig om definitieve conclusies te trekken.

Geen remedie

 1. Wetenschappelijk begrip van histamine-intolerantie en DAO-deficiëntie bevindt zich nog in een relatief vroeg stadium.

 2. Verschillende factoren kunnen de productie van zowel DAO als histamine in verschillende delen van uw lichaam beïnvloeden. De oorzaak van deze problemen aanpakken is niet zo eenvoudig als DAO vervangen door een supplement (1, 2).

 3. DAO-supplementen werken om histamine af te breken dat extern in uw lichaam komt, zoals uit voedsel of dranken.

 4. Het gebruik van dit supplement heeft geen invloed op de intern geproduceerde histamine-niveaus, omdat dit type histamine wordt afgebroken door een ander enzym, N-methyltransferase (2).

 5. Hoewel DAO-supplementen de symptomen kunnen verlichten door de blootstelling aan externe histamine te verminderen, ontbreekt onderzoek dat aangeeft dat ze histamine-intolerantie of DAO-tekort kunnen genezen.

 6. Als bij u histamine-intolerantie is vastgesteld of u vermoedt dat u deze heeft, raadpleeg dan een gekwalificeerde arts om een ​​gepersonaliseerd plan te ontwikkelen op basis van uw unieke behoeften en gezondheidsdoelen.

Nutritional Therapies for DAO Deficiency

 1. Histamine-intolerantie en DAO-tekort zijn complexe aandoeningen met meerdere factoren die de ernst van de bijbehorende symptomen beïnvloeden.

 2. Momenteel is een van de belangrijkste manieren om deze aandoeningen te behandelen via een dieet.

 3. Omdat bekend is dat bepaalde voedingsmiddelen verschillende niveaus van histamine bevatten, kunnen specifieke dieetaanpassingen de symptomen van histamine-intolerantie verbeteren door de blootstelling aan histamine-voedselbronnen en de inname van voedingsmiddelen die de DAO-functie kunnen blokkeren te verminderen.

 4. Voedingstherapie die is ontworpen om de histaminetolerantie en de DAO-functie te verbeteren, streeft naar voldoende inname van voedingsstoffen die betrokken zijn bij het afbreken van histamine, waaronder koper en vitamine B6 en C (2).

 5. Sommige onderzoeken suggereren ook dat een adequate inname van gezonde vetten en andere voedingsstoffen - zoals fosfor, zink, magnesium, ijzer en vitamine B12 - een rol kan spelen bij het verbeteren van DAO-activiteit (6 ).

 6. Het eten van voornamelijk voedingsmiddelen met weinig histamine kan de blootstelling aan histamine verminderen en de ophoping in uw lichaam verminderen. Voedsel met weinig histamine omvat:

 7. Het verminderen of elimineren van voedingsmiddelen met een hoog histaminegehalte of voedingsmiddelen die histamine produceren, is een andere strategie voor het beheersen van symptomen van histamine-intolerantie en lage DAO-productie.

 8. Sommige voedingsmiddelen die veel histamine bevatten en histamine-afgifte kunnen veroorzaken, omvatten (2):

 9. Omdat voedselkeuzes die zijn toegestaan ​​op een dieet met weinig histamine beperkt kunnen zijn, loopt u mogelijk het risico op voedingstekorten en een verminderde kwaliteit van leven (1, 2).

 10. Daarom moet een strikt dieet met weinig histamine alleen tijdelijk worden gebruikt om de gevoeligheden voor specifieke voedingsmiddelen te beoordelen.

 11. Sommige mensen met histamine-intolerantie kunnen kleine hoeveelheden voedingsmiddelen met veel histamine verdragen.

 12. Een eliminatiedieet kan helpen bepalen welk voedsel de meeste symptomen veroorzaakt en voor onbepaalde tijd moet worden vermeden en die u veilig in kleine hoeveelheden kunt blijven eten.

 13. Idealiter wordt dit proces voltooid onder begeleiding van een gekwalificeerde zorgverlener om complicaties te voorkomen.

Veiligheidsmaatregelen en doseringsaanbevelingen

 1. Er zijn geen nadelige gezondheidseffecten gemeld in onderzoeken naar DAO-supplementen.

 2. Onderzoek is echter nog schaars, dus een duidelijke consensus over de dosering voor dit specifieke supplement moet nog worden vastgesteld.

 3. De meeste beschikbare onderzoeken gebruikten doses van 4,2 mg DAO in een tijd tot 2-3 keer per dag net voor de maaltijd (3, 4, 5).

 4. Dus vergelijkbare doseringen zijn waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen - maar dat betekent niet dat het 100% zonder risico is.

 5. Sommige landen zoals de Verenigde Staten reguleren geen voedingssupplementen. Daarom is het een goed idee om ervoor te zorgen dat het door u gekozen product op zuiverheid en kwaliteit is getest door een derde partij, zoals de U.S. Pharmacopeia Convention (USP).

 6. Raadpleeg altijd uw zorgverlener voordat u een nieuw supplement in uw dieet invoert.

De onderste regel

 1. DAO-supplementen kunnen histamine-intolerantie of DAO-deficiëntie niet genezen, maar kunnen de symptomen verlichten door externe bronnen van histamine af te breken, zoals die uit voedsel en dranken.

 2. Meer onderzoek is nodig om hun effectiviteit, veiligheid en dosering vast te stellen, hoewel huidige studies geen nadelige effecten melden.

 3. Zorg ervoor dat u contact opneemt met een gekwalificeerde zorgverlener voordat u een nieuw supplement of medicatie toevoegt aan uw wellnessroutine.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407