Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Een gids voor gezond koolhydraatarm eten met diabetes

Meer op Healthline.com:

 1. Diabetes is een chronische ziekte die epidemische proporties heeft bereikt.

 2. Het treft momenteel meer dan 400 miljoen mensen wereldwijd (1).

 3. Hoewel diabetes een gecompliceerde ziekte is, kan het handhaven van een goede bloedsuikerspiegel het risico op complicaties aanzienlijk verminderen (2, 3).

 4. Een van de manieren om een ​​betere bloedsuikerspiegel te bereiken, is door een koolhydraatarm dieet te volgen.

 5. Dit artikel geeft een gedetailleerd overzicht van koolhydraatarme diëten voor het beheer van diabetes.

Wat is diabetes en welke rol speelt voedsel?

 1. Als u diabetes heeft, kan uw lichaam koolhydraten niet effectief verwerken.

 2. Normaal gesproken worden koolhydraten, wanneer u koolhydraten eet, opgesplitst in kleine eenheden glucose, die uiteindelijk als bloedsuiker eindigen.

 3. Wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt, reageert de alvleesklier door het hormoon insuline aan te maken. Dit hormoon laat de bloedsuikerspiegel cellen binnendringen.

 4. Bij gezonde mensen blijft de bloedsuikerspiegel gedurende de dag binnen een smal bereik. Bij diabetes werkt dit systeem echter niet zoals het hoort.

 5. Dit is een groot probleem, omdat zowel een te hoge als een te lage bloedsuikerspiegel ernstige schade kan veroorzaken.

 6. Er zijn verschillende soorten diabetes, maar de twee meest voorkomende zijn diabetes type 1 en type 2. Beide aandoeningen kunnen op elke leeftijd worden vastgesteld.

 7. Bij diabetes type 1 vernietigt een auto-immuunproces de insuline producerende bètacellen in de alvleesklier. Diabetici moeten meerdere keren per dag insuline injecteren om ervoor te zorgen dat glucose in de cellen komt en op een gezond niveau in de bloedbaan blijft (4).

 8. Bij diabetes type 2 produceren de bètacellen in het begin voldoende insuline, maar de lichaamscellen zijn bestand tegen de werking ervan, zodat de bloedsuikerspiegel hoog blijft. Ter compensatie produceert de alvleesklier meer insuline in een poging de bloedsuikerspiegel te verlagen.

 9. Na verloop van tijd verliezen de bètacellen hun vermogen om voldoende insuline te produceren (5).

 10. Van de drie voedingsstoffen - eiwitten, koolhydraten en vet - hebben koolhydraten de grootste invloed op de bloedsuikerspiegel. Dit komt omdat het lichaam ze afbreekt in glucose.

 11. Daarom moeten diabetici mogelijk grote doses insuline en / of diabetesmedicatie innemen wanneer ze veel koolhydraten eten.

Kunnen koolhydraatarme diëten helpen diabetes te beheersen?

 1. Veel studies ondersteunen koolhydraatarme diëten voor de behandeling van diabetes (6, 7, 8, 9, 10, 11).

 2. Voorafgaand aan de ontdekking van insuline in 1921 werden zeer koolhydraatarme diëten beschouwd als standaardbehandeling voor mensen met diabetes (12).

 3. Bovendien lijken koolhydraatarme diëten op de lange termijn goed te werken, zolang patiënten zich aan het dieet houden.

 4. In één onderzoek volgden diabetes type 2 6 maanden lang een koolhydraatarm dieet. Hun diabetes bleef meer dan 3 jaar later goed onder controle als ze zich aan het dieet hielden (13).

 5. Evenzo, toen mensen met diabetes type 1 een koolhydraatbeperkend dieet volgden, zagen degenen die het dieet volgden een significante verbetering van de bloedsuikerspiegel gedurende een periode van 4 jaar (14).

Wat is de optimale inname van koolhydraten voor diabetici?

 1. De ideale koolhydraatinname voor diabetici is een enigszins controversieel onderwerp, zelfs onder degenen die koolhydraatbeperking ondersteunen.

 2. Veel studies hebben dramatische verbeteringen gevonden in de bloedsuikerspiegel, het gewicht en andere markers wanneer koolhydraten werden beperkt tot 20 gram per dag (7, 8).

 3. Dr. Richard K. Bernstein, die diabetes type 1 heeft, heeft 30 gram koolhydraten per dag gegeten en heeft een uitstekende bloedsuikerspiegel gedocumenteerd bij zijn patiënten die hetzelfde regime volgen (15).

 4. Uit ander onderzoek blijkt echter dat een meer gematigde beperking van koolhydraten, zoals 70-90 gram koolhydraten of 20% calorieën uit koolhydraten, ook effectief is (13, 16).

 5. De optimale hoeveelheid koolhydraten kan ook per persoon verschillen, omdat iedereen een unieke reactie op koolhydraten heeft.

 6. Volgens de American Diabetes Association (ADA) is er geen one-size-fits-all dieet dat werkt voor iedereen met diabetes. Gepersonaliseerde maaltijdplannen, die rekening houden met uw voedingsvoorkeuren en metabole doelen, zijn het beste (17).

 7. De ADA beveelt ook aan dat individuen met hun gezondheidsteam samenwerken om de koolhydraatinname te bepalen die voor hen geschikt is.

 8. Om uw ideale hoeveelheid koolhydraten te berekenen, wilt u misschien uw bloedglucose meten met een meter voor een maaltijd en opnieuw 1 tot 2 uur na het eten.

 9. Zolang uw bloedsuiker onder 140 mg / dL (8 mmol / L) blijft, het punt waarop zenuwbeschadiging kan optreden, kunt u 6 gram, 10 gram of 25 gram consumeren koolhydraten per maaltijd op een koolhydraatarm dieet.

 10. Het hangt allemaal af van uw persoonlijke tolerantie. Vergeet niet dat de algemene regel is hoe minder koolhydraten je eet, hoe minder je bloedsuikerspiegel zal stijgen.

 11. En, in plaats van alle koolhydraten te elimineren, zou een gezond koolhydraatarm dieet moeten bestaan ​​uit voedzame, vezelrijke koolhydraatbronnen zoals groenten, bessen, noten en zaden.

Welke koolhydraten verhogen de bloedsuikerspiegel?

 1. Koolhydraten in plantaardig voedsel bestaan ​​uit een combinatie van zetmeel, suiker en vezels. Alleen de zetmeel- en suikercomponenten verhogen de bloedsuikerspiegel.

 2. Vezel die van nature in voedingsmiddelen voorkomt, oplosbaar of onoplosbaar, wordt niet afgebroken tot glucose in het lichaam en verhoogt de bloedsuikerspiegel niet.

 3. U kunt de vezel daadwerkelijk aftrekken van het totale koolhydraatgehalte, waardoor u het verteerbare of "netto" koolhydraatgehalte behoudt. Een kopje bloemkool bevat bijvoorbeeld 5 gram koolhydraten, waarvan 3 vezels. Daarom is het netto koolhydratengehalte 2 gram.

 4. Van prebiotische vezels, zoals inuline, is zelfs aangetoond dat ze de nuchtere bloedsuikerspiegel en andere gezondheidsmarkers verbeteren bij diabetici type 2 (18).

 5. Suikeralcoholen zoals maltitol, xylitol, erythritol en sorbitol worden vaak gebruikt om suikervrij snoep en andere dieetproducten te zoeten.

 6. Sommigen van hen, vooral maltitol, kunnen de bloedsuikerspiegel zelfs verhogen bij mensen met diabetes (19).

 7. Om deze reden is het netto aantal koolhydraten op het etiket van een product mogelijk niet nauwkeurig als alle door maltitol bijgedragen koolhydraten van het totaal worden afgetrokken.

 8. Deze carb-teller kan een waardevolle bron zijn. Het biedt gegevens voor honderden voedingsmiddelen over totale koolhydraten, netto koolhydraten, vezels, eiwitten en vet.

Eten om te eten en eten om te vermijden

 1. Het is het beste om je te concentreren op het eten van koolhydraatarme, hoogwaardige, hele voedingsmiddelen.

 2. Het is ook belangrijk om aandacht te schenken aan de signalen van honger en volheid van je lichaam, ongeacht wat je eet.

 3. Je kunt het volgende koolhydraatarme voedsel eten tot je vol bent, en je moet ervoor zorgen dat je bij elke maaltijd voldoende eiwitten binnenkrijgt.

 4. De volgende voedingsmiddelen kunnen in kleinere hoeveelheden tijdens de maaltijd worden gegeten, afhankelijk van uw persoonlijke koolhydraattolerantie.

 5. Het verminderen van koolhydraten verlaagt meestal het insulineniveau, waardoor de nieren natrium en water afgeven (20).

 6. Probeer bouillon, olijven of andere zoute koolhydraatarme voedingsmiddelen te eten om het verloren natrium goed te maken. Wees niet bang om wat zout aan je maaltijden toe te voegen.

 7. Als u echter congestief hartfalen, nierziekte of hoge bloeddruk heeft, neem dan contact op met uw arts voordat u de hoeveelheid natrium in uw dieet verhoogt.

 8. Deze voedingsmiddelen bevatten veel koolhydraten en kunnen de bloedsuikerspiegel bij diabetici aanzienlijk verhogen:

Een voorbeelddag van koolhydraatarme maaltijden voor diabetici

 1. Hier is een voorbeeldmenu met 15 gram of minder verteerbare koolhydraten per maaltijd. Als uw persoonlijke tolerantie voor koolhydraten hoger of lager is, kunt u de portiegroottes aanpassen.

 2. Totaal verteerbare koolhydraten: 10,5 gram.

 3. Totaal verteerbare koolhydraten: 12,5 gram.

 4. Totaal verteerbare koolhydraten: 14 gram.

 5. Totaal verteerbare koolhydraten voor de dag: 37 gram.

 6. Voor meer ideeën, hier is een lijst van 7 snelle koolhydraatarme maaltijden en een lijst van 101 gezonde koolhydraatarme recepten.

Praat met uw arts voordat u uw dieet verandert

 1. Wanneer koolhydraten beperkt zijn, is er vaak een dramatische verlaging van de bloedsuikerspiegel.

 2. Om deze reden moeten de doses insuline en andere medicatie meestal worden verlaagd. In sommige gevallen moeten ze misschien helemaal worden verwijderd.

 3. Een onderzoek meldde dat 17 van de 21 personen met diabetes type 2 diabetesmedicatie konden stoppen of verminderen wanneer de koolhydraten beperkt waren tot 20 gram per dag (7).

 4. In een andere studie consumeerden type 1-diabetici minder dan 90 gram koolhydraten per dag. Hun bloedglucosecontrole verbeterde en er waren minder gevallen van lage bloedsuiker omdat insulinedoseringen aanzienlijk werden verlaagd (16).

 5. Als insuline en andere medicijnen niet zijn aangepast voor een koolhydraatarm dieet, is er een hoog risico op gevaarlijk lage bloedglucosewaarden, ook bekend als hypoglykemie.

 6. Daarom is het belangrijk dat mensen die insuline- of diabetesmedicatie gebruiken, met hun arts praten voordat ze beginnen met een koolhydraatarm dieet.

Andere manieren om de bloedsuikerspiegel te verlagen

 1. Naast het volgen van een koolhydraatarm dieet, kan lichamelijke activiteit ook helpen diabetes onder controle te houden door de insulinegevoeligheid te verbeteren.

 2. Een combinatie van krachttraining en aerobe oefeningen is vooral voordelig (21).

 3. Kwaliteitsslaap is ook cruciaal. Onderzoek heeft consequent aangetoond dat mensen die slecht slapen een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van diabetes (22).

 4. Uit een recente observationele studie bleek dat diabetici die 6,5 tot 7,5 uur per nacht sliepen, een betere bloedglucosecontrole hadden in vergelijking met degenen die korter of langer sliepen (23).

 5. Een andere sleutel tot een goede bloedsuikercontrole is stressmanagement. Yoga, Qigong en meditatie hebben aangetoond de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels te verlagen (24). [! 8586 => 1130 = 10!

 1. Studies tonen aan dat koolhydraatarme diëten diabetes type 1 en type 2 effectief kunnen behandelen.

 2. Koolhydraatarme diëten kunnen de bloedsuikerspiegel verbeteren, de medicatiebehoeften verminderen en uw risico op diabetische complicaties verminderen.

 3. Vergeet niet om met uw arts te praten voordat u dieetwijzigingen aanbrengt, omdat uw medicatiedoseringen mogelijk moeten worden aangepast.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407