Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Eiwitarm dieet: een complete gids

De onderste regel

 1. Een eiwitarm dieet wordt vaak aanbevolen om bepaalde gezondheidsproblemen te helpen behandelen.

 2. Gestoorde leverfunctie, nierziekte of stoornissen die interfereren met het eiwitmetabolisme zijn enkele van de meest voorkomende aandoeningen die een eiwitarm dieet vereisen.

 3. In de afgelopen jaren is uit onderzoek ook gebleken dat eiwitarme diëten de levensduur kunnen verlengen en bescherming bieden tegen chronische ziekten.

 4. Dit artikel gaat in op de voor- en nadelen van een eiwitarm dieet en of u moet beginnen met het verminderen van uw eiwitinname.

Wat is een eiwitarm dieet?

 1. Een eiwitarm dieet vereist dat u de hoeveelheid eiwit die u verbruikt beperkt, meestal zodanig dat het 4-8% van uw dagelijkse calorieën vormt.

 2. Dit vertaalt zich naar ergens tussen 20-50 gram eiwit per dag, afhankelijk van hoeveel calorieën u verbruikt.

 3. Ter vergelijking wordt de gemiddelde persoon over het algemeen aanbevolen om minstens 10-15% van hun dagelijkse calorieën uit eiwitten te halen. Dit bedrag kan toenemen voor sporters, oudere volwassenen en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen (1).

 4. Eiwit is van vitaal belang voor de gezondheid, maar het verminderen van eiwitinname kan therapeutisch zijn voor mensen met specifieke aandoeningen.

 5. Met name eiwitarme diëten kunnen baat hebben bij mensen met een verminderde nier- of leverfunctie.

 6. Ze kunnen ook nodig zijn voor mensen met aandoeningen die het eiwitmetabolisme beïnvloeden, zoals homocystinurie en fenylketonurie.

 7. Voor een eiwitarm dieet is echter een zorgvuldige planning vereist om gezondheidsproblemen en voedingstekorten te voorkomen.

 8. Bovendien zijn er andere risico's en mogelijke nadelen die u moet overwegen voordat u begint met een eiwitarm dieet.

Gezondheidsvoordelen van een eiwitarm dieet

 1. De voordelen van een eiwitarm dieet zijn vooral van toepassing op mensen met specifieke gezondheidsproblemen of ziekten, in plaats van op mensen die over het algemeen gezond zijn.

 2. Overtollig eiwit wordt meestal afgebroken door de lever en produceert een afvalproduct genaamd ureum, dat wordt uitgescheiden door de nieren (2).

 3. Vermindering van de eiwitinname kan de werklast van de lever en nieren verlichten, wat gunstig kan zijn voor mensen met een leveraandoening of een verminderde nierfunctie.

 4. Dit helpt het eiwitmetabolisme te verbeteren en voorkomt een ophoping van ureum in de bloedbaan.

 5. Een hoog ureumgehalte in het bloed veroorzaakt symptomen zoals vermoeidheid, verlies van eetlust, gewichtsverlies en veranderingen in mentale toestand (3).

 6. Het kan ook worden geassocieerd met een hoger risico op diabetes type 2 en overlijden bij mensen met hartfalen (4, 5, 6).

 7. Het verminderen van de eiwitinname is ook noodzakelijk voor mensen met genetische aandoeningen die het eiwitmetabolisme beïnvloeden, zoals homocystinurie en fenylketonurie.

 8. Deze aandoeningen beïnvloeden de afbraak van specifieke aminozuren, dus het verminderen van de eiwitinname kan de symptomen helpen minimaliseren (7, 8).

 9. Sommige onderzoeken hebben ook aangetoond dat eiwitarme diëten geassocieerd kunnen worden met verschillende gezondheidsvoordelen voor de algemene bevolking.

 10. Volgens één beoordeling werd beperkte eiwitinname bij volwassenen van middelbare leeftijd geassocieerd met een verhoogde levensverwachting en een verminderd risico op chronische aandoeningen zoals kanker, hartaandoeningen en diabetes (9).

 11. Er zijn echter nog meer onderzoeken nodig om de potentiële voordelen op lange termijn van eiwitbeperking bij gezonde volwassenen te evalueren.

Mogelijke bijwerkingen

 1. Eiwit is een essentiële voedingsstof die cruciaal is voor groei en ontwikkeling.

 2. Uw lichaam gebruikt het om de basis van uw spieren, huid en botten te vormen, belangrijke enzymen en hormonen te produceren en weefsels op te bouwen en te repareren (10).

 3. Studies tonen aan dat een eiwittekort schadelijke effecten op de gezondheid kan hebben, waaronder een verminderde immuunfunctie, spierverlies en verminderde groei bij kinderen (11, 12, 13).

 4. Andere mogelijke symptomen van een eiwittekort zijn zwelling, bloedarmoede, leverziekte, haarverlies en verminderde botdichtheid (10, 14, 15).

 5. Naast de mogelijke gezondheidsrisico's, kan het verlagen van uw eiwitinname zeer uitdagend zijn.

 6. Het volgen van een eiwitarm dieet vergt niet alleen een beetje creativiteit, het vereist ook een zorgvuldige planning om ervoor te zorgen dat u aan uw andere voedingsbehoeften voldoet.

 7. Dit komt omdat eiwitrijk voedsel veel calorieën en belangrijke micronutriënten levert.

 8. Rundvlees is bijvoorbeeld rijk aan B-vitamines, ijzer en zink, terwijl bonen een goede bron van magnesium, fosfor en kalium zijn (16, 17).

 9. Bij het volgen van een eiwitarm dieet is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u deze voedingsstoffen uit andere bronnen haalt om tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen.

 10. Vanwege de potentiële gevaren en gezondheidsrisico's is een eiwitarm dieet echter niet aan te raden, tenzij u een onderliggende gezondheidstoestand heeft en onder direct medisch toezicht staat.

Eten om te eten

 1. In de meeste diëten zijn maaltijden meestal gericht op eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees of plantaardige eiwitten.

 2. Bij een eiwitarm dieet moeten uw maaltijden gericht zijn op de eiwitarme componenten van maaltijden, zoals granen, groenten of fruit.

 3. Je kunt nog steeds vlees en plantaardige eiwitten in je dieet opnemen, maar je moet ze als bijgerecht gebruiken en ze alleen in kleine hoeveelheden consumeren.

 4. Mogelijk moet u ook uw inname van gezonde vetten verhogen, wat extra calorieën kan opleveren om u te helpen aan uw dagelijkse behoeften te voldoen.

Te vermijden voedingsmiddelen

 1. Eiwit is nog steeds een noodzakelijk onderdeel van het dieet, zelfs als u een eiwitarm dieet volgt. Dus vermijd het niet helemaal.

 2. Als u echter een eiwitarm dieet volgt, moet u eiwitrijk voedsel zoals dierlijke producten en plantaardige eiwitten met mate consumeren.

 3. Om dit te doen, verhoog je je inname van gezonde, eiwitarme voedingsmiddelen zoals fruit en groenten. Tegelijkertijd moet u wellicht uw porties voor eiwitporties verkleinen.

 4. Een portie kip is bijvoorbeeld over het algemeen ongeveer 113 gram.

 5. Bij een eiwitarm dieet moet u misschien die hoeveelheid in tweeën snijden en u houden aan een portie van 57 gram om uw eiwitinname onder controle te houden.

3-dagen voorbeeldmenu

 1. Hier is een driedaags voorbeeldmenu om u op weg te helpen.

Moet u een eiwitarm dieet proberen?

 1. Als u leeft met een aandoening die uw lever of nieren aantast of interfereert met het eiwitmetabolisme, kan een eiwitarm dieet nodig zijn om uw symptomen te helpen verminderen.

 2. Voor gezonde personen is er echter beperkt bewijs dat het voordelen voor de gezondheid heeft.

 3. Ook vereist een eiwitarm dieet een zorgvuldige planning om mogelijke gezondheidsrisico's en voedingstekorten te minimaliseren. Het mag alleen worden gedaan onder medisch toezicht.

 4. Het is cruciaal om een ​​arts of diëtist te raadplegen voordat u begint met een eiwitarm dieet. Ze kunnen niet alleen helpen bepalen of dit een goede optie voor u is, maar ze kunnen ook richtlijnen bieden om ervoor te zorgen dat uw dieet nog steeds gezond en goed afgerond is.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407