Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Eiwitrijke, glutenvrije amaranth helpt spijsvertering versterkt botten

Geschiedenis en interessante feiten

 1. Als u op zoek bent naar glutenvrije granen met een voedingswaarde, wilt u zeker amarant proberen. Het graan wint vandaag aan populariteit vanwege de verbluffende gezondheidsvoordelen. Het heeft een aardse en nootachtige smaak, helpt je je vol te voelen vanwege het vezelgehalte, en zoals quinoa dient als een uitstekende bron van eiwitten.

 2. Een recensie uit 2017 gepubliceerd in Molecular Nutrition and Food Research geeft aan dat de eiwitten die in amarant worden gevonden bijzonder hoog in voedingskwaliteit zijn vanwege de uitstekende balans van essentiële aminozuren. Bovendien dragen de fytochemicaliën in amarant bij aan de antioxiderende en ontstekingsremmende effecten en zorgen ze voor de gezondheidsvoordelen van het graan.

 3. Als u op zoek bent naar een nieuwe glutenvrije korrel om toe te voegen aan uw favoriete recepten, probeer amarant dan eens. Het is lekker, vullend en voedzaam.

Wat is Amaranth?

 1. Amarant is de algemene naam voor meer dan 60 verschillende soorten amaranthus. Dit glutenvrije graan was een belangrijk voedselgewas van de Azteken en sommigen schatten dat het tussen 6.000 en 8.000 jaar geleden werd gedomesticeerd. Vanwege de hoge eiwitten, mineralen en vitamines die in amarant aanwezig zijn, waren deze oude culturen afhankelijk van het graan als een belangrijk bestanddeel van hun voeding.

 2. Amarant is nog steeds het inheemse gewas in Peru en wordt geteeld in Afrika, India, China, Rusland, Zuid-Amerika en Noord-Amerika.

 3. Het is een zeer lange plant met brede groene bladeren en levendig heldere paarse, rode of gouden bloemen. Amarant groeit in ruwe en matte voedingsomstandigheden, zoals in lichte bodems, net als de sorgho, dus het is een zeer efficiënte graanoogst. "Pigweed" is de wilde amarantsoort die in de Verenigde Staten groeit en wordt gebruikt als voedselgewas.

 4. Wist u dat amarant kan worden geconsumeerd als een blad, graan of graanmeel? In feite wordt het amarantblad gebruikt om medicijnen te maken, terwijl het graan in voedsel wordt gebruikt.

Top 9 Amaranth-voordelen

 1. Vanwege het hoge vezelgehalte van amarant stimuleert het het spijsverteringsstelsel en helpt het de uitscheiding van lichaamsafval te reguleren. Vanwege de structuur en ons onvermogen om het te absorberen, gaat de vezel door het spijsverteringsstelsel, niet geabsorbeerd door spijsverteringsenzymen in de maag, waardoor gifstoffen, afval, vet en cholesteroldeeltjes uit de darm worden gehaald. Volgens onderzoek van de Purdue University is 78 procent van de vezels in amarant onoplosbare vezels en 22 procent is oplosbare vezels, wat een groter aandeel is dan wat wordt gevonden in tarwe en maïs. Oplosbare vezels zijn van vitaal belang voor een goede spijsvertering omdat het oplost in een lijmachtige massa en vetten, suikers, bacteriën en gifstoffen vangt. Hoewel het spijsverteringsstelsel helpt, kan amarant ook andere gezondheidsproblemen zoals het lekkende darmsyndroom voorkomen.

 2. Om het lekkende darmsyndroom te begrijpen, moet u de bekleding van uw spijsverteringskanaal beschouwen als een net met extreem kleine gaten erin waarin alleen specifieke stoffen erdoorheen kunnen. Je darmwand werkt als een barrière en houdt grotere deeltjes buiten die je systeem kunnen beschadigen. Dit leidt tot ontstekingen in het spijsverteringsstelsel en het veroorzaakt vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, gewichtstoename, hoofdpijn, huidproblemen en schildklierproblemen. Het kan ook leiden tot meerdere voedselgevoeligheden. Dit komt omdat gedeeltelijk verteerde eiwitten en vet door je darmkoppeling kunnen sijpelen, hun weg naar de bloedbaan vinden en een allergische reactie veroorzaken.

 3. Met slechts een kopje amarant die meer dan 100 procent de dagelijks aanbevolen dosis mangaan levert, kan het worden gegeten als onderdeel van een diabetisch dieet dat helpt bij het verlagen van hoge bloedsuikerspiegels. Mangaan is nodig om te helpen met de juiste productie van spijsverteringsenzymen die verantwoordelijk zijn voor een proces dat gluconeogenese wordt genoemd. Gluconeogenese omvat de omzetting van aminozuren van eiwitten in suiker en de balans van suiker in de bloedbaan.

 4. Volgens onderzoek gepubliceerd in BMC-endocriene aandoeningen, nam de prevalentie van diabetes en nierdisfunctie toe bij deelnemers met lage mangaangehalten in het bloed. Onderzoekers suggereren dat mangaan met een laag bloedgehalte een rol kan spelen bij glucosehomeostase en nierfunctie.

 5. Amarant is glutenvrij, dus mensen met gevoeligheden of intoleranties voor gluten zijn vrij om dit heilzame graan te eten. Glutengevoeligheid is een cluster van symptomen die verband houden met een reactie op het eiwit dat wordt aangetroffen in de tarweplant genaamd gluten. De ernstige vorm van glutengevoeligheid is de ziekte van coeliakie, maar onderzoek suggereert dat niet-coeliakie glutengevoeligheid ook minder ernstige symptomen kan veroorzaken, zoals gewrichtspijn, hoofdpijn, vermoeidheid en slecht geheugen.

 6. Symptomen van glutenintolerantie kunnen vermoeidheid, bot- en gewrichtspijn, artritis, onvruchtbaarheid, miskraam, depressie en huiduitslag zijn, om er maar een paar te noemen. Een glutengevoelig dieet omvat granen zoals amarant, quinoa en voedzaam boekweit.

 7. Het folaat in amarant helpt het lichaam nieuwe cellen aan te maken, met name door een rol te spelen bij het kopiëren en synthetiseren van DNA. Voor zwangere vrouwen kan een tekort aan foliumzuur leiden tot neurale buisdefecten, zoals spina bifida. Een tekort kan ook defecten veroorzaken zoals misvormingen van het hart en de ledematen. Adequate inname van folaatvoedsel is nodig voor DNA-replicatie, dus zonder folaat kunnen de foetuscellen niet goed groeien. Dit is de reden waarom folaat bekend staat als mogelijk de meest kritische vitamine voor een gezonde zwangerschap.

 8. De verrijking van voedingsmiddelen met folaat door de FDA heeft het risico op neurale buisdefecten met 26 procent verlaagd. Het is cruciaal om voldoende foliumzuurniveau te hebben voordat je zwanger wordt, omdat de snelste celreplicatie in de vroege stadia plaatsvindt.

 9. Er zijn een aantal redenen waarom het nuttigen van amarant helpt om een ​​gezond en gewenst gewicht te behouden. Het zit vol met vezels, die je spijsvertering gereguleerd houden en ontstekingen verminderen. Amarant versterkt botten, waardoor u fysiek actief kunt zijn en het risico op gebroken botten of fracturen vermindert. Het is ook een geweldige bron van eiwitten, die je langer vol houdt en het uithoudingsvermogen verhoogt.

 10. Amarantkorrel bevat bijzonder veel lysine, een aminozuur dat in lage hoeveelheden in andere granen wordt aangetroffen. Lysine is belangrijk voor een goede groei en het speelt een essentiële rol bij de productie van carnitine, een voedingsstof die verantwoordelijk is voor het omzetten van vetzuren in energie en helpt bij het verlagen van cholesterol. Atleten gebruiken soms lysine als een eiwitsupplement omdat het de energie verhoogt en spiergroei stimuleert. Als je op zoek bent om af te vallen, maar je voelt je te traag om zoveel te trainen als je wilt, probeer dan amarant aan je dieet toe te voegen.

 11. Het eiwit in amarant is van een ongewoon hoge kwaliteit en levert negen gram voor één kop gekookt graan. Eiwit wordt in elke cel in ons lichaam gebruikt en is van cruciaal belang voor het opbouwen van spiermassa, het ondersteunen van de neurologische functie, het helpen bij de spijsvertering, het op natuurlijke wijze helpen van hormonen en het houden van een vrolijke stemming. Eiwitten zijn ook nuttig om gewichtstoename te voorkomen, omdat ze ons een vol gevoel geven en meer werk nodig hebben voor het lichaam om te verteren dan snelwerkende geraffineerde koolhydraten.

 12. Een studie uit 2008, gepubliceerd in het Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, ontdekte dat het consumeren van eiwitten voor en na het sporten gunstige effecten heeft door het verminderen van door inspanning veroorzaakte spierschade en het bevorderen van spier-eiwitsynthese. Deze studie suggereert dat eiwit nuttig is voor spierherstel en immuunregulatie voor sportevenementen.

 13. Amarant heeft het vermogen om ontstekingen te verminderen, die wordt geassocieerd met zowat elke gezondheidstoestand. Wanneer voedings- en omgevingsgifstoffen zich in het lichaam ophopen, wordt het immuunsysteem overactief en stimuleert het afweercellen en hormonen die weefsels beschadigen. Wanneer het immuunsysteem te ver reikt en gezonde lichaamsweefsels begint aan te vallen, krijgen we te maken met een auto-immuunziekte zoals het lekkende darmsyndroom en ontstekingen in verder gezonde delen van het lichaam. Dit is ook het geval voor artritis en fibromyalgiesymptomen, evenals coeliakie en prikkelbare darmaandoeningen. Omdat granen en eiwitrijk voedsel ontstekingen helpen bestrijden, is amarant een geweldig hulpmiddel voor je lichaam.

 14. Een belangrijk gezondheidsvoordeel van ontstekingsremmende voedingsmiddelen is de manier waarop ze pijn verlichten die wordt veroorzaakt door artritis en jicht. Artritis is een gewrichtsaandoening die zwelling en pijn in de gewrichten veroorzaakt. Een type artritis is artrose, die optreedt wanneer het kraakbeen tussen gewrichten verslijt en ontstekingen en pijn veroorzaakt. Dit type artritis komt meestal voor in de gewrichten die we het meest gebruiken, zoals knieën, heupen, wervelkolom en handen. Een onderzoek uit 2014, gepubliceerd in Molecular Nutrition and Food Research, toonde aan dat amarant ontstekingen bij mensen en muizen remde. Dit suggereert dat amarant dient als een natuurlijke behandeling voor artritis en de kracht heeft om de symptomen van artrose en andere inflammatoire aandoeningen te verminderen.

 15. Met het calcium in amarantkorrel kan het lichaam dit mineraal gebruiken voor botreparatie en -versterking. Het opnemen van calciumrijk voedsel in uw dagelijkse voeding is zo belangrijk omdat het helpt gebroken of zwakke botten te genezen. Een calciumtekort verhoogt uw risico op een fractuur en het ontwikkelen van osteoporose, dat is wanneer kleine gaten of verzwakte gebieden in het bot worden gevormd die kunnen leiden tot fracturen, pijn en een bult van een Dowager.

 16. Een studie uit 2013, gepubliceerd in het International Journal of Food Sciences and Nutrition, toonde aan dat amarantconsumptie een interessante en effectieve manier is om de voedingswaarde van calcium, evenals ijzer en zink te verhogen. Calcium is zo belangrijk omdat zonder voldoende in het lichaam botten vatbaar worden voor zwakte en plooibaarheid, waardoor ze meer vatbaar zijn voor breuken en breuken. Calcium helpt bij de botsterkte omdat de botten na verloop van tijd calciumvoorraden opbouwen.

 17. Een studie uit 2003, gepubliceerd in het International Journal for Vitamin and Nutrition Research, testte de effecten van amarantgraan op het cholesterolgehalte in diermodellen. Amarantkorrel verminderde het LDL-cholesterol met een zeer lage dichtheid met 21 tot 50 procent. LDL staat bekend als het slechte cholesterol omdat het weinig eiwitten en veel cholesterol bevat. Deze korrel is dus een cholesterolverlagend voedingsmiddel.

 18. Amarant hielp ook de spijsvertering door de fecale excretie of de frequentie van stoelgang te verhogen. Dit komt door het vezelgehalte in amarant. De vezel bindt cholesterol in het spijsverteringsstelsel en zorgt ervoor dat het door het lichaam wordt uitgescheiden. Het eten van vezelrijk voedsel helpt het lichaam op natuurlijke wijze het cholesterol te verlagen. De vezel werkt op de gal die is gemaakt van cholesterol en trekt het uit het lichaam met ontlasting. Vanwege dit proces is de lever nodig om meer gal te maken, waarbij de cholesterolopslag van het lichaam wordt gebruikt en het cholesterol in het algemeen wordt verlaagd.

 19. Door een korrel zoals amarant te laten ontspruiten, krijgt u een geweldige bron van vezels die de groei van nuttige bacteriën kan helpen ondersteunen, waardoor het lekkende darmsyndroom wordt behandeld.

Amaranth Nutrition Facts

 1. Amarant is een geweldige bron van eiwitten, vezels, mangaan, magnesium, fosfor en ijzer. Het helpt je spijsverteringsstelsel gereguleerd te houden, je kracht op te bouwen en het risico op fracturen of gebroken botten te verminderen.

 2. Volgens de USDA heeft een kop (ongeveer 246 gram) gekookte amarantkorrel ongeveer:

Amarant gebruiken

 1. Amarant is verkrijgbaar in elke plaatselijke natuurvoedingswinkel. Omdat het steeds populairder wordt, zul je het waarschijnlijk ook in grote supermarkten vinden.

 2. Gebruik bij het koken van amarantkorrel de verhouding van 1,5 kopjes water tot een halve kop amarant. Verhit het mengsel in een kleine steelpan tot het begint te koken. Zet vervolgens het vuur lager en laat het onbedekt sudderen tot het water is opgenomen. Dit duurt meestal ongeveer 20 minuten.

 3. Amarant heeft een nootachtige en geroosterde smaak, dus het werkt goed in veel gerechten - van ontbijt tot dessert. Hier zijn een paar ideeën over het opnemen van amarant in uw dagelijkse voeding:

Amarantrecepten + Amarant groeien en ontkiemen

 1. Ontkiemende granen (inclusief amarant), noten, bonen of zaden is zeer voordelig. Het is in wezen de praktijk van het ontkiemen van zaden, zodat ze gemakkelijker te verteren zijn en je lichaam toegang heeft tot hun volledige voedingsprofiel. Wanneer je een korrel zoals amarant ontspruit, verhoogt het de opname van voedingsstoffen, maakt het voedsel gemakkelijker te verteren, vermindert het fytinezuur, breekt het gluten af ​​en kan het enzymen en antioxidanten verhogen.

 2. Inweken is wanneer het hele zaad of de kern een tijdje in vloeistof wordt geweekt, soms in een soort zure vloeistof. Wanneer mensen het hebben over het weken van zaden in zure vloeistof, verwijzen ze meestal naar gisten en deze twee zinnen door elkaar gebruiken. Laat ze acht uur zitten om amarantkorrels te laten weken.

 3. Kiemen vindt plaats wanneer het hele zaad / de kern is gekiemd - of gekiemd. Nadat het is ontsproten, kan het worden uitgedroogd en tot bloem worden gemalen (wat het geval is met Ezechiël-brood). Laat ze één tot drie dagen zitten om amarantkorrels te laten groeien.

 4. De meeste experts zijn het erover eens dat weken goed is, maar consensus is dat voedingsmiddelen die worden geweekt en vervolgens een tijdje worden gekiemd, rijker worden aan voedingsstoffen naarmate ze langer kunnen zitten, ontspruiten en groeien (ervan uitgaande dat ze geen schimmel hebben).

 5. Een geweldige manier om amarant aan uw dieet toe te voegen, is door het als ontbijt op te eten. Veel mensen beginnen hun dagen met haver - probeer in plaats daarvan amarantgraan. Het voegt een nuttigheid aan je havermout toe en het past perfect bij fruit en rauwe yoghurt.

 6. Probeer amarant te gebruiken in dit recept voor pompoentaarthavermout. Het heeft veel smaak en voedingsstoffen. Dit Recept van Gebakken Appel Kaneel Havermout is een andere geweldige optie. Verwissel de haver en voeg amarant toe om het gerecht dikker te maken - het houdt je urenlang vol.

 7. Een eenvoudige manier om amarant aan uw dieet toe te voegen is door het te gebruiken in plaats van bruine rijst. Dit gezonde recept voor bruine rijst, basilicum en tomaten is eenvoudig in elkaar te zetten en zit vol ontstekingsremmende voedingsstoffen.

 8. Een andere geweldige optie voor het toevoegen van amarant aan uw dieet is dit glutenvrije koffiecakerecept. Dit populaire recept vereist amandelmeel, maar het is ook geweldig met amarantmeel. De amarant voegt een nootachtige smaak toe die de koffie in dit recept naar voren brengt. Het is gezond voor je omdat het geen geraffineerde suiker bevat en het is glutenvrij!

Voorzorgsmaatregelen / Bijwerkingen

 1. Het is veilig om amarant in voedselhoeveelheden te consumeren en er zijn geen bekende bijwerkingen. Als je merkt dat amarant moeilijk te verteren is, probeer het dan te weken of te ontspruiten.

 2. Als u zwanger bent en nog niet eerder amarant hebt gebruikt, begin het dan niet te gebruiken, omdat sommige mensen er allergisch voor kunnen zijn.

Laatste gedachten

 1. Lees verder: Waarom gekiemd graanbrood gezonder is dan gewoon brood

 2. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407