Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Embryo-bevriezing: wat u moet weten

Embryo-bevriezing: wat u moet weten

 1. De eerste succesvolle zwangerschap als gevolg van het invriezen van een gezond embryo vond plaats in de jaren tachtig. Sindsdien hebben veel mensen ingevroren embryo's en hebben ze later gebruikt.

 2. Een persoon kan besluiten een embryo op te slaan als ze in de toekomst zwanger willen worden, om te doneren aan anderen, voor medisch onderzoek of voor trainingsdoeleinden.

 3. Het proces begint met het gebruik van hormonen en andere medicijnen om de productie van potentieel vruchtbare eieren te stimuleren. Een arts haalt vervolgens de eieren uit de eierstokken, hetzij voor bemesting in een laboratorium of om in te vriezen.

 4. Succesvolle bevruchting kan leiden tot ten minste één gezond embryo. Een arts kan het embryo vervolgens overbrengen naar de baarmoeder of baarmoeder. Als de behandeling succesvol is, zal het embryo zich ontwikkelen.

 5. Bevruchting resulteert vaak in meer dan één embryo en de arts kan de resterende embryo's bevriezen en bewaren.

Wat is een embryo en hoe maken mensen er een?

 1. Volgens een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Human Reproduction, gebruikt de medische gemeenschap de term embryo vanaf het moment dat cellen zich delen na de bevruchting tot de achtste week van de zwangerschap.

 2. Voordat bevriezing kan plaatsvinden, moeten mensen geschikte embryo's maken. Om dit in het laboratorium te doen, moeten artsen wat eieren oogsten en bemesten.

 3. Eerst neemt de persoon hormonen om ervoor te zorgen dat de ovulatie op schema verloopt. Ze zullen dan vruchtbaarheidsmedicijnen nemen om het aantal eieren dat ze produceren te verhogen.

 4. In het ziekenhuis haalt een arts de eieren eruit met behulp van een ultrasoonapparaat om de nauwkeurigheid te waarborgen.

 5. Een persoon wil misschien zijn eieren invriezen. Of misschien willen ze ze meteen gebruiken om zwanger te worden. In dit geval kan de arts in-vitrofertilisatie (IVF) of intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) aanbevelen.

 6. Tijdens IVF stelt de arts de eieren bloot aan sperma en laat ze achter in een laboratorium voor bevruchting. Hierna is de juiste term voor een bevrucht ei een embryo.

 7. Een embryoloog zal de ontwikkeling van de embryo's de komende 6 dagen volgen, waarna ze een geschikt embryo kunnen kiezen voor implantatie.

 8. Tijdens ICSI haalt de arts de eieren eruit en spuit een sperma rechtstreeks in een ei.

 9. Ze kunnen dit doen als er een probleem is met het sperma of als eerdere pogingen tot IVF niet hebben geleid tot bevruchting. De arts kan het ene embryo gebruiken en het andere bevriezen.

Hoe bevriezen mensen embryo's?

 1. Het belangrijkste doel van het invriezen van embryo's is om ze te bewaren voor later gebruik.

 2. De grootste uitdaging is het water in de cellen. Wanneer dit water bevriest, kunnen zich kristallen vormen en de cel barsten.

Cryopreservatie

 1. Om dit te voorkomen, gebruikt de arts een proces dat cryopreservatie wordt genoemd. Het gaat om het vervangen van het water in de cel door een stof die een cryoprotectant wordt genoemd.

 2. De arts verlaat vervolgens de embryo's om te incuberen in toenemende hoeveelheden cryoprotectant voordat ze worden ingevroren.

 3. Nadat het grootste deel van het water is verwijderd, koelt de arts het embryo af tot de staat van bewaring. Ze gebruiken dan een van de twee invriesmethoden:

 4. Langzaam invriezen: hierbij worden de embryo's in afgesloten buizen geplaatst en vervolgens langzaam de temperatuur verlaagd. Het voorkomt dat de cellen van het embryo verouderen en vermindert het risico op schade. Langzaam invriezen is echter tijdrovend en vereist dure machines.

 5. Vitrificatie: In dit proces bevriest de arts de cryobeschermde embryo's zo snel dat de watermoleculen geen tijd hebben om ijskristallen te vormen. Dit helpt de embryo's te beschermen en verhoogt hun overlevingssnelheid tijdens het ontdooien.

 6. Nadat het invriezen is voltooid, slaat de arts de embryo's op in vloeibare stikstof.

Slagingspercentages van ingevroren embryo's

 1. Het proces van het ontdooien van een embryo na cryopreservatie heeft een relatief hoog slagingspercentage, en onderzoek suggereert dat vrouwen die ontdooide embryo's gebruiken goede kansen hebben op het leveren van gezonde baby's.

 2. Volgens een vergelijkende studie en review gepubliceerd in 2016, vertoonden baby's geboren na cryopreservatie geen toename in ontwikkelingsafwijkingen. De medische gemeenschap vereist echter nog meer vervolgonderzoeken op lange termijn.

 3. Uit onderzoek is gebleken dat vitrificatie in vergelijking met langzaam vriezen de overlevingskans van een embryo verhoogt, zowel in het vriesstadium als tijdens het ontdooien.

Bijwerkingen van bevriezing van embryo's

 1. Complicaties of bijwerkingen van bevriezing van het embryo treden meestal op wanneer de arts de eieren uittrekt.

 2. Veel voorkomende bijwerkingen van extractie zijn meestal mild en tijdelijk.

 3. Ze omvatten:

Hoe lang kunnen embryo's bevroren blijven?

 1. In theorie kan een correct ingevroren embryo voor langere tijd levensvatbaar blijven.

 2. De embryo's blijven in afgesloten containers bij temperaturen van -321oF. Bij deze temperatuur kunnen bijna geen biologische processen, zoals veroudering, optreden.

 3. Er zijn voorbeelden van succesvolle zwangerschappen als gevolg van eieren die mensen tot 10 jaar hebben bewaard. Er bestaat geen langlopend onderzoek naar bevriezing van embryo's omdat artsen de procedure pas sinds 1983 uitvoeren.

 4. Sommige landen regelen de tijdsduur dat een persoon zijn embryo's kan bewaren. Invriezen en bewaren zijn duur, en elke kliniek heeft zijn eigen regels over wat er gebeurt als een persoon zijn embryo's niet langer kan gebruiken of ingevroren houden.

Bevroren of verse embryo's?

 1. Een studie gepubliceerd in het International Journal of Reproductive Biomedicine keek naar de resultaten van meer dan 1.000 gevallen van embryotransfer met verse of ingevroren embryo's.

 2. De onderzoekers vonden geen statistisch verschil tussen de soorten embryo's, in termen van zwangerschapscijfers of foetale gezondheid. De auteurs wezen erop dat mensen ingevroren, maar niet verse, embryo's in de toekomst kunnen gebruiken voor extra transfers.

 3. Andere onderzoeken suggereren dat het overbrengen van ingevroren embryo's effectiever kan zijn.

 4. Resultaten van onderzoek gepubliceerd in 2014 geven aan dat ingevroren embryotransfer kan leiden tot een hogere mate van zwangerschap en betere resultaten voor zowel de vrouw als de baby.

Wie kan profiteren?

 1. Embryo-bevriezing kan een betere optie zijn voor bepaalde groepen, zoals:

 2. Sommige ziekenhuizen bieden services specifiek voor de LGBTQ + -gemeenschap.

 3. Mensen die een hoge reproductieve leeftijd naderen en nog niet klaar zijn om kinderen te krijgen, kunnen ook profiteren van bevriezende embryo's voor later gebruik.

Alle cycli vastzetten

 1. In een cyclus van bevriezen extraheert een arts een embryo, bevriest het en bewaart het.

 2. Mensen kunnen baat hebben bij dit proces als ze een hoger risico lopen op het ovariumstimulatiesyndroom. Dit is een zeldzame en potentieel gevaarlijke aandoening die kan ontstaan ​​wanneer een persoon stimulerende hormonen ontvangt om de eiproductie te verhogen.

 3. Om het risico op deze aandoening te verminderen, kan een arts het embryo bevriezen en overbrengen wanneer de eierstokken niet meer worden gestimuleerd.

 4. Een arts kan ook een cyclus van bevriezen gebruiken om een ​​embryo op een genetische aandoening te testen. Dit omvat het verwijderen van een paar DNA-strengen en het testen van de chromosomen.

 5. Embryo's met een standaardset chromosomen hebben meer kans om succesvol over te dragen. Voorscreening kan ervoor zorgen dat toekomstige nakomelingen een lagere kans hebben op het ontwikkelen van genetische ziekten.

Outlook

 1. Embryovriezen is relatief veilig en leidt vaak tot een succesvolle zwangerschap en bevalling.

 2. Mogelijke risico's zijn een iets hogere kans op genetische afwijkingen bij het kind. Het is belangrijk op te merken dat, omdat dit een nieuwe procedure is, de gezondheidseffecten op de lange termijn nog niet duidelijk zijn.

 3. Ook vrouwen die op latere leeftijd zwanger worden, hebben een hoger risico op complicaties.

 4. Bovendien kan vruchtbaarheidsbehandeling leiden tot ovarieel hyperstimulatiesyndroom. In minder dan 2 procent van de gevallen zijn de symptomen ernstig, maar het is onwaarschijnlijk dat ze levensbedreigend zijn.

 5. Ten slotte kan de behandeling duur zijn. Het biedt echter een breder scala aan opties voor mensen die een zwangerschap willen of moeten uitstellen, of die anders niet zwanger kunnen worden.

 6. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op wo 13 maart 2019. Bezoek onze pagina over de vruchtbaarheidscategorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over vruchtbaarheid te ontvangen. referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 7. Valojerdi, M. R., et al. (2009). Vitrificatie versus langzaam invriezen geeft een uitstekende overleving, post-warming embryomorfologie en zwangerschapsresultaten voor gesplitste menselijke embryo's [!Abstract

 8. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 9. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407