Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Feiten over koolhydraten: Eenvoudig = slecht, complex = goed?

Feiten over koolhydraten: Eenvoudig = slecht, complex = goed?

 1. Studies hebben aangetoond dat koolhydraatarme diëten effectief zijn voor gewichtsverlies, maar dat betekent niet dat het eten van koolhydraten je dik maakt.

 2. In feite zijn er tal van gezondheidsvoordelen verbonden aan het eten van koolhydraatbevattend voedsel, maar dat is alleen als u de juiste soorten eet.

 3. Hoewel sommige koolhydraatrijke voedingsmiddelen zeer voedzaam en zelfs nuttig zijn voor gewichtsbeheersing, zijn anderen schadelijk voor uw gezondheid.

Wat zijn koolhydraten?

 1. Koolhydraten of koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten die het lichaam van energie voorzien. De andere twee zijn eiwitten en vet.

 2. Er zijn drie hoofdklassen koolhydraten:

 3. De primaire functie van koolhydraten is het lichaam van energie te voorzien.

 4. De meeste koolhydraten worden in het spijsverteringsstelsel afgebroken tot glucose en voorzien het lichaam van brandstof om essentiële functies uit te voeren.

 5. Elke gram koolhydraten voorziet het lichaam van vier calorieën. De uitzondering hierop is vezel, die over het algemeen niet veel calorieën levert.

 6. Kortom: Koolhydraten zijn een macronutriënt die het lichaam van energie voorziet. Koolhydraten bevatten suikers, zetmeel en vezels.

Niet alle koolhydraten zijn gelijk gemaakt

 1. Een deel van de reden dat er zoveel verwarring bestaat over koolhydraten is dat niet alle koolhydraten gelijk zijn.

 2. Mensen classificeren alle koolhydraten als goed of slecht, maar dat slaat nergens op.

 3. Er zijn grote verschillen in gezondheidseffecten van verschillende soorten koolhydraten, dus ze kunnen niet allemaal in één groep worden samengevoegd.

 4. Een manier waarop koolhydraten worden geclassificeerd, is door de termen 'eenvoudig' en 'complex'. Sommige mensen definiëren alle zetmeel en vezels als complexe koolhydraten en alle suikers als eenvoudige koolhydraten.

 5. Deze definitie kan echter verwarrend zijn. Sommige zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals zoete aardappelen, quinoa en peulvruchten bieden veel gezondheidsvoordelen, terwijl andere zetmeelbronnen zoals geraffineerd tarwebloem worden geassocieerd met een groot aantal gezondheidsproblemen.

 6. Bovendien hebben niet alle suikers hetzelfde effect op uw lichaam. Toegevoegde suikers zoals die gevonden worden in gebak en suikerhoudende dranken kunnen uw gezondheid schaden (1, 2, 3, 4).

 7. De natuurlijke suikers in hele groenten en fruit hebben echter niet dezelfde negatieve effecten.

 8. Het is logischer om op deze manier complexe en eenvoudige koolhydraten te definiëren:

 9. Conclusie: complexe koolhydraten worden aangetroffen in onbewerkte voedingsmiddelen. Eenvoudige koolhydraten zijn te vinden in bewerkte voedingsmiddelen en hebben weinig voedingswaarde

 10. Complexe koolhydraten zijn zeer voedzaam, maar eenvoudige koolhydraten zijn dat niet

Bruine rijst versus witte rijst

 1. Complexe koolhydraten zijn gezonder dan eenvoudige koolhydraten omdat ze over het algemeen rijk zijn aan voedingsstoffen. Dit betekent dat ze een grote hoeveelheid voedingsstoffen bevatten in verhouding tot het aantal calorieën dat ze geven.

 2. Volle granen, fruit, groenten en peulvruchten zijn zeer voedzame voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, vezels, vitamines en mineralen.

 3. Integendeel, eenvoudige koolhydraten bevatten "lege" calorieën, wat betekent dat ze calorieën bevatten, maar heel weinig voedingswaarde.

 4. Om de voedingsverschillen tussen complexe en eenvoudige koolhydraten te benadrukken, laten we hele granen en geraffineerde granen vergelijken.

 5. Een volkoren bevat drie verschillende delen:

 6. In de kiem en de zemelen van een korrel bevindt zich het grootste deel van de voeding.

 7. Interessant is dat wanneer korrels worden verwerkt en verfijnd, de zeer voedzame kiemen en zemelen worden verwijderd, waardoor alleen het zetmeelachtige endosperm achterblijft.

 8. Hieronder is een vergelijking van de voedingswaarde van een portie (120 gram) volkorenmeel en een kopje geraffineerde tarwebloem (5, 6):

 9. Volkorenmeel is een bron van verschillende belangrijke voedingsstoffen, maar die voedingsstoffen ontbreken in tarwebloem dat is verwerkt en verfijnd.

 10. Hetzelfde geldt voor groenten en fruit. In hun hele vorm bevatten ze kleine hoeveelheden suiker, maar ze zitten ook boordevol vitamines, mineralen en vezels.

 11. Anderzijds bevatten bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken grote hoeveelheden suiker en weinig voedingsstoffen. Deze toegevoegde suikers worden geassocieerd met allerlei gezondheidsproblemen (1, 2, 3, 4).

 12. Kortom: Complexe koolhydraten, zoals volle granen, fruit, groenten en peulvruchten, zijn zeer voedzaam. Eenvoudige koolhydraten leveren calorieën, maar weinig voedingswaarde.

Gezondheidsvoordelen van complexe koolhydraten

 1. Koolhydraten zijn niet essentieel voor het leven, maar het eten van de juiste soort kan uw gezondheid ten goede komen.

Complexe koolhydraten veroorzaken minder waarschijnlijk bloedsuikerpieken

 1. Eenvoudige koolhydraten worden zeer snel verteerd, wat een piek in uw bloedsuiker veroorzaakt.

 2. De piek in de bloedsuikerspiegel stimuleert uw alvleesklier om een ​​grote dosis insuline af te geven, wat vaak leidt tot een "crash" van de bloedsuikerspiegel, waardoor u hongerig wordt en naar meer suiker snakt (7, 8).

 3. Vezelrijke, complexe koolhydraten hebben veel meer tijd nodig om af te breken dan eenvoudige koolhydraten. Dit helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, omdat suiker geleidelijk de bloedstroom bereikt (9, 10).

 4. Omdat complexe koolhydraten langzamer worden verteerd, geven ze duurzame energie en helpen je je langer vol te voelen (11).

Complexe koolhydraten kunnen uw risico op sommige chronische ziekten verminderen

 1. Het consumeren van complexe koolhydraten kan het risico op chronische ziekten, zoals diabetes en hartaandoeningen (12, 13, 14, 15, 16, 17) verlagen.

 2. Ze bevatten meestal veel voedingsvezels, vitamines, mineralen, antioxidanten en plantaardige stoffen. Al deze componenten spelen een rol bij ziektepreventie (18, 19).

 3. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat het eten van hele voedingsmiddelen met veel voedingsvezels de "slechte" LDL-cholesterol en bloedsuikerspiegel kan verlagen en kan helpen bij het verhogen van de "goede" HDL-cholesterol (20, 21, 22).

Complexe koolhydraten bevorderen een gezonder spijsverteringssysteem

 1. Er zitten miljarden "goede" bacteriën in je darmen. Ze staan ​​bekend als je darmflora.

 2. Ze spelen een rol bij het omgaan met verschillende spijsverteringsstoornissen en zijn in verband gebracht met verschillende andere aspecten van gezondheid (22, 23, 24).

 3. Oplosbare vezels in complexe koolhydraten voeden de nuttige bacteriën en verhogen hun aanwezigheid in uw darm. Ze helpen de bacteriën ook voedingsstoffen te produceren, zoals vetzuren met een korte keten, die gunstig zijn voor de spijsvertering (23).

Complexe koolhydraten kunnen ontstekingen verminderen

 1. Ontsteking is de natuurlijke reactie van het lichaam op infectie of letsel. Langdurige ontsteking kan echter het risico op verschillende chronische ziekten verhogen (25).

 2. Terwijl suikerhoudende voedingsmiddelen en geraffineerde bloem ontstekingen bevorderen, helpen complexe koolhydraten ontstekingen te verminderen (26).

 3. Hele granen, fruit, groenten en peulvruchten bevatten vezels en plantaardige stoffen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben (27, 28).

 4. Sterk> Kortom: Complexe koolhydraten zoals volle granen, peulvruchten, fruit en groenten hebben meerdere gezondheidsvoordelen.

Eenvoudige koolhydraten kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid

 1. Overmatig gebruik van eenvoudige koolhydraten zoals geraffineerde granen en toegevoegde suikers is schadelijk voor uw lichaam.

 2. Hieronder staan ​​enkele nadelige gezondheidseffecten van eenvoudige koolhydraten:

 3. Kortom: een dieet met veel geraffineerde koolhydraten kan meerdere negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben.

Te eten voedingsmiddelen en te vermijden voedingsmiddelen

 1. Koolhydraten kunnen een gezond onderdeel van uw dieet zijn als u de juiste kiest.

 2. De gezondste koolhydraten zijn van voedingsmiddelen in hun hele, onbewerkte vorm.

Complexe koolhydraten om te eten

 1. De volgende voedingsmiddelen zijn goede koolhydraten om in uw dieet op te nemen:

Verfijnde koolhydraten om te beperken of te voorkomen

 1. Deze voedingsmiddelen bevatten meestal geraffineerde koolhydraten en moeten worden beperkt:

 2. Kortom: Complexe koolhydraten in hun hele vorm zijn over het algemeen gezond voedsel dat rijk is aan vezels en voedingsstoffen.

Thuisbericht

 1. Complexe koolhydraten zijn veel voedzamer dan eenvoudige koolhydraten.

 2. Ze bevatten veel voedingsstoffen en vezels en het regelmatig eten ervan kan gunstig zijn voor uw gezondheid en uw taille.

 3. Aan de andere kant bieden eenvoudige koolhydraten weinig tot geen voedingswaarde en moeten ze zoveel mogelijk worden vermeden.

 4. Artikel laatst bijgewerkt op wo 23 november 2016. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Er zijn geen referenties vermeld voor dit artikel.

 6. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 7. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407