Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Fenegriek: een kruid met indrukwekkende gezondheidsvoordelen

De onderste regel

 1. Fenegriek is een kruid dat al lang in de alternatieve geneeskunde wordt gebruikt. Het is een veelgebruikt ingrediënt in Indiase gerechten en wordt vaak als supplement gebruikt.

 2. Dit kruid kan tal van gezondheidsvoordelen hebben.

 3. Dit artikel legt alles uit wat u moet weten over fenegriek, inclusief de voordelen, bijwerkingen en toepassingen.

Wat is fenegriek?

 1. Fenegriek (Trigonella foenum-graecum) is een plant die ongeveer 2-3 voet (60-90 cm) lang is. Het heeft groene bladeren, kleine witte bloemen en peulen die kleine, goudbruine zaden bevatten (1).

 2. Al duizenden jaren wordt fenegriek gebruikt in de alternatieve en Chinese geneeskunde om huidaandoeningen en vele andere ziekten te behandelen (1).

 3. Onlangs is het een gebruikelijk kruiden- en verdikkingsmiddel voor huishoudelijk gebruik geworden. Het kan ook worden gevonden in producten, zoals zeep en shampoo.

 4. Fenegriekzaden en poeder worden ook in veel Indiase gerechten gebruikt vanwege hun voedingsprofiel en licht zoete, nootachtige smaak.

Feiten

 1. Een eetlepel (11,1 gram) hele fenegriekzaden bevat 35 calorieën en verschillende voedingsstoffen (2):

Effecten op de productie van moedermelk

 1. Moedermelk is de beste voedingsbron voor de ontwikkeling van uw baby (3).

 2. Sommige moeders kunnen echter moeite hebben om voldoende hoeveelheden te produceren (3).

 3. Hoewel geneesmiddelen op recept vaak worden gebruikt om de productie van moedermelk te stimuleren, suggereert onderzoek dat fenegriek een veilig, natuurlijk alternatief kan zijn.

 4. Uit een 14-daagse studie bij 77 nieuwe moeders bleek dat het drinken van kruidenthee met fenegriekzaden de productie van moedermelk verhoogde, waardoor baby's meer aankwamen (4).

 5. Een andere studie verdeelde 66 moeders in drie groepen. De ene ontving fenegriekthee, de tweede een placebo en de derde niets.

 6. Het volume gepompt moedermelk nam toe van ongeveer 1,15 ounces (34 ml) in de controle- en placebogroepen tot 2,47 ounces (73 ml) in de fenegriekgroep (5).

 7. Deze onderzoeken gebruikten fenegriek kruidenthee in plaats van supplementen, maar supplementen hebben waarschijnlijk vergelijkbare effecten (5, 6).

 8. Hoewel dit onderzoek bemoedigend is, moet u eventuele zorgen over de productie van moedermelk bespreken met uw verloskundige of arts.

Over testosteronniveaus bij mannen

 1. Een van de meest voorkomende redenen waarom mannen fenegrieksupplementen gebruiken, is om testosteron te stimuleren.

 2. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het gunstige effecten heeft, waaronder een verhoogd libido.

 3. In een 8 weken durende studie voerden 30 mannen van middelbare leeftijd 4 sessies van gewichtheffen per week uit, waarbij de helft 500 mg fenegriek per dag ontving (7).

 4. Hoewel de niet-supplementgroep een lichte daling van testosteron ervoer, liet de fenegriekgroep een toename zien. Deze groep had ook een vermindering van 2% lichaamsvet (7).

 5. Een onderzoek van 6 weken gaf 30 mannen 600 mg fenegriekextract om veranderingen in seksuele functie en libido te beoordelen. De meeste deelnemers rapporteerden verhoogde kracht en verbeterde seksuele functie (8).

 6. Er is echter meer onderzoek nodig.

Kan helpen bij het beheersen van diabetes en bloedsuikerspiegel

 1. Fenegriek kan metabolische aandoeningen, zoals diabetes, helpen.

 2. Het lijkt van invloed te zijn op diabetes type 1 en 2, samen met de toenemende algemene koolstoftolerantie bij mensen zonder deze aandoeningen (9, 10, 11).

 3. In één onderzoek namen mensen met diabetes type 1 50 gram fenegriekzaadpoeder tijdens de lunch en het avondeten. Na 10 dagen ervoeren de deelnemers een betere bloedsuikerspiegel en verminderingen in totaal en LDL (slechte) cholesterol (12).

 4. In een ander onderzoek namen mensen zonder diabetes fenegriek. Ze ervoeren een verlaging van de bloedsuikerspiegel met 13,4% 4 uur na inname (13).

 5. Deze voordelen kunnen te wijten zijn aan de rol van fenegriek bij het verbeteren van de insulinefunctie. Dat gezegd hebbende, de effecten die zijn waargenomen in onderzoeken met hele fenegriekpoeder of zaden kunnen deels te wijten zijn aan het hoge vezelgehalte (14).

Andere gezondheidsvoordelen van fenegriek

 1. Fenegriek is gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. Veel van deze toepassingen zijn echter niet goed genoeg bestudeerd om tot sterke conclusies te komen.

 2. Voorlopig onderzoek suggereert dat fenegriek kan helpen:

 3. Bovendien suggereren sommige beoordelingen en anekdotische rapporten uit de traditionele geneeskunde dat fenegriek kan helpen bij colitis ulcerosa, huidproblemen en tal van andere aandoeningen (23, 24).

Fenegriek gebruiken

 1. Fenegriek is een ingrediënt in veel supplementen. Omdat formuleringen verschillen, is de aanbevolen dosis afhankelijk van het supplement. Er is geen enkele aanbevolen dosis.

 2. Bovendien kan de dosering variëren, afhankelijk van het voordeel dat u zoekt.

 3. Het meeste op testosteron gebaseerde onderzoek gebruikt slechts ongeveer 500 mg fenegriekextract, terwijl onderzoek in andere gebieden ongeveer 1.000-2.000 mg heeft gebruikt.

 4. Als u het hele zaad gebruikt, lijken doses van ongeveer 2-5 gram effectief, maar het varieert van studie tot studie.

 5. Supplementen moeten over het algemeen vóór of bij een maaltijd worden ingenomen. Omdat dit kruid de bloedsuikerspiegel helpt beheersen, is het misschien het beste om het in te nemen bij je koolhydraatrijke maaltijd van de dag.

 6. Volg altijd de doseringsinstructies op het etiket. Neem bij twijfel contact op met uw arts.

Veiligheid en bijwerkingen

 1. Fenegriek lijkt relatief veilig voor gezonde mensen.

 2. Net als bij de meeste supplementen zijn anekdotisch minder ernstige bijwerkingen zoals diarree en indigestie gemeld.

 3. Mensen kunnen ook verminderde eetlust ervaren, wat schadelijk kan zijn als u een eetstoornis heeft of probeert aan te komen (16).

 4. Bovendien melden sommige mensen een vreemde en ietwat zoete lichaamsgeur bij het aanvullen, maar dit is niet bevestigd.

 5. Gezien het effect op de bloedsuikerspiegel, moet fenegriek met voorzichtigheid worden gebruikt als u diabetesmedicatie of andere supplementen gebruikt die de bloedsuikerspiegel verlagen.

 6. Dierstudies suggereren dat zeer hoge doses tal van nadelige bijwerkingen veroorzaken, waaronder DNA-schade, verminderde vruchtbaarheid, neurologische problemen en een verhoogd risico op een miskraam.

 7. Hoewel de meeste van deze bijwerkingen niet bij mensen zijn bevestigd en de gebruikte doseringen ongewoon hoog zijn, maken sommige wetenschappers zich zorgen over het gebruik van fenegrieksupplementen (25).

 8. Het is altijd een goed idee om contact op te nemen met een arts voordat u met een nieuw supplement begint. Zorg er vooral voor dat u een veilige dosis gebruikt.

De onderste regel

 1. Fenegriek is een uniek kruid dat al lang in de alternatieve geneeskunde wordt gebruikt.

 2. Op basis van het beschikbare bewijs heeft fenegriek voordelen voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het stimuleren van testosteron en het verhogen van de melkproductie bij moeders die borstvoeding geven.

 3. Fenegriek kan ook het cholesterolgehalte verlagen, ontstekingen verminderen en helpen bij het beheersen van de eetlust, maar meer onderzoek is nodig op deze gebieden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407