Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Feta-kaas: goed of slecht?

Takeaway

 1. Feta is de meest bekende kaas in Griekenland. Het is een zachte, witte, gepekelde kaas die zeer voedzaam is en een uitstekende bron van calcium is.

 2. Als onderdeel van de mediterrane keuken wordt deze kaas gebruikt in allerlei gerechten, variërend van voorgerechten tot desserts.

 3. Hier is alles wat u moet weten over feta-kaas.

Wat is feta-kaas?

 1. Feta-kaas komt oorspronkelijk uit Griekenland.

 2. Het is een product met beschermde oorsprongsbenaming (BOB), wat betekent dat alleen kaas gemaakt in sommige delen van Griekenland "feta" (1) kan worden genoemd.

 3. In deze regio's wordt feta gemaakt met melk van schapen en geiten die op lokaal gras zijn opgegroeid. Deze bijzondere omgeving geeft de kaas zijn unieke kenmerken.

 4. De smaak van Feta is pittig en scherp wanneer het wordt gemaakt met schapenmelk, maar milder in combinatie met geitenmelk.

 5. Feta wordt in blokken geproduceerd en voelt stevig aan. Het kan echter afbrokkelen wanneer het wordt gesneden en heeft een romige mondgevoel.

Hoe wordt het gemaakt?

 1. Echte Griekse feta wordt gemaakt van schapenmelk of een mengsel van schapen- en geitenmelk.

 2. Geitenmelk mag echter niet meer dan 30% van het mengsel zijn (1).

 3. De melk die wordt gebruikt om de kaas te maken, is meestal gepasteuriseerd, maar het kan ook rauw zijn.

 4. Nadat de melk is gepasteuriseerd, worden melkzuurstartculturen toegevoegd om de wei te scheiden van de wrongel, die van het eiwitcaseïne is gemaakt. Vervolgens wordt stremsel toegevoegd om de caseïne in te stellen.

 5. Zodra dit proces is voltooid, wordt de wrongel gevormd door de wei af te tappen en de wrongel 24 uur in vormen te plaatsen.

 6. Zodra de wrongel stevig is, wordt deze in blokjes gesneden, gezouten en gedurende maximaal drie dagen in houten vaten of metalen containers geplaatst. Vervolgens worden de blokken kaas in een gezouten oplossing geplaatst en gedurende twee maanden gekoeld.

 7. Eindelijk, wanneer de kaas klaar is om aan de consument te worden gedistribueerd, is het verpakt in deze oplossing (pekel genoemd) om de versheid te behouden. [! 1360 => 1130 = 4!

 1. Feta-kaas lijkt een gezonde keuze. Eén ons (28 gram) levert (2):

 2. Het heeft ook behoorlijke hoeveelheden vitamine A en K, folaat, pantotheenzuur, ijzer en magnesium (2).

 3. Wat meer is, feta bevat minder vet en calorieën dan oude kazen zoals cheddar of parmezaanse kaas.

 4. 28 gram cheddar of parmezaanse kaas bevat meer dan 110 calorieën en 7 gram vet, terwijl 1 gram feta slechts 74 calorieën en 6 gram vet bevat (2, 3, 4).

 5. Bovendien bevat het meer calcium- en B-vitamines dan andere kazen zoals mozzarella, ricotta, cottage cheese of geitenkaas (2, 5, 6, 7, 8).

Het kan botgezondheid ondersteunen

 1. Kaas lijkt de primaire bron van calcium te zijn in westerse diëten (9).

 2. Feta-kaas is een goede bron van calcium, fosfor en eiwit, waarvan bewezen is dat het de gezondheid van de botten bevordert (10).

 3. Calcium en eiwitten helpen de botdichtheid te handhaven en osteoporose te voorkomen, terwijl fosfor een belangrijk bestanddeel van bot is (9, 10, 11, 12).

 4. Elke portie feta levert bijna twee keer zoveel calcium als fosfor, een deel waarvan is aangetoond dat het positieve effecten op de gezondheid van de botten heeft (2, 13, 14).

 5. Bovendien bevat melk van schapen en geiten meer calcium en fosfor dan koemelk. Daarom kan het opnemen van kazen zoals feta in uw dieet u helpen de aanbevolen dagelijkse inname van calcium te bereiken (15, 16, 17).

Feta-kaas is goed voor je buik

 1. Probiotica zijn levende, vriendelijke bacteriën die uw gezondheid ten goede kunnen komen.

 2. Van feta is aangetoond dat het Lactobacillus plantarum bevat, dat ongeveer 48% van zijn bacteriën uitmaakt (18, 19, 20, 21).

 3. Deze bacteriën kunnen helpen het immuunsysteem en de darmgezondheid te bevorderen door het darmkanaal te beschermen tegen ziekteverwekkende bacteriën zoals E. coli en Salmonella (22).

 4. Bovendien lijken ze de productie van verbindingen te verhogen die de ontstekingsreactie remmen, en dus ontstekingsremmende voordelen bieden (22, 23).

 5. Ten slotte hebben reageerbuisstudies aangetoond dat de bacteriën en andere giststammen in deze kaas bij een lage pH kunnen groeien en extreme omstandigheden in uw darm kunnen overleven, zoals galzuur (18, 22, 24).

Het bevat nuttige vetzuren

 1. Geconjugeerd linolzuur (CLA) is een vetzuur dat voorkomt in dierlijke producten.

 2. Er is aangetoond dat het helpt bij het verbeteren van de lichaamssamenstelling, het verminderen van de vetmassa en het vergroten van de vetvrije massa. CLA kan ook helpen diabetes te voorkomen en heeft antikankereffecten aangetoond (25, 26).

 3. Kazen gemaakt met schapenmelk hebben een hogere CLA-concentratie dan kazen gemaakt met melk van koeien of geiten. Feta-kaas bevat zelfs tot 1,9% CLA, wat goed is voor 0,8% van het vetgehalte (27, 28).

 4. Hoewel het CLA-gehalte ervan afneemt terwijl het wordt verwerkt en opgeslagen, heeft een onderzoek aangetoond dat het gebruik van bacterieculturen bij het maken van de kaas de concentratie CLA kan helpen verhogen (1, 29 ).

 5. Daarom kan het eten van feta-kaas bijdragen aan uw inname van CAO en u alle voordelen bieden die het biedt.

 6. Interessant genoeg heeft Griekenland de laagste incidentie van borstkanker en de hoogste consumptie van kaas in de Europese Unie (28).

Potentiële problemen met feta

 1. Feta-kaas is een goede bron van voedingsstoffen. Vanwege de manier waarop het is gemaakt en de gebruikte soorten melk, kan het echter enkele nadelen hebben.

 2. Tijdens het kaasbereidingsproces wordt zout aan de wrongel toegevoegd. Bovendien moet het kaasblok tijdens opslag worden ondergedompeld in een pekel tot 7% ​​zout.

 3. Het eindproduct is een kaas die veel natrium bevat. In feite bevat feta-kaas 312 mg natrium in een portie van 28 gram, wat tot 13% van uw ADH kan uitmaken (2).

 4. Als u gevoelig bent voor zout, is een eenvoudige manier om het zoutgehalte van deze kaas te verminderen, de kaas met water te spoelen voordat u hem opeet.

 5. Niet-gerijpte kazen hebben de neiging hoger te zijn in lactose dan oude kazen.

 6. Omdat feta-kaas een niet-gerijpte kaas is, heeft deze een hoger lactosegehalte dan sommige andere kazen.

 7. Mensen die allergisch of intolerant zijn voor lactose moeten vermijden om onrijpe kazen te eten, inclusief feta.

 8. Listeria monocytogenes is een soort bacteriën in water en bodem die gewassen en dieren kunnen besmetten (30).

 9. Zwangere vrouwen wordt meestal geadviseerd om geen rauwe groenten en vlees, evenals niet-gepasteuriseerde zuivelproducten te consumeren, omdat ze mogelijk besmet zijn met deze bacteriën.

 10. Kazen gemaakt met ongepasteuriseerde melk hebben een hoger risico op het dragen van de bacteriën dan kazen gemaakt met gepasteuriseerde melk. Evenzo hebben verse kazen een hoger risico om te dragen dan oude kazen, vanwege het hogere vochtgehalte (30).

 11. Daarom wordt feta-kaas gemaakt met ongepasteuriseerde melk niet aanbevolen voor zwangere vrouwen.

Feta-kaas eten

 1. Feta kan een geweldige aanvulling zijn op je maaltijden vanwege de smaak en textuur. In feite houden Grieken het traditioneel op tafel zodat mensen het tijdens de maaltijd vrij kunnen toevoegen.

 2. Hier zijn een paar leuke manieren om dit soort kaas aan uw eten toe te voegen:

Thuisbericht ontvangen

 1. Feta is een gepekelde, witte kaas met een zachte en romige textuur.

 2. Vergeleken met andere kazen bevat het weinig calorieën en vet. Het bevat ook een hoge hoeveelheid B-vitamines, fosfor en calcium, die de botgezondheid ten goede kunnen komen.

 3. Bovendien bevat feta nuttige bacteriën en vetzuren.

 4. Dit type kaas bevat echter relatief veel natrium. Zwangere vrouwen moeten er ook voor zorgen dat ze niet gepasteuriseerde feta vermijden.

 5. Maar voor de meeste mensen is feta volkomen veilig om te eten. Bovendien kan het in verschillende recepten worden gebruikt, variërend van voorgerechten tot desserts.

 6. Uiteindelijk is feta een heerlijke en gezonde aanvulling op de voeding van de meeste mensen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407