Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gember: gezondheidsvoordelen en voedingstips

Gember: gezondheidsvoordelen en voedingstips

 1. Mogelijke gezondheidsvoordelen zijn misselijkheid, verlies van eetlust, bewegingsziekte en pijn.

 2. De wortel of ondergrondse stengel (wortelstok) van de gemberplant kan vers worden geconsumeerd, in poedervorm, gedroogd als specerij, in olievorm of als sap. Gember maakt deel uit van de familie Zingiberaceae, naast kardemom en kurkuma. Het wordt gewoonlijk geproduceerd in India, Jamaica, Fiji, Indonesië en Australië.

 3. Het is vers en gedroogd verkrijgbaar als gemberextract en gemberolie en in tincturen, capsules en zuigtabletten. Voedingsmiddelen die gember bevatten, zijn peperkoek, koekjes, gemberknoppen, gemberbier en een breed scala aan hartige recepten.

 4. Hier zijn enkele belangrijke punten over gember. Meer details staan ​​in het hoofdartikel.

Voordelen

 1. Het consumeren van allerlei soorten fruit en groenten wordt al lang geassocieerd met een verminderd risico op veel levensstijlgerelateerde gezondheidsproblemen.

 2. Sommige kruiden en specerijen kunnen echter extra gezondheidsvoordelen bieden. Een daarvan is gember.

 3. Wetenschappelijke analyse toont aan dat gember honderden verbindingen en metabolieten bevat, waarvan sommige kunnen bijdragen aan gezondheid en genezing. Hiervan zijn de gingerols en shogaols het meest uitgebreid onderzocht.

1. Spijsvertering

 1. Van de fenolverbindingen in gember is bekend dat ze de maag-darmirritatie (GI) helpen verlichten, de speeksel- en galproductie stimuleren en maagcontracties onderdrukken terwijl voedsel en vloeistoffen door het maagdarmkanaal bewegen.

 2. Tegelijkertijd lijkt gember ook gunstige effecten te hebben op de enzymen trypsine en pancreaslipase en de beweeglijkheid door het spijsverteringskanaal te vergroten. Dit suggereert dat gember colonkanker en constipatie kan helpen voorkomen.

2. Misselijkheid

 1. Rauwe gember kauwen of het drinken van gemberthee is een veel voorkomend middel tegen misselijkheid tijdens de behandeling van kanker.

 2. Gember nemen voor bewegingsziekte lijkt het gevoel van misselijkheid te verminderen, maar lijkt braken niet te voorkomen.

 3. Gember kan veilig tijdens de zwangerschap worden gebruikt om misselijkheid te verlichten. Het is verkrijgbaar in de vorm van gemberpastilles of snoepjes.

3. Verkoudheid en griep

 1. Tijdens koud weer is het drinken van gemberthee een goede manier om warm te blijven. Het is diaforetisch, wat betekent dat het zweten bevordert en het lichaam van binnenuit opwarmt.

 2. Om thuis gemberthee te maken, snijdt u 20 tot 40 gram (g) verse gember en steekt u deze in een kop heet water. Het toevoegen van een schijfje citroen of een druppel honing voegt smaak en extra voordelen toe, waaronder vitamine C en antibacteriële eigenschappen.

 3. Dit is een kalmerende natuurlijke remedie tegen verkoudheid of griep.

4. Pijnverlichting

 1. Een studie met 74 vrijwilligers uitgevoerd aan de Universiteit van Georgia wees uit dat dagelijkse gember suppletie door inspanning veroorzaakte spierpijn met 25 procent verminderde.

 2. Van gember is ook vastgesteld dat het de symptomen van dysmenorroe vermindert, de hevige pijn die sommige vrouwen ervaren tijdens een menstruatiecyclus.

5. Ontsteking

 1. Gember wordt al eeuwen gebruikt om ontstekingen te verminderen en ontstekingsaandoeningen te behandelen.

 2. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Prevention Research meldde dat gembersupplementen, die beschikbaar zijn om online te kopen, het risico op de ontwikkeling van darmkanker in de darm van 20 vrijwilligers verminderden.

 3. Van gember is ook vastgesteld dat het "bescheiden effectief en redelijk veilig" is voor de behandeling van ontstekingen die verband houden met artrose.

6. Cardiovasculaire gezondheid

 1. Andere mogelijke toepassingen zijn het verlagen van cholesterol, het verlagen van het risico op bloedstolling en het helpen handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel. Meer onderzoek is nodig, maar als het wordt bewezen, kan gember onderdeel worden van een behandeling voor hartaandoeningen en diabetes.

Nutrition

 1. Gember biedt een verscheidenheid aan vitamines en mineralen:

 2. In 100 gram (g) verse gemberwortel zijn er:

 3. Andere voedingsstoffen in gember in gember zijn:

 4. Verse of gedroogde gember kan worden gebruikt om voedsel en dranken op smaak te brengen zonder onnodig zout of suiker toe te voegen. Omdat het vaak in zulke kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, voegt gember geen significante hoeveelheden calorieën, koolhydraten, eiwitten of vezels toe.

Diet

 1. Andere ontstekingsremmende en antioxiderende verbindingen in gember die gunstig zijn voor de gezondheid zijn gingerolen, bètacaroteen, capsaïcine, cafeïnezuur, curcumine en salicylaat.

 2. Gember past goed bij veel verschillende soorten zeevruchten, sinaasappels, meloen, varkensvlees, kip, pompoen, rabarber en appels, om er maar een paar te noemen. Let bij het kopen van verse gember op een wortel met een gladde, strakke schil, zonder rimpels en een kruidig ​​aroma.

 3. Bewaar verse gember in een goed ingepakte plastic zak in de koelkast of vriezer en schil en rasp deze voor gebruik. Voeg het toe aan elk geschikt gerecht voor extra smaak.

 4. Als verse gember niet beschikbaar is, kunt u gedroogd gebruiken.

 5. In de meeste recepten kan een achtste theelepel gemalen gember worden vervangen door een eetlepel vers geraspte gember. Gemalen gember is te vinden in de kruiden- en specerijensectie van de meeste supermarkten.

Recepttips voor gember

 1. Hier zijn enkele smakelijke manieren om gember te gebruiken:

 2. Deze smakelijke gemberrecepten zijn ontwikkeld door een geregistreerde diëtist:

 3. Pittige kaneelgember geroosterde wortelen

 4. Maple peperkoekkoekjes

 5. Wintergroentesoep

 6. Tonijnburgers met koriander-limoen

 7. Slowcooker Thaise kokosnootcurry

 8. Cure-all juice

Risico's

 1. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 2. De Food and Drug Administration (FDA) van de Verenigde Staten (VS) beschouwt gember als een voedseladditief dat "algemeen wordt erkend als veilig."

 3. Natuurlijke gember zal voor de meeste mensen weinig of geen bijwerkingen veroorzaken. Bij sommigen kan een hoge inname echter de symptomen van zure reflux verergeren, de mond irriteren en diarree veroorzaken. Het innemen van gember als capsules kan het risico op brandend maagzuur verminderen.

 4. De effectiviteit en bijwerkingen van gembersupplementen verschillen per merk en formulering, maar mensen wordt geadviseerd om niet meer dan 4 g gedroogde gember per dag te nemen, of 1 g tijdens de zwangerschap, inclusief voedsel bronnen. Wetenschappers dringen aan op voorzichtigheid bij het gebruik van supplementen, omdat deze niet gestandaardiseerd zijn.

 5. Iedereen die zwanger is of galstenen, diabetes of een bloedstollingsstoornis heeft, moet eerst met zijn arts overleggen of hij de inname van gember moet verhogen. Gembersupplementen mogen niet worden gebruikt met aspirine of andere bloedverdunnende medicijnen.

 6. Wetenschappers merken op dat veel van de verbindingen in gember niet volledig zijn onderzocht, en niet alle claims voor gember zijn ondersteund door onderzoek. Veel van de onderzochte personen lijken echter veelbelovend te zijn voor medicinale doeleinden.

 7. Het is beter om voedingsbronnen van voedingsstoffen te zoeken in plaats van supplementen en deze als onderdeel van een algeheel dieet te consumeren, in plaats van zich op één item te concentreren.

 8. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op ma 11 september 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 9. Black, C. D., Herring, M. P., Hurley, D. J., O'Connor, P. J. (2010, september). Gember (Zingiber officinale) vermindert spierpijn veroorzaakt door excentrische oefeningen [!Abstract

 10. Citronberg, J., Bostick, R., Ahearn, T., Turgeon, D. K., Riffin, M. T., Djuric, Z., ... Zick, S. M. (2013, april). Effecten van gemberaanvulling op celcyclus-biomarkers in het normaal ogende colonmucosa van patiënten met een verhoogd risico op colorectale kanker: resultaten van een pilot, gerandomiseerde en gecontroleerde studie [!Samenvatting

 11. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407