Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gevolgen voor de gezondheid van te veel linzen

Chronische ziekte voorkomen

 1. Het resultaat van regelmatig eten van linzen zal zijn van de voordelen van het vetarme eiwit en de reeks voedingsstoffen in linzen. Linzen hebben een hoog voedingsvezelgehalte, wat kan helpen bij uw spijsvertering en zelfs gewichtsverlies. Bovendien kunnen de overvloedige vitamines en mineralen in linzen uw risico op veel chronische ziekten helpen verminderen.

Soorten linzen

 1. Droge linzen zijn een soort pols en een lid van de peulvruchtenfamilie met erwten en gedroogde bonen. Hoewel een grote verscheidenheid aan linzen wordt gebruikt in het Midden-Oosten, Europa, India en Afrika, in de VS, zijn de meest voorkomende soorten linzen:

Linzen en voedingswaarde

 1. Er zijn geen nadelen aan het eten van peulvruchten zoals linzen. Hoe meer linzen je eet, hoe meer gezondheidsvoordelen je krijgt. Linzen bevatten een schat aan B-vitamines en mineralen die nodig zijn voor uw gezondheid.

 2. Door 37 procent van uw dagelijkse waarde (DV) voor ijzer te leveren, helpt een kopje gekookte linzen bij de productie van rode bloedcellen en een goede cognitieve functie. Linzen bevatten 49 procent van uw DV per kopje voor mangaan, dat uw lichaam nodig heeft voor de vorming van botten en aminozuren, evenals voor vet- en koolhydraatmetabolisme. Linzen leveren 36 procent van uw DV per kopje voor fosfor en helpen uw botten, huid en haar gezond te houden.

 3. Andere mineralen in linzen die van vitaal belang zijn voor uw gezondheid zijn calcium, zink, koper en kalium.

Linzen zorgen voor koolhydraten voor energie

 1. Van de 230 totale calorieën per kopje gekookte linzen is 70 procent afkomstig van koolhydraten. Koolhydraten geven je energie door glucose af te breken, waardoor je lichaam brandstof krijgt om weefsel op te bouwen en te repareren, inclusief de hersenen.

 2. Dieetrichtlijn beveelt aan dat koolhydraten 45 tot 65 procent uitmaken van uw dagelijkse calorie-inname, wat overeenkomt met ongeveer 130 gram. Met 40 gram complexe koolhydraten per kopje, leveren linzen 13 procent van uw DV. Deze hoeveelheid is minder dan een gepofte aardappel, die 63 gram koolhydraten bevat.

Eiwit in linzen voor een langer leven

 1. Gekookte linzen bevatten 18 gram eiwit per kopje, wat 36 procent bijdraagt ​​aan uw DV. National Academy of Medicine beveelt aan dat 10 tot 35 procent van je dagelijkse calorieën uit eiwitten bestaat. Dat komt neer op ongeveer 46 gram per dag voor vrouwen en 56 gram per dag voor mannen.

 2. Eiwit is van vitaal belang voor het opbouwen en onderhouden van botten, spieren, kraakbeen, huid en bloed. Je lichaam heeft ook eiwitten nodig voor de juiste vorming van enzymen en hormonen.

 3. Als u een veganist of vegetariër bent, zijn linzen een van de beste plantaardige eiwitbronnen. Linzen bieden ook gezonde voedingsvezels en bevatten geen cholesterol, verzadigd vet of natrium dat dierlijke eiwitten bevatten.

 4. Het eten van gezonde plantaardige eiwitbronnen, zoals linzen, in plaats van rood en verwerkt vlees kan het risico op verschillende ziekten en vroegtijdige sterfte verlagen.

 5. Een cohortonderzoek met Amerikaanse zorgprofessionals vergeleek het risico op sterfte door een dieet met verschillende eiwitbronnen. Bevindingen, gepubliceerd in JAMA Internal Medicine in 2016, meldden dat plantaardige eiwitten geassocieerd werden met een lagere mortaliteit door alle oorzaken, inclusief cardiovasculaire mortaliteit.

Linzen zijn goed voor de spijsvertering

 1. Linzen zijn een uitstekende bron van voedingsvezels, zowel oplosbaar als onoplosbaar. Voor een goede gezondheid moeten vrouwen streven naar een inname van minstens 21 tot 25 gram vezels per dag, terwijl mannen moeten streven naar een dagelijkse hoeveelheid van 30 tot 38 gram. Slechts één kop gekookte linzen levert 15,6 gram vezels of 63 procent van uw DV.

 2. Vezel zorgt ervoor dat uw spijsvertering goed blijft werken omdat het onverteerd blijft, en voegt bulk toe om voedsel te helpen door uw maag, dunne darm, dikke darm en vervolgens uit uw lichaam te bewegen. Vezel helpt constipatie te voorkomen door uw ontlasting zacht te maken en groter te maken. Vezel helpt ook diarree te voorkomen door water te absorberen en bulk aan uw ontlasting toe te voegen.

 3. Vezels in uw dieet helpen u verzadigd te voelen, wat uw eetlust kan verminderen en voorkomen dat u te veel eet, wat belangrijk is als u probeert af te vallen. Een vezelrijk dieet kan ook helpen het risico op hartaandoeningen, obesitas en diabetes te verminderen, zegt Mayo Clinic. Bovendien is aangetoond dat vezels het risico op kanker verminderen.

 4. Een grootschalige verpleegkundigenstudie, gepubliceerd door Kindergeneeskunde in 2016, toonde aan dat een hoge inname van vezels werd geassocieerd met het significant verlagen van het risico op borstkanker. Onderzoekers concludeerden dat het eten van meer vezelrijk voedsel, zoals linzen, tijdens de adolescentie en vroege volwassenheid bijzonder belangrijk kan zijn.

Linzen beschermen uw hart

 1. Niet alleen draagt ​​de vezel in linzen bij aan de gezondheid van uw hart, een kopje van deze kleine, ronde peulvrucht levert 71,3 milligram hart-gezond magnesium.

 2. Magnesium is een cofactor in meer dan 300 enzymsystemen die helpen bij het reguleren van veel reacties in uw lichaam, waaronder de controle van de bloedglucose en de bloeddruk. National Institutes of Health waarschuwt dat een tekort aan magnesium symptomen kan veroorzaken die abnormale hartritmes en coronaire spasmen omvatten.

 3. Een onderzoek uit 2018 vatte wetenschappelijk bewijs samen om het verband tussen magnesiuminname en belangrijke cardiovasculaire risicofactoren te beoordelen. Onderzoekers concludeerden dat een hoge magnesiuminname is gekoppeld aan een lager risico op diabetes, hypertensie en metabool syndroom, wat leidt tot cardiovasculaire risicofactoren. Bovendien, bevindingen gepubliceerd in Nutrients gevonden hogere niveaus van magnesium verlaagd het risico op beroerte en totale cardiovasculaire aandoeningen, voornamelijk ischemische hartziekten en coronaire hartziekten.

Foliumzuur in linzen helpt kanker voorkomen

 1. Linzen zijn rijk aan veel B-vitamines, waaronder thiamine, riboflavine, niacine, B6 en pantotheenzuur. De B-groep vitamines is essentieel voor een groot aantal metabolische en mentale functies in je lichaam.

 2. Linzen zijn uitstekend in hun foliumzuurgehalte met 358 microgram in elk kopje, wat overeenkomt met 90 procent van uw DV. Folaat wordt meestal erkend voor het belang ervan voor zwangere vrouwen. Onvoldoende inname van foliumzuur verhoogt het risico op een laag geboortegewicht voor baby's, vroeggeboorte en vertraagde groei van de foetus, volgens National Institutes of Health.

 3. Studies tonen aan dat folaat ook een belangrijke rol speelt bij het verlagen van het risico op veel soorten kanker. De resultaten van een onderzoek uit 2017, gepubliceerd in Medicine, gaven aan dat folaat een beschermend effect heeft tegen kanker van het hoofd en de nek.

 4. Van folaat is aangetoond dat het een positief effect heeft op het verlagen van het risico op mondholte en faryngeale kankers, zoals gemeld in een studie gepubliceerd in 2015 in het International Journal of Cancer.

 5. Het Journal of Gastroenterol Hepatol rapporteerde de resultaten van een onderzoek uit 2014 dat aantoonde dat inname van foliumzuur in de voeding geassocieerd is met een verminderd risico op slokdarm- en pancreaskanker.

 6. Een andere meta-analyse in 2014 ondersteunde het bewijs van een omgekeerd verband tussen inname van foliumzuur en blaaskanker, zoals gepubliceerd in het International Journal of Food Sciences and Nutrition.

Linzen om jicht te beheersen

 1. Een veel voorkomende misvatting waarschuwt tegen het eten van linzen die purine bevatten als u jicht heeft, een soort artritis in de gewrichten. Purines kunnen worden afgebroken om urinezuur te vormen dat zich in uw lichaam zou kunnen ophopen. Dit kan leiden tot jicht, wat ook het risico op nierstenen verhoogt.

 2. Volgens een 2015-rapport van "Informed Health Online" hebben studies echter geen bewijs gevonden dat plantaardig voedsel rijk aan purines bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van jicht. In het rapport wordt vermeld dat verhoogd urinezuur afkomstig kan zijn van medicijnen, alcohol, suikerhoudende voedingsmiddelen en vlees, vis en zeevruchten, maar niet van plantaardig voedsel. Linzen, die op planten zijn gebaseerd, hebben niet het effect dat ze de kans op een pijnlijke aanval van jicht vergroten.

 3. NutritionFacts.org beveelt een dieetbeperking aan voor purinerijke dierlijke eiwitten door ze te vervangen door alternatieven zoals bonen en linzen, om jichtaanvallen te helpen beheersen. In feite kunnen linzen zelfs bescherming bieden tegen de opbouw van urinezuur. Het hoge gehalte aan vezels, foliumzuur en vitamine C kan de uitscheiding van urinezuur verhogen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407