Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gezoete gecondenseerde melk: voeding, calorieën en toepassingen

De onderste regel

 1. Gezoete gecondenseerde melk wordt gemaakt door het grootste deel van het water uit koemelk te verwijderen.

 2. Dit proces laat een dichte vloeistof achter, die vervolgens wordt gezoet en ingeblikt.

 3. Hoewel het een melkproduct is, ziet en gecondenseerde gecondenseerde melk er anders uit en smaakt dan gewone melk. Het is zoeter, donkerder van kleur en heeft een dikkere, romiger textuur.

 4. Gezoete gecondenseerde melk is ook lang houdbaar, waardoor het een populair ingrediënt is in gerechten over de hele wereld.

 5. Dit artikel bespreekt de voedingswaarde van gecondenseerde melk, de voordelen, nadelen en verschillende toepassingen.

 1. Verdampte melk en gezoete gecondenseerde melk worden beide gemaakt door iets meer dan de helft van het water uit koemelk te verwijderen (1).

 2. Om deze reden worden deze termen vaak door elkaar gebruikt - maar ze kunnen enigszins variëren.

 3. Het belangrijkste verschil is dat gezoete gecondenseerde melk toegevoegde suiker als conserveermiddel bevat om de houdbaarheid te verlengen (1, 2).

 4. Anderzijds wordt verdampte melk gepasteuriseerd (verwarmd op hoge temperaturen) om de houdbaarheid te verlengen. Aangezien er geen ingrediënten aan worden toegevoegd, kunt u het verwijderde water vervangen en een vloeistof produceren die qua voedingswaarde op koemelk lijkt.

 5. Gezoete gecondenseerde melk is veel zoeter dan koemelk, zelfs als u het verloren water vervangt.

Hoeveel suiker?

 1. Zowel verdampte als gezoete gecondenseerde melk bevat enkele natuurlijk voorkomende suikers van de melk waarvan ze zijn gemaakt.

 2. Gezoete gecondenseerde melk levert echter veel meer suiker dan verdampte melk, omdat sommige wordt toegevoegd tijdens de verwerking.

 3. Een 30 ml gezoete gecondenseerde melk bevat bijvoorbeeld iets meer dan 15 gram suiker, terwijl dezelfde hoeveelheid magere verdampte melk iets meer dan 3 gram bevat (3, 4) .

Voedingswaarden

 1. Gezoete gecondenseerde melk bevat veel suiker. Omdat het echter is gemaakt van koemelk, bevat het ook wat eiwitten en vet, evenals een scala aan vitamines en mineralen.

 2. Het is extreem energierijk - slechts 2 eetlepels (30 ml) gezoete gecondenseerde melk leveren (3):

Potentiële voordelen

 1. Hoewel sommige mensen gezoete gecondenseerde melk kunnen vermijden vanwege het hoge aantal calorieën dat het biedt, heeft het toch enkele voordelen.

 2. De toegevoegde suiker in gezoete gecondenseerde melk betekent dat het veel langer meegaat dan gewone melk.

 3. Het kan heel lang in blikken worden bewaard zonder koeling - vaak tot een jaar.

 4. Na opening moet het echter in de koelkast worden bewaard en is de houdbaarheid drastisch teruggebracht tot ongeveer twee weken. Controleer altijd de instructies op uw blik om de versheid te maximaliseren.

 5. Het hoge caloriegehalte maakt gezoete gecondenseerde melk een uitstekend ingrediënt voor mensen die proberen aan te komen.

 6. Het versterken van je ochtendhavermout met slechts 2 eetlepels (30 ml) gezoete gecondenseerde melk voegt extra 90 calorieën en 2 gram eiwit aan je maaltijd toe (3).

 7. Het gebruik van gezoete gecondenseerde melk om het caloriegehalte te verhogen, kan voordeliger zijn dan alleen suiker, omdat het product ook extra eiwitten, vet en sommige bot-gezonde mineralen zoals calcium en fosfor bevat.

Potentiële nadelen

 1. Hoewel het gebruik van gezoete gecondenseerde melk enkele voordelen heeft, kan het ook enkele nadelen hebben.

 2. Het hoge aantal calorieën in een klein volume gezoete gecondenseerde melk kan positief of negatief zijn, afhankelijk van uw behoeften.

 3. Voor mensen die willen afvallen, kan het een uitstekend hulpmiddel zijn, maar voor diegenen die proberen af ​​te vallen, kan het extra en onnodige calorieën opleveren.

 4. Gezoete gecondenseerde melk wordt gemaakt van koemelk en bevat dus zowel melkeiwitten als lactose.

 5. Als u een allergie voor melkeiwit hebt of lactose-intolerant bent, is dit product niet geschikt voor u.

 6. Sommige mensen met lactose-intolerantie kunnen kleine hoeveelheden lactose verspreiden gedurende de dag (5).

 7. Als dit voor u het geval is, merk dan op dat gezoete gecondenseerde melk meer lactose in een kleiner volume bevat.

 8. Terwijl sommige mensen genieten van de zoete, unieke smaak van gezoete gecondenseerde melk, vinden anderen het onverteerbaar.

 9. Het is meestal te zoet om gewone melk te vervangen. Daarom kan het niet altijd worden gebruikt als vervanging in recepten - vooral in hartige gerechten.

Hoe te gebruiken

 1. Gezoete gecondenseerde melk wordt over de hele wereld gebruikt in een verscheidenheid aan verschillende voedingsmiddelen en dranken, waaronder gebak, zoet-hartige stoofschotels en zelfs koffie.

 2. Zijn dikke en romige textuur en zoete smaak maken het een uitstekend ingrediënt in desserts.

 3. In Brazilië wordt het bijvoorbeeld gebruikt om traditionele truffels te maken, ook wel brigadeiro genoemd. In de VS en het VK is het een essentieel ingrediënt in limoentaart en wordt het vaak gebruikt in fudge.

 4. Over heel Zuidoost-Azië wordt gecondenseerde melk aan koffie toegevoegd - zowel warme als koude - om smaak toe te voegen.

 5. Je kunt ijs, cake maken of zelfs toevoegen aan bepaalde zoet-hartige stoofschotels en soepen om ze romiger te maken.

 6. Vergeet niet dat het te zoet is om goed te werken in de meeste hartige gerechten.

De onderste regel

 1. Gezoete gecondenseerde melk wordt gemaakt door het grootste deel van het water uit koemelk te verwijderen.

 2. Het is zoeter en bevat meer calorieën dan verdampte melk, omdat suiker wordt toegevoegd als conserveermiddel.

 3. Het kan smaak toevoegen aan desserts, koffie en bepaalde stoofschotels, maar is niet geschikt voor mensen met melkeiwitallergie of lactose-intolerantie.

 4. Als u een voorstander bent van zijn unieke smaak, geniet dan van gezoete gecondenseerde melk terwijl u rekening houdt met het calorie- en suikergehalte.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407