Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gezondheidsvoordelen van Amaranth: voeding, antioxidanten en meer

De onderste regel

 1. Hoewel amarant sinds kort populair is geworden als gezondheidsvoedsel, is dit oude graan al millennia lang een voedingsbestanddeel in bepaalde delen van de wereld.

 2. Het heeft een indrukwekkend voedingsprofiel en is geassocieerd met een aantal indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

Wat is Amaranth?

 1. Amarant is een groep van meer dan 60 verschillende soorten granen die al ongeveer 8.000 jaar worden gekweekt.

 2. Deze korrels werden ooit beschouwd als basisvoedsel in de Inca-, Maya- en Azteekse beschavingen.

 3. Amarant is geclassificeerd als een pseudocereal, wat betekent dat het technisch gezien geen graan is zoals tarwe of haver, maar het deelt een vergelijkbare set voedingsstoffen en wordt op soortgelijke manieren gebruikt. De aardse, nootachtige smaak werkt goed in een verscheidenheid aan gerechten (1).

 4. Deze voedzame korrel is niet alleen ongelooflijk veelzijdig, maar ook van nature glutenvrij en rijk aan eiwitten, vezels, micronutriënten en antioxidanten.

Voedzaam

 1. Deze oude korrel is rijk aan vezels en eiwitten, evenals vele belangrijke micronutriënten.

 2. Vooral amarant is een goede bron van mangaan, magnesium, fosfor en ijzer.

 3. Eén kop (246 gram) gekookte amarant bevat de volgende voedingsstoffen (2):

 4. Amarant zit boordevol mangaan en overtreft uw dagelijkse voedingsbehoeften in slechts één portie. Mangaan is vooral belangrijk voor de hersenfunctie en wordt verondersteld te beschermen tegen bepaalde neurologische aandoeningen (3).

 5. Het is ook rijk aan magnesium, een essentiële voedingsstof die betrokken is bij bijna 300 reacties in het lichaam, waaronder DNA-synthese en spiercontractie (4).

 6. Bovendien bevat amarant veel fosfor, een mineraal dat belangrijk is voor de gezondheid van de botten. Het is ook rijk aan ijzer, dat je lichaam helpt bloed te produceren (5, 6).

Het bevat antioxidanten

 1. Antioxidanten zijn van nature voorkomende verbindingen die helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen kunnen cellen beschadigen en bijdragen aan de ontwikkeling van chronische ziekten (7).

 2. Amarant is een goede bron van gezondheidsbevorderende antioxidanten.

 3. Een beoordeling meldde dat amarant vooral veel fenolzuren bevat, dit zijn plantaardige stoffen die als antioxidanten werken. Deze omvatten galluszuur, p-hydroxybenzoëzuur en vanillinezuur, die allemaal kunnen helpen beschermen tegen ziekten zoals hartaandoeningen en kanker (1, 8).

 4. In een onderzoek bij ratten bleek amarant de activiteit van bepaalde antioxidanten te verhogen en de lever te helpen beschermen tegen alcohol (9).

 5. Het gehalte aan antioxidanten is het hoogst in ruwe amarant, en onderzoeken hebben aangetoond dat het weken en verwerken de antioxiderende werking ervan kan verminderen (10, 11).

 6. Verder onderzoek is nodig om te bepalen hoe de antioxidanten in amarant mensen kunnen beïnvloeden.

Ontsteking verminderen

 1. Ontsteking is een normale immuunrespons die is ontworpen om het lichaam tegen verwondingen en infecties te beschermen.

 2. Chronische ontsteking kan echter bijdragen aan chronische ziekten en is in verband gebracht met aandoeningen zoals kanker, diabetes en auto-immuunziekten (12).

 3. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat amarant een ontstekingsremmend effect in het lichaam kan hebben.

 4. In één reageerbuisstudie bleek amarant verschillende ontstekingsmarkers te verminderen (13).

 5. Evenzo heeft een dierstudie aangetoond dat amarant de productie van immunoglobuline E, een type antilichaam dat betrokken is bij allergische ontstekingen, heeft helpen remmen (14).

 6. Er is echter meer onderzoek nodig om de potentiële ontstekingsremmende effecten van amarant bij mensen te meten.

Cholesterolwaarden

 1. Cholesterol is een vetachtige substantie die door het hele lichaam wordt aangetroffen. Te veel cholesterol kan zich in het bloed ophopen en de bloedvaten vernauwen.

 2. Interessant is dat sommige dierstudies hebben aangetoond dat amaranth cholesterolverlagende eigenschappen kan hebben.

 3. Een onderzoek bij hamsters toonde aan dat amarantolie het totale en "slechte" LDL-cholesterol met respectievelijk 15% en 22% verlaagde. Bovendien verlaagde amarantkorrel het "slechte" LDL-cholesterol terwijl het het "goede" HDL-cholesterol verhoogde (15).

 4. Bovendien meldde een onderzoek bij kippen dat een dieet met amarant het totale cholesterol met maximaal 30% en het "slechte" LDL-cholesterol met maximaal 70% verlaagde (16).

 5. Ondanks deze veelbelovende resultaten is aanvullend onderzoek nodig om te begrijpen hoe amaranth het cholesterolgehalte bij mensen kan beïnvloeden.

Het kan gewichtsverlies helpen

 1. Als u een paar extra kilo's wilt afwerpen, kunt u overwegen amarant aan uw dieet toe te voegen.

 2. Amarant bevat veel eiwitten en vezels, die allebei je gewichtsverlies kunnen helpen.

 3. In een klein onderzoek bleek een eiwitrijk ontbijt de niveaus van ghreline, het hormoon dat de honger stimuleert, te verlagen (17).

 4. Een ander onderzoek bij 19 mensen toonde aan dat een eiwitrijk dieet werd geassocieerd met een verminderde eetlust en calorie-inname (18).

 5. Ondertussen kan de vezel in amarant langzaam onverteerd door het maagdarmkanaal bewegen, waardoor gevoelens van volheid worden bevorderd.

 6. Eén studie volgde 252 vrouwen gedurende 20 maanden en ontdekte dat verhoogde vezelinname gepaard ging met een lager risico op aankomen en lichaamsvet (19).

 7. Toch is verder onderzoek nodig om te kijken naar de effecten van amarant op gewichtsverlies.

 8. Om gewichtsverlies te maximaliseren, moet u amarant combineren met een algeheel gezond dieet en een actieve levensstijl.

Glutenvrij

 1. Gluten is een soort eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, gerst, spelt en rogge.

 2. Voor mensen met coeliakie veroorzaakt het eten van gluten een immuunrespons in het lichaam, wat schade en ontsteking in het spijsverteringskanaal veroorzaakt (20).

 3. Mensen met glutengevoeligheid kunnen ook negatieve symptomen ervaren, waaronder diarree, een opgeblazen gevoel en gas (21).

 4. Hoewel veel van de meest geconsumeerde granen gluten bevatten, is amarant van nature glutenvrij en kan worden genoten door mensen met een glutenvrij dieet.

 5. Andere van nature glutenvrije granen zijn sorghum, quinoa, gierst, haver, boekweit en bruine rijst.

Amarant gebruiken

 1. Amarant is eenvoudig te bereiden en kan in veel verschillende gerechten worden gebruikt.

 2. Voordat je amarant kookt, kun je het ontkiemen door het in water te weken en de korrels een tot drie dagen te laten ontkiemen.

 3. Kiemen maakt granen gemakkelijker te verteren en breekt antinutriënten af, die de opname van mineralen kunnen aantasten (22).

 4. Om amarant te koken, combineert u water met amarant in een verhouding van 3: 1. Verhit het tot het kookt, zet dan het vuur lager en laat het ongeveer 20 minuten sudderen, totdat het water is geabsorbeerd.

 5. Hier zijn een paar eenvoudige manieren om van deze voedzame korrel te genieten:

De onderste regel

 1. Amarant is een voedzame, glutenvrije korrel met veel vezels, eiwitten en micronutriënten.

 2. Het is ook in verband gebracht met een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder verminderde ontsteking, lager cholesterolgehalte en verhoogd gewichtsverlies.

 3. Het beste van alles is dat dit graan gemakkelijk te bereiden is en aan verschillende gerechten kan worden toegevoegd, waardoor het een uitstekende aanvulling is op uw dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407