Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gezondheidsvoordelen van bakpoeder en citroensap

Gezondheidsvoordelen van bakpoeder en citroensap

 1. Verschillende wetenschappelijke studies hebben de gezondheidsvoordelen van bakpoeder en citroensap afzonderlijk onderzocht, maar er is niet veel onderzoek gedaan om de gecombineerde effecten van deze twee ingrediënten te ondersteunen.

 2. Dit artikel bespreekt enkele van de mogelijke gezondheidsvoordelen van het consumeren van bakpoeder en citroensapmengsels.

Een opmerking over de pH

 1. Het idee om zuiveringszout en citroensap te combineren is gebaseerd op basisprincipes van zuurgraad en de pH-schaal.

 2. Wetenschappers gebruiken de pH-schaal om de zuurgraad van een oplossing te meten. Een oplossing kan een pH-waarde hebben tussen 0 en 14.

 3. Hoe lager de pH, hoe zuurder de oplossing, dus:

 4. Zuiveringszout, ook bekend als natriumbicarbonaat, is een base. Dit betekent dat wanneer mensen zuiveringszout in water oplossen, dit een alkalische oplossing vormt. Een 0,1 molaire oplossing van zuiveringszout heeft bijvoorbeeld een pH van ongeveer 8,3.

 5. Citroensap bevat citroenzuur en heeft een pH van ongeveer 3. Door bakpoeder aan citroensap toe te voegen, wordt de pH verhoogd om een ​​neutralere oplossing te produceren.

Huidverzorging

 1. Gewoonlijk heeft de huid een zwak zure pH van ongeveer 5,7. Basen, zoals zuiveringszout, verhogen de pH van de huid. Hogere pH-waarden kunnen de barrièrefunctie van de huid verstoren, wat kan leiden tot droogheid, overtollige olieproductie en acne.

 2. Citroensap lijkt duidelijke huidverzorgingstoepassingen te hebben omdat het concentraties vitamine C en citroenzuur bevat, die beide krachtige huidvoordelen bieden. Citroenzuur is een alfahydroxyzuur (AHA) dat fabrikanten vaak gebruiken in chemische schillen.

 3. Huidcellen stoten natuurlijk in water oplosbare moleculen af, zoals vitamine C. Dit betekent dat zeer weinig vitamine C daadwerkelijk in de huid zal doordringen.

 4. Het hoge zuurgehalte van citroensap kan de pH-waarde van de huid verlagen. Lage pH-waarden kunnen huidirritatie, hyperpigmentatie en UV-lichtgevoeligheid veroorzaken.

Alternatieven

 1. Het gebruik van een zelfgemaakt mengsel van zuiveringszout en citroensap kan mogelijk schadelijk zijn voor de huid. In plaats daarvan kan een persoon proberen neutrale reinigingsmiddelen of chemische schillen te gebruiken die AHA's bevatten, zoals glycolzuur.

Neutraliserend maagzuur

 1. Overmatig maagzuur kan ongemakkelijke symptomen veroorzaken, zoals brandend maagzuur, braken en indigestie.

 2. Veel mensen met overmatig maagzuur nemen vrij verkrijgbare antacida (OTC) om hun symptomen te verlichten. Het samen consumeren van bakpoeder en citroensap kan ook maagzuur op dezelfde manier neutraliseren als een maagzuurremmer.

 3. Een onderzoek uit 2017 onderzocht de antacida-effecten van verschillende voedingsmiddelen. De auteurs van deze studie creëerden kunstmatig maagzuur met een pH van 1,2. Hoewel citroensap op zichzelf bijna geen effect had, neutraliseerde natriumbicarbonaat met succes het synthetische maagzuur.

 4. Veel OTC-antacida bevatten natriumbicarbonaat en citroenzuur. Citroenen en andere citrusvruchten zijn rijke bronnen van natuurlijk voorkomend citroenzuur.

 5. Wanneer een persoon citroensap en zuiveringszout mengt, reageert het citroenzuur met het natriumbicarbonaat om een ​​buffer te produceren die natriumcitraat wordt genoemd. Een buffer verwijst naar een zwak zuur of base die drastische pH-veranderingen voorkomt. Hoewel citroensap maagzuur niet neutraliseert, kan het helpen de pH-waarde in de maag te stabiliseren.

Alternatieven

 1. Zuiveringszout en citroensap gebruiken om overtollig maagzuur te bestrijden kan een goede remedie voor thuis zijn, omdat effectieve OTC-antacida vergelijkbare ingrediënten bevatten.

 2. Het kan echter moeilijk zijn om de juiste hoeveelheden bakpoeder en citroensap te mengen.

 3. Het consumeren van een mengsel met teveel bakpoeder kan diarree en gas veroorzaken, terwijl te veel citroensap zure reflux kan veroorzaken en de symptomen erger kan maken. Een antacidum kopen bij de drogist is vaak veel veiliger.

 4. Andere huismiddeltjes om overmatig maagzuur te verminderen, zijn onder meer:

 5. Mensen met ernstige of aanhoudende zure oprispingen of brandend maagzuur moeten een arts of gastro-enteroloog spreken.

Tanden bleken

 1. Veel mondverzorgingsproducten bevatten zuiveringszout vanwege de antibacteriële eigenschappen en het vermogen om tandplak te verwijderen zonder tandglazuur te eroderen.

 2. Zuiveringszout kan ook helpen bij het verwijderen van tandvlekken op oppervlakniveau, waardoor het een effectief en betaalbaar alternatief is voor het traditionele tanden bleken. Er zijn echter weinig aanwijzingen dat het toevoegen van citroensap aan zuiveringszout de tandheelkundige voordelen van zuiveringszout ten goede zal komen.

 3. Een rapport uit 2017 waarin 21 onderzoeken werden beoordeeld, concludeerde dat tandpasta met bakpoeder veilig en effectief tandvlekken verwijderde. Het rapport bevatte echter geen studies met citroensap.

 4. Het is ook belangrijk op te merken dat citroensap hoge concentraties citroenzuur en ascorbinezuur of vitamine C bevat. Zure verbindingen kunnen glazuur eroderen en leiden tot tandbederf. Het combineren van zuiveringszout en citroensap zou echter een meer pH-neutrale oplossing moeten opleveren.

Alternatieven

 1. Mensen die geïnteresseerd zijn in het bleken van hun tanden, moeten contact opnemen met hun tandarts. De American Dental Association (ADA) heeft ook verschillende soorten zuiveringszout tandpasta goedgekeurd. Om een ​​ADA-zegel te verkrijgen, moeten fabrikanten wetenschappelijk bewijs leveren dat hun product veilig en effectief is.

Algemene risico's en overwegingen

 1. Zuiveringszout bevat natriumbicarbonaat, een actief ingrediënt in sommige medicijnen, zoals antacida, en kan mogelijk een wisselwerking hebben met andere medicijnen. Mensen die van plan zijn om regelmatig zuiveringszout te consumeren voor gezondheidsdoeleinden, moeten eerst een arts raadplegen.

 2. Mensen met een nierziekte of hoge bloeddruk moeten natriumbicarbonaat vermijden, omdat dit de natriumspiegel in het bloed kan verhogen.

 3. Bijwerkingen van natriumbicarbonaat kunnen zijn:

 4. Citroenen bevatten veel essentiële vitamines en mineralen. Citroensap bevat ook verbindingen die gunstige antibacteriële en antioxiderende eigenschappen hebben.

 5. Citroensap is echter zuur en teveel gebruiken kan bijwerkingen veroorzaken. Deze kunnen omvatten:

Samenvatting

 1. Zuiveringszoutmengsels en citroensapmengsels zijn populaire gezondheidshacks, die mensen gebruiken voor zaken als huidverzorging, tanden bleken en maagzuur en indigestie behandelen. Er is echter momenteel beperkt wetenschappelijk bewijs om de gezondheidsvoordelen van deze mengsels te ondersteunen, waardoor het moeilijk is om definitieve conclusies te trekken.

 2. Zowel bakpoeder als citroensap hebben op zichzelf verschillende gezondheidsvoordelen. Het combineren van deze twee ingrediënten zonder specifieke dosering of gebruiksrichtlijnen kan echter nadelige bijwerkingen veroorzaken.

 3. Artikel laatst herzien vóór do 7 maart 2019. Bezoek onze categoriepagina Aanvullende geneeskunde / alternatieve geneeskunde voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Aanvullende geneeskunde / Alternatieve geneeskunde. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 4. Alves, M. D. S. C., et al. (2016). Spoelen met antacida suspensie vermindert door zoutzuur veroorzaakte erosie [!Abstract

 5. Panda, V., et al. (2017). Een vergelijkende studie van het antacida-effect van sommige veel gebruikte voedingsmiddelen voor hyperaciditeit in een kunstmatig maagmodel [!Abstract

 6. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 7. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407