Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gezondheidsvoordelen van frambozen

Gezondheidsvoordelen van frambozen

 1. Met hun rijke kleur, zoete, sappige smaak en antioxiderende kracht is het geen wonder dat frambozen een van 's werelds meest geconsumeerde bessen blijven.

 2. Frambozen kunnen in kleur variëren van de populaire rode en zwarte variëteiten tot paars, geel of goud. Elke kleurbes heeft een unieke samenstelling van vitamines, mineralen en antioxidanten.

 3. Dit artikel gaat in op de gezondheidsvoordelen van de meest geconsumeerde rode framboos. Het biedt een voedingswaarde-indeling van een framboos, suggereert manieren om meer frambozen in het dieet op te nemen en somt de potentiële gezondheidsrisico's op van het consumeren van frambozen.

 4. Hier zijn enkele belangrijke punten over frambozen. Meer informatie en ondersteunende informatie vindt u in het hoofdartikel.

Voordelen

 1. Het consumeren van allerlei soorten fruit en groenten wordt al lang geassocieerd met een verminderd risico op veel nadelige gezondheidsproblemen.

 2. Een hoge consumptie van plantaardig voedsel, zoals frambozen, lijkt het risico op obesitas, diabetes, hartziekten en algehele mortaliteit te verminderen. Het kan ook een gezonde teint, verhoogde energie en algeheel lager gewicht bevorderen.

Brainpower

 1. Verschillende dierstudies hebben een positieve correlatie aangetoond tussen de inname van flavonoïden in bessen en geheugenverbetering. Ze kunnen ook de achteruitgang van het cognitieve vermogen gerelateerd aan veroudering verminderen.

Hartgezondheid

 1. Een recent rapport in het American Journal of Clinical Nutrition heeft de inname van flavonoïde-rijke voedingsmiddelen zoals frambozen geassocieerd met een lager risico op overlijden door hart- en vaatziekten. Ze verklaarden dat zelfs kleine hoeveelheden flavonoïde-rijke voedingsmiddelen gunstig kunnen zijn.

 2. Van één groep flavonoïden - anthocyanen - is aangetoond dat ze de ontsteking onderdrukken die kan leiden tot hart- en vaatziekten.

 3. Het hoge polyfenolgehalte in frambozen kan ook het risico op hart- en vaatziekten verminderen door het voorkomen van bloedplaatjes en het verlagen van de bloeddruk via ontstekingsremmende mechanismen.

 4. Aedin Cassidy, Ph.D., een voedingsprofessor aan de Norwich Medical School aan de Universiteit van East Anglia in het Verenigd Koninkrijk, leidde een 18-jarige studie met Harvard Public School of Health die volgde 93.600 vrouwen in de leeftijd van 25-42 jaar.

 5. Ze verklaart dat hun onderzoek in staat was om "voor het eerst aan te tonen dat een regelmatige, langdurige inname van anthocyanen uit bessen het risico op een hartaanval met 32 ​​procent kan verminderen bij jonge en middelgrote- oude vrouwen. "

 6. Het kalium in frambozen ondersteunt ook de gezondheid van het hart. In één onderzoek hadden deelnemers die 4,069 milligram kalium per dag consumeerden een 49 procent lager risico op overlijden door ischemische hartziekte in vergelijking met degenen die minder kalium consumeerden (ongeveer 1.000 milligram per dag) .5

Kankerpreventie

 1. Frambozen bevatten krachtige antioxidanten die werken tegen vrije radicalen, de groei van tumoren remmen en ontstekingen in het lichaam verminderen. Diezelfde krachtige polyfenolen die beschermen tegen hartziekten helpen ook vele soorten kanker af te weren of te vertragen, waaronder slokdarm, long, mond, keelholte, endometrium, pancreas, prostaat en dikke darm.

Diabetesbeheer

 1. Plantaardig voedsel met een schil heeft veel vezels en frambozen hebben veel schil. Vezelrijk voedsel eten helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Studies hebben aangetoond dat type 1 diabetici die vezelrijke diëten consumeren lagere bloedglucosespiegels hebben en type 2 diabetici mogelijk een verbeterde bloedsuikerspiegel, lipiden en insulinespiegels hebben.

Spijsvertering, detox en ziektepreventie

 1. Het vezel- en watergehalte in frambozen helpt constipatie te voorkomen en een gezond spijsverteringskanaal te behouden. Voldoende vezels bevorderen de regelmaat, wat cruciaal is voor de dagelijkse uitscheiding van gifstoffen via de gal en ontlasting. Recente studies hebben aangetoond dat voedingsvezels een rol kunnen spelen bij het reguleren van het immuunsysteem en ontstekingen; bijgevolg vermindert dit het risico op ontstekingsgerelateerde aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en obesitas.

 2. Volgens het Department of Internal Medicine and Nutritional Sciences Program van de University of Kentucky wordt een hoge vezelinname geassocieerd met een aanzienlijk lager risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, beroerte, hypertensie, diabetes, obesitas. en bepaalde maag-darmziekten.

 3. Van verhoogde vezelinname is ook aangetoond dat het de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlaagt en het gewichtsverlies bij zwaarlijvige personen verbetert.

 4. Vrouwen moeten streven naar ongeveer 25 gram vezels per dag, en mannen moeten ongeveer 30 gram richten. Een kopje frambozen levert 8 gram vezels.

Makkelijk voor de ogen

 1. Van voedingsmiddelen met veel vitamine C, zoals frambozen, is aangetoond dat ze de ogen gezond houden door bescherming te bieden tegen UV-lichtschade.

 2. Frambozen bevatten ook de antioxidant zeaxanthine, die schadelijke blauwe lichtstralen filtert en waarvan wordt gedacht dat het een beschermende rol speelt in de gezondheid van het oog en mogelijk schade door maculaire degeneratie afweert.

 3. Van een hogere inname van alle vruchten (3 of meer porties per dag) is ook aangetoond dat het het risico op en progressie van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie vermindert.

Nutrition

 1. Volgens de National Nutrient Database van het United States Department of Agriculture (USDA) bevat een kopje frambozen (ongeveer 123 gram) 64 calorieën, 1,5 gram eiwit, 0,8 gram vet en 15 gram koolhydraten (inclusief 8 gram vezels en 5 gram suiker).

 2. Eén kopje rauwe frambozen eten levert 54 procent van je vitamine C-behoeften, 12 procent vitamine K, 6 procent foliumzuur, 5 procent vitamine E, ijzer en kalium en 41 procent van de behoefte aan mangaan voor de dag evenals kleinere hoeveelheden thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur, vitamine B-6, calcium, magnesium, fosfor, zink en koper.

 3. Frambozen bevatten de antioxidanten alfa en beta-caroteen, luteïne, zeaxanthine en choline.

 4. Frambozen zijn ook een goede bron van polyfenolen zoals anthocyanine, flavonolen en ellagitannines, die oxidatieve schade door vrije radicalen verminderen en potentieel hebben aangetoond in dier- en mensstudies voor het voorkomen of verminderen van het risico op chronische ziekten zoals kanker en hartziekten.

Dieet tips

 1. Frambozen zijn vers, bevroren, gevriesdroogd en in gelei, siropen en jam. De meeste frambozengelei, spreads, sappen en wijn hebben suikers toegevoegd die extra calorieën aanhechten.

 2. Als je op zoek bent naar gelei of jam, ga dan voor alle soorten fruitbeleg zonder de toegevoegde zoetstoffen en vulstoffen.

 3. Zorg ervoor dat u het etiket van bevroren en gedroogde frambozen controleert, waaraan mogelijk ook suikers zijn toegevoegd.

 4. Mensen die de neiging hebben om minstens drie porties bessen per week te eten, zien de meeste voordelen. De beste manier om frambozen te eten is vers, direct uit je hand (na het wassen natuurlijk).

 5. Hier zijn enkele andere tips om uw frambozenconsumptie te verhogen:

Risico's

 1. Elk jaar produceert de Environmental Working Group een lijst met groenten en fruit met de hoogste niveaus aan pesticideresidu. Frambozen staan ​​op de 23e lijst van producten die volgens hen in hun organische vorm moeten worden gekocht om een ​​lager risico op blootstelling aan pesticiden te waarborgen.

 2. Maar maak je geen zorgen als je geen biologisch kunt vinden; het voedingsvoordeel van het eten van conventioneel geteelde (niet-biologische) producten is veel groter dan het risico om de producten helemaal niet te eten.

 3. Merk op dat frambozen in supplementvorm ook worden onderzocht op hun vermogen om te helpen bij gewichtsverlies en obesitas te bestrijden. Onderzoek is nog in de vroege stadia en er zijn tot op heden geen studies bij mensen gedaan om de effectiviteit van supplementen zoals frambozenketonen en extracten te bewijzen, waaraan vaak stimulerende middelen zoals hoodia en cafeïne zijn toegevoegd.

 4. Het lijdt geen twijfel dat het opnemen van caloriearm voedsel met veel voedingsstoffen, zoals frambozen als onderdeel van een algeheel gezond dieet, gewichtsverlies ondersteunt, maar het vermogen van geconcentreerde formules in de vorm van een supplement om hulp bij gewichtsverlies is op zijn best onzeker.

 5. Het is het totale dieet of algehele eetpatroon dat het belangrijkst is bij ziektepreventie en het bereiken van een goede gezondheid. Het is beter om een ​​gevarieerd dieet te eten dan je te concentreren op individuele voedingsmiddelen als de sleutel tot een goede gezondheid.

 6. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op vr 5 januari 2018.Bezoek onze pagina Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding te ontvangen / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 7. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 8. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407