Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gezondheidsvoordelen van koriander (koriander)

Gezondheidsvoordelen van koriander (koriander)

 1. Zoals veel groenten en fruit is koriander een goede bron van antioxidanten. Het gebruik van koriander om voedsel op smaak te brengen, kan ook helpen de natriuminname te verminderen.

 2. Dit artikel geeft een korte geschiedenis van koriander, beschrijft de voedingswaarde en bespreekt mogelijke gezondheidsvoordelen.

 3. Hier zijn enkele belangrijke punten over koriander. Meer details staan ​​in het hoofdartikel.

Wat is koriander?

 1. Cilantro is een eenjarig kruid uit de familie Apiaceae, dat 3.700 soorten bevat, waaronder wortelen, selderij en peterselie.

 2. Alle delen van de plant zijn eetbaar, maar de verse bladeren en gedroogde zaden worden het meest gebruikt bij het koken.

 3. Vaak bekend in het Verenigd Koninkrijk als koriander, komt koriander van de plant Coriandrum sativum.

 4. In de Verenigde Staten staan ​​de bladeren van de plant bekend als koriander (de Spaanse vertaling) en de zaden worden koriander genoemd. Koriander is ook algemeen bekend als Chinese peterselie.

 5. Cilantro maakt al lange tijd deel uit van de menselijke keuken. Gedroogde sporen van koriander werden gevonden in een grot in Israël die dateerde rond 6.000 v.Chr. Er zijn ook overblijfselen gevonden in het oude Egypte, waaruit bleek dat het gebruik ervan zelfs in oude beschavingen wijdverbreid was.

 6. Een paar duizend jaar vooruit, werd koriander in 1670 naar de vroege Britse koloniën in Noord-Amerika gebracht, waardoor het een van de eerste specerijen was die door de vroege kolonisten werden gekweekt.

Voordelen

 1. Het consumeren van plantaardig voedsel van alle soorten wordt geassocieerd met een verminderd risico op veel levensstijlgerelateerde gezondheidsproblemen.

 2. Sommige studies suggereren dat een toenemende consumptie van plantaardig voedsel zoals koriander het risico op obesitas, algemene mortaliteit, diabetes en hartaandoeningen kan verminderen, terwijl een gezonde huid en haar, verhoogde energie en algeheel lager gewicht worden bevorderd .

Antikankereffecten

 1. Een studie, gerapporteerd in het American Journal of Clinical Nutrition, suggereert dat sommige kruiden, waaronder koriander, kunnen voorkomen dat heterocyclisch amine (HCA) zich tijdens het koken in vlees vormt.

 2. Het National Cancer Institute definieert HCA's als chemicaliën die worden gevormd wanneer vlees op hoge temperaturen wordt gekookt. Een hoge consumptie van voedingsmiddelen die HCA's bevatten, wordt geassocieerd met een hoger risico op kanker.

 3. Een studie gepubliceerd in het Journal of Food Science keek naar het gebruik van vijf Aziatische kruiden, waaronder Coriandrum sativum (C. sativum), of koriander, bij het koken van vlees. In het vlees dat met die kruiden was gekookt, was de vorming van HCA's aanzienlijk lager.

Pijn en ontsteking

 1. Er is steeds meer bewijs dat koriander op een dag nuttig kan zijn als pijnstiller en ontstekingsremmer.

 2. Een studie die de mogelijke ontstekingsremmende activiteiten van extracten van korianderzaden op ontsteking en pijn bij muizen onderzocht, concludeerde:

 3. "De waterige en ethanolische extracten van C.sativum-zaden vertoonden significante analgetische en ontstekingsremmende activiteiten."

 4. "Verdere evaluatie is echter vereist voor analyse van fytochemische bestanddelen die bij deze activiteiten betrokken zijn."

 5. Een vergelijkbaar onderzoek, gepubliceerd in 2015, onderzocht de pijnstillende eigenschappen van koriander bij muizen. Ze vonden ook een analgetisch effect geassocieerd met korianderextracten.

 6. Ze merkten op dat naloxon, een medicijn dat de effecten van opioïden blokkeert, deze pijnvermindering remde. Ze concluderen dat dit zou kunnen betekenen dat koriander werkt via het opioïdensysteem.

Carotenoïden

 1. Als antioxidanten kunnen carotenoïden in de voeding het risico op tal van aandoeningen, waaronder verschillende kankers en oogziekten, verminderen.

 2. Een studie gepubliceerd in Plant Foods for Human Nutrition toonde aan dat basilicum en koriander de hoogste niveaus van de carotenoïden beta-caroteen en beta-cryptoxanthine bevatten, evenals luteïne en zeaxanthine, allemaal bekend om hun antioxiderende eigenschappen.

Gezondheid van de huid

 1. Een studie gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food in 2015 onderzocht het vermogen van korianderblad- of korianderextracten om de huid te beschermen tegen schade veroorzaakt door ultraviolette (UV) B-straling.

 2. Ze testten een alcoholsuspensie van koriander op beide menselijke huidcellen in een schaal en huidcellen in haarloze laboratoriummuizen.

 3. De resultaten ondersteunden het potentieel van C. sativum om het fotograferen van de huid te voorkomen.

Antischimmel eigenschappen

 1. Hoewel er een aantal behandelingen voor schimmelinfecties zijn, zoals orale candidiasis (spruw), veroorzaken ze vaak onaangename bijwerkingen. Om deze reden is er interesse in het ontwikkelen van verbindingen op basis van natuurlijke ingrediënten die schimmelinfecties kunnen bestrijden.

 2. Een studie, gepubliceerd in PLOS One, testte op koriander gebaseerde etherische olie tegen Candida albicans. De auteurs concluderen dat de olie, geproduceerd uit korianderbladeren, inderdaad een schimmelwerende eigenschap heeft en bevelen verder onderzoek aan.

Natuurlijk conserveermiddel

 1. Vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten is aangetoond dat olie uit de bladeren van koriander ongewenste oxidatie remt wanneer het aan andere voedingsmiddelen wordt toegevoegd, waardoor bederf wordt vertraagd of voorkomen.

 2. Een verbinding gevonden in de bladeren en zaden van koriander - dodecanal - is ook gevonden een antibacterieel effect te hebben tegen Salmonella. Bij laboratoriumtests was dodecanal tweemaal zo efficiënt in het doden van Salmonella dan het veelgebruikte medicinale antibioticum gentamicine.

 3. "We waren verrast dat dodecanal zo'n krachtig antibioticum was. De studie suggereert dat mensen meer salsa moeten eten met hun voedsel, vooral verse salsa."

Ontgifting van lood

 1. Cilantro bleek loodaccumulatie bij ratten te onderdrukken, wat veelbelovend is voor het gebruik van cilantro om lood en andere toxiciteit voor zware metalen te bestrijden. Vanwege zijn vermogen om te cheleren (chemicaliën aan elkaar binden), wordt koriander ook bestudeerd als een natuurlijke waterzuiveraar.

 2. De antimicrobiële en zware metaalchelatiefactoren van koriander hebben geleid tot het recente gebruik ervan in veel "ontgiftende" sappen en dranken.

Nutrition

 1. Een vierde kop koriander (ongeveer 4 gram) bevat:

 2. Cilantro bevat ook vitamine K en kleine hoeveelheden foliumzuur, kalium, mangaan en choline, evenals de antioxidanten beta-caroteen, beta-cryptoxanthine, luteïne en zeaxanthine.

Dieet tips

 1. Koriander toevoegen is een geweldige manier om smaak toe te voegen aan een gerecht of drankje zonder extra calorieën, vet of natrium toe te voegen.

 2. Cilantro is een zacht kruid (samen met munt en basilicum) met zachte bladeren die het beste rauw of bijna aan het einde van het koken kunnen worden toegevoegd om hun delicate smaak en textuur te behouden.

 3. Cilantro is relatief eenvoudig te kweken en kan gedijen in kleine potten op een zonnige vensterbank.

 4. Scheid bij het bereiden van koriander de bladeren van de stelen en gebruik alleen de bladeren. Gebruik een scherp mes of kruidenschaar en snijd voorzichtig.

 5. Snijden met een bot mes of overmatig hakken zal het kruid kneuzen en veel van de smaak zal op het snijplankoppervlak worden misplaatst.

 6. Koriander past goed bij veel gerechten, vooral Mexicaanse of Thaise gerechten en die met bonen, kaas, eieren en vis. Koriander is ook geweldig met romige groentendips en als een topping of garnering voor soepen en salades.

 7. Bekijk deze gezonde recepten met koriander en experimenteer thuis met koriander in uw eigen recepten:

 8. Het is prima om ook gedroogde kruiden en specerijen te gebruiken. Een studie van de UCLA School of Medicine meldde dat negen populaire kruiden en specerijen, waaronder koriander, dille, knoflook, gember, citroengras, oregano en peterselie, hun antioxiderende capaciteit konden behouden tijdens het droogproces.

Risico's

 1. Johnson, E.J. (2002, maart). De rol van carotenoïden in de menselijke gezondheid [!abstract

 2. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 3. Salmonella is een potentieel gezondheidsrisico bij het eten van koriander. In een studie van meer dan 20.000 voedseltransporten constateerde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) dat 15 procent van de invoer van koriander besmet was met Salmonella. Meer dan 80 procent van de Amerikaanse specerijenvoorraad wordt geïmporteerd.

 4. De tests op Salmonella werden uitgevoerd op het moment van importeren. Op retailniveau is het risico minder waarschijnlijk, vooral bij grote, meer gerenommeerde specerijenbedrijven. Door voedsel te verwarmen tot 150 tot 170 graden Fahrenheit worden bacteriën gedood, waaronder Salmonella.

 5. In 2015 publiceerde de FDA echter een terugroepactie van een merk korianderkruid dat mogelijk Salmonella kon bevatten.

 6. Koriander kan een allergeen zijn en omdat het vaak in combinatie met kruiden wordt gebruikt, is het moeilijk te detecteren.

 7. Volgens diëtist Sherry Coleman Collins: "Koriander behoort tot de familie van specerijen met karwij, venkel en selderij, die de afgelopen jaren allemaal zijn betrokken bij allergische reacties."

 8. Mensen die gevoelig zijn voor allergenen moeten hiervan op de hoogte zijn bij het gebruik van koriander.

 9. Het is het totale dieet of algehele eetpatroon dat het belangrijkst is bij ziektepreventie en het bereiken van een goede gezondheid. Het is beter om een ​​gevarieerd dieet te eten dan je te concentreren op individuele voedingsmiddelen als de sleutel tot een goede gezondheid.

 10. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op vr 5 januari 2018.Bezoek onze voedings- / dieetcategoriepagina voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over voeding te ontvangen / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 11. Eunson, H., Do-Gyeong, L., Hee, P.S., Sook, O.M., Yeou, K.S. (2014, 4 september). Korianderbladextract oefent antioxiderende activiteit uit en beschermt tegen UVB-geïnduceerde fotoveroudering van de huid door regulatie van procollagen type I en MMP-1-expressie [!abstract

 12. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407