Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gezondheidsvoordelen van olijfbladextract

Gezondheidsvoordelen van olijfbladextract

 1. Mensen in het Middellandse Zeegebied gebruiken al lang olijfboombladeren als onderdeel van hun dieet en in traditionele medicijnen.

 2. Olijfbladeren bevatten verschillende belangrijke polyfenolen, zoals oleacein en oleuropein. Polyfenolen komen van nature in planten voor en onderzoek suggereert dat ze kunnen helpen beschermen tegen een reeks aandoeningen, zoals hartaandoeningen en kanker.

 3. Deze polyfenolen liggen mogelijk ten grondslag aan enkele van de mogelijke gezondheidsvoordelen van olijfbladextract.

 4. In dit artikel bespreken we enkele van deze gezondheidsvoordelen, evenals het bewijs om ze te ondersteunen. We hebben ook betrekking op de dosering en mogelijke bijwerkingen.

Gewichtstoename

 1. Olijfboombladeren bevatten oleuropein, een polyfenol die kan helpen gewichtstoename te voorkomen.

 2. In een onderzoek uit 2016 hebben onderzoekers oraal oleuropeïne toegediend aan ratten met obesitas die

 3. Met een cholesterolrijk dieet. Na 8 weken hadden de ratten een lager lichaamsgewicht, minder vetweefsel en een verbeterd metabolisch profiel.

 4. Een ander onderzoek uit 2014 wees uit dat oleuropeïne-suppletie het lichaamsgewicht en gewichtstoename verminderde bij muizen die een vetrijk dieet consumeerden.

 5. Deze bevindingen suggereren dat olijfbladextract dat oleuropeïne bevat mogelijk het gewichtstoename kan verminderen en het risico op obesitas kan verminderen.

 6. Er zijn echter verdere studies nodig om dit mogelijke gezondheidsvoordeel bij de mens te bevestigen.

Cholesterol

 1. Voorlopige studies suggereren dat olijfbladextract kan helpen het cholesterolgehalte te verbeteren.

 2. In een onderzoek uit 2015 aten ratten ofwel een hoog cholesterolgehalte ofwel een normaal dieet. De onderzoekers gaven ook olijfbladextract aan sommige ratten in beide groepen.

 3. Na 8 weken hadden de met cholesterol gevoede ratten hogere niveaus van totaal cholesterol en lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) of "slechte" cholesterol. Bij de ratten die ook het olijfbladextract consumeerden, waren deze cholesterolwaarden aanzienlijk lager.

 4. Deze bevindingen kunnen ook van toepassing zijn op mensen. Een studie uit 2008 vergeleek de effecten van voedingssupplementen met olijfbladextract met levensstijladvies in 40 identieke tweelingen met hoge bloeddruk.

 5. Na 8 weken ontdekte het team dat olijfbladextract LDL-cholesterolspiegels binnen de tweelingparen op een dosisafhankelijke manier aanzienlijk verlaagde. Dit betekent dat grotere doses een groter effect hadden.

Bloeddruk

 1. Olijfbladextract kan helpen bij de behandeling van hypertensie of hoge bloeddruk.

 2. In een studie uit 2011 randomiseerden onderzoekers mensen met stadium 1 hypertensie om ofwel 500 milligram (mg) olijfbladextract of 12,5-25 mg captopril, een medicijn voor hoge bloeddruk, tweemaal te nemen per dag.

 3. Na 8 weken was de bloeddruk significant lager voor beide groepen. Het team concludeerde dat het olijfbladextract even effectief was bij het verlagen van de bloeddruk bij mensen met stadium 1 hypertensie als captopril.

 4. In een ander onderzoek uit 2017, hebben onderzoekers mensen met stadium 1 hypertensie gerandomiseerd om elke dag een olijfbladextract met 136 mg oleuropeïne of een placebo te nemen.

 5. Na 6 weken hadden de mensen die het olijfbladextract namen veel lagere bloeddruk dan degenen die de placebo namen.

Type 2 diabetes

 1. Olijfbladextract kan ook het risico op diabetes type 2 helpen verminderen.

 2. In een onderzoek uit 2013 randomiseerden onderzoekers 46 mannen van middelbare leeftijd met overgewicht om ofwel olijfbladextract of een placebo te nemen.

 3. Na 12 weken hadden mensen in de olijfbladextractgroep significante verbeteringen in insulinegevoeligheid en pancreasrespons vergeleken met degenen die een placebo namen.

 4. Artsen beschouwen verminderde insulinegevoeligheid en pancreasrespons als belangrijke factoren bij de ontwikkeling van diabetes type 2.

Dosering

 1. Er zijn geen officiële richtlijnen over hoeveel olijfbladextract een persoon moet innemen. In de hierboven besproken studies bij mensen namen de deelnemers gewoonlijk 500-1.000 mg per dag van een standaard olijfbladextract. Sommige hiervan waren verdeeld in doses.

 2. Olijfbladextract is verkrijgbaar in de vorm van capsules, tabletten en thee. Wanneer u deze producten gebruikt, is het over het algemeen het beste om de aanwijzingen van de fabrikant over veilige doseringen te volgen.

 3. Een persoon moet een arts raadplegen voordat hij olijfbladextract gebruikt om een ​​specifieke aandoening te behandelen.

Bijwerkingen

 1. Omdat de Food and Drug Administration (FDA) olijfblad-extract als een voedingssupplement in plaats van een medicijn beschouwt, controleren ze de dosis of kwaliteit van kruiden en supplementen niet.

 2. Er zijn ook slechts beperkte wetenschappelijke gegevens over de mogelijke bijwerkingen of veiligheid op lange termijn.

 3. Eén studie suggereert dat mogelijke bijwerkingen spierpijn en hoofdpijn kunnen zijn. Mensen die ernstige of betreffende bijwerkingen ervaren, moeten stoppen met het nemen van het extract en contact opnemen met hun arts.

 4. Het is ook niet duidelijk of olijfbladextract kan interageren met andere medicijnen. Mensen die voorgeschreven medicijnen gebruiken, moeten contact opnemen met een arts voordat ze olijfbladextract nemen.

Samenvatting

 1. Voorlopige studies suggereren dat olijfbladextract verschillende gezondheidsvoordelen kan hebben. Deze omvatten het verlagen van de bloeddruk, het verbeteren van het cholesterolgehalte en het verminderen van het risico op gewichtstoename en diabetes type 2.

 2. Het is echter noodzakelijk voor wetenschappers om meer grootschalige studies bij mensen uit te voeren om deze bevindingen te bevestigen en om de veiligheid op lange termijn van het nemen van olijfbladextract te bepalen.

 3. Er is een assortiment producten met olijfbladextract verkrijgbaar om online te kopen.

 4. Artikel voor het laatst beoordeeld op wo 3 april 2019.Bezoek onze categorie Aanvullende geneeskunde / alternatieve geneeskunde voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Aanvullende geneeskunde / Alternatieve geneeskunde. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. El, S. N., Karakaya, S. (2009). Olijfboom (Olea europaea) bladeren: Potentiële gunstige effecten op de menselijke gezondheid [!Abstract

 6. Hadrich, F., et al. (2016). Evaluatie van hypocholesterolemisch effect van oleuropeïne bij ratten met cholesterolvoeding [!Abstract

 7. Kuem, N., et al. (2014). Oleuropeïne verzwakt viscerale adipositas bij vetrijke dieet-geïnduceerde obese muizen door de modulatie van door WNT10b en galanine gemedieerde signalen. [!Abstract

 8. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 9. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407