Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gezondheidsvoordelen Voeding van perzik

Gezondheidsvoordelen Voeding van perzik

 1. Het heeft anti-veroudert eigenschappen en helpt ook bij ontgifting, evenals het verbeteren van de spijsvertering en de cellulaire gezondheid. Het heeft essentiële voedingsstoffen en antioxidanten die waardevol zijn tijdens de zwangerschap en het helpt ook bij het versterken van het immuunsysteem.

Wat is Peach?

 1. Perziken zijn sappig en veelzijdig zomerfruit dat inheems is in China en Zuid-Azië. Hun Latijnse naam is Prunus persica en perziken zijn een product van loofbomen die in gematigde delen van de wereld groeien. Perziken behoren tot de familie van Rosaceae, waaronder fruit zoals pruimen en kersen.

 2. In tegenstelling tot nectarines, die een glad buitenoppervlak hebben, hebben perziken een pluizige, fluweelachtige huid. Ze hebben een delicaat aroma en een sappige, gelige pulp. Perziken zijn steenvruchten of steenvruchten omdat hun buitenste vlezige deel een schaal omgeeft, die een eetbaar zaad omsluit.

 3. Gebaseerd op het feit dat de greep van het vlees vrij of stijf op het zaad is, worden perziken geclassificeerd in de verslavende steensoort waar de pulp zich stevig aan de put vastklampt, een semi-hardsteen waarin de vlees scheidt zich met weinig inspanning en een vrije steen variëteit waarin de pulp gemakkelijk scheidt van de put.

Perzikvoeding

 1. Volgens USDA Nutrition Data bevatten perziken een breed scala aan voedingsstoffen die van vitaal belang zijn voor het gezond functioneren van het lichaam. Perziken zijn een rijke bron van kalium, vitamine A, bètacaroteen en vitamine C (ascorbinezuur). Ze zijn ook een goede bron van vitamine E (alfa-tocoferol), vitamine K (phylloquinone), vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine), vitamine B-6 en folaat. Perziken bieden een rijke schat aan mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, fosfor, zink en koper.

 2. Calorieën in een perzik: 1 middelgrote perzik bevat ongeveer 59 calorieën en 0 cholesterol.

Gezondheidsvoordelen van perziken

 1. Een studie uitgevoerd door G. Mackinney, Universiteit van Californië, Berkeley, perziken zijn ook rijk aan carotenoïden. Laten we eens kijken naar hun geweldige gezondheidsvoordelen!

Kanker voorkomen

 1. Onderzoek gepubliceerd op het Amerikaanse ministerie van Landbouw suggereert dat perziken rijk zijn aan fenolische en carotenoïde verbindingen, die anti-tumor en anti-kanker eigenschappen bezitten.

 2. Studies hebben het feit ondersteund dat chlorogeenzuur en neochlorogeen zuur in perziken gunstige effecten hebben bij het remmen van de groei van borstkankercellen zonder de normale cellen te beïnvloeden, in tegenstelling tot chemotherapie, die gezonde cellen negatief beïnvloedt, omdat goed.

 3. Daarnaast heeft onderzoek aan de Universiteit van Illinois in Chicago in 2008 aangetoond dat de botanische groep Rosaceae, inclusief perziken, rijk is aan bètacaroteen, waardoor beschermende effecten worden geboden tegen longkanker.

Huidverzorging

 1. Perziken helpen bij het handhaven van een gezonde huid dankzij de aanwezigheid van een goede hoeveelheid vitamine C, die ook een verdediging biedt tegen schadelijke vrije radicalen en infecties.

 2. Perziken oefenen beschermende effecten uit op de huid tegen ultraviolette straling. Een studie uitgevoerd door Wilhelm Stahl aan de Universiteit van Düsseldorf, Duitsland, heeft aangetoond dat de antioxidanten zeaxanthine en luteïne significante ontstekingsremmende effecten hebben op de huidschade veroorzaakt door UV-B-straling en ze beschermen tegen de hyperproliferatie van cellen. Flavonoïden aanwezig in perziken hebben fotoprotectieve effecten en helpen bij het voorkomen van de huid door UV-geïnduceerd erytheem.

 3. Perziken worden veel gebruikt in de cosmetica-industrie voor de productie van huidcrèmes en beautypacks. Ze helpen je donkere kringen kwijt te raken. De rijkdom aan flavonoïden en essentiële vitaminen en mineralen in perziken helpen bij het afstoten van dode cellen, evenals het hydrateren en revitaliseren van de huid. De antioxidanten in perziken bevorderen een sneller herstel van huidproblemen zoals vlekken en vlekken.

Helpt diabetes te beheren

 1. Perziken helpen het risico op diabetes type 1 te voorkomen, omdat ze een significante daling van de bloedsuikerspiegel vertonen, dankzij hun hoge vezelgehalte. Ze hebben ook een lage glycemische index van 26-55, waardoor het geschikt is voor diabetici.

Gezondheid van het hart verbeteren

 1. Onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Californië heeft aangetoond dat de fenolverbindingen die aanwezig zijn in de schil en de pulp van de perziken van clingstone helpen bij het handhaven van lagere niveaus van LDL (slecht) en het stimuleren van HDL (goed) cholesterol . Dit helpt bij het verminderen van het risico op het ontwikkelen van ziekten die verband houden met het hart en het handhaven van een optimale cardiovasculaire gezondheid.

Oogzorg

 1. Perziken zijn rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Beta-caroteen speelt een belangrijke rol bij het handhaven van een gezond gezichtsvermogen en het voorkomen van verschillende oogziekten zoals xeroftalmie en blindheid.

 2. Zoals gesuggereerd door een langetermijn-suppletiestudie, bevinden luteïne en zeaxanthine zich in het maculaire pigment van het oog en helpen ze het netvlies te beschermen tegen leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.

 3. In aanvulling hierop, een studie uitgevoerd door George Torrey, Ph.D., een afgestudeerde van Brown ('61), Harvard ('62) en de Univ. van Connecticut ('68), beschermen deze componenten in perziken de retinale weefsels tegen de schade veroorzaakt door vrije radicalen en de mogelijke verwonding veroorzaakt door licht met een hoge golflengte.

Hypokaliëmie voorkomen

 1. Perziken bevatten kalium, wat van vitaal belang is voor een goede zenuwsignalering en cellulaire werking van het lichaam. Het kaliumgehalte in perziken helpt ook bij metabole processen, het gebruik van koolhydraten, het handhaven van de elektrolytenbalans en de regulering van spierweefsels. Een tekort aan kalium in het lichaam kan leiden tot hypokaliëmie die de spierkracht kan beïnvloeden en een onregelmatige hartslag kan veroorzaken.

Antioxidant-capaciteit

 1. Onderzoek suggereert dat de schillen en de pulp van perziken significante antioxiderende eigenschappen hebben. Volgens een studie draagt ​​de aanwezigheid van chlorogeenzuur in deze vruchten ook bij aan hun beschermende werking.

 2. Antioxidanten zoals luteïne, zeaxanthine en beta-cryptoxanthine helpen bij het opruimen van vrije zuurstofradicalen en beschermen zo het lichaam tegen de schadelijke effecten van verschillende ziekten.

Nuttig tijdens de zwangerschap

 1. Het folaat in perziken helpt bij het voorkomen van neurale buisdefecten zoals spina bifida. Kalium in perziken helpt bij het voorkomen van spierkrampen en algemene vermoeidheid, wat vaak voorkomt tijdens de zwangerschap.

Hulp bij de spijsvertering

 1. Perziken zijn goed voor het behoud van een gezonde spijsvertering vanwege hun alkalische inhoud en vezels. Voedingsvezels in perziken absorberen water en helpen bij het voorkomen van maagaandoeningen zoals constipatie, aambeien, maagzweren, gastritis en onregelmatige stoelgang.

 2. Het helpt ook bij het reinigen en elimineren van het giftige afval uit de darmen en het voorkomen dat het lichaam verschillende buikaandoeningen oploopt, waaronder maagkanker. Vanwege zijn laxerende eigenschappen helpen perziken ook bij het oplossen van nieren en blaasstenen.

Zorg voor een gezond zenuwstelsel

 1. De aanwezigheid van magnesium in perziken helpt stress en angst in het lichaam te voorkomen en helpt het zenuwstelsel kalm te houden. Volgens onderzoek kan een tekort aan magnesium de werking van het centrale zenuwstelsel beïnvloeden, wat resulteert in hyper opgewonden spieren en de verhoogde activiteit van zenuwsignalen.

 2. Een onderzoek dat in dit verband is uitgevoerd, heeft gesuggereerd dat de inname van magnesiumrijk voedsel samen met vitamine B6 gunstige effecten heeft op de hyperexcitabiliteit van het centrale zenuwstelsel bij kinderen.

 3. Een ander onderzoek door George A. Eby en Karen L. Eby heeft gesuggereerd dat magnesiumbehandeling helpt bij het herstellen van de symptomen van ernstige depressie. De consumptie van perziken wordt ook als gunstig beschouwd in de Ayurvedische therapie voor het in evenwicht brengen van het zenuwstelsel.

Omgekeerde obesitas

 1. Perziken bevatten bioactieve componenten die gunstige effecten hebben getoond bij de bestrijding van obesitas-gerelateerde aandoeningen. Een onderzoekend onderzoek heeft gesuggereerd dat de aanwezigheid van fenolverbindingen in perziken ontstekingsremmende en anti-obesitas eigenschappen heeft die helpen bij het bestrijden van metabole syndromen die kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Immuniteit verhogen

 1. Perziken zijn rijk aan ascorbinezuur en zink, die helpen bij het normaal functioneren van het lichaam en helpen bij het handhaven van een gezond immuunsysteem. Volgens een onderzoek naar de immuunbevorderende rol van vitamine C en zink hebben ze effectieve wondgenezing en antioxiderende eigenschappen die helpen bij het bestrijden van infecties en het verminderen van de prevalentie en ernst van ziekten zoals verkoudheid, malaria, longontsteking en diarree. Een tekort aan deze componenten kan leiden tot oxidatieve barsten en verminderde cellulaire activiteit.

Eigenschappen tegen veroudering

 1. Perziken zijn een bron van zink, dat anti-veroudert eigenschappen heeft. In het boek Stopping the Clock zegt Ronald Klatz dat de consumptie van zinkrijk voedsel zoals perziken de productie van antilichamen bevordert en de cellulaire schade door vrije radicalen remt.

 2. Het interfereert ook met het verouderingsproces van mannelijke voortplantingsorganen door de niveaus van het reproductieve hormoon testosteron in het lichaam te verhogen.

Gezondheid van bottanden verbeteren

 1. Perziken bevatten fosfor die, samen met calcium, helpt bij het versterken van botten en tanden, en het behoud en herstel van de lichaamsweefsels. Het helpt ook bij het voorkomen van verschillende botziekten zoals ontkalking, wat kan leiden tot osteoporose, met name bij postmenopauzale vrouwen.

 2. Consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan fosfor, zoals perziken, bevordert de re-mineralisatie van botten en behoudt hun stijfheid. Naast calcium speelt het vitamine C-gehalte in perziken ook een belangrijke rol bij het versterken van kaakbotten en tandvlees, wat helpt bij het intact houden van de tanden.

Ontgift het lichaam

 1. Perziken zijn gunstig voor het reinigen en ontgiften van het lichaam en helpen bij het wegspoelen van schadelijke gifstoffen uit de lever en de nieren. Ze worden veel gebruikt in vele culturen bij de productie van kruidenontgiftingsproducten zoals detoxthee.

Bloedstasis genezen

 1. Er wordt gesuggereerd dat de binnenste kern van perziken gunstig is tegen de toestand van bloedstasis waarin bloed inactief wordt. Bloedstasis kan optreden als gevolg van een langdurig tekort aan bloed en kan leiden tot droogheid. Dit kan gebeuren door een bevalling, buikletsels of operaties.

Cellulaire gezondheid verbeteren

 1. Perziken bevatten ijzer, wat essentieel is voor de vorming van hemoglobine in rode bloedcellen. De consumptie van voedingsmiddelen zoals perziken is belangrijk tijdens alle levensfasen, inclusief kinderjaren, adolescentie, volwassenheid en fasen van menstruatie en zwangerschap.

Voorkom hersenstoornissen

 1. Studies hebben aangetoond dat perzikextracten gunstige effecten hebben op het centrale cholinerge systeem. Het cholinerge systeem is een neurotransmittersysteem dat fungeert als de ruggengraat van geheugen en leerfuncties. Componenten aanwezig in perziken voorkomen dat het cholinerge systeem degenereert en dus verschillende aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer voorkomen.

Dieettips

 1. Vanwege de overvloed aan gezondheidsbevorderende verbindingen, een heerlijke smaak en lage calorieën, worden perziken vaak als ingrediënt toegevoegd in verschillende gezonde recepten zoals yoghurt, shakes en cakes. Het populaire gebruik van perziken omvat het volgende:

 2. Ander gebruik van de perzikboom

 3. Afgezien van de perziken zelf, bieden andere delen van de perzikboom ook een aantal gezondheidsvoordelen.

Bijwerkingen van Peach

 1. Perziken kunnen enkele bijwerkingen hebben, zoals de volgende:

 2. Dus waar wacht je nog op, ga erop uit en kies wat perziken!

 3. Meenakshi Nagdeve, mede-oprichter, Organic Facts is een liefhebber van gezondheid en welzijn en is verantwoordelijk voor het beheer ervan. Ze heeft het Nutrition And Healthy Living Cornell-certificaatprogramma afgerond aan de Cornell University, VS. Ze heeft een postgraduaat in management van IIM Bangalore en B. Tech in metallurgische engineering en materiaalkunde van IIT Bombay. Daarvoor werkte ze enkele jaren in IT en financiële dienstverlening. Ze is een fervent volgeling van natuurgeneeskunde en gelooft in genezing met voedsel. In haar vrije tijd houdt ze van reizen en verschillende soorten thee proeven.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407