Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Glutenintolerantie en zuurdesembrood

Gezondste broden voor gewichtsverlies

 1. Zuurdesembrood en roggebrood worden vaak beschouwd als ideale alternatieven voor mensen met een dieet met minder gluten, omdat ze allebei in de categorie glutenbrood vallen.

 2. Glutenintolerantie komt vaker voor dan veel mensen zich realiseren en er zijn verschillen tussen glutenintolerantie, glutenallergieën en coeliakie.

Wat is glutenintolerantie?

 1. Net als lactose-intolerantie kan glutenintolerantie worden gedefinieerd als het onvermogen van het lichaam om gluten op de juiste manier in te nemen zonder nadelige bijwerkingen en symptomen. Deze omvatten buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree, hoofdpijn, vermoeidheid, huiduitslag en gewrichtspijn.

 2. Er zijn drie soorten gevoeligheden voor gluten:

 3. Coeliakie is een auto-immuunziekte en niet strikt een glutenintolerantie, omdat het geen allergie is. Het is een aandoening waarbij het immuunsysteem de dunne darm aanvalt wanneer gluten het lichaam binnendringen. Dit leidt tot beschadiging van de darmwand en kan het vermogen van de maag om voedingsstoffen voldoende op te nemen verstoren.

 4. Een allergie voor tarwe treedt op wanneer het lichaam negatief reageert op de eiwitten die van nature in tarwe voorkomen. Bijwerkingen en symptomen treden meestal enkele minuten nadat u tarwe eet op, dus het werkt veel sneller dan coeliakie of glutengevoeligheid - het kan een paar uur duren om symptomen te vertonen.

 5. Niet-coeliakie glutengevoeligheid is een aandoening met dezelfde symptomen als coeliakie, maar veroorzaakt in het algemeen niet dezelfde schade aan de darmwand of produceert de antilichamen die verband houden met coeliakie.

Coeliakie: diepgaand

 1. Gecategoriseerd als een levenslange auto-immuunziekte veroorzaakt door een ernstige, negatieve reactie op de consumptie van gluten, coeliakie verschilt van glutengevoeligheid of allergie en is mogelijk ernstiger.

 2. Coeliakie komt veel vaker voor dan veel mensen zich realiseren, met een op de 100 Amerikanen die aan de ziekte lijden. Naar schatting 80 procent daarvan heeft geen officiële diagnose en lijdt daarom onnodig. Bovendien, als een direct familielid (moeder, vader, zus, broer) coeliakie heeft, neemt de kans toe tot één op tien.

 3. De coeliakie-stichting somt de symptomen op van de aandoening bij volwassenen:

 4. Bovendien kunnen diarree en braken prominenter worden gezien als symptomen bij kinderen of jongere volwassenen, maar kunnen ze ook bij volwassenen voorkomen.

Coeliakie: diepgaand

 1. Neem contact op met uw arts als u een van deze symptomen ervaart, zoals langdurig braken en / of diarree.

Risico's van coeliakie

 1. Het is belangrijk om te begrijpen dat coeliakie niet alleen een kwestie is van slechte spijsvertering of intolerantie voor voedsel. Het is een auto-immuunziekte die op zichzelf al een uitdaging vormt, maar als deze niet wordt behandeld, kan dit ernstige medische aandoeningen veroorzaken.

 2. Sommige hiervan verdubbelen als symptomen, want als gluten een tijdje zijn geconsumeerd terwijl een persoon onbewust coeliakie heeft, is de schade mogelijk al begonnen. Deze complicaties omvatten:

 3. En hoewel zeldzaam, kan het zelfs leiden tot:

 4. Bovendien kan een onbehandeld geval van coeliakie zich manifesteren in een aandoening die glutenataxie wordt genoemd, een ernstiger auto-immuunziekte die het vermogen van het lichaam om spieren te controleren negatief beïnvloedt, wat resulteert in frequente spasmen.

 5. De meest succesvolle en prominente vorm van behandeling is de goedkeuring van een levenslang glutenvrij dieet. Hoewel het in het begin misschien ontmoedigend klinkt, is een dergelijk dieet volledig haalbaar met de juiste overwegingen.

Het glutenvrije dieet

 1. Gluten is te vinden in verschillende voedingsmiddelen, meestal tarwe, rogge en gerst. Dit betekent echter niet dat een glutenvrij dieet onmogelijk is. Er zijn veel alternatieven beschikbaar en veel voedingsmiddelen die van nature glutenvrij zijn.

 2. Volgens de National Health Service van het Verenigd Koninkrijk bevatten de volgende voedingsmiddelen gluten en moeten ze worden vermeden na een diagnose van coeliakie of glutengevoeligheid:

 3. Er zijn glutenvrije alternatieven (of opties met minder gluten, zoals glutenbrood) beschikbaar van veel voedingsmiddelen in een steeds toenemende hoeveelheid naarmate coeliakie en glutengevoeligheid breder worden begrepen voorwaarden.

Het glutenvrije dieet

 1. Eten is niet de enige plaats waar gluten te vinden zijn. Het kan een onderdeel zijn van bepaalde lippenstiften, stempels en sommige medicijnen. Neem contact op met uw arts als u zich zorgen maakt over medicamenteuze besmetting.

 2. Kruisbesmetting kan ook voorkomen in fabrieken waar glutenvrij voedsel wordt verwerkt naast voedsel met gluten of in restaurants waar glutenvrij voedsel wordt bereid naast voedsel met gluten. Neem contact op met het personeel voordat je iets bestelt dat als glutenvrij is aangeduid.

Wat kunnen mensen met coeliakie eten?

 1. Naast glutenvrije of glutenvrije alternatieven zijn natuurlijk glutenvrije voedingsmiddelen:

Wat kunnen mensen met coeliakie eten?

 1. Hoewel haver glutenvrij is, zouden veel mensen met coeliakie of glutengevoeligheid ze niet moeten eten vanwege mogelijke kruisbesmetting met tarwe.

 2. Veel drankjes zijn ook veilig om te consumeren, zoals:

 3. De enige dranken die echt moeten worden uitgesloten, zijn die met ingrediënten die gluten bevatten, zoals bier, pils, stout en bier.

Brood met weinig gluten

 1. Er zijn veel soorten glutenbrood of glutenvrij brood. Zuurdesembrood en roggebrood zijn slechts twee voorbeelden die vaak worden aanbevolen, maar ze zijn mogelijk niet zo geschikt als u zou denken.

 2. Zuurdesembrood, een glutenarm brood, wordt vaak geprezen als een positieve optie voor mensen die lijden aan glutenintolerantie of coeliakie, omdat het een verminderde hoeveelheid gluten bevat dankzij het langzame gistingsproces van de zuurdesem .

 3. Hoewel dit zuurdesem een ​​potentiële optie maakt voor mensen met glutengevoeligheid, kunnen mensen met coeliakie vaak een reactie hebben om zelfs hoeveelheden te traceren. Dus ze kunnen negatieve bijwerkingen hebben van zuurdesembrood, ondanks dat het een glutenbrood is.

 4. Eigenlijk is roggebrood niet glutenvrij omdat het een gluten-eiwit bevat dat bekend staat als recalin. Het telt wel als een glutenbrood maar is niet strikt glutenvrij.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407