Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Had Hummus de laatste tijd? Tahini verhoogt de gezondheid van beide immuniteiten

Voorzorgsmaatregelen tapiocameel

 1. Heb je ooit de ingrediënten van je favoriete hummus bekeken en tahini opgemerkt bij de genoemde? Dat is een goede zaak, omdat tahinisaus is gemaakt van gemalen sesamzaadjes, waarvan we weten dat ze op zichzelf voedzaam zijn.

 2. Uit onderzoek blijkt zelfs dat sesamzaadjes en dus tahini vergelijkbare immuunversterkende, cardiovasculaire beschermende eigenschappen hebben als superfoods zoals olijfolie, walnoten en lijnzaad. Maar dat is niet alles.

Wat is Tahini?

 1. Een nietje van de Midden-Oosterse en Mediterrane keuken, tahini is een soort saus of pasta gemaakt van gemalen sesamzaadjes (Sesamum indicum). Sesamzaad is het zaad van de sesamplant, wat slechts één Sesamum-soort is onder de 40 die behoren tot de plantenfamilie genaamd Pedaliaceae.

 2. Tahini is al duizenden jaren populair in Noord-Afrika, Griekenland, Israël, Turkije en Irak, waar het nog steeds wordt gebruikt als een primair ingrediënt in recepten voor hummus, baba ghanoush, halva en als dip helemaal alleen.

 3. Meer dan 4.000 jaar geleden werd tahinisaus geschreven in oude teksten die zijn ontstaan ​​rond de rivier de Tigris en de rivier de Eufraat en door historici, waaronder Herodotus, die zich herinnerden dat het werd geserveerd aan het koningschap, als het werd beschouwd als een voedsel dat de goden waardig was.

 4. Sinds ongeveer de jaren 40 van de vorige eeuw is tahini beschikbaar in de VS Tot voor kort was het waarschijnlijk dat je het alleen zou vinden in natuurvoedingswinkels of etnische markten, maar tegenwoordig wordt het verkocht in de meeste grote supermarkten en opgenomen in recepten in populaire restaurants.

 5. Wat maakt tahini voordelig? Net als andere zaden en noten, helpen sesamzaden in de saus het cholesterol te verlagen, voedingsvezels voor de spijsvertering te bieden, de bloeddruk te verbeteren, hormonen in balans te brengen en meer.

Top 6 Tahini-voordelen

 1. Als u lijdt aan hoge bloeddruk, kan tahini daar ook bij helpen. Sesamzaadjes hebben bloeddrukverlagende eigenschappen, volgens onderzoeken naar de effecten van sesam genomen door volwassenen met hoge bloeddruk. Een studie uit 2006, gepubliceerd in The Yale Journal of Biology And Medicine, volgde 32 hypertensiepatiënten gedurende 45 dagen, omdat ze sesamolie als hun enige vorm van dieetolie gebruikten. Onderzoekers ontdekten dat sesamolie gedurende de 45 dagen de bloeddruk aanzienlijk verlaagde, de lipidenperoxidatie verlaagde en de antioxidantstatus bij de meeste patiënten verhoogde.

 2. Fyto-oestrogenen zijn een controversieel onderwerp, vooral als het gaat om hun effecten op hormonen. Ze bootsen beiden oestrogeen na en werken als oestrogeenantagonisten (wat betekent dat ze zich op de tegenovergestelde manier gedragen als biologisch oestrogeen), waardoor ze een beetje verwarrend zijn om te begrijpen. Ze beïnvloeden het lichaam door zich te hechten aan oestrogeenreceptoren, waardoor je lichaam je laat denken dat je meer of minder oestrogeen hebt dan je in werkelijkheid hebt. Het is niet zo gek dat je kunt zeggen of fyto-oestrogenen goed of slecht zijn, maar studies tonen aan dat ze hun voordelen hebben.

 3. Oestrogeenopbouwende voedingsmiddelen krijgen meestal een slechte reputatie - en om een ​​goede reden, gezien het standaard Amerikaanse dieet vaak hoog is in voedingsmiddelen die oestrogeen dominantie bevorderen, wat problematisch is. Maar niet alle effecten van fyto-oestrogenen zijn slecht. Voor bepaalde mensen, met name bij post-menopauzale vrouwen ouder dan 50 of vrouwen die anders weinig oestrogeen bevatten, suggereren onderzoeken dat fyto-oestrogeenvoedsel daadwerkelijk gunstig kan zijn. Ze brengen van nature hormonen in evenwicht, helpen bij het behoud van sterke botten en verlagen het risico op verschillende ziekten zoals kanker en osteoporose.

 4. Dieet oestrogenen lijken het meest beschermend te zijn voor vrouwen tijdens de menopauze, een tijd waarin een vrouw overgaat van haar laatste menstruatiecyclus, de vruchtbaarheid beëindigt en aanpassingen in hormoonspiegels ervaart, vooral oestrogeen en progesteron. Het doelbewust verhogen van de inname van fyto-oestrogeen is geen goed idee voor de meeste mensen en kan schadelijk zijn, maar het kan ook helpen de effecten van hormonale onevenwichtigheden tegen te gaan die vrouwen beginnen te ervaren naarmate ze ouder worden. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat verhoogde fyto-oestrogenen de menopauze-symptomen drastisch verminderen, waaronder opvliegers, botverlies, zwakte, stemmingswisselingen, weinig zin in seks, enz.

 5. Sesamzaad is een goede bron van aminozuren, vitamine E, B-vitamines, sporenelementen en vetzuren die allemaal helpen bij de verjonging van de huidcellen en het voorkomen van vroege tekenen van veroudering. Hoewel je tahini misschien niet direct op je huid wilt smeren, kan het eten de integriteit van je huid helpen verbeteren door je vet- en voedingsinname te verhogen.

 6. Sesamolie wordt al duizenden jaren gebruikt om huidwonden, brandwonden, gevoeligheden en droogheid te behandelen, daarom wordt het soms "de koningin van de oliën" genoemd. Het is een natuurlijk antibacterieel en antischimmelmiddel. Dat betekent dat het bacteriën doodt die poriën kunnen verstoppen. Gezonde vetten zijn over het algemeen belangrijk voor de gezondheid van de huid, omdat vetten nodig zijn om ontstekingen te verminderen en de huid vochtig te houden. Tahini levert ook mineralen zoals zink, die nodig zijn om beschadigd weefsel te herstellen en collageen te produceren dat de huid zijn jeugdige elasticiteit en stevigheid geeft.

 7. Studies hebben aangetoond dat sesamzaad de opname van beschermende vetoplosbare verbindingen zoals tocoferol, de belangrijkste voedingsstoffen in vitamine E, die een rol spelen bij de preventie van aan veroudering gerelateerde ziekten bij de mens, zoals kanker en hartziekten.

 8. Toen onderzoekers de effecten van sesamzaadconsumptie bij mensen gedurende een periode van vijf dagen testten, ontdekten ze dat sesam (maar geen walnoten of sojaolie) de serumgamma-tocoferolwaarden gemiddeld met een gemiddelde verhoogde van 19,1 procent in vakken. Het feit dat sesam leidt tot verhoogde plasma-gamma-tocoferol en verhoogde vitamine E-bioactiviteit betekent dat het mogelijk effectief is voor het voorkomen van ontstekingen, oxidatieve stress en dus de ontwikkeling van chronische ziekten.

 9. Is tahini een gezond vet of is tahini dikmakend? In vergelijking met andere noten en zaden hebben sesamzaadjes een van de hoogste olie-gehaltes per gewicht - daarom is tahini uitzonderlijk zijdezacht in vergelijking met andere notenboters (zoals pindakaas of amandelboter). Sesamzaadjes bevatten tot 55 procent olie en 20 procent eiwit, de reden dat ze bekend staan ​​om het leveren van zowel gezonde vetten als bepaalde essentiële aminozuren (de bouwstenen van eiwitten).

 10. Hoewel het misschien een calorierijk voedsel is op basis van volume, gaat een kleine hoeveelheid tahini een heel eind. Het heeft een rijke, nootachtige smaak die sterk doorkomt in recepten - plus het kan je hart, hormonale en huidgezondheid ten goede komen, zelfs als je slechts een kleine hoeveelheid gebruikt. Het meeste vet van sesamzaad is meervoudig onverzadigd vet, terwijl een kleine hoeveelheid enkelvoudig onverzadigd en verzadigd is. Ongeveer 50 tot 60 procent van het vet in tahini bestaat uit twee nuttige stoffen: sesamine en sesamolin.

 11. Tahini bevat ook fenolverbindingen, linolzuur, oliezuur, gamma-tocoferol en aminozuren, waaronder lysine, tryptofaan en methionine. Sesamzaad bevat ongeveer 20 procent eiwit, waardoor ze een eiwitrijker voedsel zijn dan de meeste andere zaden of noten. Is Tahini goed voor gewichtsverlies? Het hangt natuurlijk af van hoeveel je ervan eet, maar over het algemeen zijn gezonde vetten zoals tahini noodzakelijk voor eetlustbeheersing en een tevreden gevoel tussen de maaltijden.

 12. Tahini is een geweldige manier om B-vitamines zoals thiamine te verkrijgen, samen met mineralen, waaronder magnesium, koper, fosfor, mangaan, ijzer en zink. Het toevoegen aan recepten is een goede manier om uw dagelijkse koper te krijgen - dat nodig is om de gezondheid van zenuwen, botten en stofwisseling te behouden - en kopertekort te voorkomen. Het ijzer in tahini helpt bloedarmoede te voorkomen, een aandoening die wordt gekenmerkt door een laag aantal rode bloedcellen, ijzertekort en vermoeidheid. En B-vitamines in tahini zijn belangrijk voor metabole functies, omgaan met stress en veel cognitieve processen.

 13. Een ander belangrijk kenmerk van sesamzaadjes met de inhoud van hun plantlignanen. Van lignanen is aangetoond dat ze antikankereffecten en hartbevorderende eigenschappen hebben. Studies hebben aangetoond dat voorlopers van sesamzaadjes door de bacteriële flora in de dikke darm worden omgezet in zoogdierlignanen die gelijkwaardig zijn aan die verkregen uit lijnzaad, die altijd is beschouwd als de beste lignanbron.

 14. Waarom is tahini goed voor je hart? Sesamoline en sesamine die voorkomen in sesamzaad blijken antitrombotische eigenschappen te hebben. Dit betekent dat sesam hart- en vaatziekten kan helpen voorkomen die verband houden met verstorende effecten en legioenen in de slagaders, zoals acuut coronair syndroom en cardiovasculaire dood. Bovendien zijn fytosterolen een soort voedingsstof die voorkomt in sesamzaadjes die effecten hebben op hormonale niveaus, arteriële gezondheid en cholesterolwaarden. Het merendeel van de plantensterolen in tahini wordt beta-sitosterol genoemd. Sesamzaadjes scoren het hoogst in cholesterolverlagende fytosterolen onder 27 verschillende geteste noten, zaden, peulvruchten en granen (400 gram fytosterolen per elke 200 gram zaden).

 15. Hoewel sesamzaad veel vet en calorieën bevat, is dit geen slechte zaak als het gaat om de gezondheid van het hart. Onderzoek suggereert dat fytosterolen kunnen worden gebruikt om arteriosclerose te behandelen, een ziekte die wordt gekenmerkt door vetophopingen in de slagaders. Fytosterolen kunnen helpen bij het reguleren van cholesterol in het lichaam omdat ze een vergelijkbare structuur hebben als cholesterol. Dat betekent dat ze kunnen helpen een deel ervan te vervangen en de absorptie ervan in het darmkanaal te blokkeren. Dit vermindert de hoeveelheid opneembare cholesterol in de bloedbaan en is gunstig voor mensen die lijden aan bepaalde hartcomplicaties.

 16. Sesamzaad dat wordt gebruikt om tahini te maken, bevat ook veel plantlignanen, wat kan helpen om de lipidenprofielen in het bloed te verbeteren en cholesterol en bloeddruk te normaliseren. Onderzoek toont aan dat lignanen op natuurlijke wijze helpen het cholesterol te verlagen, zowel serumbloedcholesterol als levercholesterolwaarden. Dit betekent dat ze positieve effecten hebben op het totale cholesterol, het verlagen van LDL-cholesterol (de zogenaamde "slechte soort") en het verbeteren van de LDL-tot-HDL-cholesterolverhouding.

Tahini Nutrition Facts

 1. Tahini is gemaakt van het weken van sesamzaadjes en deze vervolgens te roosteren en te pletten tot een dikkere pasta of een gladdere saus. De sesamzaadjes die in de meeste tahini's worden gebruikt, worden eerst 'gepeld'. Dit betekent dat ze doorweekt zijn om de zemelen van de korrels te scheiden, wat resulteert in een gladder eindproduct. Helaas verwijdert het schillen veel van de voordelen van tahini omdat het de zemelen van de sesamzaad weggooit, waar veel van de voedingsstoffen worden opgeslagen. Het is altijd het beste om ongepelde tahini te kopen als je deze kunt vinden (of zelf kunt maken) om het hele zaad intact te houden.

 2. De goedheid van tahini komt neer op de vele gezondheidsvoordelen van sesamzaadjes, een van de oudste voedingsmiddelen op aarde. Sesamzaad (Sesamum indicum) is een geweldige bron van meervoudig onverzadigde essentiële vetzuren, die gebonden zijn aan verbeteringen in de gezondheid van het hart, de gezondheid van de huid, vruchtbaarheid en meer.

 3. Een eetlepel tahini bevat ongeveer:

Hoe Tahini + Tahini gebruiken en recepten te maken

 1. Hier zijn enkele veelgestelde vragen die u mogelijk hebt met dit veel voorkomende hummus-ingrediënt:

 2. Zoek indien mogelijk naar ongepelde, rauwe en biologische tahini's, die u kunt vinden in etnische markten, grote supermarkten en gemakkelijker als u tahini online koopt.

 3. Ja, tahina is een andere naam voor tahini die naast citroensap en knoflook ook gemalen sesamzaadjes bevat. Je kunt ook zwarte tahini tegenkomen, wat tahini is gemaakt van zwarte sesamzaadjes met een diepe, geroosterde smaak.

 4. PUFA's in tahini zijn gevoelig voor hoge temperaturen en zijn niet bestand tegen zeer warme temperaturen of koken erg goed, dus het is niet het beste idee om tahini of sesamolie te gebruiken wanneer je dingen kookt voor lang of bij zeer hoge temperaturen. Boter of olie zoals avocado-olie of kokosolie zijn betere keuzes in deze situatie.

 5. Dit geldt met name voor rauwe tahiniboters, die het hoogste gehalte aan gezonde vetten moeten bevatten die je niet zou willen verpesten. Fabrikanten werken meestal heel hard om tahini's bij lage temperaturen te verwerken en te verzenden om de voordelen en smaakkwaliteit te maximaliseren, dus dit is een reden waarom het je misschien iets meer kost dan andere meer bewerkte notenboters (zoals pindakaas).

 6. Als u een allergie voor tahini hebt of er gewoon geen bij de hand hebt, probeer dan in plaats daarvan olijfolie. Olijfolie of andere notenboters (zoals zonnebloempitboter of amandelboter) zijn goede tahinevervangers wanneer het gebruik geen optie is.

 7. Vanwege het hoge oliegehalte en de vetzuurverhouding van tahini, is het raadzaam om het gekoeld te bewaren om te voorkomen dat de meervoudig onverzadigde vetten bederven en ranzig worden. Hoe kun je zien of Tahini slecht is geworden? Volgens Bon Appetit magazine:

 8. De beste tahini is mild nootachtig, romig en hartig - je zou het met een lepel willen eten. Het is rijk en luxueus, met een textuur als een losse notenboter. Slechte tahini kan daarentegen bitter en samentrekkend zijn, grenzend aan zuur, en kan droog zijn met een bijna krijtachtig mondgevoel.

 9. Tahini is vergelijkbaar met andere vormen van sesampasta's / oliën die in bepaalde Aziatische keukens worden gebruikt, zoals die uit China, Korea, India en Japan. Gemalen sesam is bijvoorbeeld opgenomen in traditionele recepten voor Chinese Szechuan-noedels en sommige Indiase sudder sauzen. Als je niet bekend bent met de Midden-Oosterse keuken of meer geïnteresseerd bent in andere smaken, is dit goed nieuws: het betekent dat je allerlei manieren kunt vinden om thuis meer tahini in recepten te verwerken, veel verder dan alleen het maken van hummus.

 10. Hier zijn enkele creatieve manieren om tahini te gebruiken tijdens het koken:

 11. Je kunt gemakkelijk je eigen verse tahini-, hummus- of tahini-slasaus maken thuis als je er zin in hebt.

 12. Om tahini te maken, hebt u verse (niet geroosterde / geroosterde) sesamzaden nodig, die u kunt vinden bij de meeste natuurvoedingswinkels, etnische markten of online. Week de zaden in een kom met water om ze zacht te maken, maar verwijder de zemelen niet, die kunnen zinken naar de bodem van de kom. Gebruik voor de meeste voordelen alle delen van de zaden, maar gooi het weekwater weg. Droog en roer de zaden slechts enkele minuten in een pan op het fornuis op laag vuur. Maal vervolgens de zaden in een keukenmachine of blender tot je een gladde pasta hebt. Het is normaal dat de olie naar de bovenkant zweeft en loskomt van het dikkere deel, dus roer uw tahini goed door om het uniformer te maken als u klaar bent om het te gebruiken.

 13. Om zelfgemaakte tahinidressing te maken, combineert u ongeveer 1/3 kop (80 gram) tahini met een gehakt teentje knoflook, vers geperst sap van 1,5 citroenen, ongeveer 1-2 eetlepels rauwe honing, plus verse zout en peper. Klop de ingrediënten samen en dun de dressing uit met zoveel warm water als je nodig hebt om de consistentie te krijgen die je zoekt.

 14. Om zelfgemaakte hummus te maken, combineer 1/2 kopje tahini, 2 blikjes gekookte kikkererwten / garbanzo-bonen, 1-2 eetlepels olijfolie, 1/4 kopje citroensap, 1 gehakt teentje knoflook, plus zout en peper naar smaak. Voeg de ingrediënten toe aan een keukenmachine of blender tot ze glad zijn, besprenkel met extra water of olijfolie om de juiste consistentie te krijgen.

Tahini versus pindakaas

 1. Is tahini gezonder dan pindakaas? En volgens dezelfde lijnen, is pindakaas of hummus beter?

 2. U kunt tahini in recepten gebruiken, net zoals u pindakaas zou gebruiken. Als het gaat om verschillende noten- en zaadboters, kan pindakaas winnen in termen van populariteit, maar tahini kan om een ​​paar redenen een betere keuze zijn. Ten eerste is er bezorgdheid over pinda's vanwege een soort schimmel / schimmel die ze kunnen hebben, aflatoxine genaamd. Aflatoxinen hebben een negatieve invloed op de darmgezondheid, wat het laatste is wat de meeste mensen nodig hebben.

 3. Pinda-allergie is tegenwoordig ook een van de meest voorkomende allergenen. Pinda's veroorzaken meestal gevoeligheden, wat geen verrassing is, aangezien aflatoxines concurreren met probiotica ("goede bacteriën") die in het spijsverteringsstelsel leven en een sterke immuniteit bevorderen.

 4. Ten slotte zijn veel merken pindakaas sterk bewerkt en ranzig en bevatten sesamzaden meer fytosterolen, calcium, ijzer en andere mineralen dan pinda's. Dit maakt ze een goede keuze voor vegetariërs en veganisten die misschien weinig van deze hebben.

Voorzorgsmaatregelen

 1. Is teveel tahini slecht voor u?

 2. De meeste noten en zaden, inclusief sesamzaden, bevatten veel omega-6-vetzuren, die worden beschreven als "pro-inflammatoire" omdat ze kunnen bijdragen aan bepaalde problemen wanneer ze worden geconsumeerd in grote hoeveelheden. Om die reden zijn noten en zaden, inclusief tahini, het beste als ze met mate worden gegeten. Te veel omega-6 vetzuren, ongeacht de bron, kunnen de vettenverhouding van het lichaam verstoren. Door je omega-6 bij inname in evenwicht te brengen met voedingsmiddelen die meer verzadigd vet en enkelvoudig onverzadigd vet bevatten, krijg je de voordelen van verschillende soorten vetzuren.

 3. Is tahini moeilijk te verteren? De meeste mensen kunnen tahini goed verdragen, maar als je allergisch bent voor andere noten en zaden, eet het dan voorzichtig. Omdat gepelde tahini is gemaakt van gepelde en gemalen zaden, is het meestal gemakkelijker te verteren dan ongepelde tahini of hele sesamzaadjes. Sommige Ayurvedische beoefenaars denken zelfs dat tahini kan helpen bij de vertering van ander voedsel.

Laatste gedachten

 1. Lees verder: Gochujang: De kruidige kruiderij die de stofwisseling verhoogt, verbrandt vet

 2. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407