Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Havermelk: is deze trendy zuivelvrije melk gezond?

Voorzorgsmaatregelen

 1. Misschien heb je wel eens gehoord van amandelmelk of rijstmelk, maar heb je wel eens gehoord van havermelk? Dit melkalternatief komt tegenwoordig steeds vaker voor in de schappen van supermarkten vanwege de heerlijke smaak en het indrukwekkende voedingsprofiel. Het is ook ideaal voor mensen met dieetbeperkingen of allergieën, omdat het van nature vrij is van zuivel, lactose, soja, noten en gluten - omdat haver van nature glutenvrij is.

 2. Klaar om dit voedzame ingrediënt aan uw routine toe te voegen? Blijf lezen om meer te weten te komen over de mogelijke voordelen en bijwerkingen van havermelk, plus hoe je er zelf een kunt maken met slechts twee ingrediënten.

Wat is havermelk?

 1. Havermelk is een veganistisch alternatief voor koemelk dat de laatste tijd steeds populairder wordt. Het wordt gemaakt door een kopje geweekte, ouderwetse gerolde haver in een blender met ongeveer drie kopjes water te mengen en vervolgens de vloeistof door een kaasdoek te gieten om de melk te extraheren. Afhankelijk van het recept van havermelk dat je gebruikt, kun je ook kaneel, vanille, dadels of andere natuurlijke zoetstoffen toevoegen om de smaak te verbeteren.

 2. Dankzij de groeiende populariteit is havermelk nu vooraf in vele supermarkten en reformwinkels verkrijgbaar. Niet alleen hebben voedselproducenten het gemakkelijker dan ooit gemaakt om van dit soort melk te genieten, maar ze voegen ook vaak extra vitamines en mineralen toe om een ​​product te maken dat rijk is aan vele micronutriënten die worden aangetroffen in koemelk, zoals vitamine A, calcium, riboflavine en vitamine D.

Havermelkvoeding

 1. Havermelk bevat relatief weinig calorieën, maar bevat eiwitten en is meestal verrijkt met vitamines en mineralen zoals calcium, riboflavine en vitamine D. Commerciële rassen kunnen ook toegevoegde ingrediënten bevatten die worden gebruikt om de houdbaarheid te verlengen en smaak verbeteren. Houd er rekening mee dat zelfgemaakte havermelkvoeding enigszins kan verschillen en lager kan zijn in veel van de micronutriënten die door voedselproducenten worden toegevoegd.

 2. Een kopje havermelk bevat ongeveer: (1)

Is havermelk gezond? Voordelen van havermelk

 1. Of u nu conventionele melk vermijdt om uw inname van dierlijke producten te minimaliseren of omdat de lactose in melk gewoon niet overeenkomt met uw maag, havermelk is een goed alternatief. Het is gemaakt van haver en water, dus het is vrij van zowel zuivel als lactose, waardoor het een ideaal alternatief is voor mensen met dieetbeperkingen die een zuivelvrij dieet volgen.

 2. Net als andere notenmelk, kan het in veel verschillende recepten gemakkelijk worden ingeruild voor melk. Je kunt het gebruiken in koude desserts zoals pudding of ijs of zelfs toevoegen aan je ochtendkom ontbijtgranen voor een snel en handig alternatief voor veganistische melk.

 3. Bloedarmoede is een ernstige aandoening die wordt gekenmerkt door een gebrek aan rode bloedcellen in het lichaam. Dit kan resulteren in een lange lijst met bloedarmoedesymptomen, variërend van vermoeidheid tot een bleke huid en verder. Er zijn veel verschillende aandoeningen die kunnen leiden tot bloedarmoede, maar het wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan bepaalde essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor de synthese van rode bloedcellen, zoals ijzer en vitamine B12. Om deze reden lopen degenen met een vegetarisch of veganistisch dieet een nog hoger risico op bloedarmoede, omdat de meeste plantaardige voedingsmiddelen deze belangrijke micronutriënten missen.

 4. Slechts één kopje havermelk bevat ongeveer 10 procent van het ijzer dat u de hele dag nodig hebt, waardoor het een bijzonder goede bron is voor veganisten en vegetariërs. In combinatie met andere ijzerrijke voedingsmiddelen, zoals spirulina, linzen en pure chocolade, kan het toevoegen van een portie of twee havermelk aan uw dieet helpen een gezonde productie van rode bloedcellen te bevorderen en bloedarmoede te voorkomen. (2)

 5. Commerciële havermelk is vaak verrijkt met zowel calcium als vitamine D, twee belangrijke micronutriënten die een centrale rol spelen bij de gezondheid van de botten. Ongeveer 99 procent van het calcium in uw lichaam bevindt zich in uw botten en wordt gebruikt om de botontwikkeling en het onderhoud te reguleren. (3a) Ondertussen werkt vitamine D om de opname van calcium te verbeteren om de botgezondheid nog meer te bevorderen. (3b)

 6. Het verhogen van uw inname van zowel calcium als vitamine D wordt vaak aanbevolen bij de behandeling van aandoeningen zoals osteoporose om uw botten sterk te houden. (4) Volgens een beoordeling van het West-Duitse Osteoporosecentrum van de Universiteit van Keulen in Duitsland kan een lage calcium- en vitamine D-spiegel leiden tot een toename van de afbraak van botcellen, plus een hoger risico op botzwakte en -fracturen . (5)

 7. Wanneer je je een beetje onder het weer begint te voelen, is havermelk misschien niet het eerste waar je naar reikt. Je kunt het echter wel regelmatig in je dieet opnemen om je immuunsysteem te stimuleren.

 8. De meeste commerciële havermelk is een geweldige bron van vitamine D en vitamine A, twee voedingsstoffen die essentieel zijn als het gaat om het verbeteren van de immuniteit en het afweren van ziekte en infectie. Studies tonen aan dat vitamine D rechtstreeks verband houdt met de functie van de immuuncellen, en een tekort kan zelfs worden geassocieerd met een hoger risico op auto-immuunziekten, zoals type 1 diabetes, de ziekte van Crohn en multiple sclerose. (6) Evenzo kan vitamine A de immuunrespons veranderen en de uitkomsten voor bepaalde soorten infectieziekten helpen verbeteren. (7)

 9. Haver staat bekend om zijn hart-gezonde voordelen en het vermogen om het cholesterolgehalte onder controle te houden. Dit komt omdat ze een soort oplosbare vezels bevatten, bèta-glucan genaamd, waarvan is aangetoond dat ze krachtige cholesterolverlagende eigenschappen hebben. Interessant genoeg is uit onderzoek gebleken dat de gunstige effecten van bèta-glucaan in haver zelfs worden behouden in haverdranken zoals havermelk. (8)

 10. Uit een onderzoek bij mensen gepubliceerd in de Annals of Nutrition Metabolism bleek dat het drinken van havermelk gedurende vijf weken de niveaus van zowel het totale als het slechte LDL-cholesterol significant sterker verlaagde dan rijstmelk. (9) Een ander onderzoek van de afdeling Toegepaste Voeding en Voedselchemie van de Universiteit van Lund in Zweden had vergelijkbare bevindingen en rapporteerde dat het drinken van havermelk gedurende slechts vier weken effectief was bij het verlagen van het cholesterolgehalte bij gezonde proefpersonen. (10)

Potentiële gevaren en nadelen van havermelk

 1. Hoewel dit mogelijke voordelen voor de gezondheid kan hebben, zijn er ook gevaren met havermelk waarmee rekening moet worden gehouden.

 2. Hoewel het kopen van je havermelk je zeker wat tijd kan besparen, worden commerciële variëteiten vaak volgepompt met additieven, conserveermiddelen en suikers die sommige van hun gezondheidsbevorderende eigenschappen kunnen verminderen. Hoewel het vaak toegevoegde vitamines en mineralen bevat die daadwerkelijk gunstig kunnen zijn, bevat havermelk vaak ook verdikkingsmiddelen en emulgatoren die de spijsvertering kunnen beïnvloeden en het darmmicrobioom kunnen veranderen. (11)

 3. Hoewel haver van nature glutenvrij is, worden ze vaak verwerkt in faciliteiten die ook andere gluten bevattende granen zoals tarwe of gerst verwerken, wat resulteert in kruisbesmetting. Als u coeliakie of een gevoeligheid voor gluten heeft, moet u kiezen voor gecertificeerde glutenvrije haver of havermelk om kruisbesmetting te voorkomen.

 4. Havermelk is ook niet zo van nature voedzaam als conventionele melk. Hoewel een verrijkte variëteit een goede bron is van veel van de vitamines en mineralen in melk en een geschikte vervanging kan zijn voor melk in termen van voeding, kan het maken van je eigen havermelk thuis ervoor zorgen dat je ervoor zorgt dat je deze belangrijke vitamines en mineralen uit andere bronnen in uw dieet.

Havermelk versus amandelmelk versus conventionele melk

 1. Dus hoe verhoudt havermelk zich ten opzichte van conventionele melk, en hoe verhoudt het zich tot andere populaire melkvervangers, zoals amandelmelk?

 2. Wat betreft smaak en textuur heeft havermelk een natuurlijk zoete smaak zoals amandelmelk en is dun, net als magere melk. Net als andere notenmelk, is het meestal verkrijgbaar in verschillende smaken, zoals chocolade of koffie, hoewel het ook mogelijk is om te kiezen voor ongezoete en niet-gearomatiseerde variëteiten.

 3. Wat voeding betreft, bevat havermelk meer calorieën en koolhydraten dan amandelmelk, maar bevat het ook meer eiwitten en vezels. Net als havervariëteiten wordt amandelmelk vaak verrijkt met micronutriënten, zoals vitamine D en calcium. Er zijn echter enkele kleine verschillen tussen de twee - amandelmelk bevat bijvoorbeeld ook vitamine E, maar bevat minder riboflavine.

 4. In vergelijking met gewone koemelk bevat havermelk iets minder calorieën, maar bevat bijna het dubbele van de koolhydraten. Koemelk is ook eiwitrijker en rijk aan veel belangrijke vitamines en mineralen. Hoewel veel van de micronutriënten in havermelk zijn toegevoegd tijdens de verwerking, is conventionele melk een natuurlijke bron van veel voedingsstoffen zoals calcium, riboflavine en vitamine B12.

 5. Bovendien is melk uit haver iets beperkter in het potentiële gebruik. Hoewel zowel conventionele melk als amandelmelk met gematigde warmte kunnen worden opgewarmd, wordt havermelk dikker en gelatineuzer bij verhitting. Om deze reden is het misschien niet de ideale keuze om in plaats van melk te gebruiken voor recepten die warmte nodig hebben, zoals gebakken producten of warme dranken.

Havermelk in Ayurveda en TCM

 1. Haver past naadloos in een Ayurvedisch dieet en wordt ook vaak gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om verschillende aandoeningen te behandelen.

 2. Met name haver wordt vaak gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om de bloeddruk te verlagen, kookt te verminderen en de consistentie van de ontlasting te verbeteren. Van haver wordt ook gedacht dat het de milt en alvleesklier versterkt en helpt bij het drogen van vocht om ophoping van vocht te voorkomen.

Waar te vinden en hoe havermelk te gebruiken

 1. Vraagt ​​u zich af waar u havermelk kunt kopen? Hoewel het misschien niet zo gemakkelijk te vinden is als andere melkalternatieven, zoals amandelmelk of sojamelk, komt het in toenemende mate beschikbaar vanwege de recente toename in populariteit. Je kunt het meestal vinden bij de andere notenmelk in het natuurvoedingsgedeelte van je plaatselijke supermarkt. Je kunt ook bepaalde havermelkmerken vinden via online retailers. Zoek een ongezoete variëteit en controleer zorgvuldig het ingrediëntenetiket om een ​​product te kiezen met een minimale hoeveelheid toegevoegde ingrediënten.

 2. Als je problemen hebt met het vinden van havermelk, kun je ook proberen het zelf te maken. Dit geeft je niet alleen volledige controle over je ingrediënten, maar het stelt je ook in staat om je havermelk ongezoet en vrij van conserveermiddelen te maken. Om je eigen havermelk te maken, laat je een kopje havermout 30 minuten in water weken, combineer je vervolgens met drie kopjes water en meng je dit in een keukenmachine. Met behulp van een kaasdoek of een zak met notenmelk kunt u de melk dan zeven en genieten.

 3. Er zijn tal van mogelijke toepassingen voor havermelk. Je kunt het inruilen voor conventionele melk in je ontbijtgranen en 's nachts haver of gebruiken om bepaalde soorten desserts op te kloppen waarvoor je niet moet koken, zoals pudding of ijs. Je kunt het ook gebruiken in je favoriete dranken en toevoegen aan je ochtend smoothie, latte, thee of koffie. Zorg ervoor dat je deze melk niet direct opwarmt, omdat deze kan verdikken en een gelatineuze textuur kan ontwikkelen. [! 59912 => 1130 = 9!

 1. Op zoek naar nieuwe manieren om havermelk te gebruiken? Hier zijn enkele ideeën voor havermelkrecepten die je kunt proberen om aan de slag te gaan:

Geschiedenis

 1. Plantaardige melk wordt al lang gebruikt als alternatief voor conventionele melk door mensen met allergieën of dieetbeperkingen, evenals mensen die hun consumptie van dierlijke producten willen verminderen.

 2. Sojamelk was jarenlang de leider in plantaardige melkalternatieven vanwege de lange houdbaarheid, de nutriëntendichtheid en de veelzijdigheid. Rond 2010 begon amandelmelk echter in populariteit te groeien en overtrof sojamelk als het meest populaire ras dat in 2013 in de Verenigde Staten werd geconsumeerd. (13)

 3. Volgens recente gegevens van Nielsen maken plantaardige zuivelproducten ongeveer 9,3 procent uit van alle melkverkopen in de VS (14) Naast soja-, haver- en amandelmelk, nieuwe rassen , zoals hennepmelk, kokosmelk, rijstmelk, quinoamelk en hazelnootmelk zijn ook beschikbaar, elk met zijn eigen unieke set gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen.

 4. Havermelk kan een gezond lactosevrij en veganistisch alternatief zijn voor conventionele melk, maar er zijn ook enkele negatieve aspecten van havermelk waarmee rekening moet worden gehouden.

 5. Als u een glutenintolerantie of -gevoeligheid heeft, moet u ervoor zorgen dat u alleen haver en melk selecteert die glutenvrij zijn gecertificeerd. Dit helpt kruisbesmetting voorkomen om ervoor te zorgen dat uw melk volledig vrij is van zelfs sporen van gluten.

 6. Bovendien, terwijl commerciële havermelk verrijkt is met veel van de micronutriënten in koemelk, bevat zelfgemaakte havermelk niet dezelfde toegevoegde vitamines en mineralen. Als je er zelf een maakt, zorg er dan voor dat je deze belangrijke voedingsstoffen uit andere bronnen haalt in een evenwichtig dieet. [! 59912 => 1140 = 10!

 7. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n enigma, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - BNB: bnb16ghhqcjctncdczjpawnl36jduaddx5l4eysm5c