Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Heeft kaas gluten?

Heeft kaas gluten?

 1. Andere kazen zijn gemaakt van rauwe melk en bevatten nuttige bacteriën, maar hebben ook een hoger risico op door voedsel overgedragen ziekten. Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is het risico op door voedsel overgedragen ziekten (ook bekend als voedselvergiftiging) het grootst bij kinderen, mensen met een aangetast immuunsysteem, ouderen en zwangere vrouwen.

 2. Wanneer kaas op de juiste manier is bereid, opgeslagen en met mate wordt geconsumeerd, is het gezond voor mensen zonder allergieën. Maar is kaas glutenvrij?

Is het glutenvrij?

 1. De Celiac Disease Foundation vermeldt zuivel als een voedselgroep die van nature geen gluten bevat.

 2. Volgens Dairy Good kunnen sommige kaasproducten echter ingrediënten bevatten die een bron van gluten zijn.

 3. Ze raden u aan elk voedingsetiket aandachtig te lezen en contact op te nemen met de fabrikant voor vragen over specifieke producten als u twijfelt.

Welke soorten kaas hebben gluten?

 1. The Dairy Good meldt dat stevige, natuurlijke kazen, zoals Cheddar en Parmezaanse kaas, minder geneigd zijn gluten te bevatten. Zie hieronder voor een complete lijst van kazen die meestal glutenvrij zijn.

 2. Er is enige discussie over de vraag of bepaalde soorten blauwe kaas glutenvrij zijn. Het kan afhangen van waar de schimmel is gegroeid.

 3. Zie dit bericht door geregistreerde diëtist Tricia Thompson voor meer informatie.

 4. Elke kaas die een extra bewerking heeft ondergaan, zoals geraspte kaas of smeerkaas, bevat waarschijnlijk meer gluten. Kruisbesmetting is ook een punt van zorg als dezelfde gereedschappen of apparatuur worden gebruikt om glutenbevattende producten te verwerken.

Waarom zou u gluten willen vermijden?

 1. Bepaalde medische aandoeningen vereisen dat mensen gluten vermijden. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij mensen schade aan hun dunne darm hebben als ze gluten eten. Mensen met een aandoening die niet-coeliakie glutengevoeligheid wordt genoemd, kunnen gluten ook vermijden vanwege gastro-intestinale klachten of andere symptomen.

Glutenvrije kazen

 1. Beyond Coeliac zegt: "Kwark is meestal glutenvrij, maar sommige merken kunnen tarwezetmeel of gemodificeerd voedselzetmeel van tarwe bevatten." Roomkaas bevat meestal geen gluten. Vetarme, vetvrije en gearomatiseerde variëteiten bevatten soms extra ingrediënten, dus het lezen van labels is nog steeds belangrijk.

Lijst met glutenvrije kazen en alternatieven voor kaas:

 1. Volgens Beyond Celiac zijn sommige soorten kaas die meestal glutenvrij zijn:

 2. Er zijn alternatieven voor niet-zuivelkaas, die meestal worden gemaakt van plantaardige bronnen, zoals soja of noten. Sommige van deze producten zijn glutenvrij, maar anderen kunnen ingrediënten met gluten bevatten.

 3. Een natuurlijk glutenvrij alternatief voor kaas is avocado. Avocado's voegen smaak en een romige textuur toe aan veel gerechten, zoals sandwiches of salades.

 4. Nutritionele gist is een ander niet-zuivelalternatief voor kaas. Het kan bovenop gerechten worden gestrooid of worden toegevoegd aan sauzen voor een kaasachtige smaak.

Hoe wordt kaas gemaakt?

 1. Om het kaasbereidingsproces te starten, wordt melk gecombineerd met goede bacteriën. Kaasmakers voegen verschillende bacteriën toe, afhankelijk van het type kaas dat ze produceren.

 2. De goede bacteriën gaan aan de slag met het fermenteren van lactose, een soort suiker die van nature in melk voorkomt.

 3. Vervolgens wordt een ingrediënt genaamd stremsel toegevoegd. Aan sommige kazen is tegelijkertijd ook kleur toegevoegd. Stremsel helpt bij het verdelen van de vaste stoffen en vloeistoffen in melk, bekend als wrongel en wei.

 4. Roeren en verwarmen helpen het mengsel ook scheiden. Uiteindelijk wordt de wei afgevoerd en varieert de volgende stap afhankelijk van het soort kaas dat wordt gemaakt.

 5. Aan sommige wrongel, zoals die waarmee Cheddar-kaas wordt gemaakt, wordt zout toegevoegd voordat het in een specifieke vorm wordt gegoten. Andere wrongel, zoals die worden gebruikt om mozzarella-kaas te maken, worden gevormd en vervolgens gedrenkt in een zoute oplossing die bekend staat als pekel.

 6. Vele soorten kaas worden vervolgens gerijpt om hun unieke smaken te laten ontwikkelen.

Wat is de gezondste soort kaas?

 1. Over het algemeen moeten de meeste mensen met mate van volle melk genieten. Het is ook beter om natuurlijke kazen te eten dan meer bewerkte kazen.

 2. Volgens de National Nutrient Database van het United States Department of Agriculture (USDA) levert 1 ounce (oz) Cheddar-kaas 115 kilocalorieën (kcal), minder dan 1 gram (g) koolhydraten, ongeveer 6 g eiwit en 9 g vet. Dezelfde hoeveelheid Cheddar-kaas levert 201 milligram (mg) calcium, wat 20 procent is van de dagelijkse waarde (DV) voor calcium. Dit classificeert kaas als een calciumrijk voedsel.

Zwangerschap

 1. Zwangere vrouwen moeten kazen op basis van ongepasteuriseerde melk vermijden vanwege het risico op Listeria, een ernstige door voedsel overgedragen ziekte. Zachte kazen, zoals Brie, Camembert en queso fresco worden eerder gemaakt van ongepasteuriseerde melk.

Lactose-intolerantie

 1. Lactose-intolerantie is een aandoening waarbij mensen moeite hebben lactose te verteren. Het kan leiden tot gastro-intestinale symptomen, zoals gas, een opgeblazen gevoel en diarree, na het eten van zuivelproducten.

 2. Sommige kazen, vooral natuurlijke, oude kazen, bevatten minder lactose dan andere. De hoeveelheid lactose die een persoon met lactose-intolerantie tegelijkertijd zonder symptomen kan eten, is afhankelijk van het individu.

 3. Kazen zoals Cheddar, mozzarella, Parmezaanse kaas en Swiss bevatten minder lactose dan sommige andere kazen en worden beter verdragen door mensen met lactose-intolerantie.

Hoge bloeddruk

 1. Mensen met hoge bloeddruk maken zich mogelijk zorgen over het zoutgehalte van kaas. Bewerkte kazen en kwark hebben de neiging om meer zout te bevatten. Zoutarme kazen kunnen een gezondere keuze zijn voor mensen met deze aandoening. Zachtere kazen, zoals mozzarella en ricotta, hebben de neiging om van nature minder zout te bevatten.

Takeaway

 1. Sommige kazen zijn glutenvrij en andere bevatten sommige tarweproducten. Mensen die geen gluten kunnen verdragen, moeten alle verpakkingen zorgvuldig controleren om te controleren of de kaas geschikt is om te eten. Er zijn ook glutenvrije alternatieven voor kaas beschikbaar.

 2. Artikel laatst bijgewerkt op za 4 november 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 3. Calcium [!Fact sheet

 4. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 5. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407