Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Heilbotvis: voeding, voordelen en zorgen

De onderste regel

 1. Heilbot is een soort platvis.

 2. In feite is de Atlantische heilbot de grootste platvis ter wereld.

 3. Als het gaat om het eten van vis, is er veel discussie over de vraag of de gezondheidsvoordelen, zoals omega-3-vetzuren en essentiële voedingsstoffen, opwegen tegen de potentiële risico's, zoals kwikverontreiniging en duurzaamheid.

 4. De verscheidenheid aan voedingsstoffen in heilbot kan je beïnvloeden.

 5. Dit artikel evalueert de voedingsvoordelen en mogelijke risico's van het eten van heilbot.

Rijk aan micronutriënten

 1. Heilbot is een uitstekende bron van selenium, een sporenmineraal met veel gezondheidsvoordelen die uw lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft.

 2. Een gekookte halve filet (160 gram) heilbot, wat de aanbevolen portiegrootte is, biedt meer dan 100% van uw dagelijkse voedingsbehoeften (1).

 3. Selenium is een krachtige antioxidant die uw lichaam helpt beschadigde cellen te herstellen en ontstekingen kan verminderen. Het speelt ook een belangrijke rol in de gezondheid van de schildklier (2, 3, 4, 5).

 4. Bovendien is heilbot een goede bron van een verscheidenheid aan andere micronutriënten die bijdragen aan een goede gezondheid, waaronder (1):

Goede bron van hoogwaardige eiwitten

 1. Een portie gekookte heilbotverpakkingen bevat 42 gram hoogwaardige eiwitten en kan dus helpen aan uw eiwitbehoeften in de voeding te voldoen (1).

 2. De voedingsreferentie-inname (DRI) voor eiwit is 0,36 gram per pond of 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht. Dit is voldoende om aan de behoeften van 97-98% van de gezonde, zittende mensen te voldoen (19).

 3. Het is belangrijk op te merken dat dit bedrag nodig is om een ​​tekort te voorkomen. Je activiteitsniveau, spiermassa en huidige gezondheidstoestand kunnen je eiwitbehoefte verhogen.

 4. Eiwit bestaat uit aminozuren, die betrokken zijn bij bijna elk metabolisch proces in uw lichaam.

 5. Daarom is het krijgen van voldoende eiwitten om verschillende redenen belangrijk. Het kan helpen bij het opbouwen en repareren van spieren, het onderdrukken van eetlust, gewichtsverlies en meer (20, 21, 22, 23).

 6. Vis en andere dierlijke eiwitten worden als hoogwaardige, complete eiwitten beschouwd. Dit betekent dat ze alle essentiële aminozuren bevatten die je lichaam niet zelf kan aanmaken.

Kan goed zijn voor uw hart

 1. Hartziekten zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak bij mannen en vrouwen (24).

 2. Heilbot bevat een verscheidenheid aan voedingsstoffen die goed zijn voor je hart, zoals omega-3-vetzuren, niacine, selenium en magnesium.

 3. Hoewel er geen DRI is voor omega-3-vetzuren, is de aanbeveling voor volwassen Adequate Intake (AI) respectievelijk 1,1 en 1,6 gram voor vrouwen en mannen. Een half heilbotfilet levert ongeveer 1,1 gram omega-3-vetzuren (1, 25, 26).

 4. Omega-3-vetzuren hebben tal van voordelen voor de gezondheid van het hart (27, 28, 29).

 5. Ze kunnen triglyceriden helpen verlagen, het "goede" HDL-cholesterol verhogen, bloedstolsels helpen voorkomen en de bloeddruk verlagen bij mensen met een hoog niveau (28, 30, 31, 32).

 6. Niacine, ook bekend als vitamine B3, kan ook helpen het cholesterol- en triglyceridegehalte te verbeteren. (33, 34, 35).

 7. Bovendien helpt het hoge seleniumgehalte in heilbot uw risico op hartaandoeningen te verminderen door oxidatieve stress, ontsteking en de opbouw van "slechte" LDL-cholesterol in uw bloedvaten te verminderen (2, 36).

 8. Ten slotte tonen onderzoeken aan dat het toevoegen van magnesium aan uw dieet de bloeddruk kan helpen verlagen (37, 38, 39).

Helpt ontstekingen te bestrijden

 1. Hoewel ontsteking soms nuttig kan zijn voor uw lichaam, kan chronische lichte ontsteking uw gezondheid schaden.

 2. Het gehalte aan selenium, niacine en omega-3 van heilbot kan de negatieve effecten van chronische ontstekingen helpen verminderen.

 3. Een portie heilbot bevat 106% van uw dagelijkse behoefte aan selenium. Deze krachtige antioxidant helpt oxidatieve stress in je lichaam te verlagen (1, 2, 36).

 4. Studies hebben aangetoond dat verhoogde seleniumbloedspiegels uw immuunrespons verbeteren, terwijl een tekort de immuuncellen en hun functie negatief kan beïnvloeden (40).

 5. Omega-3-vetzuren en niacine spelen ook een rol bij het verminderen van ontstekingen. Niacine is betrokken bij de productie van histamine, wat helpt uw ​​bloedvaten te verwijden en de bloedstroom verbetert (41, 42, 43).

 6. Bovendien hebben onderzoeken een consistent verband aangetoond tussen de inname van omega-3-vetzuren en verminderde ontstekingsniveaus. De vetzuren kunnen moleculen en stoffen verminderen die bijdragen aan ontstekingen, zoals cytokines en eicosanoïden (44, 45, 46, 47).

Wild-Caught vs Farm-Raised

 1. Van voeding tot duurzaamheid tot besmetting, er zijn veel dingen waarmee rekening moet worden gehouden bij het vergelijken van in het wild gevangen en gekweekte vis - elk heeft zijn voor- en nadelen (48).

 2. Meer dan 50% van de voor menselijke consumptie geproduceerde schaal- en schelpdieren is afkomstig van de boerderij en de Wereldbank schat dat dit aantal tegen 2030 zal toenemen tot 62% (49).

 3. In een poging om te voorkomen dat wilde vispopulaties overbevist raken, wordt Atlantische heilbot gekweekt in Canada, IJsland, Noorwegen en het VK. Dit betekent dat de vissen commercieel worden gekweekt in gecontroleerde hokken in meren, rivieren, oceanen of tanks.

 4. Een voordeel van gekweekte vis is dat ze doorgaans goedkoper en gemakkelijker beschikbaar zijn voor consumenten dan in het wild gevangen vis (50, 51, 52, 53).

 5. Een nadeel is dat ze vaak in overvolle omstandigheden worden grootgebracht en dus kunnen worden blootgesteld aan meer bacteriën, pesticiden en parasieten. Meer boerderijen verbouwen nu echter vis op manieren die beter zijn voor het milieu en resulteren in een product dat veiliger is voor mensen om te eten.

 6. Aan de andere kant, de heilbot uit de Stille Oceaan is afkomstig van een goed beheerde visserij in de Stille Oceaan en is in het wild gevangen. Dit betekent dat de vissen in hun natuurlijke habitat worden gevangen in netten en vallen of met vislijnen.

 7. Wild gevangen vis wordt vaak als gezonder beschouwd met minder verontreiniging vanwege hun natuurlijke dieet van kleinere vissen en algen en omdat ze minder in contact komen met parasieten en bacteriën. Sommige kunnen echter besmet zijn door het natuurlijke voedsel dat ze eten.

 8. De kleine voedingsverschillen tussen in het wild gevangen en gekweekte heilbot zijn niet voldoende om de ene gezonder te verkondigen dan de andere.

Mogelijke problemen

 1. Zoals bij alle soorten voedsel, zijn er mogelijke zorgen om te overwegen voordat u heilbot eet.

 2. Kwik is een giftig zwaar metaal dat van nature in water, lucht en bodem voorkomt.

 3. Vis kan worden blootgesteld aan lage concentraties kwik door watervervuiling. Na verloop van tijd kan het metaal zich ophopen in de lichamen van de vis.

 4. Grotere vissen en vissen met een langere levensduur bevatten vaak meer kwik (54).

 5. Koningsmakreel, ruwe sinaasappel, haai, zwaardvis, tilefish en ahi tonijn lijken het grootste risico op kwikbesmetting te dragen.

 6. Voor de meeste mensen is het kwikgehalte dat wordt verbruikt door het eten van de aanbevolen hoeveelheden vis en schaaldieren geen groot probleem.

 7. Bovendien kunnen de voordelen van het eten van matige hoeveelheden vis rijk aan omega-3-vetzuren, zoals heilbot, groter zijn dan het risico.

 8. Zwangere en zogende moeders moeten vis met veel kwik vermijden, maar niet helemaal vissen. Omega-3-vetzuren helpen de hersenontwikkeling van foetussen en baby's (55, 56, 57).

 9. Heilbotvis heeft de neiging om een ​​laag tot matig kwikgehalte te hebben en wordt beschouwd als veilig om in matige hoeveelheden te eten (58).

 10. Purines worden van nature in uw lichaam geproduceerd en in bepaalde voedingsmiddelen aangetroffen.

 11. Ze breken af ​​en vormen urinezuur, dat voor sommige mensen kan bijdragen aan jicht en de ontwikkeling van nierstenen. Degenen die het risico lopen op deze aandoeningen moeten hun purine-inname van bepaalde voedingsmiddelen beperken (59, 60).

 12. Hoewel heilbot purines bevat, zijn de niveaus laag tot matig. Daarom wordt het als veilig beschouwd voor degenen die gezond zijn en geen risico lopen op bepaalde nierziekten (61).

 13. Duurzaamheid is een punt van zorg met de toegenomen vraag naar in het wild gevangen vis (62).

 14. Een manier om wilde vispopulaties in stand te houden, is door de beschikbaarheid van kweekvis te vergroten. Dit heeft aquacultuur, of visteelt, populairder gemaakt. Het is de snelst groeiende voedselproductie ter wereld (63, 64, 65).

 15. Volgens Seafood Watch staat wilde Atlantische heilbot op de "vermijd" -lijst vanwege de lage populatie. Het is overbevist en zal naar verwachting pas in 2056 opnieuw worden gevuld (66).

 16. Heilbot in de Stille Oceaan wordt verondersteld veilig te zijn vanwege duurzame vismethoden in de Stille Oceaan.

De onderste regel

 1. Hoewel het weinig tot matig kwik en purines bevat, wegen de voordelen van heilbot zwaarder dan de mogelijke veiligheidsrisico's.

 2. Het is rijk aan eiwitten, omega-3-vetzuren, selenium en andere voedingsstoffen die verschillende gezondheidsvoordelen bieden.

 3. Het kiezen van gekweekte of Pacifische heilbot in plaats van overbeviste Atlantische heilbot kan zelfs het milieu helpen.

 4. Heilbot eten of niet is duidelijk een persoonlijke keuze, maar het bewijs suggereert dat het een veilige vis is om te eten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407