Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Helder, vloeibaar dieet: wat u moet weten

Helder, vloeibaar dieet: wat u moet weten

 1. Sommige alternatieve gezondheidsadvocaten bevelen ook een helder vloeibaar dieet aan bij het vasten of om het lichaam te ontgiften.

 2. In dit artikel bekijken we waarom een ​​helder vloeibaar dieet wordt gebruikt, evenals de risico's en voordelen.

Wat is een helder vloeibaar dieet?

 1. Heldere vloeistoffen zijn gemakkelijker voor het lichaam om te verteren. Dit betekent dat ze niets achterlaten in het spijsverteringskanaal, waardoor artsen gemakkelijker een aantal procedures kunnen uitvoeren.

 2. Omdat heldere vloeistoffen calorieën, elektrolyten en water leveren, helpen ze het lichaam te voeden en uitdroging te voorkomen. Duidelijke vloeibare diëten zijn veilig voor gebruik op korte termijn onder begeleiding van een arts.

 3. Een helder vloeibaar dieet zal variëren, afhankelijk van waarom een ​​arts het heeft aanbevolen, dus het is belangrijk voor gebruikers om een ​​duidelijke lijst te krijgen van wat wel en niet is toegestaan.

 4. Een helder, vloeibaar dieet omvat meestal:

 5. Sommige heldere vloeistoffen zijn verboden op een dieet met heldere vloeistoffen. Waaronder:

 6. Vloeistoffen met rode of paarse kleuren moeten mogelijk ook worden vermeden omdat ze kleuren in het darmkanaal achterlaten die op bloed kunnen lijken. Dit maakt het voor artsen moeilijker om een ​​nauwkeurig resultaat te krijgen met intestinale screeningstests.

 7. Een persoon mag geen vast voedsel, zelfs fruit en groenten, eten op een helder, vloeibaar dieet.

Waarvoor wordt een helder vloeibaar dieet gebruikt?

 1. Artsen bevelen over het algemeen een helder vloeibaar dieet aan om een ​​van de volgende redenen:

Voorbereiding op een medische procedure

 1. Een helder vloeibaar dieet kan ervoor zorgen dat er niets achterblijft in de darmen vóór een medische procedure. Dit maakt het eenvoudiger om verschillende medische aandoeningen te diagnosticeren.

 2. Artsen kunnen een helder vloeibaar dieet aanbevelen vóór een colonoscopie, een procedure waarbij een arts de binnenkant van de darmen onderzoekt. Bepaalde andere medische procedures kunnen ook enkele dagen duren op een helder vloeibaar dieet, zoals een operatie aan de darmen.

 3. In de meeste gevallen zal het ook nodig zijn om onmiddellijk voor de operatie te vasten.

Herstellen van een medische procedure

 1. Sommige medische procedures kunnen het vermogen van het lichaam om voedsel te verteren en te absorberen beïnvloeden. Een helder vloeibaar dieet laat het lichaam langzaam herstellen, waardoor het risico op misselijkheid wordt verminderd en het gemakkelijker wordt om voedingsstoffen op te nemen.

 2. Na bariatrische chirurgie adviseren artsen in het begin bijvoorbeeld meestal om alleen heldere vloeistoffen te consumeren. Na verloop van tijd is het veilig om andere voedingsmiddelen aan het dieet toe te voegen onder begeleiding van een arts.

Maagdarmklachten voorkomen

 1. Een helder, vloeibaar dieet kan nuttig zijn na een periode van misselijkheid, braken of diarree. Heldere vloeistoffen zijn gemakkelijker te verteren en kunnen de ernst van sommige maagvirussen verminderen. Overschakelen naar een helder, vloeibaar dieet kan ook uitdroging voorkomen.

 2. Mensen die door chemotherapie, bepaalde medicijnen of andere medische aandoeningen kwetsbaar zijn voor misselijkheid, kunnen op bepaalde tijden baat hebben bij een helder, vloeibaar dieet.

 3. In de dagen na chemotherapie kan een arts bijvoorbeeld een helder vloeibaar dieet aanbevelen, met name aan een persoon met een geschiedenis van intense misselijkheid.

Voordelen

 1. Een helder, vloeibaar dieet is geen gezondheidsoplossing op de lange termijn. Op korte termijn zijn de voordelen ervan:

Risico's

 1. Een helder, vloeibaar dieet biedt minder voedingsstoffen dan een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan eiwitten, volle granen, fruit, groenten en andere voedingsmiddelen. Na verloop van tijd kan dit leiden tot ondervoeding, vooral bij mensen die al een tekort aan voedingsstoffen hebben.

 2. Heldere vloeibare diëten zijn vooral riskant voor de volgende groepen:

 3. Mensen met diabetes kunnen gevaarlijke bloedsuikerschommelingen ervaren als een arts ze niet controleert tijdens een helder vloeibaar dieet.

 4. Een helder vloeibaar dieet is geen veilige optie voor gewichtsverlies. Bovendien zal deze strategie voor gewichtsverlies waarschijnlijk niet werken na verloop van tijd. Zodra een persoon normaal begint te eten, kan hij snel zijn gewicht terugwinnen.

 5. Mensen die langere tijd een helder vloeibaar dieet volgen of zonder medische reden, kunnen een breed scala aan symptomen ervaren, waaronder:

 6. Mensen moeten alle symptomen van een helder vloeibaar dieet onmiddellijk aan hun arts melden. Als het dieet noodzakelijk is, kan de arts dit mogelijk aanpassen of manieren aanbevelen om honger te verminderen en ongemakkelijke bijwerkingen te voorkomen.

Tips

 1. Voor de meeste mensen is honger de grootste uitdaging van een helder, vloeibaar dieet. Een helder, vloeibaar dieet is geen compleet en uitgebalanceerd dieet, dus het is gebruikelijk om hunkeren naar voedsel te ervaren tijdens het volgen ervan.

 2. Sommige strategieën die het dieet comfortabeler kunnen maken, zijn onder meer:

 3. Het is belangrijk om het dieet te volgen dat een arts nauwkeurig aanbeveelt. Zelfs een enkele snack voor vast voedsel kan betekenen dat u een medische procedure moet verzetten.

 4. Voor mensen die last hebben van misselijkheid, kan het eten van vast voedsel tijdens een helder vloeibaar dieet meer braken en pijnlijke uitdroging betekenen.

Takeaway

 1. Een arts kan helpen bij het selecteren van het juiste heldere, vloeibare dieet en tips geven voor het bestrijden van honger en hunkeren.

 2. Voor de meeste mensen is een helder, vloeibaar dieet een tijdelijk ongemak dat een betere gezondheid, verlichting van misselijkheid of een veiligere medische procedure kan bieden.

 3. Artikel laatst beoordeeld op za 30 december 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding / Dieet te ontvangen. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 4. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 5. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407