Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Hoe gelukkig je gezonder maakt

Deskundig advies

 1. "Geluk is de betekenis en het doel van het leven, het hele doel en het einde van het menselijk bestaan."

 2. De oude Griekse filosoof Aristoteles zei deze woorden meer dan 2000 jaar geleden en ze klinken nog steeds goed.

 3. Geluk is een brede term die de ervaring beschrijft van positieve emoties, zoals vreugde, tevredenheid en tevredenheid.

 4. Uit opkomend onderzoek blijkt dat gelukkiger zijn je niet alleen een beter gevoel geeft, maar ook heel wat potentiële gezondheidsvoordelen biedt.

 5. Dit artikel onderzoekt de manieren waarop gelukkig je gezonder kunt maken.

Bevordert een gezonde levensstijl

 1. Gelukkig zijn bevordert een reeks levensstijlgewoonten die belangrijk zijn voor de algehele gezondheid. Gelukkige mensen hebben de neiging gezonder te eten, met hogere inname van fruit, groenten en volle granen (1, 2).

 2. Een onderzoek bij meer dan 7.000 volwassenen wees uit dat mensen met een positief welzijn 47% meer kans hadden om verse groenten en fruit te consumeren dan hun minder positieve tegenhangers (3).

 3. Diëten die rijk zijn aan groenten en fruit zijn consequent in verband gebracht met een reeks gezondheidsvoordelen, waaronder een lager risico op diabetes, beroerte en hartaandoeningen (4, 5, 6).

 4. In hetzelfde onderzoek onder 7.000 volwassenen ontdekten onderzoekers dat personen met een positief welzijn 33% meer kans hadden fysiek actief te zijn, met 10 of meer uren fysieke activiteit per week (3 ).

 5. Regelmatige fysieke activiteit helpt bij het opbouwen van sterke botten, verhoogt het energieniveau, verlaagt lichaamsvet en verlaagt de bloeddruk (7, 8, 9).

 6. Bovendien kan gelukkiger zijn ook de slaapgewoonten en -praktijken verbeteren, wat belangrijk is voor concentratie, productiviteit, trainingsprestaties en een gezond gewicht (10, 11, 12).

 7. Uit een onderzoek bij meer dan 700 volwassenen bleek dat slaapproblemen, waaronder problemen om in slaap te vallen en moeite om in slaap te blijven, 47% hoger waren bij degenen die een laag niveau van positief welzijn meldden (13).

 8. Dat gezegd hebbende, concludeerde een 2016-beoordeling van 44 studies dat, hoewel er een verband lijkt te zijn tussen positief welzijn en slaapresultaten, verder onderzoek van goed ontworpen studies nodig is om de vereniging (14).

Verschijnt om het immuunsysteem te stimuleren

 1. Een gezond immuunsysteem is belangrijk voor de algehele gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat gelukkiger zijn kan helpen om je immuunsysteem sterk te houden (15).

 2. Dit kan het risico op verkoudheid en infecties op de borst verminderen (16).

 3. Een studie bij meer dan 300 gezonde mensen keek naar het risico op verkoudheid nadat individuen een verkoudheidsvirus kregen via neusdruppels.

 4. De minst gelukkige mensen hadden bijna drie keer zoveel kans op verkoudheid in vergelijking met hun gelukkiger tegenhangers (17).

 5. In een ander onderzoek gaven onderzoekers 81 universitaire studenten een vaccin tegen hepatitis B, een virus dat de lever aanvalt. Gelukkigere studenten hadden bijna twee keer zoveel kans op een hoge antilichaamrespons, een teken van een sterk immuunsysteem (18).

 6. De effecten van geluk op het immuunsysteem worden niet volledig begrepen.

 7. Het kan te wijten zijn aan de invloed van geluk op de activiteit van de hypothalamus-hypofyse-bijnier (HPA) -as, die uw immuunsysteem, hormonen, spijsvertering en stress reguleert (18, 19 ).

 8. Bovendien nemen gelukkige mensen vaker deel aan gezondheidsbevorderend gedrag dat een rol speelt bij het sterk houden van het immuunsysteem. Deze omvatten gezonde eetgewoonten en regelmatige lichamelijke activiteit (17).

Helpt stress te bestrijden

 1. Gelukkig zijn kan het stressniveau helpen verminderen (20, 21).

 2. Normaal veroorzaakt overmatige stress een toename van de cortisolspiegel, een hormoon dat bijdraagt ​​aan veel van de schadelijke effecten van stress, waaronder een verstoorde slaap, gewichtstoename, diabetes type 2 en hoge bloeddruk.

 3. Een aantal onderzoeken tonen aan dat cortisolspiegels meestal lager zijn als mensen gelukkiger zijn (22, 23, 24).

 4. In feite gaf een onderzoek bij meer dan 200 volwassenen de deelnemers een reeks stressvolle lab-gebaseerde taken en bleek dat de cortisolspiegels bij de gelukkigste personen 32% lager waren dan bij ongelukkige deelnemers (25 ).

 5. Deze effecten bleken na verloop van tijd aan te houden. Toen de onderzoekers drie jaar later dezelfde groep volwassenen opvolgden, was er een verschil van 20% in cortisolspiegels tussen de gelukkigste en minst gelukkige mensen (26).

Kan uw hart beschermen

 1. Geluk kan het hart beschermen door de bloeddruk te verlagen, een belangrijke risicofactor voor hartaandoeningen (27, 28).

 2. Een studie van meer dan 6500 mensen ouder dan 65 jaar vond dat positief welzijn werd gekoppeld aan een 9% lager risico op hoge bloeddruk (29).

 3. Geluk kan ook het risico op hartaandoeningen verminderen, de grootste doodsoorzaak ter wereld (30).

 4. Een aantal onderzoeken hebben aangetoond dat gelukkig zijn geassocieerd is met een 13-26% lager risico op hartaandoeningen (31, 32, 33).

 5. Eén lange termijn van 1500 volwassenen ontdekte dat geluk hielp beschermen tegen hartziekten.

 6. Geluk werd geassocieerd met een 22% lager risico gedurende de 10-jarige studieperiode, zelfs nadat rekening werd gehouden met risicofactoren, zoals leeftijd, cholesterolgehalte en bloeddruk (34).

 7. Het lijkt erop dat geluk ook mensen kan helpen beschermen die al een hartziekte hebben. Een systematische review van 30 studies wees uit dat een groter positief welzijn bij volwassenen met een vastgestelde hartaandoening het risico op overlijden met 11% verlaagde (35).

 8. Het is belangrijk op te merken dat sommige van deze effecten mogelijk te wijten zijn aan een toename van hart-gezond gedrag zoals lichamelijke activiteit, het vermijden van roken en gezonde eetgewoonten (1, 2, 10, 36).

 9. Dat gezegd hebbende, niet alle studies hebben associaties gevonden tussen geluk en hartziekten (37).

 10. In een recent onderzoek dat naar bijna 1500 personen keek gedurende een periode van 12 jaar, werd geen verband gevonden tussen positief welzijn en het risico op hartaandoeningen (38).

 11. Verder goed onderzoek van hoge kwaliteit is op dit gebied nodig.

Kan uw levensverwachting verlengen

 1. Gelukkig zijn kan je helpen langer te leven (31, 39).

 2. Een langetermijnonderzoek gepubliceerd in 2015 keek naar het effect van geluk op overlevingskansen bij 32.000 mensen (40).

 3. Het risico op overlijden gedurende de 30-jarige studieperiode was 14% hoger bij ongelukkige personen in vergelijking met hun gelukkiger tegenhangers.

 4. Een groot overzicht van 70 onderzoeken keek naar het verband tussen positief welzijn en een lang leven bij zowel gezonde mensen als mensen met een reeds bestaande gezondheidstoestand, zoals een hart- of nierziekte (41) .

 5. Hoger positief welzijn bleek een gunstig effect op de overleving te hebben, het risico op overlijden met 18% te verminderen bij gezonde mensen en met 2% bij mensen met een reeds bestaande ziekte.

 6. Hoe geluk kan leiden tot een hogere levensverwachting wordt niet goed begrepen.

 7. Het kan gedeeltelijk worden verklaard door een toename van gunstig gedrag dat de overleving verlengt, zoals niet roken, lichamelijke activiteiten, medicatiecompliantie en goede slaapgewoonten en -praktijken (10, 36).

Kan helpen de pijn te verminderen

 1. Artritis is een veel voorkomende aandoening die gepaard gaat met ontsteking en degeneratie van de gewrichten. Het veroorzaakt pijnlijke en stijve gewrichten en verergert in het algemeen met de leeftijd.

 2. Een aantal onderzoeken hebben aangetoond dat een hoger positief welzijn de pijn en stijfheid die gepaard gaat met de aandoening kan verminderen (42, 43, 44).

 3. Gelukkig zijn kan ook het lichamelijk functioneren van mensen met artritis verbeteren.

 4. Uit een onderzoek bij meer dan 1.000 mensen met pijnlijke artritis van de knie bleek dat gelukkiger individuen per dag 711 extra stappen liepen - 8,5% meer dan hun minder gelukkige collega's (45).

 5. Geluk kan ook helpen pijn in andere aandoeningen te verminderen. Een studie bij bijna 1.000 mensen die herstelden van een beroerte bleek dat de gelukkigste personen 13% lagere pijnbeoordelingen hadden na drie maanden verlaten van het ziekenhuis (46).

 6. Onderzoekers hebben gesuggereerd dat gelukkige mensen mogelijk een lagere pijnbeoordeling hebben omdat hun positieve emoties helpen hun perspectief te verbreden en nieuwe gedachten en ideeën aan te moedigen.

 7. Ze geloven dat dit mensen kan helpen effectieve copingstrategieën te ontwikkelen die hun perceptie van pijn verminderen (47).

Andere manieren om gelukkig te zijn kunnen u gezonder maken

 1. Een klein aantal onderzoeken heeft geluk gekoppeld aan andere gezondheidsvoordelen.

 2. Hoewel deze vroege bevindingen veelbelovend zijn, moeten ze worden ondersteund door verder onderzoek om de associaties te bevestigen.

Manieren om uw geluk te vergroten

 1. Gelukkig zijn zorgt er niet alleen voor dat u zich beter voelt - het is ook ongelooflijk gunstig voor uw gezondheid.

 2. Hier zijn zes wetenschappelijk bewezen manieren om gelukkiger te worden.

De onderste regel

 1. Wetenschappelijk bewijs suggereert dat gelukkig zijn grote voordelen voor uw gezondheid kan hebben.

 2. Om te beginnen bevordert gelukkig zijn een gezonde levensstijl. Het kan ook helpen bij het bestrijden van stress, het stimuleren van je immuunsysteem, het beschermen van je hart en het verminderen van pijn.

 3. Bovendien kan het zelfs uw levensverwachting verhogen.

 4. Hoewel verder onderzoek nodig is om te begrijpen hoe deze effecten werken, is er geen reden om nu niet aan je geluk te beginnen.

 5. Focus op de dingen waar je blij van wordt, zal niet alleen je leven verbeteren - het kan ook helpen het te verlengen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407