Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Hoe is Canola-olie slecht voor u? Plus 4 vervangers

Geschiedenis van venkel etherische olie en interessante feiten

 1. Is koolzaadolie goed of slecht voor u? Als het gaat om canola-olie, beschouwen sommige mensen het als gezond voedsel, terwijl anderen het koste wat het kost vermijden. Wanneer er twee extreem gepassioneerde gezichtspunten zijn, kan het heel uitdagend zijn om dit allemaal uit te zoeken.

 2. Aan de ene kant beweren tegenstanders dat koolzaadolie volledig giftig is, "het beruchte chemische oorlogsmiddel mosterdgas" bevat en aandoeningen veroorzaakt van gekke koeienziekte tot blindheid. Aan de andere kant geloven supporters dat canola-olie een van de gezondste oliën ter wereld is en canola-olie voordelen biedt omdat het rijk is aan omega-3 vetzuren, weinig verzadigde vetten en een goede bron van oliezuur is. Toegegeven, deze eigenschappen zijn op het maaiveld waar, maar er is veel meer in het verhaal over canola.

 3. Waarom is koolzaadolie slecht? Canola-olie is een genetisch gemodificeerd product, een Canadese uitvinding die wordt ondersteund door de Canadese overheid, goedkoop te produceren is en veel verpakte of bewerkte voedingsmiddelen bevatten.

 4. Canola-olie werd voor het eerst gecreëerd in de vroege jaren 1970 als een natuurlijke olie, maar in 1995 creëerde Monsanto een genetisch gemodificeerde versie van canola-olie. Vanaf 2005 was 87 procent van de in de VS geteelde canola genetisch gemodificeerd en tegen 2009 was 90 procent van het Canadese gewas genetisch gemodificeerd.

 5. Met zoveel oliën op de markt en zoveel gepraat over de verschillende soorten olie, is het moeilijk om uit te zoeken wat feit is, wat volledig fictie is en vooral wat de gezondste olie is om te gebruiken . Ik wil alle redenen uitleggen waarom canola-olie niet is wat je aan je winkelwagentje wilt toevoegen, van genetische modificatie tot een overbelasting van ongezonde vetten - plus, betere alternatieven en middelen om ggo's over de hele linie te voorkomen.

Wat is koolzaadolie?

 1. Raapzaadolie wordt gemaakt van de raapzaadplant, met name van de zaden van de raap- of raapzaadplant, die lid is van de mosterd (Brassicaceae) familie. Wat is canola dan? Het was in de vroege jaren 1970 dat canola voor het eerst werd gekweekt uit raapzaad aan de Universiteit van Manitoba in Canada door Keith Downey en Baldur R. Stefansson.

 2. In 1998 werd "de meest ziekte- en droogteresistente canola-variëteit tot nu toe" ontwikkeld met behulp van genetische modificatie, en zo worden de meeste recente variëteiten geproduceerd. Is koolzaadolie plantaardige olie? Ja, het is een soort plantaardige olie, dus het wordt ook wel eens dit genoemd.

 3. Waarvan wordt koolzaadolie gemaakt? Het komt van de koolzaadplant. Wilde raapzaadolie bevat grote hoeveelheden erucazuur, waarvan bekend is dat het gezondheidsproblemen veroorzaakt, dus de canola-plant is ontwikkeld uit raapzaad om het te gebruiken om een ​​canola-olie van voedselkwaliteit te produceren met lagere erucazuurniveaus.

 4. De naam canola-olie was oorspronkelijk LEAR (koolzaad met weinig erucazuur) maar werd voor marketingdoeleinden gewijzigd in canola-olie. Dit woord is afgeleid van de combinatie van "Canada" en "ola", wat olie betekent. Canola-olie is een veel aantrekkelijkere naam dan LEAR olie of raapolie, maar zou je het in je voedsel moeten gebruiken?

 5. Canola-olieprijzen zijn relatief goedkoop, dus het is niet verwonderlijk dat er veel toepassingen voor canola-olie zijn. De olie werkt goed als industriële olie en is gebruikt in kaarsen, zeep, lippenstift, smeermiddelen, inkten, biobrandstoffen en zelfs insecticiden. Toen de krachten eenmaal waren uitgedacht om raapzaadolie genetisch te wijzigen, werd het verkocht als een eetbaar voedingsproduct.

 6. Daarom is het op de markt gebracht met de claim dat het een wonderolie is, weinig verzadigde vetten en een bron van omega-3-vetzuren. Maar in de huidige gehybridiseerde en gewijzigde staat, kan het een groot aantal gezondheidsproblemen veroorzaken waarover u binnenkort meer te weten zult komen.

Geschiedenis en interessante feiten

 1. Canola-olie werd ontwikkeld toen de voedingsindustrie begon te zoeken naar gezonde en kosteneffectieve alternatieven voor verzadigde vetten in oliën. Deze verzadigde vetten waren de algemene aandacht getrokken als gevolg van de American Heart Association en andere Amerikaanse overheidsinstanties die rapporten verspreiden over verzadigde vetten, die vaak worden aangetroffen in veelgebruikte kookoliën, die slecht zijn voor de gezondheid van uw hart. Veel van deze rapporten waren vooral gericht op maïsolie en sojaolie.

 2. Terwijl voedselproducenten zochten en experimenteerden, ontdekten ze koolzaadolie. Koolzaadolie is enkelvoudig onverzadigde olie. Het probleem met dit originele type koolzaadolie is dat het zeer veel erucazuur bevatte. Erucinezuur is een vetzuur dat voorkomt in raapzaad en mosterdolie en dat verband houdt met hartbeschadiging, met name de ziekte van Keshan, een ziekte die wordt gekenmerkt door fibrotische laesies van het hart.

 3. Voedselfabrikanten vervolgden hun reis naar het raffineren van koolzaad- en koolzaadolie totdat ze eind jaren zeventig met een formule kwamen om de koolzaadplant genetisch te manipuleren door zaadsplijting. Deze zaadgesplitste olie produceerde canola-olie met minder erucazuur en grotere hoeveelheden oliezuur. Dit was de olie die destijds LEAR werd genoemd.

 4. Hoewel er niet de eerder hoge niveaus van erucazuur in canola-olie zijn, zijn er nog steeds redenen tot ernstige bezorgdheid als u canola-olie gebruikt.

Hoe wordt Canola gemaakt?

 1. Om de handelsmerknaam "canola" te gebruiken, bevatten ingrediënten voor canola-olie slechts één ding, canola-olie, maar die olie kan niet meer dan 30 micromol glucosinolaten en minder dan twee procent erucazuur bevatten .

 2. Waar is canola-olie van gemaakt? Het is gemaakt van de olie die afkomstig is van het pletten van de zaden van de canola-plant om het oliegehalte van de zaden uit te drukken. Elke kleine bevat ongeveer 42 tot 43 procent olie. Het overgebleven koolzaadmeel wordt vaak gebruikt als diervoeder.

 3. Hoe wordt koolzaadolie gemaakt? Het is een van de vele plantaardige oliën die worden geraffineerd, gebleekt en ontgeurd. Een oplosmiddel genaamd hexaan wordt gebruikt om de olie chemisch uit de zaden te extraheren.

 4. Gaat canola-olie slecht? Een ongeopende fles is ongeveer twee jaar houdbaar voordat deze slecht wordt. De meeste bronnen zeggen dat een open fles olie binnen een jaar of minder ranzig wordt.

Voedingswaarde canola-olie

 1. Je vraagt ​​je waarschijnlijk af wat voeding voor koolzaadolie is. Is koolzaadolie goed voor je? Zoals bij elk voedingsmiddel geldt, is de sleutel tot het begrijpen van de gezondheidseigenschappen van canola het hele voedingsprofiel te bekijken en niet slechts één of twee componenten.

 2. Eén kopje koolzaadolie bevat ongeveer:

 3. Zoals je kunt zien, zijn de calorieën van koolzaadolie niet laag. Een studie gepubliceerd in het Journal of the American Dietetic Association meldt dat een meerderheid van koolzaadolie die in verwerkt voedsel wordt gebruikt, is gehard door het hydrogeneringsproces, dat niveaus van transvetzuren in het eindproduct brengt tot wel 40 procent.

 4. Als we de voedingsfeiten van koolzaadolie van dichterbij bekijken, ziet het volledige vetzuurprofiel er ongeveer zo uit:

 5. Is koolzaadolie slecht? Een van de dingen die ik tijdens het onderzoek opmerkte, is dat de meeste koolzaadolie een slechte omega-3/6-verhouding van 8: 1 en veel transvetten had, waarvan slechts één bron aantoonde dat het dichter bij 2: 1 lag (het eerste nummer was omega-6s en de tweede de omega-3s).

 6. Veel mensen hebben de neiging om teveel omega 6-vetzuren in hun dieet te krijgen en niet genoeg omega-3 vetzuren. Een hoog verbruik van plantaardige oliën zoals koolzaad kan hier een van de redenen voor zijn.

Waarom is koolzaadolie slecht voor u? Potentiële voordelen?

 1. Oorspronkelijk had koolzaadolie misschien niet zoveel negatieve gezondheidseffecten. Waarom is koolzaadolie zo slecht voor je? Om drie belangrijke redenen kan de meeste canola-olie tegenwoordig erg schadelijk zijn voor je lichaam:

 2. Om deze twee redenen raad ik u aan over te schakelen op gezondere olie-alternatieven die ik hieronder opsom.

 3. Wat kan het met u doen? Er zijn GEEN langdurige, levensvatbare onderzoeken gedaan naar GGO-canola-olie, maar er zijn rapporten dat het veel nier-, lever- en neurologische gezondheidsproblemen heeft veroorzaakt. Dit is logisch omdat er andere rapporten zijn dat GGO-producten zoals maïs en soja ook negatieve gezondheidseffecten kunnen veroorzaken. Dus als je soja- of maïsolie versus koolzaadolie vergelijkt, zou ik zeggen: vermijd ze allemaal!

 4. Is plantaardige olie slecht voor u? Volgens de Weston A. Price Foundation en vettexperts Sally Fallon en Mary Enig:

 5. Zoals alle moderne plantaardige oliën, doorloopt canola-olie het proces van raffineren, bleken en ontgommen - allemaal met hoge temperaturen of chemicaliën van twijfelachtige veiligheid. En omdat koolzaadolie veel omega-3-vetzuren bevat, die gemakkelijk ranzig en stinkend worden wanneer ze worden blootgesteld aan zuurstof en hoge temperaturen, moet ze worden ontgeurd. Het standaard deodorisatieproces verwijdert een groot deel van de omega-3-vetzuren door ze om te zetten in transvetzuren. Hoewel de Canadese overheid het trans-gehalte van canola op een minimale 0,2 procent vermeldt, vond onderzoek aan de Universiteit van Florida in Gainesville een trans-niveau van 4,6 procent in commerciële vloeibare olie. De consument heeft geen idee van de aanwezigheid van transvetzuren in koolzaadolie, omdat deze niet op het etiket worden vermeld.

 6. Monsanto heeft genetisch gemodificeerde organismen in zijn canola-oliezaden opgenomen en nu weten we dat Monsanto ook GMO-zaden voor de volgende planten verkoopt:

 7. In 2016 is enige vooruitgang geboekt als het gaat om voedsel dat genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat. Een wetsvoorstel werd ondertekend door de president tot wijziging van de Agricultural Marketing Act van 1946. Dus nu zijn bedrijven wettelijk verplicht om de aanwezigheid van GGO-ingrediënten bekend te maken via tekstlabels, symbolen of digitale links (zoals scanbare QR-codes).

 8. Klinkt geweldig, maar het probleem is dat het aan de landbouwsecretaris wordt overgelaten om te beslissen welke hoeveelheden GGO-ingrediënten in een voedingsproduct aanwezig moeten zijn om de GMO-etiketteringswet te laten gelden een vereiste.

Top 6 gevaren

 1. Wanneer u "gedeeltelijk gehydrogeneerde olie" op een voedingsetiket leest, garandeert dit dat er een hoeveelheid transvet aanwezig is. Dit is zelfs het geval wanneer het etiket aangeeft dat er geen transvet aanwezig is. Hoe kan dat zijn? Nou, als een portie minder dan 0,5 gram bevat, mag het bedrijf aangeven dat er geen transvetten zijn. Frustrerend, ik weet het.

 2. Ik noemde al het verband tussen GGO's en negatieve gevolgen voor de lever en de nieren, maar daar stopt het niet. Volgens de site van het Centrum voor voedselveiligheid zijn er verschillende nieuwe en zeer ernstige gezondheidsproblemen en onverwachte effecten van genetische manipulatie ontdekt door wetenschappelijk onderzoek:

 3. Het grootste deel van de vandaag geproduceerde koolzaadolie is genetisch gemodificeerd. De bijwerkingen van GGO's in het algemeen kunnen niet worden overschat.

 4. In een 2011-beoordeling gepubliceerd in Environmental Sciences Europe, werden 19 studies van zoogdieren gevoed met GGO-sojabonen en maïs geëvalueerd. De 90-daagse proeven wezen op lever- en nierproblemen als gevolg van GGO-voedsel. De bevindingen met betrekking tot nieren en lever werden feitelijk naar geslacht gedifferentieerd, waarbij de nieren bij mannelijke zoogdieren met 43,5 procent werden verstoord en de vrouwelijke lever met 30,8 procent werd verstoord.

 5. De nieren en de lever zijn absoluut van vitaal belang voor ons bestaan, dus het eten van een genetisch gemodificeerd voedsel zoals koolzaadolie is echt niet iets om lichtvaardig te nemen.

 6. Als een enkelvoudig onverzadigde olie heeft raapzaadolie een hoog gehalte aan erucazuur. Erucinezuur is een vetzuur dat wordt geassocieerd met hartschade, met name de ziekte van Keshan, een ziekte die zich manifesteert met fibrotische laesies van het hart. Onderzoek heeft aangetoond dat in gebieden waar mensen vatbaar zijn voor Keshan, niet alleen de seleniumspiegels lager zijn, maar ook de waarden voor eurucinezuur.

 7. Gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën zoals koolzaad zijn ook bekend voor het veroorzaken van ontsteking en verkalking van slagaders, die bekende risicofactoren zijn voor coronaire hartziekten.

 8. Eerdere studies hebben aangetoond dat de consumptie van raapzaadolie en sommige andere soorten plantaardige oliën de levensduur verkort van dieren die gevoelig zijn voor beroertes en hypertensieve dieren. Specifiek, onderzoek uitgevoerd bij de Nutrition and Toxicology Research Divisies van Ottawa ontdekte dat ratten gefokt om een ​​hoge bloeddruk en aanleg voor beroerte te hebben, eerder stierven wanneer ze canola-olie kregen als de enige bron van vet. Bovendien leefden de ratten die niet op canola-olie gebaseerde diëten leefden langer dan de ratten die canola-olie kregen.

 9. Een andere studie gepubliceerd in 2000 in Toxicology Letters keek specifiek naar de effecten van koolzaadolie op de bloedstollingstijd of hoelang het duurt voordat bloed stolt bij proefdieren die gevoelig zijn voor een beroerte. De studie wees uit dat er een "door canola-olie geïnduceerde verkorting van de bloedstollingstijd en verhoogde fragiliteit in [!rode bloedcelmembranen

 10. Tot voor kort was het niet legaal om canola-olie in zuigelingenvoeding te gebruiken. Ik denk dat er geldige zorgen zijn over de groei van koolzaadolie bij kinderen. In het bijzonder is het eurorinezuur in koolzaadolie schadelijk voor zuigelingen vanwege het onvermogen om het goed af te breken. De FDA maakte eerder het gebruik van koolzaadolie illegaal in babyvoeding. Sinds enkele jaren geleden is canola-olie echter op de algemeen erkende veilige lijst gekomen.

 11. Het is niet alleen van groot belang om ontwikkelende zuigelingen een GGO-olie te geven, maar het is ook zeer de vraag om ze ongezonde vetten te geven. Voorstanders scheppen op over het algemene gezonde vetprofiel van canola, maar ik koop het niet. Nu wordt het verkocht in de vorm van de eerste maaltijd van een baby. Natuurlijk moedig ik ten zeerste aan commerciële formules over te slaan en te kiezen voor borstvoeding als je kunt.

 12. Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Food Lipids, toen soja- en canola-oliën die in de VS werden gekocht, werden geëvalueerd: "De transgehalten waren tussen 0,56% en 4,2% van de totale vetzuren . "

 13. Wanneer koolzaadolie wordt gehydrogeneerd, wat vaak het geval is om een ​​gedeeltelijk gehydrogeneerde olie te worden, verhoogt dit het gehalte aan transvetten. Dit is een groep vetten die je zoveel mogelijk wilt vermijden, omdat het wetenschappelijk bekend is dat ze LDL-cholesterol verhogen en HDL-cholesterol verlagen.

 14. Onderzoek heeft ook transvetten gerelateerd aan gewichtstoename. In een dierstudie leiden transvetten tot gewichtstoename, zelfs in vergelijking met dezelfde calorie-inname. Dit in gedachten houdend met de obesitas-epidemie waarmee we worden geconfronteerd, is het een teken om deze oliën opnieuw te bekijken in een poging om een ​​gezond gewicht en metabole werking te helpen herstellen, hoewel - natuurlijk - slechts een deel van het probleem van het groeiende probleem.

 15. Transvetzuren zijn gevaarlijke bijproducten van voedselverwerking en zijn echt gezondheidsvernietigers. Als je besluit om je koolzaadolie kwijt te raken, zou ik ook stoppen met koken met deze oliën: maïsolie, saffloerolie, sojaolie en plantaardige olie.

Wat te vervangen voor koolzaadolie

 1. Er zijn veel gezondere keuzes dan "plantaardige" oliën, die gezond klinken, maar verre van dat zijn. De meeste plantaardige oliën (koolzaad, maïs, pinda, saffloer, enz.) Zijn afkomstig van GGO-gewassen en / of zijn zeer geraffineerd.

 2. Dus, wat zijn de beste oliën om te koken? Hier zijn de beste oliën die ik persoonlijk gebruik als vervanging voor koolzaadolie:

 3. Is kokosolie slecht voor u? De verfijnde variëteit is chemisch gebleekt en ontgeurd en is niet het type dat u zoekt als u op zoek bent naar een gezonder alternatief voor koolzaadolie.

 4. Kokosolie is het beste wanneer het koudgeperst en maagdelijk is. Je kokosolie moet ruiken alsof je op een strand in het Caribisch gebied bent. Het bevat middellange keten vetzuren die zowel vetverlies als je zenuwstelsel kunnen ondersteunen.

 5. Op zoek naar de beste olie om te frituren? Mensen zeggen vaak dat de beste frituurolie een plantaardige olie zoals canola is (het rookpunt van canola-olie is ongeveer 400 graden F). Canola is zeker niet de gezondste olie om te frituren. In plaats van canola-olie te gebruiken om te frituren, raad ik kokosolie aan. Kokosolie is met een rookpunt van ongeveer 350 graden F een goede frituurolie op gemiddelde temperatuur.

 6. Wat is betere olijfolie of koolzaadolie? Mensen vergelijken vaak koolzaadolie met olijfolie. Als er een wedstrijd is tussen olijfolie en koolzaadolie, wint olijfolie elke dag van de week!

 7. Olijfolie is een van de beste gezonde oliën gebleken. De voordelen van olijfolie zijn enorm en vormen de kern van het mediterrane dieet. Zoek naar een biologische extra vierge of koudgeperste olijfolie die verkrijgbaar is in een donker gekleurde glazen container. Veel inferieure, nep-olijfolie wordt gemengd met goedkopere, GGO-plantaardige oliën, dus zorg ervoor dat het GGO-vrij is. [! 107425 => 1140 = 8!

 8. Hoogwaardige boter of ghee vormen beide een prima vervanger voor canola-olie. Zowel de voordelen van boter als van ghee komen van alfa-liponzuur en geconjugeerd linolzuur, wat gewichtsverlies kan bevorderen. Ze bevatten ook gezonde vetzuren met een korte keten en hebben een hogere warmtedrempel. Bij het kopen van boter, blijf bij biologische gras-gevoed variëteiten. Onthoud ook dat er een verschil is tussen boter en margarine. Blijf bij boter, want margarine bevat vaak plantaardige oliën.

 9. Rode palmolie wordt gemaakt van de palmfruit in plaats van de palmpit, en in ongeraffineerde staat is het rijk aan vitamine E en bètacaroteen. Het is ook stabiel op hoog vuur en geweldig om te koken. Zorg er bij het kopen van palmolie voor dat het duurzaam is gecertificeerd.

 10. Als je om een ​​of andere reden canola-olie moet kopen, zorg er dan voor dat het organische canola-olie is, want dan kan het in ieder geval niet van genetisch gemodificeerde planten zijn. Het is nog steeds illegaal om genetische manipulatie of modificatie te gebruiken in gecertificeerde biologische producten.

 11. Avocado-olie is een van mijn favoriete kookoliën, omdat het een hoog rookpunt en een milde smaak heeft die bij elk gerecht past dat je maar kunt bedenken. Avocado-olie, samen met olijfolie, is een goede bron van enkelvoudig onverzadigd vet, een heilzaam dieetvet. Het is zelfs zo gezond als je Frankrijk bezoekt, dat het daar de status van voorgeschreven medicijn heeft gekregen vanwege de effecten tegen artritis.

Laatste gedachten

 1. Lees verder: Druivenpitolie: is het gezond of niet?Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407