Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Hoe krijg ik de voordelen van wortelsap?

Hoe krijg ik de voordelen van wortelsap?

 1. Vers fruit en groentesappen kunnen worden gekocht bij de meeste levensmiddelenwinkels, boerenmarkten en winkels die zich toeleggen op vers sap. Ze kunnen ook thuis worden gemaakt met sapapparatuur.

 2. Wortelen zijn een veelgebruikt ingrediënt in veel sappen, omdat ze een smaak geven die goed samengaat met veel andere groenten en fruit.

 3. Naast smaak kan wortelsap ook tal van gezondheidsvoordelen bieden. Lees verder om enkele recepten te leren en meer te weten te komen over de potentiële gezondheidsvoordelen en mogelijke risico's van het drinken van wortelsap.

Tips en recepten voor sap

 1. Volgens Stanford Health Care zijn de vitamine- en minerale voedingsstoffen in 1 kopje wortelsap bijna gelijk aan de hoeveelheden in 5 kopjes gehakte wortelen.

 2. Hoewel vers fruit en groentesappen veel voedingsstoffen bevatten, bevatten ze niet zoveel vezels als verse groenten en fruit. Ze bevatten ook meer suiker per kopje dan hele groenten en fruit.

 3. Bijvoorbeeld, 1 kopje wortelsap bevat 2 g vezels en 9 g suiker, terwijl 1 kopje in blokjes gesneden, rauwe wortels 3,5 g vezels en 6 g suiker bevat.

 4. Thuis vers wortelsap maken vereist een sapcentrifuge. Deze apparaten worden online verkocht, in warenhuizen en bij andere winkels die kleine keukenapparatuur verkopen.

 5. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant voor het gebruik van een sapcentrifuge op te volgen en na elk gebruik schoon te maken. Sapcentrifuges kunnen ook worden geleverd met recept suggesties.

 6. Wortelen kunnen worden gecombineerd met andere groenten en fruit om smakelijke sappen te maken. Een persoon kan de volgende recepten thuis proberen:

Voedingswaarde informatie

 1. Volgens de National Nutrient Database van het Amerikaanse ministerie van Landbouw bevat 1 kopje wortelsap in blik:

 2. Dezelfde hoeveelheid sap levert een verscheidenheid aan vitamines en mineralen, waaronder:

Gezondheidsvoordelen voor wortelsap

 1. Wortelsap is voedzaam en kan gunstig zijn voor een aantal gezondheidsproblemen:

Maagkanker

 1. Wortelen bevatten antioxidanten, wat hun rol bij de preventie van kanker kan verklaren. In een overzicht van studies, onderzoekers gekeken naar het effect van het eten van wortelen op het risico op maagkanker.

 2. Ze concludeerden dat het eten van wortelen gepaard ging met een 26 procent lager risico op maagkanker. Ze gaven echter niet aan hoeveel er moesten worden gegeten om het risico op maagkanker te verlagen. Meer gecontroleerde studies zijn nodig om deze associatie te bevestigen.

Leukemie

 1. Meer onderzoek is nodig, maar wortelsap kan een toekomstige rol spelen bij de behandeling van leukemie.

 2. In één onderzoek keken onderzoekers naar het effect van wortelsapextracten op leukemiecellen. De extracten van wortelsap zorgden ervoor dat de leukemiecellen zichzelf vernietigden en stopten hun celcyclus.

Borstkanker

 1. Een studie van overlevenden van borstkanker keek naar het effect van wortelsap op de niveaus van carotenoïden, markers van oxidatieve stress en markers van ontsteking in het bloed.

 2. De onderzoekers rapporteerden dat hogere niveaus van carotenoïden in het bloed werden geassocieerd met een lager risico op terugkeer van borstkanker.

 3. Tijdens het onderzoek consumeerden de deelnemers dagelijks 3 ons wortelsap gedurende 3 weken. Aan het einde van het onderzoek hadden de vrouwen hogere bloedspiegels van carotenoïden en lagere bloedspiegels geassocieerd met oxidatieve stress.

Chronische obstructieve longziekte (COPD)

 1. Wortelsap bevat veel vitamine C. Onderzoekers keken naar het verband tussen vitamine C-inname via de voeding en chronische obstructieve longziekte (COPD) bij Koreaanse volwassenen van 40 jaar of ouder.

 2. Ze ontdekten dat mensen met COPD aanzienlijk lagere inname van meerdere voedingsstoffen in wortelsap hadden, waaronder caroteen, kalium, vitamine A en vitamine C, dan mensen zonder COPD.

 3. Mensen met COPD aten echter ook over het algemeen aanzienlijk minder voedsel dan mensen zonder COPD.

 4. Voor mensen die zwaar roken, is het risico op COPD lager bij mensen die meer vitamine C consumeerden dan degenen die heel weinig consumeerden.

Mogelijke risico's en overwegingen

 1. Mensen met een verzwakt immuunsysteem - zoals mensen die behandeld worden tegen kanker, zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouderen - moeten mogelijk bepaalde voedingsmiddelen vermijden als er een risico bestaat dat deze voedsel vervoeren -ziektes.

 2. Fruit- en groentesappen die vers zijn geperst of niet zijn gepasteuriseerd, hebben mogelijk een hoger risico op het dragen van bacteriën.

 3. Het Memorial Sloan Kettering Cancer Center stelt dat mensen die te horen hebben gekregen een laag-microbieel dieet te volgen, niet-gepasteuriseerde groente- en fruitsappen moeten vermijden tenzij ze thuis worden gemaakt.

 4. Volgens de Amerikaanse Food Drug Administration (FDA) moeten zwangere vrouwen sappen kiezen die zijn gepasteuriseerd of behandeld om een ​​lange houdbaarheid te hebben. Versgeperste sappen, die kunnen worden verkocht op boerenmarkten of sapbars, moeten ook worden vermeden.

 5. Wortelen bevatten een soort carotenoïde genaamd bètacaroteen die het lichaam kan omzetten in vitamine A.

 6. Het eten van grote hoeveelheden carotenoïden uit voedingsmiddelen is niet in verband gebracht met schadelijke effecten. De huid kan echter geeloranje worden als een persoon lange tijd grote hoeveelheden bètacaroteen verbruikt. Dit effect wordt carotenoderma genoemd.

Takeaway

 1. Wortelsap kan veel gezondheidsvoordelen bieden vanwege de geconcentreerde niveaus van voedingsstoffen die het bevat.

 2. Wortelsap bevat echter minder vezels en meer suiker dan hele wortels. Vezel wordt geassocieerd met gewichtsbeheersing en het verlagen van het cholesterolgehalte.

 3. Wortelsap is mogelijk niet geschikt voor iedereen, vooral zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met bepaalde ziekten, afhankelijk van hoe het wordt bereid.

 4. Wortelsap met mate kan worden opgenomen als onderdeel van een gezond dieet. Het drinken van sap is echter geen vervanging voor het eten van hele groenten en fruit.

 5. Artikel laatst herzien door wo 13 december 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Butalla, A. C., Crane, T. E., Patil, B., Wertheim, B. C., Thompson, P., Thomson, C. A. (2012, 31 januari). Effecten van een wortelsapinterventie op plasma-carotenoïden, oxidatieve stress en ontsteking bij overlevenden van borstkanker met overgewicht [!Abstract

 7. Vitamine A [!Factsheet

 8. Zaini, R., Clench, M. R., Le Maitre, C. L. (2011, 4 november). Bioactieve chemicaliën uit wortelsap (Daucus carota) sap-extracten voor de behandeling van leukemie [!Abstract

 9. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 10. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407