Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Hypervitaminosis A: oorzaken, symptomen en diagnose

Wat is hypervitaminosis A?

 1. Hypervitaminosis A, of vitamine A-toxiciteit, treedt op wanneer u te veel vitamine A in uw lichaam heeft.

 2. Deze aandoening kan acuut of chronisch zijn. Acute toxiciteit treedt op na het consumeren van grote hoeveelheden vitamine A gedurende een korte periode, meestal binnen een paar uur of dagen. Chronische toxiciteit treedt op wanneer grote hoeveelheden vitamine A zich gedurende een lange periode in uw lichaam ophopen.

 3. Symptomen zijn onder meer veranderingen in het gezichtsvermogen, botpijn en huidveranderingen. Chronische toxiciteit kan leiden tot leverschade en verhoogde druk op uw hersenen.

 4. Hypervitaminosis A kan worden gediagnosticeerd met bloedtesten om uw vitamine A-waarden te controleren. De meeste mensen verbeteren gewoon door hun inname van vitamine A te verlagen.

Oorzaken van hypervitaminosis A

 1. Overmatige hoeveelheden vitamine A worden opgeslagen in uw lever en deze hoopt zich na verloop van tijd op. De meeste mensen ontwikkelen vitamine A-toxiciteit door hoge doses voedingssupplementen te nemen, mogelijk als gevolg van megavitamine-therapie. Een megavitamine-therapie omvat het consumeren van zeer grote doses van bepaalde vitamines in een poging om ziekten te voorkomen of te behandelen.

 2. Het kan ook worden veroorzaakt door langdurig gebruik van bepaalde acne-behandelingen die hoge doses vitamine A bevatten, zoals isotretinoïne (Sotret, Absorica).

 3. Acute vitamine A-toxiciteit is meestal het gevolg van accidentele ingestie bij kinderen.

Uw dieet

 1. Vitamine A is belangrijk voor de gezondheid van het oog bij kinderen en volwassenen. Vitamine A is ook belangrijk bij de ontwikkeling van het hart, de oren, de ogen en de ledematen van de foetussen.

 2. U kunt het grootste deel van de vitamine A die uw lichaam nodig heeft uit alleen een gezond dieet halen. Voedingsmiddelen die vitamine A bevatten, zijn onder meer:

 3. Volgens de National Institutes of Health (NIH) zijn de aanbevolen hoeveelheden voor vitamine A:

 4. Meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gedurende enkele maanden innemen, kan vitamine A-toxiciteit veroorzaken. Deze aandoening kan sneller optreden bij zuigelingen en kinderen, omdat hun lichaam kleiner is.

Symptomen van hypervitaminosis A

 1. Symptomen variëren afhankelijk van het feit of de toxiciteit acuut of chronisch is. Hoofdpijn en uitslag komen veel voor bij beide vormen van de ziekte.

 2. Symptomen van acute vitamine A-toxiciteit zijn onder meer:

 3. Symptomen van chronische vitamine A-toxiciteit zijn onder meer:

 4. Bij zuigelingen en kinderen kunnen symptomen ook zijn:

 5. Bij een zwangere of binnenkort zwangere vrouw kunnen defecten in hun baby leiden tot teveel vitamine A.

 6. Als u zwanger bent, neem dan niet meer dan één prenatale vitamine per dag. Er zit voldoende vitamine A in prenatale vitamines. Als je bijvoorbeeld meer ijzer nodig hebt, voeg dan een ijzersupplement toe aan je dagelijkse prenatale vitamine. Neem geen twee of meer prenatale vitamines, omdat het risico op misvormingen bij uw baby toeneemt.

 7. Als u zwanger bent, gebruik dan geen huidcrèmes met retinol, die veel vitamine A bevatten.

 8. De juiste hoeveelheid vitamine A is cruciaal voor de ontwikkeling van een foetus. Van overmatig vitamine A-gebruik tijdens de zwangerschap is echter bekend dat het geboorteafwijkingen veroorzaakt die de ogen, de schedel, de longen en het hart van een baby kunnen beïnvloeden.

Mogelijke complicaties

 1. Mogelijke complicaties van overtollige vitamine A zijn:

Diagnose van hypervitaminosis A

 1. Uw arts zal u eerst vragen naar uw symptomen en medische geschiedenis. Ze zullen ook willen weten over uw dieet en eventuele supplementen die u gebruikt.

 2. Uw arts kan bloedonderzoeken bestellen om ook de vitamine A-waarden in uw bloed te controleren.

Hoe hypervitaminosis A wordt behandeld

 1. De meest effectieve manier om deze aandoening te behandelen is te stoppen met het innemen van hoge doses vitamine A-supplementen. De meeste mensen herstellen binnen enkele weken volledig.

 2. Alle complicaties die zijn opgetreden door de overtollige vitamine A, zoals nier- of leverschade, worden onafhankelijk behandeld.

Vooruitzichten op lange termijn

 1. Herstel hangt af van de ernst van de vitamine A-toxiciteit en hoe snel deze werd behandeld. De meeste mensen herstellen volledig wanneer ze stoppen met het innemen van vitamine A-supplementen. Voor degenen die complicaties ontwikkelen, zoals nier- of leverschade, zullen hun vooruitzichten afhangen van de ernst van de schade.

 2. Neem contact op met uw arts voordat u supplementen gaat gebruiken, of als u zich zorgen maakt dat u onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt uit uw dieet.

 3. Neem ook contact op met uw arts als u een van de symptomen van hypervitaminosis A ervaart.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407