Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


IBS met Constipatie Dieetplan

Broodjes gerookte zalm en avocado

 1. De buikpijn en een opgeblazen gevoel die u ondervindt van uw prikkelbare darmsyndroom (IBS), kunnen ervoor zorgen dat u niet kunt doen wat u leuk vindt en kan u zelfs van eten afzetten. Maar wat u eet - of niet eet - kan het ongemak veroorzaakt door uw prikkelbare darmsyndroom met constipatie (IBS-C) helpen verlichten. Een paar aanpassingen maken hier en daar kan een aanzienlijk verschil maken. Omdat IBS een medische aandoening is, moet u contact opnemen met uw arts of hulp krijgen van een geregistreerde diëtist voordat u belangrijke wijzigingen aanbrengt in wat u eet.

Wat is IBS?

 1. IBS is een functionele maag-darmaandoening. Wat betekent dat? Dat betekent dat IBS ongemakkelijke gastro-intestinale symptomen veroorzaakt, maar geen invloed heeft op de gezondheid van uw spijsverteringskanaal of spijsvertering zelf.

 2. IBS is een veel voorkomende aandoening die 12 procent van de mensen in de Verenigde Staten treft en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. U loopt mogelijk het risico IBS te ontwikkelen als het in uw gezin voorkomt of als u een ernstige infectie in uw spijsverteringskanaal heeft gehad. Het lijkt ook dat stressvolle gebeurtenissen in het leven - zoals kindermishandeling - IBS kunnen veroorzaken.

 3. Uw IBS kan worden veroorzaakt door hoe uw hersenen en darmen op elkaar inwerken. Mensen met IBS kunnen gevoeliger zijn voor de pijnsignalen die vanuit de darm naar de hersenen worden gestuurd, dus het gevoel van buikpijn en een opgeblazen gevoel kan intenser zijn, wat op zijn beurt de spiercontractie kan beïnvloeden en kan leiden tot constipatie of diarree, evenals de bijbehorende buikpijn, gas en een opgeblazen gevoel.

 4. Uw IBS is geclassificeerd op basis van de invloed ervan op uw maagdarmkanaal en omvat:

 5. Over het algemeen hebben mensen met IBS normale stoelgangen vermengd met abnormale stoelgangen. Op sommige dagen kunt u zich dus goed voelen en op andere dagen een IBS-aanval krijgen die tot uw primaire symptomen leidt - of het nu constipatie, diarree of een combinatie van beide is.

 6. Naast uw IBS kunt u ook last hebben van andere chronische gezondheidsproblemen, zoals depressie, reflux, fibromyalgie, chronische pijn of het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Symptomen IBS-C

 1. Wanneer uw IBS-C-symptomen oplaaien, kunt u eruit zien en voelen alsof u net drie Thanksgiving-maaltijden hebt gegeten waar u niet vanaf kunt komen, ongeacht hoe lang u op het toilet zit. Meer dan waarschijnlijk zal je opgeblazen buik je ook pijn bezorgen.

 2. Als u op het toilet zit, kunt u zo hard inspannen dat u sterren ziet. En als je succesvol bent in het produceren van ontlasting, kan het moeilijk of klonterig zijn en kun je nog steeds het gevoel hebben dat je je darm niet volledig kunt legen. Sommige mensen melden ook dat ze het gevoel hebben dat er een blokkade is waardoor het passeren van een ontlasting bijna onmogelijk is. Het kan zijn dat je wat verlichting krijgt als je op je buik drukt of van houding verandert op het toilet.

 3. U kunt verlichting krijgen van uw IBS-C-symptomen als u uw darm volledig hebt geleegd, maar niet iedereen met IBS-C heeft zoveel geluk.

IBS-C Dieet

 1. Wat u eet, is een belangrijk aandachtspunt bij de behandeling van IBS-C. Helaas is er geen IBS-constipatiedieet, dus het kan wat uitproberen om erachter te komen wat het beste voor u werkt. Het bijhouden van een voedings- en symptoomdagboek kan u helpen bepalen wat uw symptomen veroorzaakt, wat werkt en wat niet.

 2. De algemene aanbevelingen voor een IBS-C-dieet zijn gezond eten met een focus op voedingsmiddelen die veel vezels bevatten. Uw eerste doel kan zijn om uw vezelinname te verhogen om te voldoen aan de algemene aanbevelingen, die voor volwassenen variëren van 22 tot 34 gram vezels per dag.

 3. Goede voedingsbronnen van vezels zijn onder meer:

 4. Je moet voorzichtig zijn bij het verhogen van je vezelinname, vooral als je IBS hebt. Te snel gaan kan uw symptomen verergeren - meer buikpijn, gas, een opgeblazen gevoel en constipatie. Het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease beveelt aan om uw vezelinname met 2 tot 3 gram per dag te verhogen totdat u uw dagelijkse doel bereikt.

 5. U wilt er ook voor zorgen dat u voldoende water drinkt om uw ontlasting zacht te houden. Gezonde volwassenen hebben 12 tot 16 kopjes vloeistof per dag nodig, en misschien meer, afhankelijk van het weer en de trainingsroutine. Water is je beste keuze omdat het calorievrij is, direct beschikbaar is en wat je lichaam het meest nodig heeft.

Focus op oplosbare vezels

 1. Om verlichting te krijgen van uw PDS met constipatiesymptomen, wilt u zich misschien concentreren op het toevoegen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan oplosbare vezels. Uit een reviewstudie uit 2015, gepubliceerd in het European Journal of Gastroenterology Hepatology, bleek dat oplosbare vezels hielpen bij het verbeteren van IBS-symptomen en buikpijn.

 2. Oplosbare vezels staan ​​vooral bekend om hun cholesterolverlagende eigenschappen en om het risico op hartaandoeningen te verminderen. In je darmen grijpt deze vezel in water en vormt zich tot een gel, die kan helpen bulk aan je ontlasting toe te voegen terwijl het tegelijkertijd wordt verzacht, om je reizen naar de badkamer minder een workout te maken.

 3. Voedingsbronnen van oplosbare vezels zijn onder meer:

 4. Vezelsupplementen kunnen ook een bron van oplosbare vezels zijn, die ongeveer 4 gram vezels per portie bevatten. U moet echter met uw arts overleggen voordat u een supplement aan uw dagelijkse regime toevoegt.

Uw systeem in beweging krijgen

 1. Als het gaat om het verbeteren van de darmfunctie, helpt het toevoegen van meer vezels zeker. Maar het toevoegen van voedingsmiddelen met laxerende effecten kan sommige van uw IBS-C-symptomen helpen verlichten. Het is geen geheim dat pruimen en pruimensap de ontlasting helpen verzachten en de darmfunctie verbeteren, en ze kunnen gemakkelijk aan uw IBS-C-dieet worden toegevoegd als onderdeel van uw maaltijd of als snack.

 2. Naast pruimen kunt u ook gemalen lijnzaad aan de mix toevoegen, die kan worden gecombineerd met yoghurt of uw favoriete muffinmix. Zemelenvlokken en tarwezemelen helpen ook op natuurlijke wijze constipatie te verlichten.

Te vermijden voedingsmiddelen met IBS Constipatie

 1. Misschien vindt u dat het verwijderen van bepaalde voedingsmiddelen uit uw dieet kan helpen sommige van uw IBS-C-symptomen te verlichten. Vanwege de risico's van voedingstekorten bij het elimineren van voedsel, moet u een geregistreerde diëtist raadplegen om u te helpen gezonde, uitgebalanceerde maaltijden te maken die uw lichaam voorzien van alle voeding die het nodig heeft voor een goede gezondheid.

 2. Misschien vindt u dat het verminderen van cafeïne, koolzuurhoudende dranken en andere gasvormende voedingsmiddelen kan helpen om IBS met constipatiesymptomen te verbeteren.

Go Easy on Gluten

 1. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge. Voorheen werd alleen mensen met coeliakie geadviseerd om alle glutenbevattend voedsel uit hun voeding te verwijderen. Coeliakie is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat uw immuunsysteem het maagdarmkanaal aanvalt wanneer gluten aanwezig zijn, wat leidt tot ontsteking en slechte spijsvertering.

 2. Meer recent is ontdekt dat mensen ook glutenintolerant kunnen zijn. Wat betekent dat? Als je glutenintolerant bent, heeft je lichaam het moeilijk om gluten te verteren, wat kan leiden tot tal van symptomen, variërend van buikpijn tot hersennevel.

 3. Hoewel niet iedereen met IBS glutenintolerant is, kan het elimineren van glutenbevattend voedsel als u dat wel bent, enige verlichting bieden voor uw IBS-C-symptomen. Hoewel er veel glutenvrije producten in de supermarkt zijn, is het altijd beter om het simpel te houden.

 4. Voedingsmiddelen die van nature glutenvrij zijn, zijn onder meer:

 5. Lees voedseletiketten om te controleren of wat u eet glutenvrij is. U kunt veilig voedsel eten dat als glutenvrij is gelabeld vanwege de voorschriften van de Food and Drug Administration.

Moet ik low FODMAP gaan?

 1. Als u gas of buikpijn ervaart nadat u een appel eet, wilt u misschien een dieet met weinig fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen, of wat wordt aangeduid als een low-FODMAP dieet. FODMAP's zijn soorten koolhydraten die u mogelijk niet volledig kunt verteren of absorberen, waardoor gisting in uw darmen ontstaat die leidt tot gas, een opgeblazen gevoel en constipatie.

 2. FODMAP-voedingsmiddelen die u mogelijk moet vermijden, zijn onder andere:

 3. Bij het volgen van het low FODMAP-dieet voor uw IBS-C-dieet, elimineert u in eerste instantie alle FODMAP-voedingsmiddelen voor een bepaalde periode en voegt u vervolgens langzaam voedingsmiddelen één voor één toe, waarbij u uw lichaam nauwlettend in de gaten houdt reactie. Dit helpt je het voedsel te identificeren dat het meest verantwoordelijk is voor je symptomen en helpt je een gezonder, evenwichtiger plan te maken dat niet zo beperkend is.

Alles bij elkaar zetten

 1. Om uw symptomen op afstand te houden, moet uw IBS-C-dieet bestaan ​​uit kleine, frequente maaltijden die in een ontspannen omgeving worden gegeten. Ongetwijfeld is uw dag gevuld met activiteiten die het eten meer een taak dan een plezier kunnen maken. Maar als u eet onder stress of terwijl u wordt afgeleid, kunt u lucht inslikken, wat gas en een opgeblazen gevoel kan verhogen.

 2. Een voorbeeld van een IBS-C dieet dat glutenvrij is en low FODMAP-keuzes bevat, kan zijn:

 3. Zoals bij elk gezond voedingsplan, sla het ontbijt op uw IBS-C-dieet niet over. Het eten van een gezond, evenwichtig ontbijt zorgt niet alleen voor een goede start van uw dag, maar stimuleert ook uw dikke darm om aan het werk te gaan, wat kan helpen bij het voorkomen van uw buikpijn.

Moet ik probiotica toevoegen?

 1. Of u probiotica moet opnemen als onderdeel van uw IBS-C-dieet om uw IBS-C-symptomen te helpen verbeteren, is afhankelijk. Volgens de Canadian Society of Intestinal Research, hoewel er meerdere onderzoeken zijn uitgevoerd naar het gebruik van probiotica als onderdeel van de behandeling van IBS, zijn de resultaten gemengd. Bovendien bevatten niet alle probiotische supplementen dezelfde vriendelijke bacteriën en kunnen bepaalde stammen gunstiger zijn voor uw PDS met constipatiesymptomen dan andere.

 2. Praat met uw arts over de voordelen van het toevoegen van probiotica aan uw regime en welke soorten de beste keuze voor u zijn.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407