Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Intraductaal papilloom: symptomen, behandelingen en preventie

 1. Borsttumoren zijn niet altijd indicatief voor kanker. Goedaardige borstaandoeningen kunnen ook knobbels veroorzaken. Een van deze voorwaarden is intraductale papilloma.

 2. Een intraductaal papilloom is een kleine, goedaardige tumor die zich vormt in een melkkanaal in de borst. Deze tumoren zijn gemaakt van klier en vezelachtig weefsel evenals bloedvaten. Ze komen het meest voor bij vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Er zijn geen bekende risicofactoren voor intraductale papilloma.

Verschillende soorten intraductale papilloma?

 1. Wanneer een enkele tumor in grote melkkanalen groeit, wordt dit een eenzame intraductale papilloma genoemd. Het wordt meestal gevoeld als een kleine knobbel in de buurt van de tepel en het kan tepelafscheiding of -bloeding veroorzaken. Dit type knobbel is niet geassocieerd met een hoger risico op borstkanker.

 2. Buizen verder weg van uw tepel zijn kleiner en papilloma's in dit gebied manifesteren zich meestal als clusters van kleine tumoren. Deze tumoren worden meerdere papilloma's genoemd en ze zijn in verband gebracht met een iets hoger risico op borstkanker. Dit komt omdat meerdere papilloma's zijn gekoppeld aan een precancereuze borstaandoening die atypische hyperplasie wordt genoemd.

 3. Een aandoening die papillomatosis wordt genoemd, wordt soms gegroepeerd met intraductale papilloma's. Het ontwikkelt zich wanneer er een abnormale overgroei van cellen in uw melkkanalen is. Papillomatosis wordt ook geassocieerd met een hoger risico op borstkanker.

Symptomen van intraductale papilloma?

 1. Een intraductaal papilloma kan borstvergroting, knobbels en tepelafscheiding veroorzaken. Sommige mensen kunnen ook pijn of ongemak in hun borst ervaren.

 2. Een intraductaal papilloma presenteert zich meestal als een grotere knobbeltje in de buurt van uw tepel of als meerdere kleinere knobbels verder van uw tepel. Deze klontjes zijn normaal 1 tot 2 centimeter breed, maar ze kunnen ook groter zijn. De grootte van de klomp hangt af van de grootte van het kanaal waar het groeit. Soms kun je de bobbel niet eens voelen.

 3. De symptomen van intraductale papilloma zijn zeer vergelijkbaar met die van andere soorten borsttumoren. Het is belangrijk om uw arts te raadplegen als u een knobbeltje in uw borst ziet of voelt. Uw arts kan eventuele zorgen aanpakken en de klont onderzoeken om een ​​diagnose te stellen.

Moeders die borstvoeding geven?

 1. Wat als er bloed komt uit de borst van een moeder die borstvoeding geeft? Bij vroege borstvoeding, vergezeld van pijnlijke en beschadigde tepels, is dit waarschijnlijk te wijten aan een slechte klink. Hulp bij borstvoeding krijgen van een lactatiekundige kan dit probleem oplossen.

 2. Als deze bloeding het gevolg is van een intraductaal papilloma, komt de bloedige afscheiding uit slechts één kanaal op één borst en is het pijnloos.

 3. U moet borstvoeding blijven geven aan de andere borst. Pomp de borst die bloedt en gooi de melk weg met zichtbaar bloed erin. Gebruik een lage instelling op de borstpomp.

 4. Het bloeden stopt meestal vanzelf zonder enige behandeling. Raadpleeg uw arts als het bloeden een paar dagen aanhoudt. Mogelijk heeft u behandeling nodig, maar dit kan met zorg worden gedaan om de borstvoeding niet te verstoren.

Papilloma gediagnosticeerd?

 1. Uw arts kan een echografie van de borst aanbevelen als hij vermoedt dat u een intraductaal papilloom heeft. Dit type beeldvormende test is effectiever in het tonen van papillomen dan een standaard mammogram. Er zal echter ook een mammogram worden uitgevoerd om te controleren op andere soorten afwijkingen.

 2. Er kunnen ook aanvullende tests worden uitgevoerd:

 3. Een borstbiopsie kan worden uitgevoerd om kanker uit te sluiten. Bij een borstbiopsie zal uw arts een dunne naald in uw borstweefsel steken en enkele cellen verwijderen. Dit type biopsie wordt een fijne naald aspiratie genoemd. Uw arts wil misschien een chirurgische biopsie uitvoeren als u tepelafscheiding ervaart. Hierdoor kunnen ze uw borstweefsel grondiger onderzoeken.

 4. Als u tepelafscheiding heeft, kan uw arts een microscopisch onderzoek van borstafscheiding willen doen om kankercellen te zoeken.

 5. Een ductogram kan ook uw arts helpen een diagnose te stellen. Dit is een type röntgenfoto dat helpt de onderliggende oorzaak van tepelafscheiding te bepalen. Tijdens een ductogram wordt contrastkleurstof in uw borstkanalen geïnjecteerd, zodat uw arts deze gemakkelijker in de röntgenfoto's kan bekijken. Hoewel deze test in sommige gevallen kan worden gebruikt, is deze grotendeels vervangen door echografie.

Papilloma behandeld?

 1. Standaardbehandeling voor deze aandoening omvat een operatie om het papilloma en het aangetaste deel van het melkkanaal te verwijderen. De operatie wordt meestal onder algehele anesthesie uitgevoerd, wat betekent dat u tijdens de procedure in slaap zult vallen.

 2. Afhankelijk van de ernst van de aandoening, moet u al dan niet een nacht in het ziekenhuis blijven. Je hebt een kleine wond van de incisie, meestal in de buurt van je tepel. Hoewel het in eerste instantie een litteken achterlaat, zal het litteken na verloop van tijd vervagen.

 3. De tijdens de operatie verwijderde weefsels worden getest op de aanwezigheid van kankercellen. Verdere behandeling kan nodig zijn als kankercellen worden gevonden.

Langetermijnvooruitzichten voor mensen met intraductaal papilloom?

 1. De vooruitzichten voor mensen met intraductale papilloma zijn meestal goed als de papilloma chirurgisch is verwijderd. Als u meerdere papilloma's heeft en u bent jonger dan 35, moet u met uw arts praten over het verhoogde risico op borstkanker.

 2. Vraag uw arts om informatie over steungroepen of counselors die u door het behandelingsproces kunnen helpen.

Intraductal papilloma?

 1. Er is geen specifieke manier om intraductaal papilloom te voorkomen. U kunt de kans op vroege detectie echter vergroten door uw arts regelmatig te bezoeken voor borstonderzoeken, maandelijkse borstzelfonderzoeken te doen en regelmatig mammogrammen te laten screenen. U moet ook uw arts bellen als u zich zorgen maakt over iets dat verband houdt met uw borstgezondheid.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407