Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is Blue Cheese goed voor u?

Tips

 1. Voordelen voor de gezondheid van blauwe kaas zijn afkomstig van de vitamines en mineralen die erin zitten - en in de meeste kazen - maar u moet ook rekening houden met het vet- en zoutgehalte. Kazen zoals blauwe Stilton en Roquefort kunnen belangrijke vitamines bevatten, maar dat is niet het hele plaatje.

Tips

 1. Blauwe kaas heeft, net als veel andere zuivelproducten, gezonde vitamines en mineralen (zoals vitamine B12 en calcium) maar is ook rijk aan vet, zout en cholesterol. Als je een kaasliefhebber bent, consumeer het met mate om gezond te blijven.

Blauwe kaas: de feiten

 1. Er zijn verschillende soorten waaruit de blauwe kaasgroep bestaat. Het is een algemene term die wordt gebruikt om kazen te beschrijven die zijn gemaakt van koeien-, geiten- en schapenmelk met onderscheidende blauwe, grijze of groene schimmeladers erdoorheen loopt.

 2. Deze aderen zorgen voor de unieke smaak en geur die blauwe kaas zo wenselijk of zo weerzinwekkend maken - afhankelijk van uw specifieke smaak. Deze aderen worden gemaakt door het toevoegen van bacterieculturen van de variëteit Penicillin aan de kaas, hetzij door injectie voordat de wrongel is gevormd of door ze te mengen bij het volgen van de wrongelontwikkeling.

 3. Meestal is de bacteriecultuur in blauwe kaas Penicillium roqueforti. Het is beschreven als "kleine enzymfabrieken die de onderscheidende smaak, het aroma en het uiterlijk van blauwe kaas creëren" door de Cheese Science Toolkit.

 4. Deze vorm van schimmel verschilt enorm van de schimmel die op een beetje vergeten brood kan groeien, omdat het geen mycotoxinen produceert. Dit zijn van nature voorkomende chemicaliën die in bepaalde schimmels worden aangetroffen en ze kunnen gastro-intestinale problemen veroorzaken, het immuunsysteem verzwakken, de nieren beschadigen en mogelijk zelfs kanker veroorzaken vanwege hun kankerverwekkende eigenschappen.

 5. Gelukkig produceren de schimmeladers in blauwe kaas geen mycotoxinen, dankzij een zorgvuldige verwerking terwijl de kaas wordt gemaakt, dus blauwe kaas is volkomen veilig voor consumptie.

Soorten blauwe kaas

 1. De bekendste blauwe kaas is waarschijnlijk Stilton. Het is een harde blauwe kaas in tegenstelling tot een zachte kaas, dus het wordt vaker gebruikt in salades en andere dergelijke gerechten waar het kan worden verkruimeld om een ​​extra, onderscheidende smaak toe te voegen.

 2. De belangrijkste typen zijn:

 3. Deens blauw: oorspronkelijk gemaakt door een Deense kaasmaker (zoals de naam zou suggereren) in de jaren 1900, is het sindsdien internationaal populair geworden. Hoewel het minder vet bevat dan Stilton, maakt het het zoutgehalte goed -

 4. Dus het moet met mate worden geconsumeerd.

 5. Roquefort: Roquefort, uit Frankrijk, is bijzonder sterk van smaak (zelfs volgens de normen voor blauwe kaas) dankzij het buitengewoon hoge zoutgehalte. Sommige vormen van Roquefort hebben zelfs een hoger zoutgehalte dan zout water -

 6. Dus, net als bij de meeste blauwe kazen, moet het spaarzaam en met mate worden gegeten.

Gezondheidsvoordelen blauwe kaas

 1. Er is veel discussie over de gezondheidsvoordelen van blauwe kaas, en inderdaad kaas en zuivelproducten in het algemeen, maar bepaalde studies hebben aangetoond dat het lichaam voordelen kan bieden die nog niet zijn bereikt volledig begrepen.

 2. De "Franse paradox" vraagt ​​zich bijvoorbeeld af hoe Frankrijk, een land waar mensen wijn en kaas in grote hoeveelheden consumeren, ook een van de laagste wereldwijde percentages van hart- en vaatziekten heeft. Het brengt sommige experts ertoe te geloven dat kaas daadwerkelijk helpt om de kans op hartaandoeningen te verminderen, in plaats van het te veroorzaken.

 3. Een onderzoek uit december 2012, gepubliceerd in het tijdschrift Medical Hypotheses, ontdekte dat met name blauwe kazen - vanwege de verschillende aderen van schimmel die erdoorheen lopen en de bacterieculturen die het bevat - nuttig zijn in vermindering van de kans op hart- en vaatziekten dankzij de secundaire metabolieten in Penicillium roqueforti. Roquefort wordt beschouwd als de meest voordelige kaas voor de gezondheid van het hart.

 4. Bovendien heeft een in het Journal of Applied Microbiology gepubliceerde studie van november 2014 de enorme chemische diversiteit aangetoond die is gevonden in _Penicillium roqueforti en de rol die het speelt bij de productie van hoogwaardige moleculen die de mens ten goede komen lichaam. Blauwe kaas is geaderd met Penicillium roqueforti, dus het eten ervan kan helpen bij de productie van moleculen.

Voedingsfeiten blauwe kaas

 1. Volgens Nutritional Value bevat een portie blauwe kaas van 100 gram een ​​verscheidenheid aan nuttige vitamines en mineralen.

 2. Met name een portie van 100 gram levert 20 procent van de aanbevolen inname van vitamine B12; 8 procent van de dagelijkse aanbeveling van vitamine B6; 53 procent van de aanbevolen inname van calcium; 42 procent van de aanbevolen inname van eiwitten.

 3. Alleen al op basis van deze informatie lijkt voeding voor blauwe kaas gunstig te zijn. Helaas is dit niet alles wat blauwe kaas biedt.

 4. Naast de vitamines en mineralen biedt een portie van 100 gram ook 45 procent van de dagelijkse aanbeveling voor vet, een enorme 95 procent verzadigd vet, 25 procent dagelijkse cholesterol en 50 procent van dagelijks natrium. Alleen al naar het vitaminegehalte kijken zou betekenen dat blauwe kaas als positief gezond wordt afgeschilderd, maar wanneer het vet, zout en cholesterol worden beschouwd, wordt een heel ander beeld weergegeven.

 5. Meer specifieke voeding voor blauwe kaas:

Potentiële gezondheidsvoordelen van kaas

 1. Kaas heeft soms een slechte reputatie, maar het kan echt nuttig zijn als het op de juiste manier wordt geconsumeerd. Matiging is de sleutel tot kaasconsumptie, vanwege het hoge vet- en zoutgehalte (vooral in kazen zoals blauwe Roquefort). Een hoeveelheid kaas ter grootte van een luciferdoosje levert volgens Eufic ongeveer een vijfde van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid eiwitten van een volwassene.

 2. Naast het hoge calciumgehalte is kaas ook rijk aan vitamine A, vitamine B2, niacine en vitamine D, evenals nuttige mineralen zoals zink en fosfor, die allemaal bijdragen aan veel functies van het lichaam en de algehele gezondheid.

 3. Hardere kazen, zoals blauwe Stilton, bevatten grotere hoeveelheden van deze vitamines en mineralen, maar bevatten ook meer vetten en zout, dus matiging wordt nog steeds geadviseerd.

Risico's verbonden aan het eten van overmatige kaas

 1. Het hoge gehalte aan vetten, zouten en cholesterolkaas mag niet worden genegeerd, simpelweg omdat het ook veel vitamines en mineralen bevat. Helaas wegen de professionals niet op tegen de nadelen als het gaat om kaas.

 2. De artsencommissie voor verantwoordelijke geneeskunde legt uit dat het hoge vet- en zoutgehalte in kaas een factor is die bijdraagt ​​aan de kans op hartaandoeningen en prostaatkanker. Als een persoon lactose-intolerant is en kaas blijft eten, verhoogt ze haar kans op het ontwikkelen van long-, borst- en eierstokkanker.

 3. Bovendien heeft het calcium in zuivelproducten zoals melk en zuivelproducten misschien niet eens een gunstig effect op het skelet. Een onderzoek uit 2013, gepubliceerd in het British Medical Journal en een onderzoek uit januari 2014, gepubliceerd in het Journal of JAMA Pediatrics, hebben beide geconstateerd dat calcium in de voeding mogelijk niet zo gunstig is als vaak wordt geadverteerd.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407