Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is Couscous gezond? Top 5 voordelen voor gezondheid en voeding

De afhaalmaaltijden

 1. Ooit beschouwd als een Noord-Afrikaanse delicatesse, wordt couscous nu overal ter wereld gegeten.

 2. Het is zelfs te vinden in de schappen van de meeste supermarkten.

 3. Het is een verwerkt graanproduct gemaakt van kleine balletjes durumtarwe of griesmeel.

 4. Er zijn drie soorten couscous: Marokkaans, Israelisch en Libanees. Marokkaanse couscous is de kleinste en gemakkelijkst verkrijgbare versie.

 5. Israelische of parelcouscous is ongeveer zo groot als peperkorrels en het duurt langer om te koken. Het heeft de neiging om een ​​meer smakelijke smaak en een taaiere textuur te hebben. Libanese couscous is de grootste van de drie en heeft de langste kooktijd.

 6. Hier zijn 5 voordelen voor de gezondheid en voeding van couscous.

1. Rijk aan Selenium

 1. Een van de belangrijkste voedingsstoffen in couscous is selenium.

 2. Slechts één portie (157 gram) couscous bevat meer dan 60% van de aanbevolen inname (1).

 3. Selenium is een essentieel mineraal met veel gezondheidsvoordelen. Het is een krachtige antioxidant die je lichaam helpt beschadigde cellen te herstellen en ontstekingen vermindert (2).

 4. Het speelt ook een rol bij de gezondheid van de schildklier. Het is essentieel voor een goede schildklierfunctie, het beschermen tegen schade en bijdragen aan de productie van hormonen (3, 4, 5).

 5. Het selenium in couscous kan uw risico op hartaandoeningen verlagen door ontstekingen en oxidatieve stress in uw lichaam te verminderen. De antioxiderende functie kan ook helpen de opbouw van plaque en "slechte" LDL-cholesterol op aderen en wanden te verminderen (2, 6).

2. Kan helpen het kankerrisico te verlagen

 1. Het selenium in couscous kan ook uw risico op kanker helpen verlagen (7).

 2. Een overzicht van 69 onderzoeken onder meer dan 350.000 mensen toonde aan dat hoge seleniumbloedspiegels kunnen beschermen tegen bepaalde vormen van kanker, hoewel het effect werd geassocieerd met het eten van seleniumrijk voedsel in plaats van supplementen te nemen (8) .

 3. Sommige studies hebben specifiek een tekort aan selenium gekoppeld aan een verhoogd risico op prostaatkanker. Bovendien is aangetoond dat het consumeren van voldoende hoeveelheden selenium, in combinatie met vitamine C en E, het risico op longkanker bij rokers vermindert (9, 10, 11).

3. Verhoogt uw immuunsysteem

 1. Het selenium in couscous kan uw immuunsysteem ook een boost geven.

 2. Deze antioxidant helpt ontstekingen te verminderen en verhoogt de immuniteit door oxidatieve stress in uw lichaam te verlagen (2).

 3. Studies hebben aangetoond dat hoewel verhoogde bloedspiegels van selenium de immuunrespons verbeteren, een tekort de immuuncellen en hun functie kan schaden (12).

 4. Selenium speelt ook een rol bij de regeneratie van vitamine C en E, die de functie van uw immuunsysteem helpen verbeteren.

4. Goede bron van plantaardige eiwitten

 1. Ongeveer 16-20% van uw lichaam bestaat uit eiwitten, die bestaan ​​uit aminozuren. Aminozuren zijn betrokken bij bijna elk metabolisch proces in uw lichaam.

 2. Daarom is het belangrijk om eiwitten uit dierlijke en / of plantaardige bronnen te consumeren. Couscous is een goede bron van plantaardig eiwit en biedt 6 gram per portie van 157 gram (1, 13, 14).

 3. Houd er rekening mee dat dierlijk eiwit alle essentiële aminozuren bevat die uw lichaam niet kan produceren, waardoor het een compleet eiwit is.

 4. Plantaardige eiwitten bevatten slechts enkele essentiële aminozuren en worden, met uitzondering van soja en quinoa, als onvolledig beschouwd.

 5. Plantaardig eiwit is essentieel in vegetarische en veganistische diëten, waardoor couscous een optimale voedselkeuze is. Het moet echter worden gecombineerd met andere plantaardige eiwitten om ervoor te zorgen dat je alle essentiële aminozuren binnenkrijgt.

 6. Een voedingspatroon met veel plantaardige eiwitten is in verband gebracht met een lager risico op beroerte, kanker en overlijden door hartaandoeningen (14, 15, 16).

5. Zeer eenvoudig te bereiden

 1. Couscous wordt vaak beschouwd als een gezond alternatief voor pasta, omdat het is gemaakt van volkorenmeel. Andere soorten pasta zijn meestal verfijnder.

 2. Couscous is goed gekookt, is licht en luchtig. Bovendien heeft het de neiging om de smaak van andere ingrediënten aan te nemen, waardoor het zeer veelzijdig is.

 3. Bovendien is het vrij eenvoudig om voor te bereiden. De westerse versie die in supermarkten wordt verkocht, is voorgestoomd en gedroogd. Voeg eenvoudig water of bouillon toe, kook en pluis met een vork.

 4. Couscous kan aan salades worden toegevoegd of als bijgerecht met vlees en groenten worden geserveerd.

 5. Het kan ook worden gecombineerd met een andere korrel zoals quinoa, bruine rijst of farro, evenals groenten, om meer voedingsstoffen en aminozuren aan uw dieet toe te voegen.

Gezondheidsoverwegingen voor Couscous

 1. Hoewel couscous wat voedingsstoffen bevat, moet u een paar dingen overwegen voordat u het consumeert.

 2. Griesmeel wordt gemaakt door het endosperm van harde tarwe te malen. Het wordt beschouwd als een product met een hoog glutengehalte.

 3. Omdat couscous van griesmeel wordt gemaakt, bevat het gluten. Dit maakt het verboden voor mensen met een glutenallergie of -intolerantie.

 4. Hoewel slechts ongeveer 1% van de bevolking een glutenintolerantie heeft die bekend staat als coeliakie, wordt gedacht dat 0,5-13% van de mensen een niet-coeliakie glutengevoeligheid heeft. Daarom kan het consumeren van couscous schadelijk zijn voor deze personen (17, 18, 19).

 5. Hoewel couscous beperkte hoeveelheden bloedsuikerverlagende eiwitten bevat, bevat het vrij veel koolhydraten, met 36 gram per kopje (157 gram) (1).

 6. Mensen met bloedsuikerproblemen of diabetes moeten voorzichtig zijn bij het consumeren van matig tot koolhydraatrijk voedsel. Deze voedingsmiddelen kunnen een piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaken, wat verschillende negatieve gezondheidseffecten kan hebben (20).

 7. Couscous consumeren met andere eiwitbronnen of voedingsmiddelen die rijk zijn aan oplosbare vezels is ideaal om uw bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen.

 8. Hoewel couscous wat vezels, kalium en andere voedingsstoffen bevat, wordt het niet als een goede bron beschouwd.

 9. De vezel in volle granen en tarwe functioneert als een prebioticum om de spijsvertering en de algehele darmgezondheid te verbeteren. Volle granen zoals quinoa, bruine rijst en haver zijn betere bronnen van vezels dan couscous (21, 22, 23).

 10. Studies hebben aangetoond dat het consumeren van een kaliumdieet de bloedstroom kan verbeteren en uw risico op een beroerte kan helpen verminderen (24, 25, 26, 27).

 11. Terwijl couscous een kleine hoeveelheid kalium levert, zijn fruit en plantaardig voedsel, zoals avocado, bananen of aardappelen, veel betere bronnen van kalium.

De onderste regel

 1. Couscous is rijk aan selenium en kan uw immuunsysteem helpen versterken en het risico op sommige ziekten zoals kanker verminderen.

 2. Hoewel couscous voordelen voor de gezondheid en voeding heeft, is het misschien niet de beste koolhydratenkeuze voor iedereen.

 3. Het bevat gluten, waardoor het voor sommigen verboden is. Het bevat ook minder voedingsstoffen dan vergelijkbare volle granen.

 4. Als u op zoek bent naar een gemakkelijk te bereiden graanproduct en het niet erg vindt om gluten te eten, overweeg dan om couscous op uw bord te scheppen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407